Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχει εναλλακτική στρατηγική της κυβέρνησης για το LNG του Βασιλικού.

Published

on

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση “δεν έχει ‘σχέδιο Β'” όσον αφορά το ακινητοποιημένο τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Βασιλικό.

Ο Παπαναστασίου μίλησε σε συνεδρίαση κλειστών θυρών της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, με διαδικασίες διαμεσολάβησης σε εξέλιξη μεταξύ της Δημοκρατίας της Κύπρου και της κινεζικής κατευθυνόμενης συνομοσπονδίας που πρόκειται να κατασκευάσει το εργοστάσιο LNG.

Εξήγησε ότι “δεν θα προχωρούσα στο ίδιο έργο σήμερα ως Δημοκρατία της Κύπρου σε αυτήν τη συνομοσπονδία”, αλλά ότι η ολοκλήρωση του έργου με τον τρέχοντα ανάδοχο είναι “η ταχύτερη λύση”.

“Το πρώτο βήμα της Δημοκρατίας της Κύπρου θα είναι να ολοκληρωθεί το έργο με αυτόν τον ανάδοχο, εκτός αν εμφανιστούν σοβαρά ελαττώματα ή οι απαιτήσεις του είναι φρικτά υπερβολικές”, δήλωσε.

Είπε ότι η προτεραιότητα του υπουργείου του είναι “το μέλλον του τερματικού, το οποίο πρέπει να είναι λειτουργικό το συντομότερο δυνατόν”.

Πρόσθεσε ότι ο ανάδοχος “δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας”, και ότι η κυβέρνηση “απαιτεί το έργο να παραδοθεί τον Ιούλιο του 2024 όπως είχε υποσχεθεί από τον ανάδοχο.”

Αυτή η προθεσμία έχει οριστεί μετά από δύο προηγούμενες παρατάσεις. Αρχικά, το τερματικό αναμένονταν να είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο του 2022, προτού η προθεσμία αυτή επεκταθεί στον Ιούλιο του 2023 και στη συνέχεια στον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Ωστόσο, ο Παπαναστασίου παρέμεινε αισιόδοξος, λέγοντας ότι “συγκεντρωνόμαστε στο να καταστήσουμε αυτό το τερματικό να λειτουργεί”.

Τόνισε επίσης την ανάγκη εισαγωγής φυσικού αερίου για τη χρήση σε συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λέγοντας ότι εάν το τερματικό LNG υπήρχε σήμερα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειώνονταν σε περίπου 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Είπε ότι συζητά το θέμα με τον Κινέζο πρέσβη Liu Yantao “σε πολιτικό επίπεδο”, δεδομένου ότι η εταιρεία ανάδοχος είναι κρατική.

Οι συζητήσεις που διεξάγονται με τον Liu, δήλωσε, είναι “πολύ εποικοδομητικές”, με συνάντηση προγραμματισμένη για την Παρασκευή με υψηλόβαθμο στελέχος της εταιρείας που έχει ταξιδέψει στην Κύπρο για διαβουλεύσεις επί του θέματος.

Ρωτηθείς εάν πιστεύει ότι είναι δυνατό να ολοκληρωθεί το τερματικό μέχρι τον Ιούλιο, είπε: “Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση, όσον αφορά τον ανάδοχο που επιθυμεί.”

“Εάν ο ανάδοχος για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι διατεθειμένος ή ανίκανος να ολοκληρώσει το έργο, θα πρέπει να το δηλώσει, έτσι ώστε η Κύπρος να μην παραμένει στη φυλακή των αδυναμιών του αναδόχου.”

Στη συνάντηση, σημειώθηκε ότι ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, που υπηρέτησε κάτω από τον πρώην πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, και ο πρώην επικεφαλής της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) Συμεών Κασσιανίδης δεν παρευρέθηκαν στη συνάντηση, παρά το γεγονός ότι από τον Φεβρουάριο είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις για τη σύγκλησή τους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κούλιας, δήλωσε ότι έχει “απόλυτη εμπιστοσύνη” ότι το έργο θα “έχει ευτυχή κατάληξη”.

“Το Κοινοβούλιο αναμένει επίσης ότι η Κίνα θα ζητηθεί να τηρήσει την υπογραφή της”, είπε, λέγοντας ότι “η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα που έχει φιλικές σχέσεις με την Κίνα, και η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το να τηρήσει την υπογραφή της εδώ, η Κίνα θα μπορέσει να συνεχίσει να πραγματοποιεί έργα στην ΕΕ.”

Ερωτηθείς αν το θέμα θα παραπεμφθεί στην Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, είπε ότι μια τέτοια απόφαση θα ληφθεί σε μια πλήρη συνεδρίαση της επιτροπής αφού ολοκληρωθούν όλες οι συνεδριάσεις της επί του θέματος.

“Σίγουρα, υπάρχουν σκέψεις όπου θα πάει πέρα από αυτό, αλλά υπάρχουν τόσο πολλές σοβαρές παραβιάσεις που πρέπει να πάει κάπου”, είπε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δήλωσε ότι θα “επιμείνει” να παραπεμφθεί το θέμα στην Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, προσθέτοντας ότι ό,τι έχει ακουστεί στην επιτροπή ήταν “απαράδεκτο, και με έξοδα του κυπριακού φορολογούμενου”.

Επεσήμανε ότι ο πρώην υπουργός Λακκοτρύπης, σύμφωνα με τον Ελεγκτή Οργανισμού, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, “παρέλειψε να αναφέρει τη σχέση του” με τη μητρική εταιρεία μιας από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο τερματικό και στη συνέχεια απασχολήθηκε από την ίδια εταιρεία.

“Εάν είμαστε μια σοβαρή κράτος, δεδομένων των εκατομμυρίων που έχουν ήδη χαθεί και της εργασίας που δεν έχει γίνει… το λιγότερο που μπορεί να κάνει το κράτος είναι να ξεκινήσει ποινικές διώξεις”, είπε.

Πηγή: Cyprusmail

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε «Πούτιν» τον Ζελένσκι μπροστά στους ηγέτες του ΝΑΤΟ (VID)

Published

on

Ο Τζο Μπάιντεν, υπό εντεινόμενη πίεση για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ανήγγειλε χθες Πέμπτη τον «πρόεδρο Πούτιν», υποδεχόμενος τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί σκηνής στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον, προτού διορθώσει.

«Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όση και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών, που συνειδητοποίησε το λάθος και επέστρεψε στο μικρόφωνο για να δηλώσει: «…θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι! Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν».

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1811517934751056038&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F1237960%2Fo-mpainten-apokalese-poutin-ton-zelenski-mprosta-stous-igetes-tou-nato-vid&sessionId=597e7be59f6a460beb7462b9b123846ca227d7a4&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς υπερασπίζεται τον Μπάιντεν μετά το φραστικό ολίσθημά του

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε χθες Πέμπτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που προσφώνησε κατά λάθος τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού επιστρέψει στο μικρόφωνο και διορθώσει τον εαυτό του στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον.

«Τα φραστικά ολισθήματα είναι κάτι που συμβαίνει, αν παρακολουθείτε συνεχώς τους πάντες θα βρείτε άφθονα», σχολίασε ο κ. Σολτς, ερωτηθείς για την γκάφα του κ. Μπάιντεν από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου. «Αυτό όμως δεν αλλάζει ούτε ένα πράγμα απ’ όσα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με μεγάλη σαφήνεια στην ομιλία του», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν υπερασπίζεται τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπάιντεν: «όλοι κάνουμε λάθη» 

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται έντονη πίεση να αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου, του φάνηκε να έχει απόλυτο «έλεγχο», να είναι «ακριβής» στους φακέλους που συζητήθηκαν, τους οποίους «γνωρίζει καλά».

«Όλοι μας κάνουμε lapsus», φραστικά λάθη, διαβεβαίωσε ο κ. Μακρόν τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου, σχολιάζοντας τη γκάφα που διέπραξε νωρίτερα ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, προσφωνώντας τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού σπεύσει να διορθώσει τον εαυτό του.

«Έχει συμβεί και σ’ εμένα, και μπορεί να μου συμβεί ξανά αύριο. Θα ζητούσα την επιείκειά σας», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειροπέδες σε 28χρονο για το φόνο του Δημήτρη Ανδρονίκου

Published

on

Στο πλαίσιο διερεύνησης του φόνου του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου η Αστυνομία προχώρησε χθες βάσει δικαστικού εντάλματος, στη σύλληψη ενός ακόμη προσώπου.

Πρόκειται για άντρα ηλικίας 28 ετών, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδιο για άνοιγμα λιμανιού Αμμοχώστου σε μέλη του Οργανισμoύ Τουρκικών Κρατών

Published

on

Το ψευδοκράτος  ετοιμάζεται να ανοίξει το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για πλοία από κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS), σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο λεγόμενος  «υπουργός» Δημοσίων Έργων και Μεταφορών Ερχάν Αρικλί, είπε πως το ψευδορκάτος ως μέλος παρατηρητής του OTS, υπέβαλαν αίτηση πριν από ένα χρόνο για να συμπεριλάβουν το λιμάνι της  Αμμοχώστοu στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports».

Το σχέδιο  συζητήθηκε εκ νέου στην άτυπη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών των OTS που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν στις 5 Ιουνίου, πρόσθεσε.

Ο Αρικλί σημείωσε ότι υπάρχουν συνολικά οκτώ λιμάνια στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports», συμπεριλαμβανομένων δύο από την Τουρκία, και προσπαθούν να κάνουν το λιμάνι της Αμμοχώστου το ένατο λιμάνι του προγράμματος.

Ο Αρικλί επεσήμανε το αυξανόμενο μερίδιο των θαλάσσιων μεταφορών στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου κάθε χρόνο, λέγοντας ότι η συμπερίληψη του λιμανιού της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα θα ήταν επωφελής τόσο για το ψευδοκράτος όσο και για άλλα μέλη του OTS.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την αίτησή τους.

«Η ανάπτυξη πολιτικών, πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των μελών του OTS θα συνέβαλε στην παγκόσμια σταθερότητα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ο Αρικλι, προσθέτοντας: «Θέλουμε το λιμάνι της Αμμοχώστου, το πιο οχυρωμένο μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποτελεί βάση για τα τουρκικά κράτη. ”

«Το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, που θέλουν να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο εμπόριο, θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αμμοχώστου σαν να ήταν δικό τους λιμάνι».

«Θέλουμε να επωφεληθούμε από το αυξανόμενο θαλάσσιο εμπόριο παγκοσμίως και επίσης θέλουμε αυτή η κατάσταση να ωφελήσει πολιτικά τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending