Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Κλείνουν τα σύνορα με το Μεξικό στους παράτυπους μετανάστες

Published

on

Οι ΗΠΑ θα κλείσουν σε λίγες ώρες μέχρι νεοτέρας τα σύνορά τους με το Μεξικό στους παράτυπους μετανάστες που ζητούν άσυλο, μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θεαματικής σκλήρυνσης της αμερικανικής πολιτικής ως τη μετανάστευση, πέντε μήνες πριν από τις προεδρικέ εκλογές.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, 81 ετών, ο οποίος θα διεκδικήσει την 5η Νοεμβρίου την επανεκλογή του με αντίπαλο τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για το ζήτημα χθες Τρίτη.

Το κείμενο στερεί από τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην αμερικανική επικράτεια το δικαίωμα του ασύλου όταν ο αριθμός τους υπερβαίνει τους 2.500 ημερησίως για επτά συνεχόμενες ημέρες, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Το διάταγμα διευκολύνει επίσης τις απελάσεις στο Μεξικό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως τα νέα μέτρα θα επιτρέψουν να «ανακτηθεί ο έλεγχος» στα σύνορα με το Μεξικό, καθώς καταγράφεται ρεκόρ συλλήψεων μεταναστών από την κεντρική και τη Λατινική Αμερική που έφυγαν από τις χώρες τους για να σωθούν από τη βία και τη φτώχεια.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα βοηθήσουν επίσης «να αποκατασταθεί η τάξη στη διαδικασία» διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου, είπε ο αμερικανός πρόεδρος στον Τύπο στον Λευκό Οίκο, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να τηρεί «όλες τις υποχρεώσεις της δυνάμει του διεθνούς δικαίου».

Κατηγόρησε επίσης για μια ακόμη φορά τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του πως πως εμποδίζουν κάθε μεταρρύθμιση για το ζήτημα της μετανάστευσης. «Ας λύσουμε το πρόβλημα», είπε, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως δεν «δαιμονοποιεί ποτέ» τους μετανάστες.

Οι αιτούντες άσυλο θα επιτρέπεται να εισέρχονται ξανά αφού ο αριθμός τους μειωθεί στο επίπεδο των 1.500 την ημέρα, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε τη μεθεπομένη της των εκλογών στο Μεξικό, στις οποίες επικράτησε η Κλαούδια Σέινμπαουμ, η πρώτη γυναίκα που θα γίνει αρχηγός του κράτους, εξέλιξη που χαιρέτισε η Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη ξανά το Μεξικό σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον απερχόμενο ομόλογό του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, τονίζοντας τη διμερή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως το πρόβλημα της μετανάστευσης ενδέχεται να κρίνει τις πιθανότητες επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο.

Ο αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε το διάταγμα, που κατ’ αυτόν δεν είναι παρά φενάκη καθώς «ξέρει πως έχουμε ντιμπέιτ σε τρεις εβδομάδες», όπως τόνισε μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης που ίδρυσε, του Truth Social, αναφερόμενος στην τηλεμαχία της 27ης Ιουνίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται συχνά σε σοκαριστικούς, ιδιαζόντως ειδεχθείς φόνους, που υπογραμμίζει πως διαπράχθηκαν από ανθρώπους που μπήκαν παράνομα στις ΗΠΑ, επιδιώκοντας να δημιουργήσει την αίσθηση πως η χώρα σαρώνεται από κύμα εγκληματικότητας οφειλόμενο στους παράτυπους μετανάστες. Όμως ούτε οι διαθέσιμες στατιστικές της αστυνομίας στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις, ούτε μελέτες που εκπονούνται από ειδικούς επιβεβαιώνουν πως εκδηλώνεται στην πραγματικότητα τέτοιο φαινόμενο.

Κίνηση με ρίσκο

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον έκανε λόγο για στάχτη στα μάτια, για πολιτικό «τέχνασμα» του προέδρου Μπάιντεν με προεκλογική σκοπιμότητα.

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι, που επιδίδονται σε ανταλλαγές σφοδρών φραστικών πυρών για το μεταναστευτικό ζήτημα, δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν για σχέδιο νόμου, καρπό πολύμηνων διαπραγματεύσεων στη Γερουσία, που εντέλει απορρίφθηκε από την αμερικανική δεξιά στη Βουλή.

Το διάταγμα του Τζο Μπάιντεν βασίζεται σε νόμο τον οποίο είχε χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε υπηκόους κρατών με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό.

Ο Λευκός Οίκος προσπαθούσε μολαταύτα χθες να αποκρούσει τις επικρίσεις σύμφωνα με τις οποίες ο Δημοκρατικός πρόεδρος αντιγράφει τον προκάτοχό του.

«Όλες αυτές οι πολιτικές έρχονται σε αντίθεση με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη μετανάστευση η προηγούμενη κυβέρνηση», υποστήριξε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Δαιμονοποίησε τους μετανάστες, εξαπέλυσε μαζικές εφόδους, χώριζε οικογένειες στα σύνορα κι έκλεινε παιδιά σε κλουβιά», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναλαμβάνει το ρίσκο να πυροδοτήσει οργή της αριστερής πτέρυγας της παράταξής του με την απόφαση αυτή.

«Θα αμφισβητήσουμε το διάταγμα αυτό στα δικαστήρια», προειδοποίησε η ACLU, ισχυρή αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τόνισε από την πλευρά της πως είναι «βαθιά ανήσυχη», τονίζοντας πως θα στερηθούν το άσυλο πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται διεθνή προστασία και καλώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να «σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της» και να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της.

Καθώς οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν στον ορίζοντα, η μετανάστευση γίνεται κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας, με τους Ρεπουμπλικάνους να προσάπτουν στον Τζο Μπάιντεν πως ευθύνεται για την «εισβολή» μέσω των νότιων συνόρων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που διατάξει να υψωθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του τείχος στα σύνορα με με το Μεξικό, κάτι που έγινε εν μέρει, δεν έπαψε ποτέ να χρησιμοποιεί εμπρηστική ρητορική για τους μετανάστες, φθάνοντας στο σημείο να τους κατηγορήσει πως «δηλητηριάζουν το αίμα» της χώρας μας — η φράση παραπέμπει απευθείας στη χιτλερική φρασεολογία.

Τους 12 μήνες ως τον Οκτώβριο του 2023 συνελήφθησαν 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, αριθμός άνευ προηγουμένου.

Τον Δεκέμβριο, κάπου 10.000 άνθρωποι, που αναγκάστηκαν εξαιτίας της βίας ή της ανέχειας να φύγουν από τις χώρες τους στην κεντρική και στη Λατινική Αμερική, πέρναγαν τα σύνορα παράνομα κάθε μέρα. Ο αριθμός τους μειώθηκε έκτοτε, όμως το ζήτημα παραμένει φλέγον.

«Βαθιά ανήσυχη» η υπηρεσία του ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε χθες Τρίτη «βαθιά ανησυχία» για τη σκλήρυνση της αμερικανικής πολιτικής για το άσυλο, που ανακοινώθηκε νωρίτερα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καλώντας την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της.

«Τα νέα μέτρα θα στερήσουν την πρόσβαση στο άσυλο σε πολλούς ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνή προστασία, οι οποίοι θα βρεθούν χωρίς βιώσιμη επιλογή ως προς το να πάνε κάπου όπου θα είναι ασφαλείς» και δεν θα διατρέχουν κίνδυνο βίαιης επαναπροώθησης, τόνισε η Ύπατη Αρμοστεία στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε στη Γενεύη.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, 81 ετών, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία για την επανεκλογή του, υπέγραψε νωρίτερα χθες εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο στερείται από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην επικράτεια των ΗΠΑ το δικαίωμα να ζητούν άσυλο όταν ο αριθμός τους υπερβαίνει τους 2.500 ημερησίως — βρίσκεται πάνω από το όριο αυτό το τρέχον διάστημα.

Το κείμενο, το οποίο τίθεται σε ισχύ σήμερα στις 00:01 (τοπική ώρα· στις 07:01 ώρα Ελλάδας), διευκολύνει επίσης τις απελάσεις στο Μεξικό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

«Κάθε άνθρωπος που ισχυρίζεται πως έχει βάσιμο λόγο να φοβάται ότι θα υποστεί διωγμό στη χώρα καταγωγής του δικαιούται να φθάνει σε ασφαλή τόπο και το αίτημά του (να του προσφερθεί άσυλο) να εξετάζεται προτού απελαθεί», θύμισε η UNHCR.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και παροτρύνουμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τους περιορισμούς που υπονομεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα του ασύλου», συμπλήρωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ, διαβεβαιώνοντας πως είναι «δεσμευμένη» να υποστηρίξει την αμερικανική κυβέρνηση στις προσπάθειές της να «μεταρρυθμίσει σε βάθος» τους ελέγχους στα σύνορα και το σύστημα ασύλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ- Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Published

on

Η έκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ, που κατά τις «πρώτες ενδείξεις» οφειλόταν σε επίθεση με drone, είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο ελαφρά, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Ζάκι Χέλερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Άστρου του Δαυίδ (Magen David Adom), του ισραηλινού αντίστοιχου του Ερυθρού Σταυρού.

Προηγούμενος απολογισμός, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, έκανε λόγο για επτά τραυματίες. Ωστόσο ο κ. Χέλερ διευκρίνισε πως οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που υπέστησαν σοκ.

Σύμφωνα με τον Ντιν Έλσντουν, εκπρόσωπο της αστυνομίας, το πτώμα του θύματος φέρει εμφανή τραύματα από συντρίμμια και βρέθηκε μέσα σε ακίνητο που χτυπήθηκε όταν έγινε η έκρηξη.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε, στο πλαίσιο «προκαταρκτικής έρευνας», επρόκειτο για επίθεση με drone. Η έκρηξη οφειλόταν σε «πτώση αεροπορικού στόχου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως δεν ενεργοποίησε καμιά σειρήνα της αεράμυνας. Υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει έρευνα «σε βάθος», προσθέτοντας ότι η πολεμική αεροπορία «αύξησε τις περιπολίες της για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των κινήματος των Χούθι της Υεμένης για στρατιωτικά ζητήματα Γιαχία Σάρια ανήγγειλε μέσω μέσω X πως αργότερα θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον του Τελ Αβίβ.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στην Πάφο: «Έσβησε» στον ύπνο του εξάχρονο κοριτσάκι

Published

on

Ανείπωτη θλίψη προκάλεσε ο θάνατος εξάχρονου κοριτσιού στη Γεροσκήπου της Πάφου το βράδυ της Πέμπτης (18/7).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Σίγμα, Μάριου Ιγνατίου, η εξάχρονη είχε διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου χωρίς τις αισθήσεις της.

Εκεί οι επί καθήκοντι ιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της.

Οι γονείς της ανέφεραν στην αστυνομία ότι η εξάχρονη είχε ξαπλώσει για να κοιμηθεί το απόγευμα αλλά δεν ξύπνησε.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανήλικη αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φλωρεντία:Ψάχνουν τουρίστρια για προκλητικές πόζες σε άγαλμα του Βάκχου (ΦΩΤΟ)

Published

on

Ιταλοί αξιωματούχοι προσπαθούν να τακτοποιήσουν μια νεαρή γυναίκα που βιντεοσκοπήθηκε να φιλιέται, να σκύβει προκλητικά και να τρίβει ένα άγαλμα του Βάκχου, του θεού του κρασιού και του αισθησιασμού, στη Φλωρεντία το Σαββατοκύριακο.

Το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας και οι αξιωματούχοι στη Φλωρεντία εξέφρασαν την οργή τους για το περιστατικό αφού οι φωτογραφίες έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το γραφείο του δημάρχου της Φλωρεντίας να το αποκαλεί πράξη που «μιμείται το σεξ».

Το Δημαρχείο της Φλωρεντίας είπε ότι η τουρίστρια δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη και πρότεινε ότι «πιθανώς βρισκόταν σε κατάσταση μέθης».

Είπαν ότι εάν εντοπιστεί, θα της επιβληθεί πρόστιμο και θα μπορούσε να αποκλειστεί ισόβια από την πόλη, σύμφωνα με ένα διάταγμα που απαγορεύει κάθε είδους κατάχρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα.

Το άγαλμα είναι αντίγραφο του αυθεντικού που δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα από τον γλύπτη Giambologna, ο οποίος επηρεάστηκε από την ελληνιστική γλυπτική και τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου και εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία το 1552.

Ο πρωτότυπος Βάκχος του φυλάσσεται στο Μουσείο Μπαρτζέλο στο κέντρο της Φλωρεντίας. Το αντίγραφο βρίσκεται σε μια γωνία του δρόμου κοντά στη γέφυρα Ponte Vecchio.

Η πράξη έχει πυροδοτήσει ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X με τα σχόλια να είναι άλλα επικριτικά και άλλα να διασκεδάζουν.

Οι αιώνιοι απείθαρχοι τουρίστες

Οι τουρίστες με κακή συμπεριφορά ταλαιπωρούν τις ιταλικές αρχές εδώ και χρόνια.

Το 2022, ένας άνδρας κατηγορήθηκε αφού μια Maserati οδηγήθηκε στα διάσημα Ισπανικά Σκαλιά της Ρώμης. Την ίδια χρονιά,  επιβλήθηκε  πρόστιμο σε τουρίστες επειδή έκαναν σερφ στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας.

Το 2023, μια ομάδα νεαρών τουριστών που πόζαραν για φωτογραφίες για να δημοσιεύσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορήθηκαν ότι γκρέμισαν ένα πολύτιμο άγαλμα σε μια βίλα στη βόρεια Ιταλία. Πίσω στη Φλωρεντία την ίδια χρονιά, ένας τουρίστας συνελήφθη, κατηγορούμενος ότι κατέστρεψε ένα άγαλμα στο Συντριβάνι του Ποσειδώνα του 16ου αιώνα στην Piazza della Signoria.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending