Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκστρατεία για τα μπάζα και τα απόβλητα – Πάνε σε εργοτάξια και μεταφορείς σκιπ

Published

on

Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας το Τμήμα Περιβάλλοντος προχωρεί το αμέσως επόμενο διάστημα στην έναρξη επιθεωρήσεων ελέγχου συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις διαχείρισης αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων.

Η εκστρατεία θα αρχίσει αμέσως μετά τη διακρίβωση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία των παρόχων υγείας σε ιατρεία, ελέγχοντας ότι εξασφαλίζουν ότι τα μολυσματικά και τοξικά απόβλητα που παράγουν διατίθενται σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων, με τις οποίες να τηρούν γραπτή συμφωνία συνεργασίας για την ορθή διαχείρισή τους, είναι η ορθολογική διαχείριση των Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (ΑΚΚ).

Στόχος της εκστρατείας είναι η επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση τους τουλάχιστον κατά 70%. Οι νέοι κανονισμοί αφορούν όλη την αλυσίδα και ισχύουν για τον ιδιοκτήτη του έργου, τον παραγωγό ΑΚΚ και τους φορείς διαχείρισης και εφαρμόζονται σε σχέση με τα απόβλητα που προέρχονται από κατασκευές και κατεδαφίσεις.

Σήμερα, τα εν λόγω απόβλητα απορρίπτονται παράνομα από μεταφορείς σκιπ σε ρυάκια, χωράφια, οικόπεδα και χωματερές, με τους επιτήδειους να εκμεταλλεύονται τα κενά όχι της νομοθεσίας που είναι αυστηρή πλέον, αλλά της απουσίας ελέγχων. Με βάση τη νομοθεσία πρέπει να καταλήγουν μόνο σε αδειοδοτημένους φορείς.

Σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες των εργοταξίων και τους εργολάβους, αυτοί έχουν την ευθύνη ορθής διαχείρισης των ΑΚΚ αφού εκτιμηθούν οι ποσότητες και τα είδη των αποβλήτων, επομένως και το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων. Σημειώνεται πως στις τεχνικές προδιαγραφές της προκήρυξης ενσωματώνονται δελτίο ποσοτήτων για την κοστολόγηση της διαχείρισης των παραγόμενων ΑΚΚ και δήλωση ότι δεν καταβάλλεται το σχετικό ποσό χωρίς την πιστοποίηση από τον επιβλέποντα μηχανικό για την ορθή διαχείριση των ΑΚΚ, ο οποίος επιβεβαιώνει τα στοιχεία που παρέχονται από το Συλλογικό Σύστημα ή το Ατομικό Σύστημα.

Η ευθύνη βαραίνει τον επιβλέπων μηχανικό ο οποίος παρακολουθεί και διασφαλίζει την εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης των ΑΚΚ κατά το στάδιο εκτέλεσης του έργου και ενημερώνει σχετικά τον ιδιοκτήτη γραπτώς. Τονίζεται ότι με την ολοκλήρωση του έργου ο επιβλέπων μηχανικός πιστοποιεί την ορθή διαχείριση των παραγόμενων ΑΚΚ σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και το ανάλογο Σύστημα. Επομένως, ο ιδιοκτήτης που εκτελεί το έργο αναλαμβάνει και τις υποχρεώσεις του παραγωγού ΑΚΚ.

Με βάση τους σχετικούς κανονισμούς, οι παραγωγοί ΑΚΚ έχουν υποχρέωση να διατηρούν δικό τους σύστημα διαχείρισης ή να συμμετέχουν σε συλλογικό.

Οι παραγωγοί έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν την τήρηση του σχεδίου διαχείρισης ΑΚΚ, όπως και να χρησιμοποιούν κατά προτεραιότητα ανακυκλώσιμα υλικά σε οποιοδήποτε οικοδομικό ή τεχνικό στο οποίο έχει δραστηριοποιηθεί και από το οποίο παρήχθησαν ΑΚΚ.

Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τις βέλτιστες τεχνικές για την επιλεκτική κατεδάφιση και χωριστή συλλογή των επικίνδυνων ουσιών όπως αμιαντούχα απόβλητα, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λαμπτήρες, καθώς και την επιλεκτική αφαίρεση υλικών τουλάχιστον για ξύλο, ανόργανα κλάσματα (σκυρόδεμα, τούβλα, πλακάκια και κεραμικά, πέτρα) μέταλλα, γυαλί, πλαστικά και γύψο.

Ο εργολήπτης κοστολογεί τη διαχείριση ΑΚΚ κατά την υποβολή της προσφοράς, γνωστοποιεί την έναρξη των εργασιών στο Σύστημα κοινοποίηση στο Τμήμα Περιβάλλοντος και προβαίνει σε συμφωνία με αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης ΑΚΚ. Ακολούθως, ετοιμάζει σχέδιο διαχείρισης ΑΚΚ, το υποβάλει στο Σύστημα και το σχέδιο ελέγχεται και σφραγίζεται από αυτό. Αντίγραφο διατηρείται στο εργοτάξιο. 

Στο εν λόγω σχέδιο διαχείρισης περιγράφεται το έργο, χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και εκτίμηση των ποσοτήτων των παραγόμενων ΑΚΚ, κατ’ όγκο ή κατά βάρος που εκτιμάται ότι θα παραχθεί με την υλοποίηση του οικοδομικού ή τεχνικού έργου, καθώς και την ποσότητα επαναχρησιμοποίησης ή ανάκτησης των ΑΚΚ, λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση του μελετητή. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η συμφωνία με την αδειδοτοτημένη μονάδα διαχείρισης ΑΚΚ για παραλαβή και επεξεργασία των αποβλήτων.

Σύμφωνα με τους περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις) Κανονισμούς του 2023 (ΚΔΠ.112/2023) οι παραγωγοί Αποβλήτων Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΚΚ) /εργολήπτες που δεν διατηρούν Ατομικό Σύστημα Διαχείρισης ΑΚΚ είναι υπόχρεοι να συμμορφώνονται με μια σειρά υποχρεώσεων όπως το να συμμετέχουν σε συλλογικό σύστημα διαχείρισης ΑΚΚ και να εξασφαλίζουν ότι τα απόβλητα που παράγουν διατίθενται σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις διαχείρισης ΑΚΚ, με τις οποίες τηρούν γραπτή συμφωνία συνεργασίας για την ορθή διαχείρισή τους. Θα πρέπει, επίσης, πριν την έναρξη εκτέλεσης των εργασιών να ενημερώνουν το συλλογικό σύστημα διαχείρισης ΑΚΚ και τον διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος για την έναρξη εργασιών και να ετοιμάζουν και να διατηρούν στο εργοτάξιο επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης ΑΚΚ το οποίο να έχει ελεγχθεί και να φέρει σφραγίδα του συλλογικού συστήματος διαχείρισης ΑΚΚ στο οποίο συμμετέχουν.

Σημειώνεται ότι έχει δοθεί μεγάλο χρονικό περιθώριο για συμμόρφωση με τη νομοθεσία και επομένως το Τμήμα Περιβάλλοντος αποφάσισε να προβεί σε επιθεωρήσεις και ελέγχους σε εργοτάξια σε παγκύπρια βάση για διακρίβωση των πιο πάνω.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης οι επιθεωρητές του Τμήματος θα λαμβάνουν τα μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία, τα οποία περιλαμβάνουν εξώδικη ρύθμιση μέχρι €4.000 ή/και ποινική δίωξη.

Έλεγχος με συνοδεία της Αστυνομία σε δρόμους

Σε πρώτο στάδιο η εκστρατεία θα περιλάβει τους παραγωγούς, δηλαδή τα μεγάλα εργοτάξια και μεγάλους εργολάβους, οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς έχουν υποχρέωση να έχουν σχέδιο διαχείρισης για να καταλήγουν στη μονάδα διαχείρισης τα απόβλητα εκσκαφών. Οι εν λόγω ποσότητες πρέπει να είναι πιστοποιημένες από επιμετρητή. Επομένως, οι επιθεωρητές αφού ζητήσουν το σχέδιο από τους εργολάβους γνωρίζουν από πριν με μια μονάδα έχουν συμβληθεί για διαχείριση των αποβλήτων.

Με τον διοικητικό έλεγχο θα διαπιστωθεί κατά πόσο τα απόβλητα μεταφέρθηκαν σε αδειοδοτημένη μονάδα ή κατέληξαν σε ανεξέλεγκτους χώρους σε άδεια χωράφια και ποταμούς. Ουσιαστικά, οι επιθεωρητές ακολουθούν τα απόβλητα για να διαφανεί αν καταλήγουν στον τόπο διαχείρισης. Έτσι, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του έργου δεν έχει σχέδιο διαχείρισης του επιβάλλεται εξώδικο πρόστιμο, αν δεν υπάρχουν αποδεικτικά ότι μεταφέρθηκαν στο χώρο διαχείρισης τότε το εξώδικο θα επιβάλλεται στον μεταφορέα.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την Αστυνομία, οι επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της εκστρατείας θα σταματούν τους μεταφορείς σε αυτοκινητοδρόμους οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν αποδεικτικά στοιχεία για το πού θα καταλήξουν τα απόβλητα, διαφορετικά θα επιβάλλεται πρόστιμο για παράνομη απόρριψη.

Η εκστρατεία θα σχεδιαστεί τις προσεχείς ημέρες από τη διεύθυνση του Τμήματος Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τους επαρχιακούς. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι στοχευμένοι.

Πηγή: Philenews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραμπ: Αν με δολοφονήσει η Τεχεράνη ελπίζω οι ΗΠΑ να σβήσουν Ιραν από χάρτη

Published

on

Ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα «σβήσουν» το Ιράν από τον χάρτη, «από την επιφάνεια της Γης», αν δολοφονηθεί με υπαιτιότητα της Τεχεράνης, ανέφερε χθες Πέμπτη, μια ημέρα αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην «απειλή» αυτή.

«Αν όντως ‘δολοφονήσουν τον πρόεδρο Τραμπ’, κάτι που είναι πάντα μια πιθανότητα, ελπίζω ότι η Αμερική θα αφανίσει το Ιράν, θα το σβήσει από την επιφάνεια της Γης», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο μέσω Truth Social.

«Αν δεν το κάνουν, οι αμερικανοί ηγέτες θα θεωρηθούν δειλοί!», πρόσθεσε.

Προχθές Τετάρτη, στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου τόνισε πως «όπως μάθαμε πρόσφατα, αυτοί (σ.σ. το Ιράν) απειλούν ξεδιάντροπα να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Τραμπ».

Οι αμερικανικές αρχές έλαβαν, κατά δημοσιεύματα, πληροφορίες πριν από μερικές εβδομάδες σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη απεργάζεται συνωμοσία εναντίον του κ. Τραμπ· αποφάσισαν να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας του.

Το Ιράν διέψευσε κατηγορηματικά τη «μοχθηρή» κατηγορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απειλούσαν ανήλικο για υπόθεση κλοπής αυτοκινήτου – Τους πέρασαν χειροπέδες

Published

on

Καταγγέλθηκε χθες στην Αστυνομία από 52χρονο ότι γύρω στις 7.40 το απόγευμα της 24ης Ιουλίου, ενώ βρισκόταν στην οικία του στην Πάφο με τον ανήλικο γιo του, μετέβησαν εκεί με αυτοκίνητο, τρία άγνωστα τους πρόσωπα τα οποία ζητούσαν από τον ανήλικο όπως τους υποδείξει τις οικίες των άλλων τριών ανηλίκων που εμπλέκονταν όπως και αυτός,  σε υπόθεση κλοπής αυτοκινήτου που διαπράχθηκε μεταξύ των ημερομηνιών 19-21 Ιουλίου στην Πάφο.

Ο οδηγός του εν λόγω αυτοκινήτου, φέρεται να απείλησε τον 52χρονο και τον ανήλικο γιο του για να μπουν στο αυτοκίνητο του και να του υποδείξουν τις οικίες των άλλων τριών ανηλίκων, ενώ φέρεται επίσης να τους απείλησε να μην ειδοποιήσουν την Αστυνομία, διαφορετικά θα τους έκανε κακό.

Αφού εισήλθαν οι δύο παραπονούμενοι στο αυτοκίνητο, τους οδήγησαν σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου φέρεται να τους απείλησε ξανά και να τους ζήτησε επίσης το χρηματικό ποσό των €10,000. Στη συνέχεια, τους μετέφεραν στην οικία τους και αναχώρησαν.

Για την υπόθεση προέκυψε μαρτυρία εναντίον τριών προσώπων ηλικίας 29, 48 και 23 ετών, οι οποίοι και συνελήφθησαν βάσει δικαστικών ενταλμάτων και τέθηκαν υπό κράτηση.

Το ΤΑΕ Πάφου συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αγγίζει» τους 38 βαθμούς ο υδράργυρος – Πού αναμένονται μεμονωμένες βροχές

Published

on

Σήμερα ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτύσσονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις και αναμένονται μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στα νότια παράλια, μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 34 στα υπόλοιπα παράλια και στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Εποχική χαμηλή πίεση και ασταθής αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή.

Σήμερα ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτύσσονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις και αναμένονται μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στα νότια παράλια, μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 34 στα υπόλοιπα παράλια και στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά θα παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς 3 και παροδικά μέχρι μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θάλασσα στα δυτικά θα παραμείνει λίγο ταραγμένη αλλά στα υπόλοιπα παράλια σταδιακά θα καταστεί ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 18 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτύσσονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις και πιθανό να πέσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα ορεινά.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα το Σάββατο, τα οποία είναι κοντά στους κλιματικούς μέσους όρους. Την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμένεται σταδιακά άνοδος.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending