Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπάχαλο ο Στρόβολος και οι κομματικές συνεργασίες

Published

on

Σε δύσκολο γρίφο προς επίλυση σε ότι αφορά τις συνεργασίες  τις δημοτικές εκλογές, αναδεικνύεται ο Στρόβολος, λόγω των εν δυνάμει υποψηφίων για το χρίσμα και της συντήρησης ονομάτων που ασκούν πιέσεις στις κομματικές ηγεσίες αφού οι ίδιες αγνοούν τη βούληση των τοπικών παραγόντων και των τοπικών κοινωνιών, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Στο ΔΗΚΟ, η επιμονή της ηγεσίας του να συντηρεί το σενάριο στήριξης μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας του νυν δημάρχου Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους παρά την πίεση των τοπικών επιτροπών του κόμματος, φαίνεται ότι περιέπλεξε ακόμα περισσότερο  τα πράγματα.

 Από πλευράς Πινδάρου έχει  βγει εντελώς εκτός κάδρου η υποψηφιότητα Παπαχαραλάμπους, με την ηγεσία του κόμματος να βάζει στο τραπέζι και άλλα σενάρια συνεργασίας και να μην αποκλείει προσέγγιση με ΔΗΠΑ,  κάτι που ασκεί πίεση στο ΔΗΚΟ.

Το τελευταίο διάστημα έρχεται  στο προσκήνιο η περίπτωση του Χρίστου Τσίγκη της ΔΗΠΑ, ως συνεργασία των δύο κομμάτων, συν της ΕΔΕΚ και ανεξάρτητα του τι θα πράξει το ΔΗΚΟ. Το σενάριο αυτό βέβαια έρχεται να μπει ως σφήνα  για να λειτουργήσει και ως πίεση προς την ηγεσία του  Δημοκρατικού Κόμματος,  στην οποία αποδίδεται  κωλυσιεργία και επιμονή στην περίπτωση Παπαχαραλάμπους,  που έβαλε δύσκολα  για τη συνεργασία.

Σύμφωνα με κομματικά στελέχη,  για την περίπτωση Παπαχαραλάμπους, η πίεση αποδίδεται στο Προεδρικό  με αποδέχτη τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ως εξόφληση προεκλογικού γραμματίου για  την στήριξη της  υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη από το δήμαρχο Στροβόλου.

Κύκλοι του ΔΗΚΟ πάντως σημείωναν στον «Φ» πώς και η στάση στις προεδρικές εκλογές αποτελεί κριτήριο. Από πλευράς τοπικών επιτροπών υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και είναι γνωστή και η επιστολή των τοπικών επιτροπών προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο με την οποία απαιτούσαν στήριξη της υποψηφιότητας του δηκοïκού νυν δημοτικού συμβούλου Σταύρου Σταυρινίδη, τον οποίο ευνοούν και τοπικά στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Αντιδράσεις εκφράστηκαν και δια ζώσης προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ σε συγκεντρώσεις τοπικών επιτροπών. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια τους και  για τη στάση της ηγεσίας του κόμματος να συντηρεί σενάριο στήριξης Παπαχαραλάμπους. Κομματικές πηγές σημείωναν χαρακτηριστικά το εξής στον «Φ»: «Έρχεται από την μια ο ΔΗΣΥ και μας λέει να μας δώσει τον Δήμο Στροβόλου με δικό μας υποψήφιο. Έρχεται το ΑΚΕΛ από την άλλη και μας λέει, ότι είναι διαθέσιμο να συνεργαστεί μαζί μας και να στηρίξει υποψήφιο μας με αντάλλαγμα τη Λακατάμια. Αλλά εμείς λέμε να συζητήσουμε τον Παπαχαραλάμπους που δεν είναι δικός μας».

Η πίεση βέβαια από την τοπική κοινωνία του Στροβόλου είναι τέτοια πλέον που κατά πολλούς δεν αφήνει περιθώρια στην ηγεσία του κόμματος για την περίπτωση Παπαχαραλάμπους. Το ναυάγιο της συνεργασίας ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ στον Στρόβολο συνδέεται, όπως αναφέρουν και με τις εξελίξεις στον Δήμο Λεμεσού. Το σενάριο στήριξης Γιάννη Αρμεύτη από πλευράς ΔΗΣΥ έχει ναυαγήσει οριστικά λόγω των αντιδράσεων στην επαρχιακή της Λεμεσού. Η συνεργασία δεν φαίνεται να προχωρά ούτε στη Λάρνακα και φυσικά ούτε και στην Πάφο. Ως εκ τούτου ουσιαστικά πλέον μπαίνει στο τραπέζι σενάριο συνεργασίας του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ στην Λεμεσό με στήριξη του Γιάννη Αρμεύτη και παράλληλα συνεργασία ΔΗΚΟ- ΑΚΕΛ και στον Στρόβολο με υποψήφιο του ΔΗΚΟ και στήριξη υποψηφίων του ΑΚΕΛ σε άλλους Δήμους και συγκεκριμένα στον Δήμο Λακατάμιας και τον Δήμο Ύψωνα. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά προερχόμενοι από κύκλους του Δημοκρατικού Κόμματος, υπάρχει περίπτωση το ΔΗΚΟ να πάρει τους δύο μεγαλύτερους Δήμους της Κύπρου. Δηλαδή της Λεμεσού και του Στροβόλου.

Από την άλλη φαίνεται ότι από πλευράς ΔΗΣΥ ουσιαστικά δεν έχουν άλλη απάντηση και δεν υπάρχει και εναλλακτική κομματική υποψηφιότητα για τον Δήμο Στροβόλου. Προκειμένου να διασφαλιστεί συνεργασία με άλλα κόμματα, η ηγεσία του κόμματος παρουσιάζεται αποφασισμένη να συζητήσει και την περίπτωση του υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού της ΔΗΠΑ Χρίστου Τσίγκη. Στο σενάριο αυτό φαίνεται να κολλά και η ΕΔΕΚ, όχι όμως το ΔΗΚΟ. Στο Δημοκρατικό Κόμμα είτε με την περίπτωση Παπαχαραλάμπους μένουν χωρίς συνεργασία, είτε, αν επικρατήσει τελικά η γραμμή των τοπικών του Στροβόλου για διεκδίκηση του Δήμου με υποψήφιο του κόμματος και πιο συγκεκριμένα με τον επικεφαλής της δημοτικής ομάδας, Σταύρο Σταυρινίδη, σημαίνει ότι δεν συζητούν το σενάριο για Χρίστο Τσίγκη. Συνεπώς στο ΔΗΚΟ, είτε θα προχωρήσουν όντως σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ, είτε θα ανακατωθεί ξανά η τράπουλα με τον ΔΗΣΥ να μπαίνει στο παιχνίδι.

Στην Πινδάρου, παρόλο ότι έβαλαν στο τραπέζι το σενάριο Τσίγκη, δεν έχουν κλείσει την πόρτα της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, αναμένοντας ουσιαστικά κίνηση από μέρους του για ξεκαθάρισμα προθέσεων. Βέβαια όμως, εδώ είναι που μπαίνουν στην εξίσωση τα αγκάθια της συνεργασίας σε άλλους Δήμους που περιπλέκουν ξανά την κατάσταση.

Πηγή: Philenews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλάζει το όριο ταχύτητας στις πόλεις–«Θα αστυνομεύονται και τα 30 χιλιόμετρα»

Published

on

Για τους ελέγχους της Τροχαίας κοντά σε κυκλικούς κόμβους αλλά και για τις απενεργοποιημένες κάμερες στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Βοηθός Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου.

Αρχικά, ανέφερε ότι οι δύο αυτές κάμερες λειτουργούσαν με συμβόλαιο και όχι μαζί με τις υπόλοιπες κάμερες που λειτουργούν εδώ και τρία χρόνια. «Όταν έληξε το συμβόλαιο, σταμάτησε η λειτουργία τους και υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες».

Πρόσθεσε ότι τώρα βρίσκονται στη διαδικασία μετακίνησής τους. Εξήγησε ότι πρόκειται για διαφορετική εταιρεία. «Μελετήσαμε το ενδεχόμενο για ένταξη των καμερών στο νέο σύστημα, όμως δεν ήταν δυνατό λόγω συμβατικών υποχρεώσεων».

Ο κ. Ευριπίδου σημείωσε ότι κάθε χρόνο συλλέγονται τα στοιχεία από την Τροχαία και εντοπίζονται τα μελανά και επικίνδυνα σημεία στους δρόμους. «Στον εν λόγω δρόμο θα γίνονται έλεγχοι από τους αστυνομικούς και θα χρησιμοποιηθούν οι κινητές κάμερες».

Όσον αφορά το όριο ταχύτητας, ανέφερε ότι θα είναι δρόμος των 50 χιλιομέτρων την ώρα. «Υπάρχει ποδηλατόδρομος και κυκλοφορούν πεζοί. Όλη η έκταση της λεωφόρου Γρίβα Διγενή θα είναι 50 χιλιόμετρα. Όταν γίνουν οι σχετικές αλλαγές, τότε θα τοποθετηθούν και οι σχετικές πινακίδες».

Επεσήμανε ότι σε αρκετά σημεία, όπως έξω από σχολεία και στα κέντρα των πόλεων, υπάρχει εισήγηση για όριο 30 χιλιομέτρων. «Θα αστυνομεύεται το όριο στα 30 χιλιόμετρα. Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις».

«Είχαμε θανατηφόρα σε κυκλικούς κόμβους»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις καταγγελίες πολιτών για εξώδικα κοντά σε κυκλικούς κόμβους. «Δεν είναι λάθος να γίνεται έλεγχος κοντά σε κυκλικούς κόμβους. Υπήρξε θανατηφόρο ατύχημα στο συγκεκριμένο σημείο, μεταξύ των δύο κυκλικών κόμβων. Το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν ακόμη δύο θανατηφόρα σε κυκλικούς κόμβους».

Υπογράμμισε ότι υπάρχει εγκύκλιος που αναφέρει πως δεν πρέπει να υπάρχει ραντάρ ειδικά σε σημεία με μείωση ορίου ταχύτητας. «Αυτό που κάνουμε εμείς και γίνεται και σε άλλες χώρες είναι ο απρόβλεπτος έλεγχος».

Τέλος, ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφηκε τροχαία παράβαση με ταχύτητα 145 χιλιομέτρων σε δρόμο με όριο 65. «Χάνονται ζωές. Δεν θα σταματήσουμε να ελέγχουμε».

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βροχερός ο καιρός μέχρι την Κυριακή – Παραμένει η σκόνη

Published

on

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός ενώ στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 24 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 22 στα δυτικά και τα βόρεια παράλια και στους 18 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού 

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα σήμερα, θα αιωρείται αραιή σκόνη.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά τόπους παροδικά κυρίως συννεφιασμένος, ενώ κατά διαστήματα αναμένεται να σημειωθούν μεμονωμένες, κυρίως ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και στο εσωτερικό αρχικά βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 24 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 22 στα δυτικά και τα βόρεια παράλια και στους 18 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει μερικώς συννεφιασμένος και στο δυτικό μισό κυρίως συννεφιασμένος, ενώ αναμένεται να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια και ενδεχομένως και στα ανατολικά. Αργότερα και κατά τις αυγινές ώρες, δεν αποκλείεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη, κυρίως στο εσωτερικό και τα ανατολικά. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 Μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα κατέλθει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 15 στα παράλια και γύρω στους 9 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα τοπικά συννεφιασμένος, ενώ αναμένονται μεμονωμένες βροχές και μετά το μεσημέρι πιθανό και μεμονωμένη καταιγίδα, ιδιαίτερα σε περιοχές στο εσωτερικό και τα ανατολικά.

Την Κυριακή, ο καιρός θα παραμείνει μερικώς συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές, κυρίως μετά το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία μέχρι την Κυριακή, δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, για να συνεχίσει να κυμαίνεται κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές της εποχής.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

110 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Το ατιμώρητο έγκλημα των Τούρκων

Published

on

Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που τιμάται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, αποτελεί έναν παγκόσμιο φόρο τιμής στα περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς και τους Νεότουρκους κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αρχής γενομένης το 1915.

Υπό το πρόσχημα της “εσωτερικής ασφάλειας” και μέσα από μαζικές εκτοπίσεις, βασανιστήρια και λιμοκτονία, ο αρμενικός πληθυσμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στοχοποιήθηκε συστηματικά, σε μια από τις πρώτες οργανωμένες γενοκτονίες του 20ού αιώνα.

Η τραγωδία αυτή, που παραμένει αρνητικό ορόσημο στην ανθρώπινη ιστορία, δεν είναι μόνο υπόθεση του παρελθόντος. Η άρνηση της γενοκτονίας από ορισμένα κράτη, κυρίως την Τουρκία, αποτελεί προσβολή για τα θύματα και εμπόδιο για τη συμφιλίωση και τη δικαιοσύνη.

Η 24η Απριλίου είναι ημέρα μνήμης, σεβασμού και διεκδίκησης της ιστορικής αλήθειας, όχι μόνο για τους Αρμένιους, αλλά για κάθε λαό που πιστεύει πως οι γενοκτονίες δεν πρέπει να ξεχνιούνται – για να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά.

https://www.youtube.com/embed/otFKe-SGSXA

Συσχετισμός με Ολοκαύτωμα

Στις 24 Απριλίου φέτος συμπίπτουν δύο σημαντικές επετείους: η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ και η Διεθνής Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915. Η χρονική αυτή σύμπτωση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για κοινή αναγνώριση της ιστορικής τραγωδίας που βίωσαν Εβραίοι και Αρμένιοι — λαοί που μοιράζονται εμπειρίες γενοκτονίας, διασποράς και επιβίωσης.

Παρά την κοινή αυτή πορεία, το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων, κυρίως για γεωπολιτικούς λόγους που σχετίζονται με τις σχέσεις του με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Η απόφαση της Αρμενίας να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος έχει επίσης προκαλέσει εντάσεις στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, αυτό ερμηνεύεται από την Αρμενία ως πράξη υπέρ του διεθνούς δικαίου και όχι εχθρότητα προς το Ισραήλ.

Άρθρο γνώμης από ειδικούς σε θέματα γενοκτονίας στην Jerusalem Post, υποστηρίζει ότι αυτή η ιστορική σύμπτωση δεν πρέπει να είναι απλώς συμβολική, αλλά να οδηγήσει σε ουσιαστική προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών. Μια τέτοια προσέγγιση, βασισμένη στη μνήμη και τον αλληλοσεβασμό, θα μπορούσε να θεμελιώσει μια νέα εποχή συνεργασίας. Ο αρμενικός τομέας στην Ιερουσαλήμ, η παρουσία αρμενικών και εβραϊκών κοινοτήτων στην Αρμενία και οι κοινές αξίες αποτελούν ήδη γέφυρες που μπορούν να ενισχυθούν.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ισραήλ και η ενίσχυση των διπλωματικών δεσμών θα μπορούσαν να αποτελέσουν πράξεις ιστορικής και ηθικής σημασίας, δίνοντας ένα παράδειγμα συνεργασίας σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο κυνισμός.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ