Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέσσερις Υπουργοί στην πόρτα εξόδου – Μετέωρο το μισό Υπουργικό

Published

on

Πόπη Κανάρη,  Πέτρος Ξενοφώντος, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας και Κώστας Κουμής μετρούν αντίστροφα για την έξοδο τους από το κυβερνητικό σχήμα, όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες μας.

Οι δύο Υπουργοί (Υγείας και Γεωργίας )και οι δύο Υφυπουργοί (Καινοτομίας και Τουρισμού) φαίνεται ότι είναι οι πρώτοι στη λίστα του ανασχηματισμού από τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη όταν και εφόσον προχωρήσει στην υλοποίηση του.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες φέρουν τα συγκεκριμένα τέσσερα ονόματα να είναι οι πιο «αδύναμοι κρίκοι» στην πρώτη αξιολόγηση που έγινε.

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και μία σειρά άλλων Υπουργών βρίσκονται μετέωροι εν αναμονή ουσιαστικά το ποια θα είναι η κατάληξη στις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς Προέδρου για εξεύρεση των ατόμων που θα τους αντικαταστήσουν. Μάκης Κεραυνός, Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, Μιχάλης Γιωργάλλας και Γιώργος Παπαναστασίου είναι στα σενάρια του ανασχηματισμού.

Στην περίπτωση του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, πέραν των δυσκολίων εξεύρεσης ατόμου που να θέλει αναλάβει τη δεδομένη στιγμή το καυτό χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας, βρίσκεται σε εξέλιξη και έντονο παρασκήνιο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, να δέχεται πιέσεις από τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους. Τόσο από πλευράς Τραπεζών, όσο και από πλευράς επιχειρηματιών, ο Μάκης Κεραυνός εμπνέει μία σιγουριά, λόγω και των θετικών αξιολογήσεων της κυπριακής Οικονομίας από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους.

Στην περίπτωση της Υπουργού Δικαιοσύνης Άννας Προκοπίου, υπενθυμίζεται ότι το όνομα της είχε βρεθεί στα σενάρια του ανασχηματισμού και μετά τα επεισόδια στη Χλώρακα  με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν κατάφερε τελικά να εξεύρει αντικαταστάτη παρά το γεγονός ότι προσέγγισε άτομα, εισπράττοντας όμως αρνητική απάντηση. Σε ο,τι αφορά το σενάριο περί μετακίνησης της στο Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Θεμάτων φαίνεται ότι δεν ισχύει καθώς νεότερες πληροφορίες φέρουν τον Πρόεδρο να διορίζει στη θέση την Μαριλένα Ραουνά, διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου, η οποία θεωρείται από τους εξ απορρήτων συνεργάτες του.

Ερωτηματικό παραμένει και το τι θα γίνει με την Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, την οποία οι πληροφορίες φέρουν τον Πρόεδρο να θέλει να την διατηρήσει στο κυβερνητικό σχήμα, αναθέτοντας της όμως άλλο πόστο και άλλα καθήκοντα. Για τη θέση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρου η πρόθεση είναι να αναλάβει το πόστο άτομο το οποίο πέραν από τις τεχνοκρατικές γνώσεις και ικανότητες, να διαθέτει πολιτική εμπειρία.

Από Ιανουάριο σε… Μάρτιο

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιχείρησε χθες να μετακυλήσει το όλο θέμα στα δημοσιεύματα, προσπαθώντας να αποφορτίσει τους Υπουργούς του, αλλά και να αποφορτιστεί ο ίδιος από την πίεση που έβαλε με τις δηλώσεις του και τις διαρροές των συνεργατών του για ανασχηματισμό το επόμενο διάστημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει δυστοκία στην υλοποίηση ουσιαστικά της εξαγγελίας του ανασχηματισμού με τον Νίκο Χριστοδουλίδη για ακόμα μια φορά να τρέχει πίσω από τα γεγονότα τα οποία ο ίδιος και οι συνεργάτες του δημιούργησαν. Λόγω της δυστοκίας που υπάρχει φαίνεται ότι γίνονται σκέψεις και για αναβολή ανακοινώσεων μέχρι το Μάρτιο με το πρόσχημα της συμπλήρωσης ενός έτους διακυβέρνησης, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος από μέρους του Προέδρου για εξεύρεση των νέων Υπουργών.

Σε συνέχεια των όσων μπροστά στις αναμμένες κάμερες ανέφερε στους Υπουργούς του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε πώς αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι ότι παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Ερωτηθείς για το θέμα του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης και τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι το αν θα γίνει ανασχηματισμός είναι στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Δημοκρατίας με βάση τις δυνατότητες που του παρέχει στο Σύνταγμα.

«Αυτό που επεσήμανε σήμερα είναι ότι παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κυπριακή κοινωνία έχει για αυτό το λόγο εμπιστευτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα από το πρόγραμμα διακυβέρνησής του και κατά συνέπεια τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Προέδρου για ανασχηματισμό πριν από τους 18 μήνες και την πίεση που δημιουργεί στους συνεργάτες του, ο Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία του Προέδρου με το σύνολο των συνεργατών του είναι και άριστη και αγαστή και είναι όλοι επικεντρωμένοι στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Πηγή: Philenews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Politico: Πώς η Κύπρος από πρόβλημα μπορεί να μετατραπεί σε λύση για τις ΗΠΑ

Published

on

Σε άρθρο του στο Politico, o  Ιβο Ντάαλντερ πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ  και Διευθύνων Σύμβουλος του Chicago Council on Global Affairs υποστηρίζει ότι η Κύπρος πρέπει να θεωρείται ως λύση και όχι ως πρόβλημα από τις ΗΠΑ.  Σε γενικό πλαίσιο σημειώνει πως παρά την  διαίρεση και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα σταθερό νησί σε μια ταραγμένη περιοχή, προσφέροντας πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική αξία. Ως πρόσφατο παράδειγμα αναφέρει τον ανθρωπιστικό ρόλο της Κύπρου  για μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου (17/06/24)

«Βλέπετε την Κύπρο ως πρόβλημα,» είπε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε μια ομάδα Αμερικανών επισκεπτών κατά τη διάρκεια γεύματος την περασμένη εβδομάδα. «Αλλά αυτό είναι λάθος. Πρέπει να δείτε την Κύπρο ως τη λύση.»

Ο Κύπριος πρόεδρος έχει δίκιο. Οι Αμερικανοί εδώ και πολύ καιρό βλέπουν την Κύπρο ως πρόβλημα — κυρίως επειδή είναι πηγή σύγκρουσης μεταξύ δύο βασικών συμμάχων των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, ένα νησί διαιρεμένο για 50 χρόνια. Μια γρήγορη ματιά στη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις «Σχέσεις ΗΠΑ με την Κύπρο» επιβεβαιώνει αυτό το σημείο, εστιάζοντας στη σύγκρουση της Κύπρου αμέσως μετά την πρώτη πρόταση.

Αλλά η χώρα — μέλος της ΕΕ από το 2004 — έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει πέρα από το να είναι ο άτυχος τόπος των τουρκικών περιφερειακών φιλοδοξιών.

Παρά τη διαίρεσή της και την συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα νησί σταθερότητας σε μια ολοένα και πιο ταραγμένη περιοχή του κόσμου, παρέχοντας μια πλατφόρμα για πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική επιρροή στη διασταύρωση της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή.

Η αξία του νησιού επιβεβαιώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι βίαιες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έφεραν την περιοχή στο σημείο βρασμού. Η Κύπρος ήταν η πλησιέστερη δυνατή τοποθεσία για να σχεδιαστεί η πιθανή εκκένωση Αμερικανών και άλλων δυτικών πολιτών από το Ισραήλ, τον Λίβανο και άλλες περιοχές της περιοχής σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου — όπως πολλοί φοβόντουσαν ότι θα συνέβαινε. Η νησιωτική χώρα επίσης προσέφερε την επικράτειά της και τα ύδατά της στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για να προετοιμαστούν για αυτό το ενδεχόμενο. (Η Βρετανία επίσης διατηρεί κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πρώην αποικία της.)

Έπειτα, μέσα σε λίγες μέρες από την απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσφέρθηκε να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προς την πολιορκημένη λωρίδα. Το Ισραήλ προσεκτικά καλωσόρισε την προσφορά και βοήθησε να στηθούν εγκαταστάσεις επιθεώρησης για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε βοήθεια αποστέλλεται από το νησί δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς ή άλλες δυνάμεις.

Αρχικά, όμως, η διεθνής κοινότητα — συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των αραβικών εθνών — προτιμούσε να χρησιμοποιεί καθιερωμένες διαδρομές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ώστε η βοήθεια να μπορεί να παραδίδεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αλλά αυτό άλλαξε νωρίτερα φέτος, όταν η απελπισία μέσα στη Γάζα αύξησε την αναζήτηση εναλλακτικών μέσων για να φτάσει τρόφιμα και φάρμακα στους 2 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο.

Το αποτέλεσμα είναι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος όπου αγαθά επιθεωρούμενα στην Κύπρο τώρα αποστέλλονται σε μια πρόχειρη αποβάθρα στη Γάζα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό και στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντόντ. Τα αγαθά στη συνέχεια μεταφέρονται στη Γάζα χωρίς περαιτέρω επιθεωρήσεις, με τον αμερικανικό και τον γαλλικό στρατό να συντονίζουν τις αποστολές από το νησί. Το κλειδί τώρα — όπως ήταν πάντα — είναι να διασφαλιστεί η διανομή σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η αξία της Κύπρου στη Γάζα είναι μόνο μία ένδειξη ενός ευρύτερου σημείου. Από την οικονομική κρίση του 2012-2013, η χώρα έχει γίνει πηγή απαραίτητης οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Έχει εργαστεί για να καθαρίσει ένα διαβόητα διεφθαρμένο τραπεζικό σύστημα και δεν είναι πλέον ο κορυφαίος προορισμός για εύκολο ρωσικό χρήμα. Η κυβέρνηση στη Λευκωσία έχει καλέσει το FBI και αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, ανοίγοντας τα βιβλία της, μεταρρυθμίζοντας τους θεσμούς της και συνεργαζόμενη σε έρευνες του FBI — ακόμα και για τους δικούς της πολίτες.

Η Λευκωσία έχει επίσης τερματίσει τη μακρόχρονη και άνετη σχέση της με τη Μόσχα, παίρνοντας μια αποφασιστική στροφή προς τη Δύση — τις ΗΠΑ συγκεκριμένα.

Αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ — και δεδομένου του σχεδόν βέβαιου τουρκικού βέτο, η προοπτική ένταξης είναι ζοφερή — η Κύπρος θέλει ισχυρότερες σχέσεις ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον. Και τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται. Υπέγραψαν διμερή δήλωση συνεργασίας ασφαλείας το 2018, άνοιξαν την πρεσβεία της Κύπρου σε στρατιωτικούς ακόλουθους και ήραν ένα μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων.

Αλλά αυτά είναι μόνο μικρά βήματα — η δυνατότητα για πραγματική συνεργασία ασφαλείας είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι ΗΠΑ έχουν μάθει την στρατηγική αξία του νησιού για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, και τώρα υπάρχει ένα άνοιγμα για να εξεταστεί μια βαθύτερη στρατιωτική και ασφαλιστική συνεργασία. Επιπλέον, η Κύπρος είναι πρόθυμη να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της — κάτι που θα διευκόλυνε την αποδοχή των επανειλημμένων αιτημάτων για τη μεταφορά του μεγάλου αποθέματος ρωσικών πυροβόλων, ρουκετών και αμυντικών συστημάτων στην Ουκρανία. Ωστόσο, η πρόσβαση στην αγορά αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένη, καθώς το αναιρεμένο εμπάργκο όπλων είναι μόνο για ένα έτος και υπόκειται σε ανανέωση.

Σε γενικό πλαίσιο, μια γεωστρατηγική συνεργασία με τη Λευκωσία θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουάσιγκτον πολλά πλεονεκτήματα. Θα βασιστεί στις ισχυρές σχέσεις του νησιού με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους Παλαιστίνιους, βοηθώντας τις εργασίες για μια πιο μακροπρόθεσμη επίλυση του πολέμου στη Γάζα. Θα πρόσφερε μια ισχυρή αντίσταση στις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να επεκτείνουν τη στρατηγική τους επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο. Θα ενίσχυε τους ενεργειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Και θα μπορούσε να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ακόμη και ενδεχομένως να πείσει την Άγκυρα ότι μετά από 50 χρόνια, ήρθε η ώρα να βρεθεί ένα δίκαιο διπλωματικό τέλος στη σύγκρουση.

Μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί κάλλιστα να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπουδαίας σημασίας η σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του

Published

on

Σπουδαίας σημασίας, χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσινγκτον.

Η “άνοιξη” στις σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια και τα κοινά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κύριος Κόμπος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τον καθορισμό συνάντησης με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως απ’ αυτήν θα προκύψουν απτά αποτελέσματα. Υπογράμμισε ότι στο καλό κλίμα μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσινγκτον, συνέβαλε η όλη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα, επί θεμάτων παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Κατά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με επίκεντρο την εν εξελίξει προσπάθεια της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η πρωτοβουλία “Αμάλθεια”, με τις δύο πλευρές να συντονίζουν περαιτέρω τις ενέργειες τους.

Επί τάπητος ενδέχεται να τεθούν ενεργειακά θέματα, καθώς και το ζήτημα των θεωρήσεων εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες για Κύπριους υπηκόους.

Κατά την παρουσία του στην Ουάσινγκτον, ο Κωνσταντίνος Κόμπος θα έχει, επίσης, συνάντηση, με τον αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Φίνερ.

Πηγή: ΡΙΚ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύγκρουση πλοίων της Κίνας και των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα

Published

on

Πλοίο των Φιλιππίνων συγκρούστηκε με κινεζικό σήμερα στη Νότια Σινική Θάλασσα, κοντά στα νησιά Σπράτλι, που διεκδικούν οι δυο χώρες, ανακοίνωσε το λιμενικό σώμα της Κίνας.

«Το φιλιππινέζικο πλοίο ανεφοδιασμού αγνόησε τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις της κινεζικής πλευράς» και «πλησίασε το κινεζικό σκάφος (…) με αντιεπαγγελματικό τρόπο, προκαλώντας σύγκρουση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό λιμενικό.

Το Πεκίνο κατήγγειλε πως το σκάφος των Φιλιππίνων «παρεισέφρησε παράνομα σε ύδατα κοντά στον ύφαλο Ρεν’άι», χρησιμοποιώντας την κινεζική ονομασία της ατόλης Σέκοντ Τόμας, στα νησιά Σπράτλι (Νανσά, κατά το Πεκίνο).

«Το κινεζικό λιμενικό σώμα έλαβε μέτρα ελέγχου εναντίον του φιλιππινέζικου πλοίου όπως προβλέπει ο νόμος», κατά την ανακοίνωση, που δεν δίνει περισσότερες εξηγήσεις.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων υδάτων, νήσων και νησίδων κοντά στα παράλια γειτόνων του, κι αψηφά απόφαση διεθνούς δικαστηρίου (2016) που αποφάνθηκε πως οι διεκδικήσεις του δεν έχουν νομικό έρεισμα.

Οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν διεκδικούν επίσης υφάλους και νησίδες στη θαλάσσια περιοχή αυτή. Ορισμένες περιοχές της ενδέχεται να έχουν στον βυθό τους πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Η Κίνα πολλαπλασίασε τις περιπολίες του λιμενικού σώματός της στα διεκδικούμενα ύδατα και στους υφάλους της Νότιας Σινικής Θάλασσας την τελευταία δεκαετία και κατασκεύασε τεχνητά νησιά τα οποία στρατιωτικοποίησε για να ενισχύσει τη θέση της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

Trending