Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομόφωνο «ναι» από την Βουλή στον προϋπολογισμό της Cyta–Οι δαπάνες και τα έσοδα

Published

on

Εν μέσω αντεγκλήσεων εγκρίθηκε ομόφωνα το απόγευμα από την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός της ΑΤΗΚ για το 2024.

Σημείο προστριβής η αναφορά από τον αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ευθύμιο Δίπλαρο ότι ο οργανισμός είναι σήμερα υγιής, μας κάνει περήφανους και ότι «άλλοι οδήγησαν την ΑΤΗΚ σε πτώχευση και τα ΔΣ τα τελευταία χρόνια προέβησαν σε ενέργειες και αν δεν ήταν αυτές, δεν θα μιλούσαμε με αυτά τα λόγια σήμερα». Ο κ. Δίπλαρος είπε επίσης ότι το κόμμα του υποστηρίζει την πρόσφατη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι συντεχνίες με την διοίκηση.

Στις αναφορές του κ. Δίπλαρου απάντησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου και άλλοι βουλευτές του κόμματος. «Ντρέπεται και η ντροπή» ήταν η αναφορά του Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος ανέφερε ότι είναι ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ που έλεγε ότι η ΑΤΗΚ έχει ζωή πέντε ετών και ότι είναι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ που έφερε ν/σ για ιδιωτικοποίηση, το οποίο «ευτυχώς μπλόκαρε η Βουλή». Αναφέρθηκε στην πάγια θέση του κόμματός του ότι οργανισμοί στρατηγικής σημασίας όπως η ΑΤΗΚ πρέπει να παραμένουν στο κράτος. «Άρα τοις φρονίμοις ολίγα», ανέφερε.

Συνέχεια και απαντήσεις έδωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος ανέγνωσε δήλωση του ΥΠΟΙΚ επί Κυβέρνησης Χριστόφια το 2013, ότι «ουδείς από την παρούσα Κυβέρνηση μπορεί να ξεφύγει από τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν με την Τρόικα και περιλαμβάνουν αναφορά σε ιδιωτικοποιήσεις». Αναφέρθηκε και σε τοποθέτηση του τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι «τις ιδιωτικοποιήσεις τις έχουμε ήδη αποδεχτεί».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το γεγονός ότι η ΑΤΗΚ κατάφερε να ορθοποδήσει οφείλεται και στις συντεχνίες και στην ΠΕΟ «που έχει άλλη στάση από την ηγεσία του ΑΚΕΛ» και που έδειξαν συναινετική στάση.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πήρε εκ νέου τον λόγο για δευτερολογία λέγοντας ότι το μνημόνιο το ολοκλήρωσε η δική τους Κυβέρνηση. Υπενθύμισε επίσης αναφορά του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι θα αντιδρούσαν οι εργαζόμενοι γιατί θα έχαναν τα προνομιακά τους κεκτημένα και ότι η άρνηση αλλαγών δεν θα άφηνε την Κύπρο να πάει μπροστά.

Σήμερα, τόνισε,  αν περνούσε το ν/σ για ιδιωτικοποιήσεις δεν θα μιλούσαμε για τα εκατομμύρια κέρδος τα οποία επιστρέφονται στην κοινωνία με διάφορους τρόπους και με επενδύσεις.

Εξάλλου ο Άντρος Κυπριανού του ΑΚΕΛ είπε ότι ο κ. Δίπλαρος δεν πρέπει να υποτιμά την νοημοσύνη μας, υπενθυμίζοντας ότι είναι ο ΔΗΣΥ που έλεγε ότι η ΑΤΗΚ είναι καταδικασμένη σε κλείσιμο και απέρριψε τις αναφορές ότι τα δικά τους ΔΣ που αυτοί διόρισαν, είναι αυτά που οδήγησαν στην ανάκαμψη.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι υπάρχει ανάγκη η συμφωνία στην οποία κατέληξαν εργαζόμενοι-διοίκηση αλλά και άλλες αποφάσεις να κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της  επιχειρηματικής ικανότητας της ΑΤΗΚ , διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του οργανισμού.

Επίσης από το ΑΚΕΛ ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι σήμερα συζητάμε για τον προϋπολογισμό της ΑΤΗΚ γιατί ευτυχώς παρέμεινε ημικρατικός οργανισμός και η πλειοψηφία της Βουλής ματαίωσε τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση, όταν κάποιοι, όπως είπε, κτυπούσαν τα χέρια τους στο τραπέζι και έλεγαν ότι σίγουρα θα χρεωκοπήσει.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ εξήρε το έργο της ΑΤΗΚ και το ρόλο της και τόνισε ότι αναμένει την συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ για να συζητήσουν την πρόσφατη συμφωνία που είναι υπό την αίρεσή του, γιατί υπάρχει αγωνία να μην εισαχθεί δια της πλαγίας η ιδιωτικοποίηση.

Ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €501.002.280 και συνολικά έσοδα ύψους €412.504.370, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων.

Σε ότι αφορά τις προϋπολογιζόμενες δαπάνες  οι αποδοχές προσωπικού και άλλες παροχές  ανέρχονται στα €148.763.140. Ο προϋπολογισμός προβλέπει επενδύσεις ύψους €22.640.000 και υποχρέωση Ταμείου Συντάξεως που ανέρχεται στα €23.000.000.

Επιπλέον, με βάση την κατάσταση αποτελεσμάτων για το έτος 2024, προβλέπεται πλεόνασμα πριν από τη φορολογία ύψους €23,1 εκατομ. και μετά τη φορολογία ύψους €17,7 εκατομ. σε σχέση με €12,8 εκατομ. και €10,5 εκατομ. για το έτος 2023, αντίστοιχα.

Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες για το έτος 2024 που αφορούν αποδοχές προσωπικού και άλλες παροχές, καθώς και άλλες τακτικές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση κατά 4,1% σε σχέση με τις εγκεκριμένες δαπάνες για το έτος 2023.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην επιτροπή οικονομικών, η εν λόγω αύξηση οφείλεται κυρίως στην αυξημένη πρόνοια για εξοπλισμό προς μεταπώληση και υπηρεσίες προς τρίτους, στο αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, στο κόστος συντήρησης της υποδομής και των πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και στην αύξηση του εταιρικού φόρου. 

Επίσης το Σχέδιο Συντάξεων Υπαλλήλων της ΑΤΗΚ, σύμφωνα με νεότερη αναλογιστική μελέτη, παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμμα χρηματοδότησης κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 ύψους €75,7 εκατομ. έναντι €133 εκατομ. κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΤΗΚ αποφάσισε την κάλυψη του εν λόγω ελλείμματος και συνεπώς περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του 2024 πρόνοια για καταβολή ποσού ύψους €23 εκατομ. προς το ταμείο.  Παράλληλα, αποφάσισε την προσαρμογή της εισφοράς εργοδότη στο 2,3% των μισθών αντί στο 2,8% με περίοδο αποπληρωμής τα 3,6 χρόνια αντί τα 6,3 χρόνια που είχε αποφασιστεί βάσει προηγούμενης αναλογιστικής μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΤΗΚ καταβάλλει κατ’ έτος ποσό ύψους €15 εκατομ. περίπου για την κάλυψη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και για να απαλλαγεί από αυτό, προωθεί την υλοποίηση του έργου για την ενεργειακή της αυτονομία μέχρι το έτος 2027, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Η Cyta Power Ltd, ως θυγατρική εταιρεία της ΑΤΗΚ, θα έχει κατά κύριο λόγο ως σκοπό τη διαχείριση της ενέργειας του οργανισμού. Η ΑΤΗΚ δεν έχει λάβει οποιαδήποτε σχετική απόφαση στο παρόν στάδιο.   

Πηγή: Reporter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κλοιό καύσωνα η Κύπρος – Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία

Published

on

Συνεχίζονται οι ψηλές θερμοκρασίες ανά το παγκύπριο.

Νέα κίτρινη προειδοποίηση θα τεθεί σε ισχύ στις 11:00 το πρωί και θα ισχύει μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 32 στα ψηλότερα ορεινά.

Η πρόγνωση του καιρού: 

Εποχική χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στα προσήνεμα μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι στα ανατολικά παράλια μέχρι λίγο ταραγμένη, αλλά στα υπόλοιπα παράλια λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 38 στα υπόλοιπα παράλια και στους 32 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικά, κατά τις αυγινές κυρίως ώρες αναμένεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ για να καταστούν αργότερα κυρίως μεταβλητοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 26 στα υπόλοιπα παράλια και στους 22 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τρίτη, την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις.

Η θερμοκρασία την Τρίτη δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος στην αγωνία για ΑΕΙ Κύπρου-Στρατιωτικές Σχολές – Στις 9 τα αποτελέσματα

Published

on

Τέλος στην αγωνία των υποψήφιων που παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης 2024, τίθεται σήμερα το πρωί.

Στις 09:00, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στην παρουσία της πολιτικής προϊστάμενης του Υπουργείου, Αθηνάς Μιχαηλίδου, θα ανακοινωθούν, τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων Εξετάσεων Πρόσβασης 2024 για τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ- Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Published

on

Η έκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ, που κατά τις «πρώτες ενδείξεις» οφειλόταν σε επίθεση με drone, είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο ελαφρά, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Ζάκι Χέλερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Άστρου του Δαυίδ (Magen David Adom), του ισραηλινού αντίστοιχου του Ερυθρού Σταυρού.

Προηγούμενος απολογισμός, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, έκανε λόγο για επτά τραυματίες. Ωστόσο ο κ. Χέλερ διευκρίνισε πως οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που υπέστησαν σοκ.

Σύμφωνα με τον Ντιν Έλσντουν, εκπρόσωπο της αστυνομίας, το πτώμα του θύματος φέρει εμφανή τραύματα από συντρίμμια και βρέθηκε μέσα σε ακίνητο που χτυπήθηκε όταν έγινε η έκρηξη.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε, στο πλαίσιο «προκαταρκτικής έρευνας», επρόκειτο για επίθεση με drone. Η έκρηξη οφειλόταν σε «πτώση αεροπορικού στόχου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως δεν ενεργοποίησε καμιά σειρήνα της αεράμυνας. Υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει έρευνα «σε βάθος», προσθέτοντας ότι η πολεμική αεροπορία «αύξησε τις περιπολίες της για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των κινήματος των Χούθι της Υεμένης για στρατιωτικά ζητήματα Γιαχία Σάρια ανήγγειλε μέσω μέσω X πως αργότερα θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον του Τελ Αβίβ.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending