Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποβλήθηκε στην Κομισιόν η πρώτη τροποποίηση Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-27

Published

on

Η Διαχειριστική Αρχή του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 υπέβαλε στις 19 Οκτωβρίου 2023 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρώτη τροποποίηση του Σχεδίου με στόχο τη βελτίωση συγκεκριμένων προνοιών σε συνέχεια και της εμπειρίας που αποκτήθηκε από το πρώτο έτος εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι για σκοπούς καλύτερης προετοιμασίας και προγραμματισμού των γεωργών / κτηνοτρόφων ενόψει των νέων προκηρύξεων για τις εκταρικές / κεφαλικές παρεμβάσεις για το έτος 2024 παρατίθενται οι κυριότερες αλλαγές για άμεση ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.

Σε ό,τι αφορά στην Αναθεώρηση GAEC 7, σημειώνεται ότι η υποχρέωση για τήρηση του GAEC 7 διαμορφώνεται ως ακολούθως: “Οι γεωργοί, οι οποίοι κατέχουν αρόσιμη γη, είναι υπόχρεοι να εφαρμόζουν ένα εκ των πιο κάτω: 1. Η κύρια καλλιέργεια να μην καλλιεργείται στο ίδιο χωράφι για περισσότερο από ένα έτος (εκτός από την περίπτωση πολυετών καλλιεργειών, αγρωστωδών και άλλων ποωδών κτηνοτροφικών φυτών και γης υπό αγρανάπαυση). ή 2. Καλλιέργεια κύριας και δεύτερης (δευτερεύουσας καλλιέργειας) φυτείας (διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών) με γένος διαφορετικό από την κύρια, εντός του ίδιου έτους. Τονίζεται ότι με την πάροδο 3 ετών η κύρια καλλιέργεια θα πρέπει να εναλλάσσεται. Εναλλακτικά των πιο πάνω (1 και 2), οι γεωργοί οι οποίοι κατέχουν αρόσιμη γη με αγροτεμάχια σποροπαραγωγής σύμφωνα με τον Περί Σπόρων Νόμο του 1998, εαρινές πατάτες, πεπονοειδή και καρπούζια, είναι υπόχρεοι με την πάροδο 3 ετών η κύρια καλλιέργεια να εναλλάσσεται”.

“Για τις εαρινές πατάτες, πεπονοειδή και καρπούζια πρέπει να γίνεται εναλλαγή της κύριας καλλιέργειας τουλάχιστον 25% κάθε έτος σε επίπεδο τεμαχίου. Τα τεμάχια που μπορούν να αξιοποιήσουν την εναλλακτική επιλογή για εαρινές πατάτες, πεπονοειδή και καρπούζια είναι μόνο όσα δηλώθηκαν με τις εν λόγω καλλιέργειες το έτος 2023”, προστίθεται.

Επίσης, αναφέρεται σε προσθήκη της επιλογής χρήσης πιστοποιημένου σπόρου και κοπριάς και διευκρινίζεται ότι γίνεται “συμπερίληψη δυνατότητας μέσω της Δράσης Ε για χρήση κοπριάς σε συνδυασμό με τον πιστοποιημένο σπόρο αλλά ενίσχυση θα καταβάλλεται μόνο για τη χρήση του πιστοποιημένου σπόρου (€100/εκτάριο)”.

Για τη Δράση Α «Εφαρμογή ηλιοαπολύμανσης σε ανοικτές καλλιέργειες θερμοκηπίου” αναφέρεται ότι η περίοδος διάρκειας της ηλιοαπολύμανσης (6 εβδομάδες) μπορεί να γίνει όχι κατ’ ανάγκην την περίοδο Ιούλιος – Αύγουστος αλλά την περίοδο 15 Μαΐου – 15 Σεπτεμβρίου.

“Η διεύρυνση της περιόδου που μπορεί να συντελεστεί η ηλιοαπολύμανση δίνει ευελιξία στους δικαιούχους ώστε να εφαρμόσουν την ηλιοαπολύμανση χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα με τον προγραμματισμό των εργασιών τους. Νοείται ότι η διάρκεια της ηλιοαπολύμανσης διατηρείται στις έξι εβδομάδες”, σημειώνεται.

Σε σχέση με τη διατήρηση παραδοσιακών φυλών ζώων αναφέρεται ότι κατόπιν επανεξέτασης κρίθηκε σκόπιμη η αύξηση της ετήσιας επιδότησης κατά 7% ανά ΜΖΚ (από €340 σε €365), ενώ για το θέμα «Ευημερία των ζώων – Χοίροι» αυξήθηκε το ποσό ενίσχυσης από €22 σε €30 ανά ΜΖΚ (χοιρομητέρα) με στόχο την αντιπροσωπευτικότερη ενίσχυση προς τους δικαιούχους λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική απώλεια εισοδήματος.

Για τη Δράση Α ‘Θερισμός νησίδας’ σημειώνεται ότι η παρατεταμένη παρουσία ξηρής φυτικής μάζας σε χρονιές ξηρασίας και ανομβρίας εγκυμονεί πολύ ψηλό κίνδυνο πρόκλησης και εξάπλωσης πυρκαγιών στην ύπαιθρο και ότι μετά από απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα παρέχεται η δυνατότητα επίσπευσης του θερισμού των περιοχών αυτών.

Για τα παραδοσιακά αμπέλια αναφέρεται ότι στην παρέμβαση μπορούν να συμμετάσχουν και αμπελώνες που δεν έχουν κυπελλοειδή σχηματισμό, ενώ για τη Δράση Δ «Πυροπροστατευτικοί χειρισμοί σε περιοχές υψηλού κινδύνου» συμπεριλαμβάνονται στην παρέμβαση και πρόσθετες περιοχές υψηλού κινδύνου, πέραν των παραδασόβιων και των οικιστικών περιοχών, όπως για παράδειγμα βιομηχανικές περιοχές και νεκρή ζώνη.

Σε σχέση με τη χρήση ανθεκτικών ποικιλιών πατάτας, σε νηματώδεις, το ποσό ενίσχυσης αυξάνεται από €600 το εκτάριο σε €1200 ανά εκτάριο, ενώ για τον πράσινο τρύγο αναφέρεται ότι η  νέα παρέμβαση στοχεύει στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αμπελοοινική αγορά, ώστε να αποφευχθεί ή μετριαστεί η κρίση στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά στον αποκλεισμό της χρήσης ζιζανιοκτόνων σε συστηματικές φυτείες προστίθενται στις επιλέξιμες καλλιέργειες τα επιτραπέζια σταφύλια.

Για το θέμα της αξιοποίησης κομπόστας σε μόνιμες και ετήσιες καλλιέργειες αναφέρεται ότι διαγράφεται το λεκτικό «Σε περιοχές NVZ η ποσότητα κομπόστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί δεν πρέπει να ξεπερνά τα 43 m3/εκτάριο και διαμορφώνεται ως ακολούθως: «Σε περιοχές NVZ η ποσότητα κομπόστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί δεν πρέπει να ξεπερνά πέραν του 10% των ελάχιστων αποδεχτών ποσοτήτων / εκτάριο».

Το αναθεωρημένο κείμενο του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027 έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027 www.cap.gov.cy.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στη Λευκωσία: Νεκρός 58χρονος – Έπεσε με το φορτηγό σε χαράδρα

Published

on

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες το απόγευμα στην επαρχία Λευκωσίας, έχασε τη ζωή του ο Λάμπρος Γεωργίου, 58 ετών από την Ανθούπολη.


Συγκεκριμένα, γύρω στις 3.45μ.μ. χθες, ενώ ο 58χρονος οδηγούσε το φορτηγό όχημα του στον δρόμο Άλωνας – Πλατανιστάσας σε κάποιο σημείο του δρόμου, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να καταλήξει σε χαράδρα τεσσάρων μέτρων περίπου.

Ο 58χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε εκτός του οχήματος, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η Τροχαία Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου-Δεν κινδυνεύουν οι κοινότητες (VID)

Published

on

Διαχειρίσιμη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυκτα στην επαρχία Πάφου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και συνεχίζονται οι τελικές κατασβέσεις από τα εναέρια μέσα αλλά και ανάλογες επεμβάσεις εκεί και όπου χρειάζονται.

Κατέκαυσε περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Έχουν δοθεί οδηγίες οι κάτοικοι της κοινότητας Τραχυπέδουλας να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Δεν κινδυνεύουν κοινότητες πλέον.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Ίκαρος 2 με εφτά πτητικά και ένα συντονιστή (5 αεροσκάφη airtractor, 2 Ιορδανικά ελικόπτερα και το συντονιστικό της Ε.Φ).

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διακόπτονται τα μαθήματα λόγω καύσωνα – Κανονικά διεξάγονται οι Παγκύπριες

Published

on

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, διακόπτονται σήμερα τα μαθήματα στις 10:45 π.μ. στα δημόσια σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία, ενώ τα προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Κανονικά θα διεξαχθεί το πρόγραμμα των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, «με βάση τις συστάσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Υγείας, την ερχόμενη Παρασκευή 14/06/2024, ημέρα κατά την οποία προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Δημοτικής Εκπαίδευσης θα διακοπούν στις 10:45 π.μ.».

Χθες η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου είχε δηλώσει ότι μετά την προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας για την Παρασκευή «δώσαμε οδηγίες στα σχολεία, βεβαίως να αξιοποιηθούν οι αίθουσες που έχουν κλιματισμό, να διευκολυνθούν τα παιδιά», ενώ είπε πως «εκεί όπου δεν υπάρχουν, να ληφθεί μια πρόνοια και για τα παράθυρα αλλά και για όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

Σημειώνεται ότι όσοι γονείς/κηδεμόνες επιθυμούν να αφήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους, τη συγκεκριμένη ημέρα, μπορούν να το πράξουν ενώ οι απουσίες των παιδιών εκείνη την μέρα  θα θεωρηθούν δικαιολογημένες.

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι τα μαθήματα ενισχυτικής/υποστηρικτικής διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα διακοπούν επίσης στις 10:45 π.μ.

Το Υπουργείο σημειώνει επίσης ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Continue Reading

Trending