Connect with us

ΔΗΜΟΙ

Δημιουργία καινούργιων τμημάτων διδασκαλίας παραδοσιακών χορών από τον Λαογραφικό Όμιλο Λακατάμιας

Published

on

Ο Λαογραφικός Όμιλος, ανακοινώνει την δημιουργία καινούργιων τμημάτων διδασκαλίας παραδοσιακών χορών.

Συγκεκριμένα θα δημιουργηθούν 2 νέα τμήματα:

  • Νέων και Ενηλίκων – Έναρξη μαθήματών την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023, 8:00 – 9:00 μ.μ.
  • Παιδιών (9-13 χρονών) – Έναρξη μαθημάτων το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023, 10:00 – 11:00 π.μ.

Παράλληλα συνεχίζονται και τα υπόλοιπα τμήματα ως εξής:

Δευτέρα:

9:00 μ.μ. – 10.30 μ.μ. Χορευτικό Συγκρότημα Νέων

Τετάρτη:

8:00 μ.μ. – 9.15 μ.μ. Εφηβικό Χορευτικό συγκρότημα

Πέμπτη:

8.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ. Νέοι και ενήλικες (αρχάριοι)

9.00 μ.μ. – 10.30 μ.μ. Χορευτικό Συγκρότημα (Ενήλικες)

Σάββατο:

10:00 π.μ. – 11:00 π.μ. Παιδική Χορευτική Ομάδα (αρχάριοι)

11:00 π.μ. – 12:15 μ.μ. Παιδική Χορευτική Ομάδα

 

Οι πρόβες γίνονται στο Γ΄ Δημοτικό Σχολείο. Τα μαθήματα είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Ο Λαογραφικός Όμιλος λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του κ. Σωτήρη Οδυσσέως και της κ. Χαρίκλειας Οδυσσέως.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Πολιτιστική Λειτουργό, κ. Κασσάνδρα Χαραλάμπους, στο 22364033 και τον χοροδιδάσκαλο κ. Σωτήρη Οδυσσέως στο 99699605.

Continue Reading

ΔΗΜΟΙ

Αυτός είναι ο αδύναμος κρίκος των μεταρρυθμίσεων των Δήμων.

Published

on

Κεφαλοκλείδωμα στη μεταρρύθμιση κατάφεραν εταιρείες ηλεκτρονικών δεδομένων, στερώντας τους Δήμους από απαραίτητα στοιχεία (πληροφορίες, δεδομένα, περιεχόμενο φακέλων κοκ) τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα χρησιμοποιηθούν την 1η Ιουλίου, όταν θα αρχίσει η λειτουργία των 20 νέων σχημάτων που δημιουργήθηκαν.

Όπως πληροφορείται τo philenews, οι μισοί από τους Δήμους δεν θα είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία που αφορούν όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τους δημότες τους και ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο εφαρμογής του νέου μηχανογραφικού συστήματος (Ευαγόρας) από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Αυτό από μόνο του φανερώνει τις δυσκολίες που θα προκύψουν, με δεδομένο ότι μηχανογραφικά αρκετοί Δήμοι θα εξακολουθήσουν να στηρίζονται από τους υφιστάμενους παρόχους, οι οποίοι, για δικούς στους λόγους δεν παραχώρησαν όλα τα στοιχεία στους Δήμους, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να τα διοχετεύσουν στον «Ευαγόρα», προκειμένου να λειτουργήσει  την 1η Ιουλίου.  Αυτή τη στιγμή, μεγάλος όγκος δεδομένων βρίσκονται διάσπαρτα σε σκληρούς δίσκους των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται οι Δήμοι.

Το πιο πάνω, το οποίο είχε επισημάνει και ο υπουργός Εσωτερικών αλλά και η Ένωση Δήμων, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στην πορεία προς την υλοποίηση της μεταρρύθμισης. Στα προβλήματα περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι οι Επαρχιακοί Οργανισμοί δεν βρήκαν εγκαίρως κτήρια στα οποία να μπορούν να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας και Δήμων που ασχολούνται με τις αδειοδοτήσεις αλλά και τα Συμβούλια Αποχετεύσεων και Υδατοπρομήθειας.

Αρνητικό θεωρείται και το γεγονός ότι πολλοί υπάλληλοι των επαρχιακών γραφείων Πολεοδομίας, οι οποίοι μεταφέρονται στους νέους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, το κάνουν με το στανιό, εμμένοντας μέχρι τέλος στην άρνησή τους. Θα μετακινηθούν ακόμη και «δια ροπάλου», όπως ξεκαθάρισε ενώπιον της Βουλής ο επικεφαλής του τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Αναλυτικά οι εκκρεμότητες

Αναλυτικά, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην πορεία της μεταρρύθμισης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

-Ελάχιστες εταιρείες από αυτές που στηρίζουν μηχανογραφικά τους Δήμουςανταποκρίθηκαν στο αίτημα παραχώρησης των στοιχείων/δεδομένων σε συγκεκριμένη μορφή ώστε να καταστεί δυνατόν να αφομοιωθούν στο νέο μηχανογραφικό σύστημα «Ευαγόρας». Κάποιοι από τους παρόχους φέρονται, κατά το υπουργείο, να κωλυσιεργούν στην παραχώρηση των δεδομένων, είτε για να κερδίσουν χρόνο (και κατά συνέπεια να επιμηκύνουν το διάστημα εξυπηρέτησης των Δήμων) είτε επειδή δεν διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό τεχνικών ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όταν η Ένωση Δήμων επιχείρησε να μεσολαβήσει με σκοπό να επισπευσθεί η διαδικασία παράδοσης των ηλεκτρονικών δεδομένων, εταιρείες έθεσαν περίπου το ερώτημα, «από πού ως πού να εμπλέκεται κάποιο μη συμβαλλόμενο μέρος μεταξύ του κάθε Δήμου και της κάθε εταιρείας»; Αυτό σημαίνει πως οι Δήμοι έπρεπε να εξετάζει ο καθένας χωριστά πώς θα επιλύσει το πρόβλημα, με βάση τη συμβατική υποχρέωση που έχει έκαστος από αυτούς με τον πάροχο του.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός, ότι κάποιοι Δήμοι καταλήγουν σε συμφωνία με υφιστάμενους παρόχους χωρίς να ενημερώνουν την Ένωση Δήμων, οπόταν δεν υπάρχει συνολική ξεκάθαρη εικόνα ως προς το στάδιο που βρίσκεται ο κάθε Δήμος όσον αφορά τα δεδομένα του και πόσο προχώρησε η διαδικασία απόκτησης τους από τους παρόχους.

-Πέραν του Ευαγόρα υπάρχουν και άλλα πρακτικά προβλήματα τα οποία σχετίζονται με το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση εφαρμόζεται στο μέσο του χρόνου αντί την πρώτη μέρα του ημερολογιακού έτους. Ένα από τα θέματα αυτά αφορά τις κοινωνικές ασφαλίσεις του προσωπικού. Αυτό που θα γίνει από τη μετάβαση του προσωπικού από τους υφιστάμενους Δήμους στους νέους, ουσιαστικά αποτελεί τερματισμό των υπηρεσιών των υπαλλήλων  και η μεταφορά τους σε ένα άλλο νέο οργανισμό, οπόταν δεν είναι εύκολο, για παράδειγμα, να υπολογιστεί ακόμη και η φορολογία του εξαμήνου του 2024 που εργάστηκαν.

-Κάποιοι Δήμαρχοι δεν δίνουν στοιχεία και γενικά δεν βοηθούν ή δεν στηρίζουν επαρκώς την μεταρρύθμιση, είτε επειδή δεν θα επαναδιεκδικήσουν εκλογή τους (οπόταν «ούτε κρύο ούτε βράστη») είτε επειδή τυγχάνουν να διεκδικούν άλλα πόστα.

Το ίδιο ισχύει και με στελέχη σε συμβούλια αποχετεύσεων και υδατοπρομήθειας που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για το πόστο του προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης.

-Προέκυψε θέμα ακόμη και με τις τράπεζες και διαπιστώθηκε ότι επειδή δεν προηγήθηκε επαφή μαζί τους, την 1η Ιουλίου θα δημιουργείτο χάος. Τι συνέβη: Κάποιοι θεωρούσαν δεδομένο ότι με την διάλυση των υφιστάμενων Δήμων, αυτομάτως οι λογαριασμοί τους θα μεταφέρονταν στα νέα σχήματα την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, αυτό που θα γινόταν, να βρεθούν κλειστοί όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υφιστάμενων Δήμων, χωρίς να έχουν μεταφερθεί στους 20 νέους που δημιουργήθηκαν.

Τελικά, επήλθε τροποποίηση στη νομοθεσία ώστε με την κατάργηση των υφιστάμενων Δήμων οι λογαριασμοί τους να μεταφερθούν αυτομάτως στα νέα σχήματα.

-Δεν λύθηκε το θέμα της στέγασης των νέων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης με πιο χαρακτηριστικό αυτό της Αμμοχώστου που τσακώνονταν σε σημείο που δεν κατέληξαν αν η έδρα θα θεωρείται η Αμμόχωστος ή το Παραλίμνι που είναι ο μεγαλύτερος Δήμος.

Τελικά, όπως πληροφορούμαστε, το υπουργείο έχει «Plan B», με βάση το οποίο ο Οργανισμός και οι υπάλληλοι του θα στεγαστούν προσωρινά στα επαρχιακά γραφεία Πολεοδομίας, μέχρι να αρθούν τα γινάτια των εμπλεκομένων, με ότι αυτό συνεπάγεται για νέες καθυστερήσει , μετακομίσεις κοκ.

-Υπάρχει θέμα καταμερισμού των €117 εκατ. τα οποία θα διαθέσει η κυβέρνηση στους 20 νέους Δήμους.

Πηγή: Philenews

Continue Reading

Δήμος Στροβόλου

Ο Κώστας Κούκος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη θέση του Αντιδημάρχου στον Δήμο Στροβόλου.

Published

on

Eξήγγειλε για Αντιδήμαρχος Στροβόλου ο Kώστας Κούκος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «από την πολυετή θητεία μου ως Δημοτικός Σύμβουλος, αλλά και ως απλός δημότης, γνωρίζω πολύ καλά την πορεία ανάπτυξης του Δήμου μας, τα υπαρκτά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει». 

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Φίλες και φίλοι,
Συνδημότισσες και συνδημότες,

Με αίσθημα ευθύνης, εξαγγέλλω την υποψηφιότητα μου για την θέση του Αντιδημάρχου Στροβόλου στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουνίου 2024.

Από την πολυετή θητεία μου ως Δημοτικός Σύμβουλος, αλλά και ως απλός δημότης, γνωρίζω πολύ καλά την πορεία ανάπτυξης του Δήμου μας, τα υπαρκτά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Γνωρίζω συνάμα τις δίκαιες απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας που ζητά να αλλάξουν τα πράγματα. Να παρθούν καινοτόμες, σύγχρονες, ριζοσπαστικές αποφάσεις, που θα οδηγήσουν τον Δήμο μας στον πραγματικό εκσυγχρονισμό, μέσα από μία ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο.

Όλα αυτά τα χρόνια παρουσίας μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, εργάστηκα με ανιδιοτέλεια, καθαρότητα και εντιμότητα, μακριά από σκοπιμότητες, θέτοντας πάντα στο επίκεντρο την αντικειμενικότητα και την συναίνεση για το καλό του Δήμου και των δημοτών μας, πάντα συνεπής σε θέσεις αρχών.

Αφετηρία αυτής της εξαγγελίας είναι η έγνοια και η θέληση μου για συνέχιση της προσφοράς μου, από αυτή την πολύ σημαντική θέση του Αντιδημάρχου, ειδικά τώρα στη νέα εποχή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τούτη την ώρα ορθώνονται μπροστά μας νέες προκλήσεις και προβλήματα, παράλληλα όμως ορθώνονται και νέες ελπιδοφόρες προοπτικές.

Είναι η ώρα ο δημότης να φύγει από το περιθώριο και να μπει στο επίκεντρο, να συμμετέχει ενεργά, η φωνή του να βρει απήχηση την ώρα των σημαντικών αποφάσεων. Είναι η ώρα ο Δήμος μας να αλλάξει πρόσωπο.
Για να το πετύχουμε απαιτείται μια πιο δυναμική, διεκδικητική πολιτική για:

  • τη δρομολόγηση και υλοποίηση ώριμων αναπτυξιακών έργων
  • την στήριξη και ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών
  • την αναζωογόνηση του ιστορικού πυρήνα
  • την ανάπτυξη φιλολαϊκής κοινωνικής πολιτικής με επίκεντρο τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες στον Δήμο μας
  • τη δημιουργία μιας νέας δημοτικής αρχή που θα ασχολείται καθημερινά και σε βάθος με τα χρόνια πολλαπλά προβλήματα των προσφυγικών συνοικισμών
  • τη διασφάλιση πολύπλευρης ορθολογιστικής οικονομικής ανάπτυξης
  • την επίλυση των δυσλειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές υπηρεσίες με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό και την άμεση ποιοτική εξυπηρέτηση των δημοτών μας .

Είναι επίσης η ώρα μέσα από την συμμετοχή όλων να αγωνιστούμε για ένα Δήμο, πραγματικά καθαρό και πράσινο, καλλιεργώντας την περιβαλλοντική συνείδηση σε όλους μας .

Ο Δήμος μας στα επόμενα χρόνια χρειάζεται έργα ουσίας και όχι βιτρίνας. Κάθε απόφαση μας να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και χρηστή διοίκηση και να εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον της τοπικής μας κοινωνίας και των ανθρώπων της.

Μέσα από αυτή την εξαγγελία προσκαλώ όλους και όλες τους συνδημότες και συνδημότισσες που έχουν το ίδιο όραμα, τις ίδιες έγνοιες και προβληματισμούς, να βαδίσουμε μαζί σε αυτή την πορεία.

Continue Reading

Δήμος Λευκωσίας

Το Κέντρο Αριστείας CYENS και ο ΟΠΕΚ συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση – Το AI στη σύγχρονη ζωή

Published

on

Την εκδήλωση με τίτλο Το AI στη σύγχρονη ζωή – Η επίδραση στην κοινωνία και τα Μ.Μ.Ε., φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του στην οδό Δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη, το Κέντρο Αριστείας CYENS, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024.
 
Ο ΟΠΕΚ – Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας έθεσε σε δημόσια συζήτηση την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην κοινωνία και τα ΜΜΕ, σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας CYENS. Την εκδήλωση στήριξε ο Δήμος Λευκωσίας και η εφημερίδα Πολίτης.
 
Προσκεκλημένοι ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι μίλησαν για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, το πού οδηγεί και πώς ρυθμίζεται, διασφαλίζοντας παράλληλα τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη διαχείριση της πληροφορίας.
 
Στη συνέχεια, ακολούθησε διάλογος, προσφέροντας τη δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής των πολιτών σε συζήτηση γύρω από τις σύγχρονες αυτές τάσεις, προσεγγίσεις και προβληματισμούς. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης έγιναν παρουσιάσεις έργων καινοτομίας ερευνητών του Κέντρου Αριστείας CYENS.


 
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι ακαδημαϊκοί Λοΐζος Μιχαήλ, Καθηγητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και επικεφαλής ερευνητής της ερευνητικής ομάδας SCRAT στο Κέντρο Αριστείας CYENS, και Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και Πρόεδρος  του Ινστιτούτου για το Δίκαιο της Ιδιωτικότητας, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία. Επίσης συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Έλλη Κοτζαμάνη, Πρόεδρος Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, και Γιάννης Σεϊτανίδης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Τη σύνοψη και τα συμπεράσματα της συζήτησης έκανε η Θεανώ Καλαβανά, πρόεδρος του ΟΠΕΚ.
 
Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου στο Facebook @OPEKCyprus, @CYENSCoE.
 
Η προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη επικεντρώνεται στην αριστεία και την εμπιστοσύνη, με στόχο την ενίσχυση της έρευνας και της βιομηχανικής ικανότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
 
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Εμείς – Μαζί» που υλοποιεί ο ΟΠΕΚ για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη δημόσια ζωή και τις επικείμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024.
 
Το Κέντρο Αριστείας CYENS, ιδρύθηκε το 2018 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, μετά από εξασφάλιση ανταγωνιστικής πρότασης του χρηματοδοτικού προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας. Συντονιστής του έργου είναι ο Δήμος Λευκωσίας, με εταίρους τα τρία δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, και τα ευρωπαϊκά επιστημονικά ιδρύματα University Cοllege London (UCL) και Max Planck Institute (MPG) και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. To Κέντρο δραστηριοποιείται στους τομείς των Διαδραστικών Μέσων, Έξυπνων Συστημάτων και Αναδυόμενων Τεχνολογιών και διεξάγει διεπιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων.

Continue Reading

Trending