Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σταϊνμάιερ: Η Κύπρος είναι για μας ένα ασφαλές λιμάνι

Published

on

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, προέβησαν σήμερα σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση τους και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών τους, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην εναρκτήριά του δήλωση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «θέλω να εκφράσω τη μεγάλη και ειλικρινή μου ικανοποίηση που σε υποδέχομαι σήμερα στη Λευκωσία. Η σημερινή επίσκεψή σου στην Κύπρο είναι η πρώτη επίσκεψη Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας από την εγκαθίδρυσή των διπλωματικών μας σχέσεων το 1960 και αποτελεί γεγονός με ιδιαίτερη σημασία και ουσιαστικό συμβολισμό.

Θέλω, επίσης, να σημειώσω πως μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Βερολίνο, τον περασμένο Μάιο, μια από τις πρώτες μου επισκέψεις στο εξωτερικό και σήμερα έχω την τιμή να υποδέχομαι εδώ στην Κύπρο τον Πρόεδρο της Γερμανίας. Αυτές οι επισκέψεις, αλλά και το γενικότερο εντατικοποιημένο επίπεδο των μεταξύ μας επαφών σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν απτή απόδειξη της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης για ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων μας τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  

Με τον Πρόεδρο Steinmeier, είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση και ανταλλάξαμε απόψεις επί αριθμού σημαντικών θεμάτων που άπτονται των διμερών μας σχέσεων, της κοινής ευρωπαϊκής μας ατζέντας, περιφερειακών θεμάτων, καθώς επίσης και του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για τη στενή συνεργασία των χωρών μας σε θέματα εκπαίδευσης – κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της διακυβέρνησης μας αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με την πιλοτική διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας σε αρκετά από τα σχολεία μας και αυτό το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη την ελεύθερη Κύπρο – και πολιτισμού, μετανάστευσης – και οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το γεγονός ότι η Γερμανία αποδέχθηκε πέραν των χίλιων αιτητών ασύλου από την Κύπρο και εκτιμούμε ιδιαίτερα τη βοήθεια σας –  άμυνας και ασφάλειας – που τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική πρόοδος –  υγείας και τουρισμού.  Πρόκειται για τομείς για τους οποίους έχουμε ως στρατηγικό στόχο την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μας.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή μας ατζέντα, συζητήσαμε, μεταξύ άλλων,  το φλέγον θέμα της μετανάστευσης και τρόπους πιο αποτελεσματικής συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ για αντιμετώπισή της. Συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την παράνομη ρωσική εισβολή όπου επανέλαβα τη θέση αρχών που τηρεί η Κύπρος από την πρώτη στιγμή. Η θέση μας είναι αταλάντευτη μιας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας οποιασδήποτε χώρας δεν είναι θέμα προς συζήτηση.

Σε σχέση με το μέλλον της Ευρώπης, της κοινής ευρωπαϊκής μας οικογένειας, η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού ώστε να υπάρξει περαιτέρω ολοκλήρωσή της ΕΕ, να έρθουμε ακόμα πιο κοντά και να προσφέρουμε σαφώς περισσότερα στους πολίτες μας

Με τον φίλο Πρόεδρο, συζητήσαμε επίσης τις περιφερειακές εξελίξεις, το τι συμβαίνει στη Γάζα, το τι συμβαίνει στο Ισραήλ Υπογράμμισα από δικής μου πλευράς την ανάγκη για τερματισμό των εχθροπραξιών και έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας στη βάση λύσης των δυο κρατών, τη μόνη επιλογή για ειρηνική και οριστική επίλυση της διένεξης.

Αναφέρθηκα επίσης και στην προσπάθεια μας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, είναι το κράτος που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και θεωρούμε ότι μια κρίση που εκτυλίσσεται στη γειτονιά της ΕΕ έχουμε καθήκον ως κράτη μέλη να διαδραματίσουμε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Το 2024, η φετινή χρονιά, περιλαμβάνει πολύ σημαντικά ορόσημα για τη χώρα μας. Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πραγματικά ιστορική στιγμή, η σημαντικότερη επιτυχία της χώρας μας από την ίδρυσή της, μια επέτειος η οποία αποτελεί για μας μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναλογιστούμε αυτή την εικοσάχρονη διαδρομή, όλα όσα πετύχαμε, πώς συμβάλαμε συλλογικά στους στόχους της ΕΕ, αλλά και πώς πρέπει να βαδίσουμε προς το μέλλον για να πετύχουμε μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη ΕΕ. Η επίσκεψή σας στην Κύπρο αποτελεί και ένα αναπόσπαστο κομμάτι των εορτασμών για την ένταξη μας στην ΕΕ.

Το 2024 αποτελεί επίσης και ένα ορόσημο, γιατί συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή. 50 χρόνια κατοχής, παραβίασης του διεθνούς δικαίου, βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα ευρωπαϊκό κράτος. 

Πάντοτε, αλλά ειδικότερα σε ορόσημα σαν αυτό, οι σκέψεις μας είναι με τις εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίων Κυπρίων που εκτοπίστηκαν και ακόμα αναμένουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με τις οικογένειες των αγνοουμένων που αναζητούν απεγνωσμένα πληροφορίες για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι με τους εγκλωβισμένους που περιμένουν υπομονετικά το τέλος της κατοχής

Όπως ανέφερα και στη μεταξύ μας συζήτηση στον κ. Πρόεδρο, όραμα και μοναδική επιδίωξη μου, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, είναι ο τερματισμός αυτής της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων, του μισού αιώνα κατοχής, να επανενωθεί η πατρίδα μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Και ειδικότερα για την ΕΕ επεσήμανε την ανάγκη όπως διαδραματίσει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι για να αντικαταστήσει τα ΗΕ, αλλά για να ενισχύσει την προσπάθεια των ΗΕ. Η ΕΕ έχει τα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στο να φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων για το σύνολο του κυπριακού λαού, για την ΕΕ, για την Τουρκία, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Το 2024 αποτελεί και ένα άλλο σημαντικό ορόσημο. Φέτος, συμπληρώνονται 35 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Ελπίδα και επιδίωξή μου είναι όπως σύντομα να μπορέσουμε να έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε και την επανένωση της Κύπρου, την επανένωση της Λευκωσίας, της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Αγαπητέ Πρόεδρε κλείνοντας, θα ήθελα να σε καλωσορίσω και πάλι στην Κύπρο και να ευχαριστήσω θερμά για την εδώ παρουσία σου. Ευελπιστώ πραγματικά πως αυτή η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Γερμανίας στην Κύπρο θα δώσει ένα επιπρόσθετο έναυσμα για την  περαιτέρω ουσιαστική συνεργασία και σύσφιγξη των δεσμών ανάμεσα στην Κύπρο και τη Γερμανία».

Από την πλευρά του ο Γερμανάς Πρόεδρος, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις θερμές σχέσεις και τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος είναι στην ΕΕ εδώ και 20 χρόνια και αυτό έχει γίνει τόσο αυτονόητο που είναι παράξενο να είμαι ο πρώτος Γερμανός Πρόεδρος που έρχεται στην Κύπρο. Άρα, είναι μεγάλη τιμή για μένα που συμβάλλω στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μας. Υπάρχει μεγάλη δυναμική για να κάνουμε πολλά από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το κάνουμε αυτό. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας. Το μεσημέρι θα μιλήσουμε για οικονομικά θέματα και για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε πιο εντατικά σε θέματα ενέργειας. Είμαι ευγνώμων που τώρα μπορούμε να συνομιλούμε και να ανταλλάζουμε απόψεις άμεσα.

Η Κύπρος για μας και για όλη την Ευρώπη είναι πραγματικά ένα ασφαλές λιμάνι στην περιοχή και αυτό το εννοώ στην κυριολεξία, ειδικά μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Έπρεπε να προετοιμαστούμε για πιθανή εκκένωση Γερμανών υπηκόων και για αυτό τον λόγο στείλαμε Γερμανούς στρατιώτες στην Κύπρο και ευχαριστώ την Κύπρο για τη στήριξη που μας έδωσε η οποία ήταν ταχεία, πολύπλευρη και σημαντική. Ευχαριστώ ξανά την Κύπρο και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη προσωπικά».

Ο κ. Στάινμαγιερ πρόσθεσε ότι «θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα πολιτικής άμυνας και αυτό το υπογράψαμε και στην Κοινή Διακήρυξη».

Εξήρε επίσης την ομόφωνη και διαρκή στάση της ΕΕ σε σχέση με το Ουκρανικό, ενώ σε άλλο σημείο κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές, παροτρύνοντας τους να ψηφίσουν κόμματα που τάσσονται «υπέρ της Ευρώπης και προσφέρουν λύσεις. Η ΕΕ είναι πολύ σημαντική και οι καιροί είναι δύσκολοι και επικίνδυνοι για να αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια των λαϊκιστών και των αντιδημοκρατικών».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Γερμανίας είπε ότι «είναι καιρός να εργαστούμε προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και χαιρετώ θερμά το ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέτει τη δημιουργία προόδου ως προτεραιότητα. Και να το πω ξεκάθαρα, η Γερμανία στηρίζει μια διζωνική, δικοινοτική λύση του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων των ΗΕ.

Χαίρομαι πολύ για τον διορισμό της κας Κουεγιάρ ως νέα προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για να δώσει νέα δυναμική στη λύση του Κυπριακού και να σπάσει τη στασιμότητα».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «ενθαρρύνουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν την απαραίτητη ετοιμότητα για συμβιβασμό έτσι ώστε οι βολιδοσκοπήσεις να γίνουν ένας πραγματικός διαπραγματευτικός προσανατολισμός. 60 χρόνια συνεχούς παρουσίας της ειρηνευτικής αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και των καλών υπηρεσιών αποτελεί και μια προειδοποίηση πως πρέπει τώρα να κάνουμε τολμηρά βήματα. Χαίρομαι, λοιπόν, ιδιαίτερα που η Γερμανία ως ένδειξη της στήριξης μας για την εργασία των ΗΕ στην Κύπρο, για πρώτη φορά θα στείλει Γερμανούς αστυνομικούς στην Κύπρο. Αυτό το αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Τους επόμενους μήνες θα αναλάβουν τα καθήκοντα τους».

https://www.youtube-nocookie.com/embed/ZRuNeKotoDs?si=b8z4zsBS0IquFot6&enablejsapi=1&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com

Πηγή: Sigmalive

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πτώση θερμοκρασίας στην Κύπρο- Πώς θα είναι ο καιρός το τριήμερο Κατακλυσμού

Published

on

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, αναφέρει το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση και την Κυριακή μη αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.

Σήμερα ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος παρόλο που τις πρωινές ώρες τοπικά στα παράλια, ενδέχεται να παρατηρείται αυξημένη χαμηλή νέφωση. Κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται στα ορεινά, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ, ωστόσο σύντομα θα καταστούν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ, και στα νότια παράλια τοπικά μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο στα παράλια τοπικά αναμένεται αυξημένη χαμηλή νέφωση. Αργότερα και κατά τις αυγινές ώρες, ενδέχεται κατά τόπους να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά μεταβλητοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ, και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και γύρω στους 17 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένη καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά και πιθανό και σε περιοχή του εσωτερικού.

Την Κυριακή ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά και πιθανό και σε περιοχή του εσωτερικού. Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση και την Κυριακή μη αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η λεκτική επίθεση της Χεζμπολάχ στην Κύπρο με ξεπερνάει

Published

on

Στις απειλές της Χεζμπολάχ προς την Κύπρο, αλλά και στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν τη περασμένη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σημειώνοντας ότι «η λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνάει».

Ο κ. Μίλερ απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου.

«Το γιατί η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί σε μια χώρα στη μέση αυτού του σημαντικού ανθρωπιστικού ρόλου που παίζει, το γιατί εξαπολύουν αυτού του είδους τη λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνάει», υπογράμμισε.

Ο Μάθιου Μίλερ αναφέρθηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Κύπρου τονίζοντας ότι «ήταν απίστευτα παραγωγική».

«Ήταν μια απίστευτα παραγωγική συνάντηση. Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κύπρου για όλο το έργο που έχει κάνει για να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας. Και θέλω απλώς να το επισημάνω ξανά, ότι η Κύπρος έχει πραγματικά διαδραματίσει βασικό ρόλο ως χώρος οργάνωσης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, που βοηθά αθώους Παλαιστίνιους, που βοηθάει να έχουν φαγητό αθώοι Παλαιστίνιοι», σημείωσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου: Εντείνεται η ανησυχία για ευρύτερο πόλεμο

Published

on

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η λιβανική Χεζμπολά συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά την περαιτέρω ρητορική κλιμάκωση των δυο πρωταγωνιστών, εντείνοντας την ανησυχία πως θα ξεσπάσει πόλεμος μεγάλης κλίμακας.

Ενώ στο λεγόμενο νότιο μέτωπο του Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας, ο πόλεμος που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, συνεχιζόταν τις πρώτες πρωινές ώρες με ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε διάφορα σημεία του πολιορκημένου κι ερειπωμένου θυλάκου.

Αυτός ο πόλεμος πυροδότησε την έξαρση της βίας στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς, κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Χθες Πέμπτη, η Χεζμπολά ανέλαβε την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις, αναφέροντας ιδίως πως εξαπέλυσε «δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα και οβίδες» προς την κατεύθυνση στρατοπέδου στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για ισραηλινό βομβαρδισμό που σκότωσε στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονά της στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως «εξάλειψε» αξιωματικό του κινήματος και ότι έπληξε «εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος» της Χεζμπολά, παράταξης που εξοπλίζει και χρηματοδοτεί το Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε επίσης ότι αναχαίτισε «εναέριο στόχο». Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως έγιναν ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον λιβανικό Νότο.

Στην Ουάσιγκτον, ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τσάχι Χανέγκμπι και ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωρίζουν εκ νέου εντάσεις.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μπλίνκεν «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του, τον Μάθιου Μίλερ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ταυτόχρονα «τη σημασία που έχει να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση στον Λίβανο» και να υπάρξει «διπλωματική λύση» που «θα επιτρέψει στις ισραηλινές και λιβανικές οικογένειες», τους χιλιάδες ανθρώπους που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των ανταλλαγών πυρών, «να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Σε εμπρηστική ομιλία του προχθές Τετάρτη, ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε πως «καμιά τοποθεσία» στο Ισραήλ δεν θα γλιτώσει από τους πυραύλους και τα drones του κινήματός του σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός επιτεθεί στην λιβανική επικράτεια.

Την Τρίτη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια» για να διεξαχθούν επιχειρήσεις στον Λίβανο «εγκρίθηκαν», ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας του εβραϊκού κράτους Ισραέλ Κατς διεμήνυσε πως σε περίπτωση «ολοκληρωτικού πολέμου», η Χεζμπολά «θα καταστραφεί».

«Νέα όπλα»

Ο κ. Νασράλα απείλησε επίσης την Κύπρο, τονίζοντας πως έχει «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες (…) το Ισραήλ λέει πως θα χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο, αν η Χεζμπολά επιτεθεί στα αεροδρόμιά του».

Το «άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», διεμήνυσε ο Χασάν Νασράλα. Η Κύπρος, το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στα παράλια της Μέσης Ανατολής –απέχει κάπου 300 χιλιόμετρα από το Ισραήλ και 200 χιλιόμετρα από τον Λίβανο– διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δυο χώρες.

Οι κατηγορίες αυτές είναι ανυπόστατες, αντέτεινε η κυβέρνηση της Κύπρου. «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι «μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος».

Οι απειλές της Χεζμπολά, κινήματος με τεράστια επιρροή στον Λίβανο, εντείνουν το κλίμα ανησυχίας.

«Δεν ξέρω αν η ιστορία αυτή θα καταλήξει σε πόλεμο ή συμφωνία. Θα προτιμούσα συμφωνία», δηλώνει ο Σιμόν Καμαρί από την Κιριάτ Σιμόνα (βόρειο Ισραήλ.

«Ο Λίβανος δεν θέλει πόλεμο, κανένας δεν θέλει πόλεμο. Είμαστε κουρασμένοι, έχουμε την οικονομική κρίση και πλέον πόλεμο (…) Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», δηλώνει η Σοφινάρ, κάτοικος Βηρυτού.

Σε περίπτωση πολέμου, το Ισραήλ θα υποστεί πλήγματα «από την ξηρά, από τη θάλασσα κι από τον αέρα», διεμήνυσε ο ηγέτης της Χεζμπολά, παράταξης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, συμπληρώνοντας πως το κίνημά του παρέλαβε «νέα όπλα», ενώ διαθέτει πάνω από 100.000 ετοιμοπόλεμους άνδρες.

«Είναι κρίσιμο όλα τα μέρη να παύσουν πυρ», τόνισε από την πλευρά της η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ.

Εντάσεις των κυβερνήσεων Μπάιντεν-Νετανιάχου

Την 7η Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, όπου έχασαν τη ζωή τους 1.194 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Ταυτόχρονα απήχθησαν 251 άνθρωποι, από τους οποίους 116 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 41 θεωρείται πως είναι νεκροί, κατά τον στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο από το 2007, κι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή ως τώρα σε τουλάχιστον 37.431 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Στη Ράφα (νότια), οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα σε μονάδες του ισραηλινού στρατού και παλαιστίνιους μαχητές, όπως και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Έγιναν επίσης πλήγματα σε κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, ανάμεσά τους γιατρός, ενώ την ίδια ώρα, τομείς στο βόρειο τμήμα της περιοχής απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη Γάζα προτού οι όμηροι να έχουν επιστρέψει και προτού να έχουμε εξαλείψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς», είπε για ακόμη μια φορά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, ενώ για άλλο ένα βράδυ Ισραηλινοί διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πώς διεξάγεται ο πόλεμος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας πως το Ισραήλ διεξάγει «υπαρξιακό πόλεμο», ο κ. Νετανιάχου πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του χρειάζονται κι άλλα όπλα και πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, τον κυριότερο σύμμαχο του Ισραήλ, και στηλιτεύοντας τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι χαρακτήρισε «απογοητευτικά» και «προσβλητικά» τα σχόλια αυτά του ισραηλινού πρωθυπουργού. «Καμιά άλλη χώρα δεν κάνει περισσότερα για να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί έναντι της απειλής της Χαμάς», διαβεβαίωσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending