Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Θα βρεθούμε με 4 κατηγορίες γιατρών στο δημόσιο» – Προειδοποιεί η ΠΑΣΥΚΙ ότι θα υπάρξει μεγάλο μπλέξιμο

Published

on

«Ήδη λειτουργούμε με τέσσερις κατηγορίες γιατρών στα κρατικά νοσοκομεία. Ήδη υπάρχει μπλέξιμο και αν δεν τα λάβουμε όλα υπόψη μας από τώρα, θα βρεθούμε όλοι μαζί σε ένα κουβάρι του οποίου την άκρη δεν θα την βρίσκουμε», τόνισε σε αρκετά έντονο ύφος σε συνέντευξη του στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας και εξήγησε: «Έχουμε τους γιατρούς που είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Έχουμε τους γιατρούς που είχαν προσληφθεί ως έκτακτοι του δημοσίου και τώρα είναι αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι. Έχουμε τους γιατρούς που προσλαμβάνονται με συμβόλαια του ΟΚΥπΥ και έχουμε και τους Ακαδημαϊκούς που βρίσκονται με διαφορετικό καθεστώς σε κάποια τμήματα νοσοκομείων».

«Πρόσφατα είχαμε το νόμο για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και στο κεφάλαιο που αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, επιβεβαιώθηκαν τα όσα εμείς λέμε εδώ και χρόνια και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σύγκρουση με τον νόμο που διέπει τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ. Ετοίμασαν τώρα τροποποίηση του νόμου του ΟΚΥπΥ για να καλυφθεί η διαφορά. Το πρόβλημα είναι όμως ότι και αυτή η τροποποίηση θα είναι αποσπασματική. Δεν υπάρχει συνολική αντιμετώπιση», είπε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.

«Μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τον νόμο του ΟΚΥπΥ, στην αξιολόγηση όσων είναι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, επισυναπτόταν στο έγγραφο αξιολόγησης της δημόσιας υπηρεσίας και αξιολόγηση από τον άμεσα προϊστάμενο του ΟΚΥπΥ (μη δημόσιο υπάλληλο δηλαδή). Με τον νόμο για την δημόσια υπηρεσία αυτό δεν επιτρέπεται. Έτσι ετοιμάστηκε τροποποίηση για να μην επιτρέπεται ούτε από τον ΟΚΥπΥ.

Εμείς ρωτάμε: Όσοι συνάδελφοι έτυχαν αξιολόγησης τα προηγούμενα πέντε χρόνια, με τη συμμετοχή του ΟΚΥπΥ και είχαν ή δεν είχαν κάποια ανέλιξη στην ιεραρχία τι πρέπει να κάνουν; Όσοι πήραν προαγωγή είμαστε σίγουροι ότι θα την κρατήσουν; Όσοι δεν πήραν εξαιτίας μιας κακής αξιολόγησης από τον ΟΚΥπΥ θα μπορούν να την διεκδικήσουν; Ταυτόχρονα, ακόμα δεν γνωρίζουμε το ποιος θα αξιολογεί τους δημοσίους υπαλλήλους μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας. Θα είναι ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Υγείας; Θα είναι ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών; Δεν το γνωρίζουμε».

Ήδη, είπε ο κ. Κούμας, «το μπέρδεμα είναι αρκετό και νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα αντιληπτό από τον καθένα».

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ επεσήμανε το γεγονός ότι «ακόμα κι αν προχωρήσει τώρα μια τροποποίηση του νόμου του ΟΚΥπΥ για να εναρμονιστεί με τον νόμο της δημόσιας υπηρεσίας, σε μικρό χρονικό διάστημα και εάν επιτευχθεί συμφωνία που θα λέει ότι ο ΟΚΥπΥ θα παραχωρεί αυξήσεις κατ’ έτος στους υπαλλήλους του, θα πρέπει να ξαναπάμε στη Βουλή για άλλη μια τροποποίηση. Ο νόμος προβλέπει αυξήσεις ανά τριετία».

Παράλληλα, με το συγκεκριμένο ζήτημα, «έχουμε τους γιατρούς που δεν είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι αορίστου χρόνου. Δεν έχουν δικαίωμα ανέλιξης στον ΟΚΥπΥ. Έχουμε και τους γιατρούς που προσλαμβάνονται με συμβόλαια του ΟΚΥπΥ. Ούτε για αυτούς υπάρχει αυτή τη στιγμή σύστημα αξιολόγησης, ούτε καθορισμένη δομή για την ανέλιξη τους. Είπαμε ότι στο πλαίσιο της υπογραφής μιας συμφωνίας για τις συλλογικές συμβάσεις θα εντάξουμε και τον καταρτισμό δομής για τους εργαζόμενους με συμβόλαιο. Δηλαδή θα έχουμε την δομή ανέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε δομή για τους γιατρούς με συμβόλαιο. Με τους αορίστου χρόνου τι θα γίνει; Δεν πρέπει να το δούμε αυτό το θέμα;»

Πέραν αυτών, «ακόμα και να πούμε ότι εμείς ως ΠΑΣΥΚΙ κάνουμε πίσω και λέμε προχωρήστε χωρίς να διεκδικούμε τίποτα στην ψήφιση του νόμου για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ή κλινικές όπως θέλετε ονομάστε το, τι θα σημαίνει αυτό; Ότι κοντά στις άλλες τρεις κατηγορίες γιατρών που ήδη υπάρχουν θα προσθέσουμε δια νόμου και όχι μόνο με μια συμφωνία, όπως ισχύει σήμερα, και την κατηγορία των Ακαδημαϊκών. Με ποια δομή και ποια ιεραρχία; Θα έρθουμε να προσθέσουμε άλλη μια δομή στις άλλες δύο δομές (δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων με συμβόλαια του ΟΚΥπΥ); Δεν πρέπει να μεριμνήσουμε από τώρα για όλα για να μην προκαλέσουμε το απόλυτο χάος στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων;»

«Πολλές φορές μας λένε ότι αντιδρούμε σε όλα. Νομίζω ότι οι ανησυχίες μας τις οποίες κάποιοι εκλαμβάνουν ως αντίδραση, πολλές φορές επιβεβαιώνονται. Όταν εμείς προσφεύγαμε στη δικαιοσύνη διαμαρτυρόμενοι για την απόσπαση των δημοσίων υπαλλήλων στον ΟΚΥπΥ, είχαμε περιλάβει στην προσφυγή μας και το θέμα της αξιολόγησης. Τώρα το βρίσκουμε μπροστά μας». Εκτός αυτού, πρόσθεσε, «βλέπουμε τώρα τα θέματα της συλλογικής σύμβασης.

Μας κατηγορούν ότι θέλουμε να κάνουμε δημοσίους υπαλλήλους. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Τα δεδομένα όμως έχουν ως εξής: Οι γιατροί/δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν ένα μισθό, οι γιατροί αορίστου χρόνου εργάζονται με άλλα δεδομένα, οι γιατροί με συμβόλαια με διαφορετικά δεδομένα και οι Ακαδημαϊκοί με τα δικά τους δεδομένα. Άνθρωποι που κάνουν την ίδια δουλειά, ο ένας δίπλα στον άλλο εργάζονται με διαφορετικό καθεστώς. Δεν θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε μέσα από τη συλλογική σύμβαση να επέλθει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ομοιομορφία; Δεν είναι αυτό απαραίτητο σε δομημένες κλινικές;»

Απέστειλε επιστολή η ΠΑΣΥΚΙ και περιμένει απαντήσεις

Η ΠΑΣΥΚΙ με αφορμή την προτεινόμενη τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ που έχει στόχο την εναρμόνιση με τη νομοθεσία για την δημόσια υπηρεσία, απέστειλε επιστολή θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα και επισημαίνοντας το γεγονός ότι, η σύγκρουση μεταξύ των δύο νόμων είχε εντοπιστεί από τη συντεχνία εδώ και καιρό. Πέραν αυτού η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει:

«Η άποψη μας είναι ότι η προτεινόμενη τροποποίηση αποτελεί γενικευμένη τοποθέτηση η οποία χρήζει συζήτησης/διαβούλευσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό. Επιπλέον καταγράφουμε την αίσθηση μας ότι κατά την απαραίτητη διαβούλευση θα προκύψουν επιπλέον νομικά θέματα/ερωτήματα που αφορούν την εναρμόνιση της νομοθεσίας του ΟΚΥπΥ με την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά τη δημόσια υπηρεσία. Καταγράφουμε ότι σε περίπτωση συγκατάθεσης της συντεχνίας μας, αυτό θα γίνει με επιφύλαξη των δικαιωμάτων των μελών μας σε σχέση με τις προσφυγές που εκκρεμούν στο διοικητικό δικαστήριο αναφορικά με τις αποσπάσεις στον ΟΚΥπΥ. Αναγκαζόμαστε να καταγράφουμε τη δυσαρέσκεια της συντεχνίας μας η οποία δεν προσκλήθηκε στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψήφισης της ΚΔΠ 28/2022 (νομοθεσία για την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας)».

Όπως ανέφερε ο κ. Κούμας, «εμείς αποστείλαμε την επιστολή με τα σχόλια μας επί της προτεινόμενης τροποποίησης. Αναμένουμε ότι θα κληθούμε σε διάλογο και θα πάρουμε και τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε θέσει».  

Πηγή: Philenews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλάζει το όριο ταχύτητας στις πόλεις–«Θα αστυνομεύονται και τα 30 χιλιόμετρα»

Published

on

Για τους ελέγχους της Τροχαίας κοντά σε κυκλικούς κόμβους αλλά και για τις απενεργοποιημένες κάμερες στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Βοηθός Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου.

Αρχικά, ανέφερε ότι οι δύο αυτές κάμερες λειτουργούσαν με συμβόλαιο και όχι μαζί με τις υπόλοιπες κάμερες που λειτουργούν εδώ και τρία χρόνια. «Όταν έληξε το συμβόλαιο, σταμάτησε η λειτουργία τους και υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες».

Πρόσθεσε ότι τώρα βρίσκονται στη διαδικασία μετακίνησής τους. Εξήγησε ότι πρόκειται για διαφορετική εταιρεία. «Μελετήσαμε το ενδεχόμενο για ένταξη των καμερών στο νέο σύστημα, όμως δεν ήταν δυνατό λόγω συμβατικών υποχρεώσεων».

Ο κ. Ευριπίδου σημείωσε ότι κάθε χρόνο συλλέγονται τα στοιχεία από την Τροχαία και εντοπίζονται τα μελανά και επικίνδυνα σημεία στους δρόμους. «Στον εν λόγω δρόμο θα γίνονται έλεγχοι από τους αστυνομικούς και θα χρησιμοποιηθούν οι κινητές κάμερες».

Όσον αφορά το όριο ταχύτητας, ανέφερε ότι θα είναι δρόμος των 50 χιλιομέτρων την ώρα. «Υπάρχει ποδηλατόδρομος και κυκλοφορούν πεζοί. Όλη η έκταση της λεωφόρου Γρίβα Διγενή θα είναι 50 χιλιόμετρα. Όταν γίνουν οι σχετικές αλλαγές, τότε θα τοποθετηθούν και οι σχετικές πινακίδες».

Επεσήμανε ότι σε αρκετά σημεία, όπως έξω από σχολεία και στα κέντρα των πόλεων, υπάρχει εισήγηση για όριο 30 χιλιομέτρων. «Θα αστυνομεύεται το όριο στα 30 χιλιόμετρα. Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις».

«Είχαμε θανατηφόρα σε κυκλικούς κόμβους»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις καταγγελίες πολιτών για εξώδικα κοντά σε κυκλικούς κόμβους. «Δεν είναι λάθος να γίνεται έλεγχος κοντά σε κυκλικούς κόμβους. Υπήρξε θανατηφόρο ατύχημα στο συγκεκριμένο σημείο, μεταξύ των δύο κυκλικών κόμβων. Το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν ακόμη δύο θανατηφόρα σε κυκλικούς κόμβους».

Υπογράμμισε ότι υπάρχει εγκύκλιος που αναφέρει πως δεν πρέπει να υπάρχει ραντάρ ειδικά σε σημεία με μείωση ορίου ταχύτητας. «Αυτό που κάνουμε εμείς και γίνεται και σε άλλες χώρες είναι ο απρόβλεπτος έλεγχος».

Τέλος, ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφηκε τροχαία παράβαση με ταχύτητα 145 χιλιομέτρων σε δρόμο με όριο 65. «Χάνονται ζωές. Δεν θα σταματήσουμε να ελέγχουμε».

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βροχερός ο καιρός μέχρι την Κυριακή – Παραμένει η σκόνη

Published

on

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός ενώ στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 24 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 22 στα δυτικά και τα βόρεια παράλια και στους 18 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού 

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα σήμερα, θα αιωρείται αραιή σκόνη.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά τόπους παροδικά κυρίως συννεφιασμένος, ενώ κατά διαστήματα αναμένεται να σημειωθούν μεμονωμένες, κυρίως ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και στο εσωτερικό αρχικά βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 24 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 22 στα δυτικά και τα βόρεια παράλια και στους 18 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει μερικώς συννεφιασμένος και στο δυτικό μισό κυρίως συννεφιασμένος, ενώ αναμένεται να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια και ενδεχομένως και στα ανατολικά. Αργότερα και κατά τις αυγινές ώρες, δεν αποκλείεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη, κυρίως στο εσωτερικό και τα ανατολικά. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 Μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα κατέλθει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 15 στα παράλια και γύρω στους 9 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα τοπικά συννεφιασμένος, ενώ αναμένονται μεμονωμένες βροχές και μετά το μεσημέρι πιθανό και μεμονωμένη καταιγίδα, ιδιαίτερα σε περιοχές στο εσωτερικό και τα ανατολικά.

Την Κυριακή, ο καιρός θα παραμείνει μερικώς συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές, κυρίως μετά το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία μέχρι την Κυριακή, δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, για να συνεχίσει να κυμαίνεται κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές της εποχής.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

110 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Το ατιμώρητο έγκλημα των Τούρκων

Published

on

Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που τιμάται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, αποτελεί έναν παγκόσμιο φόρο τιμής στα περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς και τους Νεότουρκους κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αρχής γενομένης το 1915.

Υπό το πρόσχημα της “εσωτερικής ασφάλειας” και μέσα από μαζικές εκτοπίσεις, βασανιστήρια και λιμοκτονία, ο αρμενικός πληθυσμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στοχοποιήθηκε συστηματικά, σε μια από τις πρώτες οργανωμένες γενοκτονίες του 20ού αιώνα.

Η τραγωδία αυτή, που παραμένει αρνητικό ορόσημο στην ανθρώπινη ιστορία, δεν είναι μόνο υπόθεση του παρελθόντος. Η άρνηση της γενοκτονίας από ορισμένα κράτη, κυρίως την Τουρκία, αποτελεί προσβολή για τα θύματα και εμπόδιο για τη συμφιλίωση και τη δικαιοσύνη.

Η 24η Απριλίου είναι ημέρα μνήμης, σεβασμού και διεκδίκησης της ιστορικής αλήθειας, όχι μόνο για τους Αρμένιους, αλλά για κάθε λαό που πιστεύει πως οι γενοκτονίες δεν πρέπει να ξεχνιούνται – για να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά.

https://www.youtube.com/embed/otFKe-SGSXA

Συσχετισμός με Ολοκαύτωμα

Στις 24 Απριλίου φέτος συμπίπτουν δύο σημαντικές επετείους: η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ και η Διεθνής Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915. Η χρονική αυτή σύμπτωση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για κοινή αναγνώριση της ιστορικής τραγωδίας που βίωσαν Εβραίοι και Αρμένιοι — λαοί που μοιράζονται εμπειρίες γενοκτονίας, διασποράς και επιβίωσης.

Παρά την κοινή αυτή πορεία, το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων, κυρίως για γεωπολιτικούς λόγους που σχετίζονται με τις σχέσεις του με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Η απόφαση της Αρμενίας να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος έχει επίσης προκαλέσει εντάσεις στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, αυτό ερμηνεύεται από την Αρμενία ως πράξη υπέρ του διεθνούς δικαίου και όχι εχθρότητα προς το Ισραήλ.

Άρθρο γνώμης από ειδικούς σε θέματα γενοκτονίας στην Jerusalem Post, υποστηρίζει ότι αυτή η ιστορική σύμπτωση δεν πρέπει να είναι απλώς συμβολική, αλλά να οδηγήσει σε ουσιαστική προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών. Μια τέτοια προσέγγιση, βασισμένη στη μνήμη και τον αλληλοσεβασμό, θα μπορούσε να θεμελιώσει μια νέα εποχή συνεργασίας. Ο αρμενικός τομέας στην Ιερουσαλήμ, η παρουσία αρμενικών και εβραϊκών κοινοτήτων στην Αρμενία και οι κοινές αξίες αποτελούν ήδη γέφυρες που μπορούν να ενισχυθούν.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ισραήλ και η ενίσχυση των διπλωματικών δεσμών θα μπορούσαν να αποτελέσουν πράξεις ιστορικής και ηθικής σημασίας, δίνοντας ένα παράδειγμα συνεργασίας σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο κυνισμός.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ