Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεσηκωμός για τις εκποιήσεις – Απορρίπτουν τις αλλαγές οι πιστωτές

Published

on

Παρόλο που οι πιστωτές έκαναν πίσω και συναίνεσαν στη συνέχιση του παγώματος των εκποιήσεων κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ. μέχρι το τέλος του χρόνου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η φόρμουλα για ενίσχυση του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις εκ μέρους τους για τις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, που στο χαρτοφυλάκιο τους βρίσκονται κόκκινα δάνεια ύψους €22 δισ., δεν θέλουν καν να ακούσουν για τις προωθούμενες αλλαγές, καθώς διαφωνούν τόσο με το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, όσο και με την πρόταση νόμου των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, με την οποία ενσωματώνεται στη νομοθεσία ο Μηχανισμός της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) για τα κόκκινα δάνεια.

Από την άλλη, οι τράπεζες, που κατέχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου €2 δισ., αν και συμφωνούν με το νομοσχέδιο για τον Επίτροπο, προτείνοντας κάποιες αλλαγές, διαφωνούν με την πρόταση νόμου για τον Μηχανισμό της ΚΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως με την πρόταση νόμου για τον Μηχανισμό της ΚΤ διαφωνεί και το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είχε καλέσει τα κόμματα να προωθήσουν προς ψήφιση μόνο το νομοσχέδιο για τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο αλλά και τις άλλες δύο προτάσεις νόμου που ετοίμασε το υπουργείο -για να τις καταθέσουν βουλευτές της συμπολίτευσης- που θα ενισχύουν τις διαδικασίες του Επιτρόπου. Πάντως, ούτε και χθες οι συγκυβερνώντες κατέθεσαν τις δύο πολυσυζητημένες προτάσεις νόμου, καθώς κάποιοι βουλευτές θεωρούν πως αυτές θα πρέπει να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο.

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών των νομοθετημάτων, οι πιστωτές έχουν στείλει επιστολές στη Βουλή με τις παρατηρήσεις τους.

Θα επηρεαστούν οι αξίες

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων υποστηρίζει πως τα δύο νομοθετήματα καθιστούν, μεταξύ άλλων, αναποτελεσματικό και χρονοβόρο το πλαίσιο των εκποιήσεων, με αρνητικό αντίκτυπο στις αξίες των εξασφαλίσεων. Παράλληλα, τονίζουν πως το νομοσχέδιο και η πρόταση νόμου προσκρούουν στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των δανειστών αλλά και στις υποχρεώσεις συμμόρφωσης της Δημοκρατίας. Υποδεικνύει, επίσης, πως οι συνεχείς συζητήσεις για αλλαγή του νόμου τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξυπηρετούν μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς κερδίζουν χρόνο σε βάρος των πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών, προκαλώντας δικαιολογημένα, σημειώνει, όσους με κόπους και στερήσεις παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Επιπρόσθετα, αναφέρουν πως όλες οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν δηλώσει την πρόθεση τους για ένταξη στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν το σχέδιο της Κυβέρνησης αλλά και να προστατευθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες.

«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο και η πρόταση νόμου, ως τίθενται σήμερα προς συζήτηση, δεν μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή πρακτικά και αποτελεσματικά» συμπληρώνουν οι εταιρείες. Οι κυριότερες ανησυχίες του Συνδέσμου για το νομοσχέδιο για τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο είναι η συμπερίληψης και της επαγγελματικής στέγης αλλά και για τα τερματισμένα δάνεια, για τα οποία ο χρεώστης μπορεί να υποβάλει αίτηση για διορισμό διαμεσολαβητή. Σε σχέση με την πρόταση νόμου για τον Μηχανισμό, οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων τονίζουν πως θα περιορίσει τα δικαιώματα των πιστωτών.

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Τραπεζών, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για τον Επίτροπο, σημειώνει πως εξαιρετικά σημαντικό είναι να διασφαλισθεί ότι ο Φορέας Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις του από την ημερομηνία εφαρμογής του νόμου, ειδικά σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο όγκο αιτημάτων που αναμένεται να υποβληθεί με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τον Μηχανισμό της ΚΤ, καθώς σημειώνουν πως θα καταστίσει τη διαδικασία εκποίησης αναποτελεσματική, θα δυσχεράνει την ανάκτηση χρεών, θα ευνοήσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν τις καθυστερήσεις των δικαστηρίων, θα δημιουργήσει μια κουλτούρα μη αποπληρωμής δανείων και υποχρεώσεων και θα αυξήσει τον κίνδυνο διάχυσης της κουλτούρας και στους συνεπείς δανειολήπτες.

Τράπεζες: Μια χαρά το πλαίσιο

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών τονίζει στην επιστολή του πως το υπάρχον νομικό πλαίσιο εκποιήσεων είναι απόλυτα ικανοποιητικό και δεν δικαιολογείται περαιτέρω προσφυγή στη δικαιοσύνη, ενώ σε αμφισβήτησης του ποσού θα προκαλέσει προβλήματα και καθυστερήσεις, θα επιφέρει αβεβαιότητα που θα εξουδετερώσουν τη διαδικασία των εκποιήσεων.

Υποδεικνύουν επίσης πως η πρόταση θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες, στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την πιστοληπτική διαβάθμιση της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κάποια από τα κόμματα τα συγκυβέρνησης αφήνουν στο τραπέζι τον Μηχανισμό της ΚΤ (θα συζητηθεί και αυτός σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών) ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν πληροφορίες πως γίνονται και σκέψεις από τους εισηγητές για απόσυρση της πρότασης νόμου, έτσι ώστε να κλείσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων (εντός Δεκεμβρίου) η συζήτηση.

Πηγή: Philenews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πτώση θερμοκρασίας στην Κύπρο- Πώς θα είναι ο καιρός το τριήμερο Κατακλυσμού

Published

on

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, αναφέρει το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση και την Κυριακή μη αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.

Σήμερα ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος παρόλο που τις πρωινές ώρες τοπικά στα παράλια, ενδέχεται να παρατηρείται αυξημένη χαμηλή νέφωση. Κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται στα ορεινά, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ, ωστόσο σύντομα θα καταστούν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ, και στα νότια παράλια τοπικά μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο στα παράλια τοπικά αναμένεται αυξημένη χαμηλή νέφωση. Αργότερα και κατά τις αυγινές ώρες, ενδέχεται κατά τόπους να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά μεταβλητοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ, και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και γύρω στους 17 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένη καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά και πιθανό και σε περιοχή του εσωτερικού.

Την Κυριακή ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά και πιθανό και σε περιοχή του εσωτερικού. Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση και την Κυριακή μη αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η λεκτική επίθεση της Χεζμπολάχ στην Κύπρο με ξεπερνάει

Published

on

Στις απειλές της Χεζμπολάχ προς την Κύπρο, αλλά και στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν τη περασμένη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σημειώνοντας ότι «η λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνάει».

Ο κ. Μίλερ απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου.

«Το γιατί η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί σε μια χώρα στη μέση αυτού του σημαντικού ανθρωπιστικού ρόλου που παίζει, το γιατί εξαπολύουν αυτού του είδους τη λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνάει», υπογράμμισε.

Ο Μάθιου Μίλερ αναφέρθηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Κύπρου τονίζοντας ότι «ήταν απίστευτα παραγωγική».

«Ήταν μια απίστευτα παραγωγική συνάντηση. Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κύπρου για όλο το έργο που έχει κάνει για να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας. Και θέλω απλώς να το επισημάνω ξανά, ότι η Κύπρος έχει πραγματικά διαδραματίσει βασικό ρόλο ως χώρος οργάνωσης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, που βοηθά αθώους Παλαιστίνιους, που βοηθάει να έχουν φαγητό αθώοι Παλαιστίνιοι», σημείωσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου: Εντείνεται η ανησυχία για ευρύτερο πόλεμο

Published

on

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η λιβανική Χεζμπολά συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά την περαιτέρω ρητορική κλιμάκωση των δυο πρωταγωνιστών, εντείνοντας την ανησυχία πως θα ξεσπάσει πόλεμος μεγάλης κλίμακας.

Ενώ στο λεγόμενο νότιο μέτωπο του Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας, ο πόλεμος που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, συνεχιζόταν τις πρώτες πρωινές ώρες με ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε διάφορα σημεία του πολιορκημένου κι ερειπωμένου θυλάκου.

Αυτός ο πόλεμος πυροδότησε την έξαρση της βίας στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς, κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Χθες Πέμπτη, η Χεζμπολά ανέλαβε την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις, αναφέροντας ιδίως πως εξαπέλυσε «δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα και οβίδες» προς την κατεύθυνση στρατοπέδου στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για ισραηλινό βομβαρδισμό που σκότωσε στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονά της στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως «εξάλειψε» αξιωματικό του κινήματος και ότι έπληξε «εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος» της Χεζμπολά, παράταξης που εξοπλίζει και χρηματοδοτεί το Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε επίσης ότι αναχαίτισε «εναέριο στόχο». Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως έγιναν ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον λιβανικό Νότο.

Στην Ουάσιγκτον, ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τσάχι Χανέγκμπι και ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωρίζουν εκ νέου εντάσεις.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μπλίνκεν «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του, τον Μάθιου Μίλερ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ταυτόχρονα «τη σημασία που έχει να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση στον Λίβανο» και να υπάρξει «διπλωματική λύση» που «θα επιτρέψει στις ισραηλινές και λιβανικές οικογένειες», τους χιλιάδες ανθρώπους που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των ανταλλαγών πυρών, «να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Σε εμπρηστική ομιλία του προχθές Τετάρτη, ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε πως «καμιά τοποθεσία» στο Ισραήλ δεν θα γλιτώσει από τους πυραύλους και τα drones του κινήματός του σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός επιτεθεί στην λιβανική επικράτεια.

Την Τρίτη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια» για να διεξαχθούν επιχειρήσεις στον Λίβανο «εγκρίθηκαν», ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας του εβραϊκού κράτους Ισραέλ Κατς διεμήνυσε πως σε περίπτωση «ολοκληρωτικού πολέμου», η Χεζμπολά «θα καταστραφεί».

«Νέα όπλα»

Ο κ. Νασράλα απείλησε επίσης την Κύπρο, τονίζοντας πως έχει «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες (…) το Ισραήλ λέει πως θα χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο, αν η Χεζμπολά επιτεθεί στα αεροδρόμιά του».

Το «άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», διεμήνυσε ο Χασάν Νασράλα. Η Κύπρος, το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στα παράλια της Μέσης Ανατολής –απέχει κάπου 300 χιλιόμετρα από το Ισραήλ και 200 χιλιόμετρα από τον Λίβανο– διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δυο χώρες.

Οι κατηγορίες αυτές είναι ανυπόστατες, αντέτεινε η κυβέρνηση της Κύπρου. «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι «μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος».

Οι απειλές της Χεζμπολά, κινήματος με τεράστια επιρροή στον Λίβανο, εντείνουν το κλίμα ανησυχίας.

«Δεν ξέρω αν η ιστορία αυτή θα καταλήξει σε πόλεμο ή συμφωνία. Θα προτιμούσα συμφωνία», δηλώνει ο Σιμόν Καμαρί από την Κιριάτ Σιμόνα (βόρειο Ισραήλ.

«Ο Λίβανος δεν θέλει πόλεμο, κανένας δεν θέλει πόλεμο. Είμαστε κουρασμένοι, έχουμε την οικονομική κρίση και πλέον πόλεμο (…) Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», δηλώνει η Σοφινάρ, κάτοικος Βηρυτού.

Σε περίπτωση πολέμου, το Ισραήλ θα υποστεί πλήγματα «από την ξηρά, από τη θάλασσα κι από τον αέρα», διεμήνυσε ο ηγέτης της Χεζμπολά, παράταξης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, συμπληρώνοντας πως το κίνημά του παρέλαβε «νέα όπλα», ενώ διαθέτει πάνω από 100.000 ετοιμοπόλεμους άνδρες.

«Είναι κρίσιμο όλα τα μέρη να παύσουν πυρ», τόνισε από την πλευρά της η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ.

Εντάσεις των κυβερνήσεων Μπάιντεν-Νετανιάχου

Την 7η Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, όπου έχασαν τη ζωή τους 1.194 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Ταυτόχρονα απήχθησαν 251 άνθρωποι, από τους οποίους 116 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 41 θεωρείται πως είναι νεκροί, κατά τον στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο από το 2007, κι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή ως τώρα σε τουλάχιστον 37.431 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Στη Ράφα (νότια), οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα σε μονάδες του ισραηλινού στρατού και παλαιστίνιους μαχητές, όπως και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Έγιναν επίσης πλήγματα σε κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, ανάμεσά τους γιατρός, ενώ την ίδια ώρα, τομείς στο βόρειο τμήμα της περιοχής απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη Γάζα προτού οι όμηροι να έχουν επιστρέψει και προτού να έχουμε εξαλείψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς», είπε για ακόμη μια φορά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, ενώ για άλλο ένα βράδυ Ισραηλινοί διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πώς διεξάγεται ο πόλεμος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας πως το Ισραήλ διεξάγει «υπαρξιακό πόλεμο», ο κ. Νετανιάχου πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του χρειάζονται κι άλλα όπλα και πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, τον κυριότερο σύμμαχο του Ισραήλ, και στηλιτεύοντας τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι χαρακτήρισε «απογοητευτικά» και «προσβλητικά» τα σχόλια αυτά του ισραηλινού πρωθυπουργού. «Καμιά άλλη χώρα δεν κάνει περισσότερα για να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί έναντι της απειλής της Χαμάς», διαβεβαίωσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending