Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βγάζουν «χρυσάφι» και από τα κατσάβραχα – Μη προσφυγες λαμβάνουν χορηγία €400.000

Published

on

Όχι μόνο παρανομούν, αρπάζοντας και καλλιεργώντας παράνομα τουρκοκυπριακές εκτάσεις γης, αλλά τις δηλώνουν κιόλας στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), ο οποίος τους παραχωρεί και χορηγίες.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, μερικοί μη πρόσφυγες γεωργοί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τουρκοκυπριακές εκτάσεις στην κοινότητα Χρυσοχούς και άλλες τουρκοκυπριακές κοινότητες της περιοχής, λαμβάνουν χορηγία περίπου €400.000 ετησίως, πέραν των εσόδων που έχουν από την καλλιέργεια των υπό αναφορά εκτάσεων. Στο ποσόν αυτό, περιλαμβάνονται και οι χορηγίες για τα κατσάβραχα τα οποία δηλώνονται από διάφορους ως βοσκότοποι. Η σούμα προκύπτει από όσα ανέφερε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων ο κοινοτάρχης Χρυσοχούς, Ανδρέας Μιχαήλ, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικού θέματος που ενέγραψε ο βουλευτής Μιχάλης Γιακουμή.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Χρυσοχούς, ανέφερε ότι μη πρόσφυγες γεωργοί καλλιεργούν περίπου 12.000 σκάλες που αντιστοιχούν σε 16.000 δεκάρια. Αν υπολογίσουμε, είπε ο κ. Μιχαήλ, ότι για κάθε ένα από τα 16.000 δεκάρια παραχωρείται χορηγία €25 ανά δεκάριο, αντιλαμβάνεστε για τι ποσόν μιλάμε. Με βάση τα όσα ανέφερε  ο κοινοτάρχης, η ετήσια χορηγία ανέρχεται σε €400.000. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και οι εισπράξεις τους από τις γεωργικές καλλιέργειες ή και τη διάθεση των ζώων τους ή των προϊόντων που λαμβάνουν από αυτά. Για τις εισπράξεις που προέρχονται από τις χορηγίες του ΚΟΑΠ, ο κ. Μιχαήλ παραπονέθηκε ότι οι επωφελούμενοι δεν καταβάλλουν καν τα τέλη που καθορίζει η κοινότητα, όπως πράττουν οι υπόλοιποι κάτοικοι.

Σχολιάζοντας αναφορές, ότι τμήματα γης τα οποία κατέχουν μη πρόσφυγες γεωργοί δεν είναι γεωργικά, ανέφερε: «Κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για καλλιεργήσιμη γη. Για όσες εκτάσεις γης είναι καλλιεργήσιμες καταβάλλεται χορηγία μέσω του ΚΟΑΠ και για όσες εκτάσεις κριθεί ότι δεν είναι καλλιεργήσιμες καταβάλλεται άλλης μορφής χορηγίαωσάν να είναι βοσκότοποι και λαμβάνουν περισσότερα χρήματα».

Επιπλέον, η γη την οποίαν αξιοποιεί κάποιος, όταν αποβιώσει δεν παραχωρείται στα παιδιά του αλλά μένει χωρίς νόμιμο καλλιεργητή, οπόταν σε κάποιο στάδιο επεμβαίνει κάποιος και την καλλιεργεί. Τέτοιο παράδειγμα είχαμε ακόμη και πρόσφατα, όταν πέθανε κάποιος πρόσφυγας που καλλιεργούσε τουρκοκυπριακή γη, πρόσθεσε.

Περαιτέρω, ο κοινοτάρχης ανέφερε, πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια κατέχουν τουρκοκυπριακούς κλήρους, χωρίς να γνωρίζουν καν που βρίσκονται τα τεμάχια τους από τα οποία εισπράττουν ενοίκια από άλλους γεωργούς που τα καλλιεργούν.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε κτηνοτροφική ζώνη η οποία δημιουργήθηκε από το Τμήμα Γεωργίας και παραχωρήθηκε σε όλους  όσοι είχαν κτηνοτροφικές μονάδες στην κοινότητα Χρυσοχούς, οπόταν έπρεπε να μεταφερθούν στην υπό αναφορά κτηνοτροφική περιοχή. Από τους 15 βοσκούς στους οποίους δόθηκαν τεμάχια στην κτηνοτροφική ζώνη, δραστηριοποιήθηκαν μόνο τρεις. Παρ’ όλον ότι οι υπόλοιποι δεν δραστηριοποιούνται στην κτηνοτροφική περιοχή, κατέχουν τη γη που τους δόθηκε αξιοποιώντας την με άλλο τρόπο. Όπως είπε, ο μεγαλύτερος βοσκός της περιοχής χρυσοπληρώνει κατόχους τουρκοκυπριακής γης για να περάσει από τα τεμάχια τους για να φτάσει στα δικά του.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, κατήγγειλε ότι υπάρχει άτομο το οποίο υπέγραψε μεγάλο συμβόλαιο αξιοποίησης τουρκοκυπριακής γης και, ενώ απουσιάζει στο εξωτερικό, στη συγκεκριμένη γη επενέβη κάποιος καλλιεργώντας την αυθαίρετα, εισπράττοντας και χορηγίες από τον ΚΟΑΠ.

Εκ μέρους της ΠΕΚ, ο κ. Μιχάλης Λύτρας ανέφερε ότι παραχωρήθηκε  τουρκοκυπριακή γη σε χρηματιστή και διερωτήθηκε ποια σχέση μπορεί να έχει ο συγκεκριμένος με τη γεωργία. 

Περαιτέρω καυτηρίασε τον τρόπο παραχώρησης τουρκοκυπριακών γαιών αναφέροντας, πως είναι αδιανόητο να υπάρχει Συμβουλευτική Επιτροπή (η οποία εισηγείται στον υπουργό Εσωτερικών σε ποιον πρέπει να παραχωρηθεί μία έκταση γης) και να παρακάμπτεται κατά το δοκούν. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα, είπε, και συνέχισε: «Παραχωρήθηκε γεωργική γη σε άνθρωπο ο οποίος ασχολείται 100% με τη γεωργία και όταν τα πρακτικά οδηγήθηκαν στην Υπηρεσία Διαχείρισης, ο κλήρος αφαιρέθηκε από τον πραγματικό γεωργό (τον οποίον εισηγήθηκε η Επιτροπή) και τελικά παραχωρήθηκε σε μη δικαιούχο και συγκεκριμένα σε εγγονό κάποιου γεωργού που είχε αποβιώσει με το σκεπτικό ότι ο παππούς του ήταν γεωργός».

Βοσκός της περιοχής, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρία ανάφερε ότι  υπάρχουν περιπτώσεις που σε ένα σπίτι διαμένουν τρεις οικογένειες, τη στιγμή που υπάρχουν άλλα τουρκοκυπριακά σπίτια τα οποία νοικιάζονται για εξοχικούς σκοπούς. Πρόσφατα, είπε, πέθανε κάποιος ο οποίος κατείχε εξοχική κατοικία και αντί να την επιδιορθώσουν και να τη δώσουν σε κάποιον πρόσφυγα που είχε ανάγκη να στεγαστεί, την παραχώρησαν σε άλλο άτομο.

Πηγή: Philenews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στη Λευκωσία: Νεκρός 58χρονος – Έπεσε με το φορτηγό σε χαράδρα

Published

on

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες το απόγευμα στην επαρχία Λευκωσίας, έχασε τη ζωή του ο Λάμπρος Γεωργίου, 58 ετών από την Ανθούπολη.


Συγκεκριμένα, γύρω στις 3.45μ.μ. χθες, ενώ ο 58χρονος οδηγούσε το φορτηγό όχημα του στον δρόμο Άλωνας – Πλατανιστάσας σε κάποιο σημείο του δρόμου, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να καταλήξει σε χαράδρα τεσσάρων μέτρων περίπου.

Ο 58χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε εκτός του οχήματος, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η Τροχαία Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου-Δεν κινδυνεύουν οι κοινότητες (VID)

Published

on

Διαχειρίσιμη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυκτα στην επαρχία Πάφου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και συνεχίζονται οι τελικές κατασβέσεις από τα εναέρια μέσα αλλά και ανάλογες επεμβάσεις εκεί και όπου χρειάζονται.

Κατέκαυσε περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Έχουν δοθεί οδηγίες οι κάτοικοι της κοινότητας Τραχυπέδουλας να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Δεν κινδυνεύουν κοινότητες πλέον.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Ίκαρος 2 με εφτά πτητικά και ένα συντονιστή (5 αεροσκάφη airtractor, 2 Ιορδανικά ελικόπτερα και το συντονιστικό της Ε.Φ).

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διακόπτονται τα μαθήματα λόγω καύσωνα – Κανονικά διεξάγονται οι Παγκύπριες

Published

on

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, διακόπτονται σήμερα τα μαθήματα στις 10:45 π.μ. στα δημόσια σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία, ενώ τα προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Κανονικά θα διεξαχθεί το πρόγραμμα των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, «με βάση τις συστάσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Υγείας, την ερχόμενη Παρασκευή 14/06/2024, ημέρα κατά την οποία προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Δημοτικής Εκπαίδευσης θα διακοπούν στις 10:45 π.μ.».

Χθες η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου είχε δηλώσει ότι μετά την προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας για την Παρασκευή «δώσαμε οδηγίες στα σχολεία, βεβαίως να αξιοποιηθούν οι αίθουσες που έχουν κλιματισμό, να διευκολυνθούν τα παιδιά», ενώ είπε πως «εκεί όπου δεν υπάρχουν, να ληφθεί μια πρόνοια και για τα παράθυρα αλλά και για όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

Σημειώνεται ότι όσοι γονείς/κηδεμόνες επιθυμούν να αφήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους, τη συγκεκριμένη ημέρα, μπορούν να το πράξουν ενώ οι απουσίες των παιδιών εκείνη την μέρα  θα θεωρηθούν δικαιολογημένες.

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι τα μαθήματα ενισχυτικής/υποστηρικτικής διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα διακοπούν επίσης στις 10:45 π.μ.

Το Υπουργείο σημειώνει επίσης ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Continue Reading

Trending