Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Τα ιατρικά σενάρια για την ασθένεια του Καρόλου

Published

on

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση της διάγνωσής του ότι πάσχει από καρκίνο έκανε χθες ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος χαιρέτισε από το αυτοκίνητο πλήθος ανθρώπων που είχαν μαζευτεί για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, κατά μήκος της σύντομης διαδρομής από το Κλάρενς Χάουζ, την επίσημη βασιλική κατοικία. Στο μεταξύ, την κρισιμότητα της συγκυρίας υπογράμμισε η εσπευσμένη άφιξη του πρίγκιπα Χάρι στο Λονδίνο για να βρεθεί στο πλευρό του πατέρα του.

Δημόσια εμφάνιση του βασιλικού ζεύγους – Στο πλευρό του και ο πρίγκιπας Χάρι που έφθασε από την Καλιφόρνια.

Ύστερα από μία 11ωρη πτήση από την Καλιφόρνια, όπου κατοικεί, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Χίθροου το απόγευμα και από εκεί μετέβη στο Κλάρενς Χάους, όπου ξεκουραζόταν ο μονάρχης μετά τη θεραπεία στην οποία υπεβλήθη τη Δευτέρα. Επειτα από μία σύντομη συνάντηση εκεί, το βασιλικό ζεύγος μετέβη οδικώς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και λίγες ώρες αργότερα ένα ελικόπτερο, που σύμφωνα με το SkyNews μετέφερε τον Κάρολο και την Καμίλα, απογειώθηκε από το παλάτι και κατευθύνθηκε προς το Νόρθφολκ, στην εξοχική βασιλική κατοικία Σάντρινγκχαμ.

Η μυστικοπάθεια του παλατιού δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα για τη φύση του καρκίνου που ανακαλύφθηκε στον βασιλιά. Ωστόσο, το Μπάκιγκχαμ διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη. Προσέθεσε ακόμη πως ο Κάρολος υποβάλλεται ήδη σε θεραπεία από τη Δευτέρα.

Οι ειδικοί στις παθήσεις του προστάτη δεν συμφωνούν απολύτως μεταξύ τους. Κάποιοι λένε πως η περίπτωση του Καρόλου είναι «αρκετά σπάνια» και άλλοι λένε ότι σε γενικές γραμμές δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ο δρ Οτις Μπρόλεϊ, ογκολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, μίλησε στους New York Times για ένα περιστατικό κατά το οποίο ένας άνδρας ήρθε στην κλινική όπου δούλευε για μία επέμβαση στον προστάτη. Ενας από τους ειδικευόμενους γιατρούς που εργάζονταν μαζί του έγραψε στον κύριο μία ακτινολογική εξέταση θώρακος με ακτίνες Χ «χωρίς κανένα λόγο».

Όμως οι εξετάσεις αποκάλυψαν καρκίνο στον θώρακα. Κάποιοι καρκίνοι απαιτούν άμεση θεραπεία, ενώ άλλοι μπορούν να καθυστερήσουν κάποιο διάστημα. Το παλάτι δεν εξήγησε από τι καρκίνο πάσχει ο Κάρολος ούτε και τι θεραπεία λαμβάνει. «Κάποιοι καρκίνοι στο αίμα απαιτούν άμεση θεραπεία», εξηγεί ο δρ Μπρόλεϊ. «Υπάρχουν μερικοί τύποι λευχαιμίας και κάποια λεμφώματα που θέλουμε η θεραπεία να ξεκινάει σε λιγότερο από 24 ώρες μετά τη διάγνωση. Την αρχίζουμε ακόμη και μέσα στη νύχτα».

Δεν είναι γνωστό εάν ο καρκίνος του βασιλιά ανιχνεύθηκε από εξετάσεις αίματος ή ακτινογραφία ή μία μαγνητική τομογραφία ενώ οι γιατροί τον προετοίμαζαν για το χειρουργείο. Ακόμη υπάρχει η πιθανότητα ένα μικρό φάσμα καρκίνων να ανιχνευθεί με μία μικροσκοπική κάμερα που τοποθετείται μέσα από την ουροδόχο κύστη του ασθενούς (κυστεοσκόπηση). Ο δρ Μπέντζαμιν Μπρέιερ, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, τονίζει πως εάν ένας καρκίνος ανιχνευθεί στον προστάτη ενός άνδρα αλλά δεν πρόκειται για καρκίνο στο συγκεκριμένο όργανο, τότε «μιλάμε εξ ορισμού για μετάσταση».

Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα φεύγουν από το Κλάρενς Χάουζ, την επίσημη βασιλική κατοικία. Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία του μονάρχη μετά το σοκ που προκάλεσε η ανακοίνωση για την περιπέτεια της υγείας του. Eιδικοί αναλυτές κάνουν ήδη εικασίες για το είδος του καρκίνου από το οποίο πάσχει. [REUTERS / TOBY MELVILLE ]

Στους καρκίνους που μπορούν να φτάσουν έως τον προστάτη συμπεριλαμβάνονται τα μελανώματα, καθώς και ένα είδος καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Οι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης είναι και οι πιθανοί καρκίνοι να βρεθούν κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας για υπερπλασία του προστάτη. Η σύνδεση του ουροποιητικού συστήματος στέλνει τα καρκινικά κύτταρα στα όργανα που συμμετέχουν στην ουροποιητική διαδικασία. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καρκίνος μπορεί να ανιχνευθεί και τυχαία εάν ξύσεις τον προστάτη από μέσα στο πλαίσιο μιας επέμβασης για υπερπλασία», εξηγεί ο δρ Μπρέιερ.

Υπάρχουν δύο είδη καρκίνου της ουροδόχου κύστης. «Ο ένας είναι περισσότερο μία ενοχλητική κατάσταση», λέει ο δρ Τζαντ Μουλ, ογκολόγος με ειδίκευση στης παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα. «Αφαιρείται με χειρουργείο και στη συνέχεια ανά διαστήματα μπαίνει στην περιοχή φάρμακο για να θεραπευθούν πιθανώς εναπομείναντα κύτταρα». Ο άλλος τύπος, όμως, είναι σοβαρός. «Εισβάλλει στους γύρω μυς και θεραπεύεται με ολική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης», προσθέτει ο δρ Μουλ. «Ας ευχηθούμε ότι ο Κάρολος δεν έχει κάτι τέτοιο».

Πηγή: Kathimerini

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς το τυχερό δελτίο αποκάλυψε τη δολοφονία στο Παλαιό Φάληρο – Οι αντιδράσεις του Τούρκου δράστη

Published

on

Σε κλίμα βαθιάς θλίψης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (23/1) η κηδεία του ιδιοκτήτη του πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο, που είχε πέσει θύμα δολοφονίας.

Ο άτυχος άνδρας έπεσε νεκρός στο κατάστημά του την περασμένη Κυριακή, όταν δέχθηκε άγρια επίθεση από έναν 39χρονο Τούρκο, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης (22/1) στο κέντρο της Αθήνας. Στην κατοχή του βρέθηκαν 7.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βίντεο με τις κινήσεις του δράστη της δολοφονίας του ιδιοκτήτη του πρακτορείου στην Ελλάδα

20250123_1800749.jpg Το καρτέρι που στήθηκε από τον Τούρκο στον ιδιοκτήτη του πρακτορείου

Η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε αναλυτικά το καρτέρι που είχε στήσει ο δράστης πριν από την αποτρόπαια πράξη του.

Φορώντας ένα κόκκινο τζόκεϊ που κάλυπτε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, ο 39χρονος Τούρκος περπατούσε έξω από κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, με κατεύθυνση το γειτονικό πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα κριτήρια για τις προαγωγές στο στρατό προωθεί το ΥΠΑΜ – Οι προτάσεις που εξετάζονται στη Βουλή

Published

on

Το Υπουργείο Άμυνας παρουσίασε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές τις αλλαγές που προωθεί στα κριτήρια αξιολόγησης και προαγωγής των μελών του στρατού, με στόχο να καταγράψει τις αντιδράσεις των βουλευτών και να διαμορφώσει το τελικό κείμενο της νομοθεσίας.

Η προτεινόμενη δέσμη κριτηρίων, που στοχεύει στη βελτίωση της διαδικασίας κρίσης και προαγωγής, περιλαμβάνει μια σειρά από τροποποιήσεις. Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Υπουργείου Άμυνας, Άννα Αριστοτέλους, παρουσίασε τα βασικά σημεία που περιλαμβάνονται στις προτάσεις του Υπουργείου, όπως τα εξής:

  • Σωματικό βάρος
  • Απροειδοποίητα νάρκοτεστ
  • Διαφοροποίηση στα κριτήρια για τις στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα
  • Αλλαγές στο ηλικιακό όριο για το επιστημονικό προσωπικό στην Εθνική Φρουρά
  • Ανέλιξη των αξιωματικών γραφείου στο βαθμό του ανθυπασπιστή Γ’ αντί Β’

Σύμφωνα με την κα. Αριστοτέλους, το πρώτο κριτήριο αφορά το σωματικό βάρος, όπου προτείνεται να μην απολύεται κάποιος αν υπερβεί το όριο για δύο φορές, αλλά να παραμένει χωρίς προαγωγή. Αυτή η αλλαγή συνιστά χαλάρωση του προηγούμενου κανόνα και θεωρείται θετική για τα μέλη του στρατού, καθώς τους δίνει περισσότερη ευχέρεια.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα απροειδοποίητα νάρκοτεστ, τονίζοντας ότι η στόχευση είναι να ενισχυθεί η απόδοση των στρατιωτικών και να διασφαλιστεί η ικανότητά τους να εκτελούν τα καθήκοντά τους με συγκέντρωση. Σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος θετικός στην χρήση παράνομων ουσιών, η υπηρεσία του θα τερματίζεται αμέσως, με δυνατότητα ένστασης και αιματολογικών εξετάσεων για επιβεβαίωση.

Επιπλέον, εξήγησε τη διαφοροποίηση στα κριτήρια για τις στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα, με σκοπό να ευθυγραμμιστεί η νομοθεσία της Κύπρου με τα πιο αυστηρά κριτήρια που ισχύουν στην Ελλάδα. Στόχος είναι να περιοριστούν οι επιστροφές φοιτητών στις στρατιωτικές σχολές, κάτι που σήμερα επιτρέπεται στην Κύπρο.

Η κα. Αριστοτέλους αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ηλικιακού ορίου για το επιστημονικό προσωπικό στην Εθνική Φρουρά, σημειώνοντας ότι η κατάργηση του ορίου ηλικίας μέχρι τα 40 έτη αποσκοπεί στην ενίσχυση της στελέχωσης και την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Αναφορικά με τη διαδικασία ανέλιξης των υπαξιωματικών γραφείου, προτείνεται η τροποποίηση ώστε να μπορούν να προάγονται στο βαθμό του ανθυπασπιστή Γ’, αντί του Β’. Αυτή η πρόταση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης του στρατοπέδου και των προαγωγών, και αφορά τη δημιουργία ξεχωριστών επετηρίδων για τους υπαξιωματικούς γραφείου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για την εν λόγω ρύθμιση, καθώς ενδέχεται να προκύψουν αντιδράσεις από υπαξιωματικούς που εκτελούν χρέη γραφείου λόγω προβλημάτων υγείας ή τραυματισμών.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η φάρσα του κρυφτούλι με την Αστυνομία και τον Σαββίδη και η απόλυτη κατρακύλα της κατάστασης

Published

on

Η παιδεία, όπως είχε πει ο Πλάτωνας, είναι ο δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. Η φράση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της παιδείας στη ζωή ενός ανθρώπου, η οποία θεωρείται θεμελιώδης, καθώς η έλλειψή της οδηγεί σε πολλές αρνητικές συνέπειες. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε πως η μόρφωση και η παιδεία δεν είναι ταυτόσημες έννοιες. Κάποιος μπορεί να είναι μορφωμένος, αλλά να στερείται παιδείας, ενώ άλλοι, αν και αμόρφωτοι, μπορεί να είναι πιο παιδευμένοι από πολλούς επιστήμονες.

Από αυτή την άποψη, οι πολιτικοί αξιωματούχοι πρέπει να είναι πρότυπα για εκείνους που τους έχουν εκλέξει, ανεξάρτητα από τη θέση τους – είτε είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής ή απλώς βουλευτής. Ιδιαίτερα οι βουλευτές πρέπει να εφαρμόζουν οι πρώτοι τους νόμους που ψηφίζουν και υποστηρίζουν.

Αυτή τη στιγμή, η Κύπρος παρακολουθεί ένα θέατρο του παραλόγου γύρω από την περίπτωση του Χρύσανθου Σαββίδη, αντιπροέδρου και βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να εκφέρει απόψεις σχετικά με τον σάλο που προκάλεσαν οι όροι «Γονέας 1» και «Γονέας 2», καθώς και η απόφαση για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά στο σύστημα eΔΕΑ για εγγραφές στην Α’ Δημοτικού. Επιπλέον, το βίντεο γυρίστηκε ενώ ο ίδιος οδηγούσε το αυτοκίνητό του χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας, γεγονός που δημιούργησε έντονη ανησυχία.

Το παράδοξο ξεκινά με την αντίδραση της Αστυνομίας, η οποία ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για το ενδεχόμενο τροχαίων παραβάσεων από τον κ. Σαββίδη. Όμως, παρά το γεγονός ότι το πρόσωπο είναι γνωστό σε όλη την κοινωνία και οι πιθανές παραβάσεις είναι εμφανείς, η Αστυνομία δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για να λύσει άμεσα την υπόθεση. Αντ’ αυτού, δύο μέρες μετά την αρχική ανακοίνωση, δεν υπάρχει καμία κίνηση από την πλευρά της Αστυνομίας, με το κινητό του βουλευτή να γεμίζει ειδοποιήσεις και υποστηρικτικά μηνύματα.

Η καθυστέρηση αυτής της έρευνας γεννά πολλά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο χειρισμού από την Αστυνομία. Δεν πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση ή για πρόσωπο με ασαφή στοιχεία, ούτε χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη έρευνα για να διαπιστωθούν οι παραβάσεις. Αν η Αστυνομία έχει υπόψη της ότι το πρόσωπο είναι πολιτικά εκτεθειμένο και ότι έκανε χρήση κινητού και δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας, τότε το λιγότερο που θα έπρεπε να γίνει είναι μια άμεση πρόσκληση του βουλευτή για εξηγήσεις. Η Αστυνομία έπρεπε να καλέσει τον κ. Σαββίδη στο Αρχηγείο για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, χωρίς καθυστερήσεις ή έρευνες που προκαλούν απορίες.

Μια απλή κλήση στο βουλευτή θα μπορούσε να λύσει το ζήτημα σε λίγες ώρες, όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε πολίτη. Αν ο κ. Σαββίδης παραδεχόταν τις παραβάσεις, θα μπορούσε να πληρώσει το πρόστιμο και η υπόθεση να κλείσει άμεσα. Αντί γι’ αυτό, οι μέρες περνούν και η Αστυνομία συνεχίζει την «έρευνα».

Αξιοσημείωτο είναι πως ο ίδιος ο κ. Σαββίδης φαίνεται να συμμετέχει σε ένα παιχνίδι κρυφτούλι με τις Αρχές. Ως βουλευτής, οφείλει να επιδείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του και να μεταβεί ο ίδιος στην Αστυνομία, όπως θα έκανε κάθε άλλος πολίτης.

Επιπλέον, ο κ. Σαββίδης είναι υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών για τροχαίες παραβάσεις και έχει καταθέσει προτάσεις νόμου για την αφαίρεση άδειας από νέους οδηγούς που εντοπίζονται θετικοί σε αλκοτέστ. Όμως, αντί να είναι ο πρώτος που θα τηρήσει τους νόμους που προωθεί, φαίνεται να ακολουθεί το αντίθετο παράδειγμα.

Είναι αναγκαίο να κατανοήσει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στη δικαιοσύνη και τις συνέπειες των πράξεών τους. Ο κ. Σαββίδης, αν υπέπεσε σε παραβάσεις, οφείλει να δεχτεί τις συνέπειες, όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης.

Continue Reading

Trending