Connect with us

Δήμος Λευκωσίας

Επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας στον Δήμαρχο Λευκωσίας

Published

on

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Franz – Walter Steinmeier επισκέφθηκε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψη του στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος και τον συνόδεψε.
 
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Γιωρκάτζης με τον Πρόεδρο κ. Steinmeier, τη συνοδεία του και τον Πρόεδρο κ. Χριστοδουλίδη ανέβηκαν στον 3ο όροφο του Δημαρχείου, όπου είδαν την κατεχόμενη Λευκωσία και την πράσινη γραμμή από ψηλά.
 
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Λευκωσίας με τον Γερμανό Πρόεδρο και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας περπάτησαν κατά μήκος της πράσινης γραμμής, στην οδό Ληδήνις, όπου τους εξήγησε τη σημαντικότητα των αναπτυξιακών έργων στην περιοχή.

Δήμος Λευκωσίας

Το Κέντρο Αριστείας CYENS και ο ΟΠΕΚ συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση – Το AI στη σύγχρονη ζωή

Published

on

Την εκδήλωση με τίτλο Το AI στη σύγχρονη ζωή – Η επίδραση στην κοινωνία και τα Μ.Μ.Ε., φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του στην οδό Δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη, το Κέντρο Αριστείας CYENS, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024.
 
Ο ΟΠΕΚ – Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας έθεσε σε δημόσια συζήτηση την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην κοινωνία και τα ΜΜΕ, σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας CYENS. Την εκδήλωση στήριξε ο Δήμος Λευκωσίας και η εφημερίδα Πολίτης.
 
Προσκεκλημένοι ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι μίλησαν για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, το πού οδηγεί και πώς ρυθμίζεται, διασφαλίζοντας παράλληλα τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη διαχείριση της πληροφορίας.
 
Στη συνέχεια, ακολούθησε διάλογος, προσφέροντας τη δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής των πολιτών σε συζήτηση γύρω από τις σύγχρονες αυτές τάσεις, προσεγγίσεις και προβληματισμούς. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης έγιναν παρουσιάσεις έργων καινοτομίας ερευνητών του Κέντρου Αριστείας CYENS.


 
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι ακαδημαϊκοί Λοΐζος Μιχαήλ, Καθηγητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και επικεφαλής ερευνητής της ερευνητικής ομάδας SCRAT στο Κέντρο Αριστείας CYENS, και Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και Πρόεδρος  του Ινστιτούτου για το Δίκαιο της Ιδιωτικότητας, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία. Επίσης συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Έλλη Κοτζαμάνη, Πρόεδρος Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, και Γιάννης Σεϊτανίδης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Τη σύνοψη και τα συμπεράσματα της συζήτησης έκανε η Θεανώ Καλαβανά, πρόεδρος του ΟΠΕΚ.
 
Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου στο Facebook @OPEKCyprus, @CYENSCoE.
 
Η προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη επικεντρώνεται στην αριστεία και την εμπιστοσύνη, με στόχο την ενίσχυση της έρευνας και της βιομηχανικής ικανότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
 
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Εμείς – Μαζί» που υλοποιεί ο ΟΠΕΚ για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη δημόσια ζωή και τις επικείμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024.
 
Το Κέντρο Αριστείας CYENS, ιδρύθηκε το 2018 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, μετά από εξασφάλιση ανταγωνιστικής πρότασης του χρηματοδοτικού προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας. Συντονιστής του έργου είναι ο Δήμος Λευκωσίας, με εταίρους τα τρία δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, και τα ευρωπαϊκά επιστημονικά ιδρύματα University Cοllege London (UCL) και Max Planck Institute (MPG) και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. To Κέντρο δραστηριοποιείται στους τομείς των Διαδραστικών Μέσων, Έξυπνων Συστημάτων και Αναδυόμενων Τεχνολογιών και διεξάγει διεπιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων.

Continue Reading

Δήμος Λευκωσίας

Η Google for Startups, η NVO Lab, και η GDCy εγκαινιάζουν το LVLUP Accelerator για Φιλόδοξες Εταιρεί

Published

on

O τομέας του gaming είναι ένας ακμάζων τομέας στον χώρο της Πληροφορικής στην Κύπρο. Αναγνωρίζοντας τις τεράστιες δυνατότητές του, η Google for Startups, η NVO Lab και η GDCy ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα LVLUP Accelerator. Το πρόγραμμα αυτό, έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει νέα κυπριακά gaming στούντιο και starups, προωθώντας την ανάπτυξή τους και προσελκύοντας παράλληλα επιχειρήσεις gaming στην Κύπρο.
 
Το LVLUP Accelerator δεσμεύεται να παρέχει στις συμμετέχουσες εταιρείες πολύτιμη αρωγή, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της επιχειρηματικής ανάπτυξης, της πρόσβασης σε ένα δίκτυο διεθνών εμπειρογνωμόνων και συμβούλων στον τομέα του gaming, καθώς και βοήθεια για fundraising. Σε μια συλλογική προσπάθεια, το The Games Fund, το GEM Capital και το Green Grey θα λειτουργήσουν ως εταίροι, αξιοποιώντας την εκτεταμένη τεχνογνωσία τους στον τομέα του gaming για να υποστηρίξουν τους συμμετέχοντες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής τους. Επιπλέον, το Κέντρο Αριστείας CYENS θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο επιβλέποντας το τμήμα AR/VR/XR του εκπαιδευτικού προγράμματος.
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι ομάδες που θα επιλεγούν θα συμμετάσχουν σε συνεδρίες και εργαστήρια εμπειρογνωμόνων, και θα συνεργαστούν με συμβούλους από διακεκριμένες εταιρείες του gaming, publishers και επενδυτικά προγράμματα. Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος θα διεξαχθεί διαδικτυακά, ενώ έχουν προγραμματιστεί και εκδηλώσεις δια ζώσης στην Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το LVLUP Accelerator είναι εντελώς δωρεάν για τα gaming στούντιο και τα startups.
 
Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το accelerator και για να υποβάλετε την αίτησή σας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του LVLUP: http://lvlup.game
 
Οι εταίροι του accelerator είναι: The Games Fund, GEM Capital, Green Grey, Κέντρο Αριστείας CYENS, Tech Island, και Borscht.
 
Αν είστε ιδιοκτήτης ενός gaming στούντιο ή ενός startup που αναζητεί επενδύσεις, publisher ή την ευκαιρία να συμβουλευτεί κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον κλάδο του gaming, σας καλούμε να υποβάλετε αίτηση. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, 2024, ενώ το πρόγραμμα accelerator θα διαρκέσει από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. Το αποκορύφωμα αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού θα αποτελέσει τo LVLUP Accelerator Demo Day, που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου, στο GDCy fest.
 
Μην χάσετε αυτή την πολύτιμη ευκαιρία να ενισχύσετε το εγχείρημά σας στο gaming και να αφήσετε το αποτύπωμά σας στον δυναμικό κόσμο του. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση τώρα και ξεκινήστε ένα συναρπαστικό ταξίδι με το LVLUP Accelerator!
 
Ο Vladislav Zdorenko, Διευθύνων Εταίρος της NVO Capital, και Ιδρυτής του NVO lab, τονίζει: “Σε διάστημα έξι ετών, έχουμε πραγματοποιήσει 80+ προγράμματα accelerator για startups στην Ανατολική Ευρώπη. Ως στρατηγική κίνηση, επεκτείνουμε τις γνώσεις και την υποστήριξή μας σε εταιρείες gaming στην Κύπρο που έχουν προοπτική. Η επενδυτική εστίαση της NVO Capital στην Ψυχαγωγία μας προσφέρει την ευκαιρία να βρούμε εταιρείες για επενδύσεις και συνεργασίες”.
 
Ο Tim Fadeev, Ιδρυτής του GDCy – GameDev Cyprus, μοιράζεται την άποψή του:
“Εδώ και τρία χρόνια, υποστηρίζουμε ενεργά τις εταιρείες gaming μέσω των εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών μας για την κοινότητα του gaming. Η εισαγωγή του LVLUP Accelerator αποτελεί μια νέα οδό για να διατηρήσουμε τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη και την πρόοδο της βιομηχανίας του gaming”.
 
Ο Mariusz Gąsiewski, ως CEE Mobile Gaming and Apps Lead στην Google, εκφράζει την προθυμία του Google for startups:
“Το gaming αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των πρωτοβουλιών της Google, και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε και να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη φιλόδοξων εταιρειών του gaming μέσω ευκαιριών συνεργασίας και ανάπτυξης”.
 
Ο Ilya Eremeev, Συνιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος του The Games Fund, μοιράζεται το όραμα από την πλευρά του The Games Fund:
“Η Κύπρος είναι ένας ανερχόμενος κόμβος ανάπτυξης για το gaming και μια περιοχή-κλειδί για το The Games Fund, όπου βλέπουμε το μέλλον μας, και επενδύουμε ενεργά στην ανάπτυξη και εξέλιξή του. Υπήρξαμε και εμείς ιδρυτές και προγραμματιστές gaming και τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε την κοινότητα των προγραμματιστών gaming ως Venture Capitalists (VC), και να μοιραστούμε την τεχνογνωσία μας με τη φανταστική ομάδα του LVLUP και τους εταίρους μας”.
 

Continue Reading

Δήμος Λευκωσίας

Εγκαίνια του έργου αποκατάστασης του Δημοτικού Μεγάρου στον προμαχώνα Νταβίλα

Published

on

  • Το κτήριο σύμβολο του Δήμου της Λευκωσίας για πολλές δεκαετίες

Βίντεο – Ιστορική αναδρομή: https://www.youtube.com/watch?v=GbWsCMfJD2s

Τα εγκαίνια του έργου της αποκατάστασης του Δημοτικού Μεγάρου στον Προμαχώνα Νταβίλα τέλεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι «ήταν χρέος μας η ανακατασκευή αυτού του κτηρίου για να διατηρήσουμε αφενός τη μνήμη ζωντανή και αφετέρου να συντηρήσουμε ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της πρωτεύουσας».

Στη συνέχεια ο κ. Γιωρκάτζης ανέφερε ότι τα έργα στο κέντρο της πόλης  αποτελούν και τη μεγαλύτερη επένδυση του Δήμου Λευκωσίας, εφόσον τα τελευταία 12 χρόνια, έχουν επενδυθεί μόνο για έργα στην εντός των τειχών πόλη, 160 εκατομμύρια ευρώ.
Τέλος, ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε ότι υλοποίηση έργων δεν σταματά με τη λήξη της θητείας του νυν Δημοτικού Συμβουλίου αλλά συνεχίζεται ο σχεδιασμός, η διεκδίκηση και η χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων τα οποία θα ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της θητείας της επόμενης Δημοτικής Αρχής.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν εγκαινιάζεται απλώς ένα ανακαινισμένο διοικητικό κτήριο. Μαζί του εγκαινιάζεται η νέα ιστορία της πόλης της Λευκωσίας, η οποία θα πλάθεται και θα αναπτύσσεται μέσα στις αίθουσες και στους τοίχους του παλαιού Δημαρχείου, μέσα από όσα θα λαμβάνουν χώρα και θα προβάλλονται στους εσωτερικούς και εξωτερικούς του χώρους.

Συγχρηματοδότηση
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021 – 2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Continue Reading

Trending