Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεκαεννιά γυναικοκτονίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Published

on

Kατά την περίοδο 2019–2020 υπήρξαν 13 γυναικοκτονίες, 5 το 2021 και 1 το 2022, φτάνοντας συνολικά τις 19 γυναικοκτονίες σε μια 4ετία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου.

Η γυναικοκτονία – η εκ προθέσεως δολοφονία γυναικών με κίνητρο το φύλο – δεν είναι μόνο η πιο ακραία εκδήλωση βίας κατά των γυναικών λόγω φύλου, αλλά και η πιο βίαιη εκδήλωση των διακρίσεων και της ανισότητας εναντίον τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, Σουζάνα Παύλου.

Παρά το μέγεθος του προβλήματος και τις εκκλήσεις της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών, σημείωσε, τα δεδομένα για τις γυναικοκτονίες δεν συγκεντρώνονται επίσημα και συστηματικά στην ΕΕ, και υπάρχει έλλειψη διακρατικών εργαλείων για τη μελέτη της γυναικοκτονίας.

«Με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Γυναικοκτονίες (European Observatory on Femicide) άρχισε να αναπτύσσεται διεθνής βάση δεδομένων, μέσω της οποίας μπορούν για γίνονται συγκρίσεις. Ωστόσο, οι γυναικοκτονίες είναι ένα θέμα που δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς. Δεν υπάρχει ένας κοινός ορισμός της γυναικοκτονίας. Επιπλέον, οι επιβλαβείς στάσεις, συμπεριφορές και τα στερεότυπα, καθώς και η έλλειψη κατανόησης της έμφυλης δυναμικής των γυναικοκτονιών από συντρόφους, εμποδίζουν τα μέτρα πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης και αποτελεσματικής παρέμβασης», πρόσθεσε.

Η κ. Παύλου ανέφερε ότι το έντυπο «Πολιτική για την πρόληψη της γυναικοκτονίας : Κύπρος» στο πλαίσιο του έργου FEM-UnitED, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύει να βελτιώσει την ανταπόκριση στις περιπτώσεις βίας από στενούς συντρόφους (συντροφική βία) και στην ενδοοικογενειακή βία, προκειμένου να μειωθεί η βλάβη στις γυναίκες και τα παιδιά και να αποτραπεί η γυναικοκτονία, καθώς και στη δημιουργία δεδομένων με στόχο τη συλλογική αλλαγή πολιτικών.

Η συνεργασία στο πλαίσιο του FEM-UnitED καλύπτει πέντε χώρες της ΕΕ και περιλαμβάνει: το Πανεπιστήμιο της Μάλτας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Εμπειρικής Κοινωνιολογίας (IfeS) στο Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander Erlangen-Nürnberg στη Γερμανία, το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα στην Ισπανία και το Πανεπιστήμιο του Πόρτο στην Πορτογαλία.

Η ομάδα του έργου περιλαμβάνει επίσης ΜΚΟ για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων: το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (Κύπρος), το Ίδρυμα για τα Δικαιώματα των Γυναικών (Μάλτα) και το UMAR – União de Mulheres Alternativa e Resposta (Πορτογαλία).

Επιπολασμός γυναικοκτονιών

Kατά την περίοδο 2019–2020 υπήρξαν 13 γυναικοκτονίες, 5 το 2021 και 1 το 2022, φτάνοντας συνολικά τις 19 γυναικοκτονίες σε μια 4ετία.

Σύμφωνα με την κ. Παύλου, το έργο FEM-UnitED αποκάλυψε ότι τα επίσημα εθνικά δεδομένα που συλλέγονται από την Aστυνομία και τα δικαστήρια δεν είναι συγκρίσιμα μεταξύ των χωρών εταίρων στο έργο, λόγω διαφορετικών νομικών ορισμών ή/και διαφορετικών στατιστικών πλαισίων καταμέτρησης των υποθέσεων.

Ως εκ τούτου, βασική προτεραιότητα και στόχος του έργου FEM-UnitED ήταν η ανάπτυξη δύο εργαλείων συλλογής δεδομένων: ενός για την ποσοτική και ενός για την ποιοτική συλλογή δεδομένων. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, τα αστυνομικά δελτία τύπου ή άλλες πηγές που ήταν διαθέσιμες για τα έτη 2019-2020.

«Με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, κατά τα έτη 2019-2020, ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων γυναικοκτονίας που καταγράφηκαν στην Κύπρο ήταν 11, καθώς και 2 θύματα που ήταν κορίτσια. Όλες αυτές οι περιπτώσεις, εκτός από μία, σημειώθηκαν στο πλαίσιο βίας από στενό σύντροφο ή/και ενδοοικογενειακής βίας», πρόσθεσε η κ. Παύλου

Μεταξύ των 5 χωρών εταίρων στο έργο FEM-UnitED, το υψηλότερο ποσοστό γυναικοκτονιών, τηρουμένων των αναλογιών του πληθυσμού, ήταν στην Κύπρο.

Με βάση τα ποσοτικά δεδομένα που συλλέχθηκαν, τα βασικά χαρακτηριστικά των γυναικοκτονιών στην Κύπρο ήταν τα ακόλουθα: (i) στην πλειονότητά τους οι γυναικοκτονίες σημειώθηκαν στο πλαίσιο της βίας από συντρόφους ή/και της ενδοοικογενειακής βίας (ii) όλοι οι δράστες ήταν άνδρες (iii) η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν μη Κύπριες υπήκοοι, με μεταναστευτικό υπόβαθρο (iv) η πλειοψηφία των δραστών ήταν Κύπριοι υπήκοοι (v) μόνο μία υπόθεση ήταν γνωστή στην Αστυνομία και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, όπου το θύμα είχε υποβάλει καταγγελία και είχε εκδοθεί εντολή για περιοριστικά μέτρα (vi) στην πλειονότητά τους οι υποθέσεων γυναικοκτονίας οδηγήθηκαν σε δίκη, και ο δράστης καταδικάστηκε για φόνο.

Με βάση την ποιοτική ανάλυση, εντοπίστηκαν τα ακόλουθα κοινά σημεία: (i) υπήρχε ιστορικό βίας από συντρόφους ή/και ενδοοικογενειακής βίας (ii) οι γυναικοκτονίες συνέβησαν στο πλαίσιο του χωρισμού μεταξύ του θύματος και του δράστη και (iii) ο δράστης είχε απειλήσει να σκοτώσει το θύμα πριν τη γυναικοκτονία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν ότι: (i) η έκδοση εντολής περιοριστικών μέτρων, σε μία από τις περιπτώσεις δεν ήταν επαρκής για την πρόληψη της γυναικοκτονίας (ii) αν και το προσφυγικό καθεστώς ενός από τα θύματα οδήγησε στην πολύ πρώιμη εμπλοκή των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και της Αστυνομίας, τα πιθανά γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια, καθώς και η αυξημένη ευαλωτότητα του θύματος, δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς (iii) σε μία από τις περιπτώσεις ο δράστης φέρεται να είχε προβλήματα ψυχικής υγείας και είχε απειλήσει να αυτοκτονήσει πριν προβεί στη γυναικοκτονία (iv) η απεικόνιση των μέσων ενημέρωσης προσδιόρισε την απειλή του δράστη να αυτοκτονήσει μόνο ως ψυχική ασθένεια και όχι ως στρατηγική καταναγκαστικού ελέγχου από τον δράστη στο θύμα.

Κενά και προκλήσεις

Σύμφωνα με το έργο FEM-UnitED, αν και το νομικό πλαίσιο προβλέπει την έκδοση περιοριστικών μέτρων σε περιπτώσεις συντροφικής και ενδοοικογενειακής βίας, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για να εξακριβωθεί o αριθμός και το είδος των περιοριστικών μέτρων που εκδόθηκαν στην Κύπρο.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται, δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί ο επιπολασμός ή η αποτελεσματικότητά τους στην προστασία των θυμάτων ή στην πρόληψη περαιτέρω βίας, συμπεριλαμβανομένης της γυναικοκτονίας. Επιπλέον, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το εάν τα περιοριστικά μέτρα παρακολουθούνται αποτελεσματικά ή/και ποιες δραστηριότητες αναλαμβάνουν οι αστυνομικές/εποπτικές αρχές για τον έλεγχο στη συμμόρφωσης με τις εντολές για τα περιοριστικά μέτρα.

Εξάλλου, παρά τον σημαντικό αριθμό μεταναστευτικού πληθυσμού στην Κύπρο και την υψηλή συχνότητα της βίας κατά των γυναικών και των γυναικοκτονιών κατά αυτής της ομάδας, οι γυναίκες μετανάστριες και οι προερχόμενες από εθνοτικές μειονότητες δεν αντιμετωπίζονται εξειδικευμένα στα Εθνικά Σχέδια Δράσης, καθιστώντας τις αόρατες σε επίπεδο πολιτικής. Συνολικά, τα Εθνικά Σχέδια Δράσης δεν κάνουν αναφορά ούτε προβλέπουν ενέργειες για την καταπολέμηση της βίας κατά των μεταναστριών, των γυναικών με αναπηρίες, των μονογονέων και άλλων ευάλωτων ομάδων γυναικών.

Παράλληλα, οι δημόσιες αρχές δεν συλλέγουν ολοκληρωμένα δεδομένα για όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, ανά φύλο και ηλικία θύματος και δράστη, τύπο βίας, σχέση μεταξύ θύματος και δράστη. Τα διαθέσιμα δεδομένα περιλαμβάνουν μόνο περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης που αναφέρθηκαν στην Αστυνομία. Υπάρχουν περιορισμένες έρευνες ή δεδομένα σχετικά με τη βία κατά των γυναικών από εθνοτικές μειονότητες ή μετανάστριες στην Κύπρο.

Όσον αφορά την εκτίμηση κινδύνου, υπάρχει ένα πρωτόκολλο σε περιπτώσεις συντροφικής βίας, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων πρώην συζύγων και πρώην συντρόφων, το οποίο εφαρμόζεται από την Αστυνομία από το 2018. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί αξιολόγηση του πρωτοκόλλου εκτίμησης κινδύνου, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί η χρήση και η αποτελεσματικότητά του για τη μείωση και την πρόληψη της συντροφικής βίας και κατ’ επέκταση της γυναικοκτονίας. Άλλοι επαγγελματίες πρώτης γραμμής (π.χ. Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας, Υπηρεσίες Υγείας) δεν χρησιμοποιούν εργαλεία αξιολόγησης κινδύνου για να ενημερώνουν, έτσι ώστε να ενεργοποιείται η άμεση ανταπόκριση στις περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών.

Σημειώνεται ότι παρόλο που η Κύπρος έχει αναπτύξει διαδικασίες διυπηρεσιακής συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας και των Υπηρεσιών Υγείας σε υποθέσεις που σχετίζονται με ενδοοικογενειακή βία, υπάρχει απουσία της διάστασης του φύλου και της σύνδεσης μεταξύ της ενδοοικογενειακής βίας ή της συντροφικής βίας και της γυναικοκτονίας. Αυτό έχει οδηγήσει σε κενά στο επίπεδο συστημάτων προστασίας των θυμάτων, εμποδίζοντας την πρόληψη της γυναικοκτονίας. Οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής, για παράδειγμα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στερούνται εξειδικευμένων ή διϋπηρεσιακών πρωτοκόλλων, διαδικασιών και κατευθυντήριων γραμμών για τον εντοπισμό και τον χειρισμό περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας και συντροφικής βίας.

Σημειώνεται επίσης ότι γενικά υπάρχει περιορισμένη τεχνογνωσία σε σχέση με τη βία κατά των γυναικών μεταξύ των επαγγελματιών πρώτης γραμμής. Αυτό είναι αποτέλεσμα της έλλειψης εξειδικευμένης εκπαίδευσης. Η κατάρτιση προσφέρεται από ΜΚΟ, αλλά όχι συστηματικά λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Επίσης, απουσιάζει η κατάρτιση για τη βία που επηρεάζει συγκεκριμένες ομάδες γυναικών, ιδίως σε σχέση με τις μετανάστριες και τις γυναίκες με αναπηρίες.

Σύμφωνα με την κ. Παύλου μέχρι σήμερα, τα εθνικά σχέδια δράσης δεν έχουν κάνει αναφορά ούτε έχουν προβλέψει δράσεις ειδικά για την πρόληψη της γυναικοκτονίας. Επιπλέον, τα εθνικά σχέδια δράσης δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους, ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες, διάθεση επαρκούς χρηματοδότησης και δεν υπάρχουν στοιχεία για παρακολούθηση ή αξιολόγηση. Τα εθνικά σχέδια δράσης δεν  διαθέτουν την πολιτική βούληση και τους πόρους που απαιτούνται για την υλοποίησή τους και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στα χαρτιά, επεσήμανε.

Εξάλλου σημειώνεται ότι τα μέσα ενημέρωσης προωθούν σεξιστικές και στερεοτυπικές αντιλήψεις για τις γυναίκες. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης για τις γυναικοκτονίες δεν παρουσιάζουν τη διάσταση του φύλου και τη σχέση της βίας κατά των γυναικών με την ενδοοικογενειακή/συντροφική βία. Αυτή η σύνδεση συχνά παραβλέπεται εστιάζοντας στον άντρα θύτη. Επιπλέον, η κάλυψη από τα ΜΜΕ για τις γυναικοκτονίες στην Κύπρο χαρακτηρίζεται από τη χρήση σεξιστικής γλώσσας που αποδίδει την ευθύνη στο θύμα, κανονικοποιώντας τη βία που διαπράττουν οι άνδρες κατά των γυναικών.

Συστάσεις για αποτελεσματική πρόληψη και παρέμβαση

Οι συστάσεις για αποτελεσματική πρόληψη και παρέμβαση σύμφωνα με το FEM-UnitED είναι η συλλογή αξιόπιστων και επικαιροποιημένων στατιστικών στοιχείων για τα θύματα και τους δράστες όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, ανά φύλο, ηλικία και σχέση θύματος – θύτη.

Η εκπαίδευση των επαγγελματιών πρώτης γραμμής που ασχολούνται με θύματα και δράστες όλων των πράξεων βίας κατά των γυναικών – και συγκεκριμένα στην πρόληψη της γυναικοκτονίας από σύντροφο – πρέπει να είναι υποχρεωτική και συστηματική.

Σημειώνεται ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια τυποποιημένη προσέγγιση για την εκτίμηση κινδύνου που θα προάγει την κοινή κατανόηση του κινδύνου σε ολόκληρο το σύστημα και μια κοινή γλώσσα για την επικοινωνία του κινδύνου. Πρωτόκολλα αξιολόγησης κινδύνου που είναι τόσο ευαίσθητα στο φύλο όσο και πολιτισμικά προσαρμοσμένα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλους/όλες τους/τις επαγγελματίες πρώτης γραμμής.

Επιπρόσθετα, οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καταναγκαστική και ελεγκτική συμπεριφορά θα πρέπει να ενσωματώνονται σε αυτά τα πρωτόκολλα. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση για επαγγελματίες πρώτης γραμμής σχετικά με τη χρήση εργαλείων αξιολόγησης κινδύνου είναι επίσης απαραίτητη.

Όπως αναφέρεται στο έργο, η χρήση των διαταγμάτων προστασίας θα πρέπει αφενός να αυξηθεί και αφετέρου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους, διασφαλίζοντας ότι αναπτύσσονται και τίθενται σε εφαρμογή μηχανισμοί παρακολούθησης, ώστε να παρέχontai αποτελεσματική ασφάλεια και προστασία στις γυναίκες και τα παιδιά τους. Οι παραβιάσεις των διαταγμάτων προστασίας πρέπει να τιμωρούνται κατάλληλα, ώστε να έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα.

Τονίζεται επίσης, ότι η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των διαφόρων φορέων θα πρέπει να ενισχυθούν και να υποστηριχθεί η διεπαγγελματική και διατομεακή συνεργασία, με τη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικείων οργανώσεων και των ΜΚΟ και στο πλαίσιο του Σπιτιού της Γυναίκας που λειτουργεί ως κέντρο διαχείρισης κρίσεων και υποστήριξης για θύματα βίας κατά των γυναικών.

Επισημαίνεται ότι τα εμπόδια στην πρόσβαση σε ολοκληρωμένη προστασία και υποστήριξη για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια πρέπει να αρθούν, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών μεταναστευτικής καταγωγής.

Παράλληλα τονίζεται ότι η επιφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για το άρθρο 59 της Σύμβασης της 7 Κωνσταντινούπολης σε σχέση με τις αυτόνομες άδειες διαμονής για μετανάστριες που υφίστανται βία θα πρέπει να αρθεί.

Το FEM-UnitED αναφέρει ακόμη ότι τα κορίτσια που δολοφονούνται πρέπει να προσμετρώνται ως θύματα γυναικοκτονίας. Το παιδιά που ζουν υπό το καθεστώς της συντροφικής βίας, πρέπει να αναγνωρίζονται αυτόματα ως θύματα και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

OCCRP: O ρόλος Κύπρου στην αυτοκρατορία του Αφγανού γείτονα του Jho Low

Published

on

Στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η Κύπρος προκειμένου ο πρώην Αφγανός βουλευτής Ajmal Rahmani να χτίσει την αυτοκρατορία επιχειρήσεων και ακίνητα σε Γερμανία και Τουμπάι αναφέρεται δημοσίευμα του OOCR. Το 2023 το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος του Mir Rahman Rahmani, πρώην επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της προηγούμενης αφγανικής κυβέρνησης, και του Ajmal Rahmani, γιου του και πρώην μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μεταξύ 2018 και 2022, ο Ajmal Rahmani συγκέντρωσε ακίνητη περιουσία στη Γερμανία αξίας 197 εκατομμυρίων ευρώ (212 εκατομμυρίων δολαρίων), σύμφωνα με αναφορές του συνεργάτη μέσων ενημέρωσης του OCCRP, ZDF frontal . Αγόρασε τα ακίνητα χρησιμοποιώντας κυπριακές εταιρείες χαρτοφυλακίου, καθώς και γερμανικές εταιρείες εγγεγραμμένες με το κυπριακό διαβατήριό του.

Τα στοιχεία που διέρρευσαν δείχνουν ότι πέντε ακίνητα στο Ντουμπάι –– συνολικής αξίας περίπου 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων –– είχαν επίσης καταχωρηθεί στο κυπριακό διαβατήριο του Ajmal Rahmani.

O λόγος των κυρώσεων από ΗΠΑ

Τον Δεκέμβριο του 2023, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε αυτόν και τον πατέρα του, Μιρ Ραχμάν Ραχμάνι, για φερόμενη διαφθορά που περιελάμβανε χειραγώγηση της αγοράς καυσίμων του Αφγανιστάν με σκοπό την κατάχρηση κεφαλαίων ανασυγκρότησης των ΗΠΑ.

Στις 31 Ιανουαρίου, οι Ραχμάνοι υπέβαλαν μήνυση κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε απάντηση στην οποία «αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη σε οποιοδήποτε σχέδιο διαφθοράς προμήθειας καυσίμων».

Η μήνυση του Ραχμάνη έλυσε επίσης κατά λάθος ένα μυστήριο: Αποκάλυψε ότι πατέρας και γιος συνέχισαν να έχουν και οι δύο κυπριακή υπηκοότητα.

Το OCCRP ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι μια επιτροπή που διορίστηκε από την Κυπριακή κυβέρνηση είχε συμβουλεύσει τις αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάκλησης των διαβατηρίων τους, επειδή φέρεται να είχαν παραβιάσει τους κανονισμούς που διέπουν τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

«Θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα στέρησης της ιθαγένειας από τον επενδυτή», ανέφερε μια εσωτερική έκθεση του 2021 για τον Ajmal Rahmani από την επιτροπή, η οποία ελήφθη από τους δημοσιογράφους.

Οι συστάσεις της επιτροπής με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο ήταν μη δεσμευτικές και δεν είναι γνωστό εάν η Κύπρος επανεξέτασε την υπηκοότητα του Ραχμάνη. Οι Κυπριακές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό του OCCRP.

Σε μια απάντηση μέσω email σε ερωτήσεις, ο Ajmal Rahmani είπε ότι η υπηκοότητά του «αποκτήθηκε και αποκαλύφθηκε στις αρμόδιες αρχές σε πλήρη συμμόρφωση με τους νόμους της Κύπρου».

Διαβατήρια και Περιουσία

Τα αυστριακά περιουσιακά αρχεία δείχνουν ότι η κυπριακή υπηκοότητα βοήθησε την Tahmina Tajali, σύζυγο του Ajmal Rahmani, να αγοράσει μια βίλα στο χιονοδρομικό κέντρο του Kitzbühel το 2020. Το ακίνητο, το οποίο κόστισε 10,5 εκατομμύρια ευρώ, είναι καταχωρημένο στο κυπριακό της διαβατήριο.

Στη συνεχιζόμενη αγωγή του κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Ajmal Rahmani τόνισε τη χρήση του κυπριακού διαβατηρίου του για την οικοδόμηση της επιχείρησής του, σημειώνοντας ότι «απέκτησε υπηκοότητα με επένδυση από την Κύπρο και άρχισε να επενδύει στην Ευρώπη».

Ο γείτονας του Jho Low

Μετά το κλείσιμο του προγράμματος χρυσών διαβατηρίων της, η Κύπρος ακύρωσε την υπηκοότητα πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του Jho Low, χρηματοδότη στο επίκεντρο του τεράστιου σκανδάλου του 1MDB, το οποίο έφερε δισεκατομμύρια δολάρια από ένα κρατικό ταμείο της Μαλαισίας.

Όπως αποδεικνύεται, ο Jho Low ήταν γείτονας του Ajmal Rahmani στο θέρετρο της Αγίας Νάπας, στη νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου. Μια συμφωνία αγοράς που επικαλείται η Επιτροπή Νικολάτος αναφέρει ότι ο Ajmal Rahmani κατέβαλε την ελάχιστη επένδυση των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για μια παραθαλάσσια βίλα το 2014, την ίδια χρονιά που έκανε αίτηση για το διαβατήριό του.

Σε ένα άλλο crossover με τον Jho Low, οι Rahmani χρησιμοποίησαν τις ίδιες δύο εταιρείες για να επεξεργαστούν τις αιτήσεις τους, την Henley & Partners και τη FidesCorp Limited. Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι ο Ajmal Rahmani πλήρωσε 55.000 ευρώ ως αμοιβές στην Henley Estates, τον τοπικό μεσίτη διαβατηρίων στην παγκόσμια εταιρεία Henley & Partners.

Σε μια απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερωτήσεις, η εκπρόσωπος της Henley & Partners, Sarah Nicklin, είπε ότι το τμήμα οικονομικών της είχε «κάνει ενδελεχή έλεγχο και δεν μπορεί να εντοπίσει καμία πληρωμή που έλαβε από τον Rahman Rahmani και/ή τον γιο του Ajmal Rahmani».

«Ωστόσο, μπορεί αυτά τα άτομα να παραπέμφθηκαν σε ανεξάρτητους τοπικούς παρόχους υπηρεσιών και η Henley Estates να συμμετείχε στη σχετική αγορά ακινήτων», πρόσθεσε ο Nicklin.

Σύμφωνα με πορίσματα της Επιτροπής Νικολάτου, ο Ajmal Rahmani φαίνεται να έχει πληρώσει τουλάχιστον 90.000 ευρώ στη FidesCorp.

Μια εσωτερική έκθεση από την επιτροπή Nicolatos σημειώνει ότι η FidesCorp διεκπεραίωσε επιτυχημένες αιτήσεις υπηκοότητας για τη σύζυγο και τις κόρες του Mir Rahmani, παρόλο που η γραφειοκρατία τους περιελάμβανε ύποπτα «πλαστά έγγραφα».

Ο φόβος για Ταλιμπάν

Ενώ η μήνυση του Ραχμάνι στις 31 Ιανουαρίου δείχνει ότι διατήρησαν την υπηκοότητά τους παρά τη συμβουλή της Επιτροπής Νικολάτου να επανεξετάσει το καθεστώς τους, λένε ότι τώρα ανησυχούν ότι οι κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών θα μπορούσαν να τους κοστίσουν τα κυπριακά τους διαβατήρια.

Στην αγωγή τους, οι Ραχμάνι υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις «τους εκθέτουν σε σοβαρό κίνδυνο απώλειας ιθαγένειας, πιθανή απέλαση στο Αφγανιστάν όπου αυτοί και οι οικογένειές τους, εάν επιστραφούν, θα αντιμετώπιζαν σοβαρή απειλή και κίνδυνο δίωξης και σωματικής βλάβης στα χέρια των Ταλιμπάν».

Η μήνυση εξέφραζε ανησυχία ότι ο Ajmal Rahmani θα μπορούσε να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Ντουμπάι εάν του ανακληθεί το κυπριακό διαβατήριο, σημειώνοντας ότι «η διαμονή του συνδέεται με την κυπριακή του υπηκοότητα».

Ο Ajmal Rahmani παραπονέθηκε επίσης ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν τα σημαντικά επιχειρηματικά του συμφέροντα στη Γερμανία, όπου οι εταιρείες του κατέχουν ακίνητη περιουσία αξίας 212 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ άλλων εικαζόμενων επιπτώσεων, η γερμανική μονάδα του γίγαντα υπολογιστών IBM ακύρωσε τη μίσθωση για τα κεντρικά της γραφεία στη χώρα, το οποίο βρισκόταν σε ένα κτίριο που ανήκει σε θυγατρική της κυπριακής εταιρείας χαρτοφυλακίου του Ajmal Rahmani, RG Holdings Limited.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Οι φήμες για πραξικόπημα και ο ρόλος μαφιόζου στα κατεχόμενα

Published

on

Αίσθηση προκαλούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Τουρκία οι πληροφορίες ότι απετράπη απόπειρα συνωμοσίας -ή, κατά ορισμένους κύκλους, ακόμη και απόπειρα πραξικοπήματος- εις βάρος της κυβέρνησης Ερντογάν, «με εμπλοκή ανθρώπων της Μαφίας και στελεχών της Αστυνομίας».

Σύμφωνα με την DailySabah, η Γενική Εισαγγελία στην Άγκυρα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τέσσερις δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονταν στη μονάδα οργανωμένου εγκλήματος της αστυνομίας της πρωτεύουσας, συνελήφθησαν. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται και αρχηγοί της αστυνομίας που φέρεται να συμμετείχαν σε συνωμοσία κατά πολιτικών.

Το γραφείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αστυνομικοί «συμπεριλήφθηκαν σε έρευνα για τους ισχυρισμούς ενός ”μυστικού αυτόπτη μάρτυρα”, σε μια υπόθεση εναντίον του αρχηγού του οργανωμένου εγκλήματος που συνελήφθη πέρυσι, του Αϊχάν Μπόρα Καπλάν.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «σχέδιο», χωρίς να αναφέρει ονόματα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια δεσμεύτηκε να διερευνήσει πλήρως τη συνωμοσία.

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης τονίζουν πως οι ύποπτοι προσπάθησαν να πλήξουν ανθρώπους κοντά στην κυβέρνηση και πολιτικούς σε μια έρευνα διαφθοράς.

Το άτομο που φέρεται να διέρρευσε τις πληροφορίες είναι μέλος της μαφίας, ο Σερντάρ Σέρτσελικ, νούμερο 2 στην ιεραρχία.

Ο Σέρτσελικ, σε αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozcu, δηλώνει ότι, ευρισκόμενος στην Κύπρο και καταζητούμενος στην Τουρκία, τον κάλεσαν στην Άγκυρα, όχι για να τον συλλάβουν, αλλά για να δώσει μια κατάθεση, και του υποσχέθηκαν ότι στη συνέχεια θα αφηνόταν ελεύθερος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, παρουσιάστηκε ο ίδιος στο κλιμάκιο της τουρκικής αστυνομίας στην κατεχόμενη Κύπρο, από εκεί τον έστειλαν αεροπορικώς στην Άγκυρα, όπου τον περίμεναν στελέχη της Διεύθυνσης Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος της αστυνομίας.

Στην Άγκυρα, όπως λέει, του ζητήθηκε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας, υπό την απειλή ότι, αν δεν δεχτεί, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη.

Τουρκία: Ο μάρτυρας υπέγραψε κατάθεση και εξαφανίστηκε στο εξωτερικό

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο προστατευόμενος μάρτυρας υπέγραψε 19σέλιδη κατάθεση και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και «βραχιολάκι», ωστόσο αργότερα διέφυγε στο εξωτερικό.

Στην ομολογία του, ο Σέρτσελικ φέρεται να κατέθεσε κατά στελεχών της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Αστυνομικές πηγές ωστόσο διέψευσαν, σύμφωνα με τη Sozcu, ότι ο Σέρτσελικ ενέπλεξε τα ονόματα των πρώην υπουργών Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζταγ, καθώς και του διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Χασάν Ντογάν.

Στη σκιά του σάλου, απομακρύνθηκαν χθες, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής της Άγκυρας, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και ο αναπληρωτής διευθυντής της ίδιας υπηρεσίας.

Σήμερα έγινε γνωστό από την εισαγγελία ότι συνελήφθησαν τρεις αστυνομικοί διευθυντές και ένας αξιωματικός της αστυνομίας στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών, χωρίς να κατονομάζονται.

Ο εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ανέφερε πως «είναι θέμα ύπαρξης και τιμής του Κράτους Δικαίου να το δείξουμε αυτό σε όλους και να τους βάλουμε όλους στη φυλακή», ενώ «έδειξε» ως αυτουργούς της συνωμοσίας τους «γκιουλενιστές» (FETO), τους οπαδούς δηλαδή του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Πλησιάζει η στιγμή που θα πληρώσουν το τίμημα και δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν τα προδοτικά μέλη της FETO στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και οι λεγόμενοι δημοσιογράφοι που έχουν πουληθεί και στρατολογηθεί ως εκπρόσωποί τους» είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στην Κ.Ο του ΑΚΡ, ανέφερε:

«Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε να επανεμφανιστούν φαινόμενα χειραγώγησης μέσω της γραφειοκρατίας, τα οποία ξεπεράσαμε τα τελευταία 21 χρόνια ως αποτέλεσμα επίπονων αγώνων. Παρακολουθούμε κάθε περιστατικό που ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα σε όλες του τις διαστάσεις μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Όποιος παρεκκλίνει από το νόμο, όποιος κάνει λάθος, θα βρεθεί οπωσδήποτε προ των ευθυνών του με βάση το νόμο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην κάνει κανείς το καθήκον του απέναντι στη χώρα και το έθνος. Για εμάς, κάθε δευτερόλεπτο είναι διαπίστευμα από το έθνος μας και οφείλουμε να το ξοδεύουμε για το έθνος μας».

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία του BBC, το βράδυ της Τρίτης ο Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς, και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε ότι «θα καταστρέψουμε εκείνους που συμπορεύονται με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τα παρακλάδια τους και τις οργανώσεις οργανωμένου εγκλήματος και όποιον προσπαθεί να κάνει κόλπα εις βάρος του κυρίου προέδρου μας, της κυβέρνησής μας και των πολιτικών μας με τις τακτικές της FETΟ με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τα κόλπα και τις παγίδες τους».

Πηγή: iefimerida

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στη Λεμεσό: 30χρονος απεβίωσε ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο

Published

on

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο νεαρός καθώς έπαιζε ποδόσφαιρο με φίλους του σε γήπεδο ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο για να μεταφέρει τον 30χρονο στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η Αστυνομία διερευνά αιφνίδιο θάνατο.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending