Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έξαρση κρουσμάτων – Ο εμβολιασμός και η υποπαραλλαγή JN.1

Published

on

Έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού παρατηρείται αυτή την περίοδο στην Κύπρο και την Ευρώπη γενικότερα, μετά και την εμφάνιση της υποπαραλλαγής της «Όμικρον 2» JN.1, με τους ειδικούς να τονίζουν τη σημασία των μέτρων αυτοπροστασίας αλλά και την εμβολιαστική κάλυψη ευάλωτων ομάδων και ηλικιωμένων.

Ακόμη, ωστόσο, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στη καλλιέργεια συνείδησης και κουλτούρας ως προς την προστασία από εποχιακές και άλλες λοιμώξεις, με τους αρμόδιους να τονίζουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη μπορεί δημιουργήσουν αντιδράσεις με αποτέλεσμα να λειτουργήσουν ως «μπούμερανγκ» παρά να αποτρέψουν από την εξάπλωση των κρουσμάτων.

Έξαρση κρουσμάτων – Τα μέχρι στιγμής στοιχεία

Μιλώντας στην «Κ», η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης για τον κορωνοϊό, Δρ Μαρία Κολιού, σημείωσε ότι υπάρχει μια έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού αυτή την εποχή, όπως συμβαίνει κάθε φορά όταν εισέρχεται μία νέα υποπαραλλαγή. Σημείωσε ακόμη ότι το ποσοστό θετικότητας των κρουσμάτων έχει φτάσει το 10%.

Σε επικοινωνία της «Κ» με την Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου, παρατέθηκαν τα στοιχεία της εβδομάδας από 26 Δεκεμβρίου μέχρι 1η Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, τα κρούσματα ανήλθαν στις 3336 από τα οποία υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, με αύξηση αυτών των ομάδων και στις νοσηλείες, με την Δρ Μαρία Κολιού να σημειώνει ότι είναι κυρίως άτομα τα οποία δεν εμβολιάστηκαν εδώ και έναν χρόνο.

Σχετικά με της νοσηλείες, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών σημείωσε ότι την τελευταία εβδομάδα ήταν γύρω στις 80 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ τόνισε ότι έξαρση παρατηρείται όχι μόνο στον κορωνοϊό, αλλά σε όλους τους αναπνευστικούς ιούς κατά 63%. Αναλυτικότερα, οι αυξήσεις αφορούν κατά κύριο λόγο τον Covid-19, τον RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) και λιγότερο τα περιστατικά γρίπης.

Αναφορικά με την υποπαραλλαγή JN.1, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, διευκρίνισε ότι δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει μία μικρή αύξηση των περιστατικών μέχρι την επικράτησή της. «Μέχρι στιγμής, πάνω από το 50-60% των περιστατικών κορωνοϊού αφορούν αυτή την υποπαραλλαγή», σημείωσε.

Το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Από τον Οκτώβριο έχει παραλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο σύμφωνα με την Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του αρμόδιου Υπουργείου, είναι πιο κατάλληλο για την αντιμετώπιση της Όμικρον και τα υποστελέχη που εμφανίζονται. Όπως ανέφερε, «ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί με το νέο εμβόλιο διότι δεν καλύπτει το παλιό εμβόλιο όλες τις υποπαραλλαγές της Όμικρον».

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις κινητών μονάδων εμβολιασμού σε κλειστές δομές και γηροκομεία. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το ποσοστό εμβολιασμού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι γύρω στο χαμηλό 18%, ενώ για την γρίπη τα ποσοστά εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό είναι θετικά, αγγίζοντας τις 110 χιλιάδες.

Να υπάρχει ανησυχία;

https://player.simplecast.com/2e2bd48e-78cd-42da-8675-55f1b5189c2e?dark=true

Μιλώντας στην εκπομπή Διασπορά Ειδήσεων, η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Νοσοκομείου, Δρ Ζωή Δωροθέα Πανά, ανέφερε ότι δεν μπορεί να είναι ανησυχητική η έξαρση κρουσμάτων εφόσον είμαστε προετοιμασμένοι σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, σημειώνοντας τους προβληματισμούς που υπάρχουν για το πώς θα πορευτούν σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Νομίζω, το πιο σημαντικό για μία αρμονική μεταχείριση, να θυμηθούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Σε πρακτικό επίπεδο, αν ένα άτομο έχει συμπτώματα αναπνευστικού, να κάνει χρήση της μάσκας και να διενεργήσει διαγνωστικό τεστ. Ένα άτομο το οποίο είναι ευπαθές, ακόμα και αν είχε κάνει τέσσερις ή πέντε δόσεις εμβολίου, δεν σημαίνει ότι καλύπτεται. Σημαίνει ότι τα άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα οφείλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους με εμβολιασμούς», πρόσθεσε η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Αυτοπροστασία και αλλαγή νοοτροπίας

Παράλληλα, πέραν των μέτρων αυτοπροστασίας και της εμβολιαστικής κάλυψης, η Δρ Δωροθέα Πανά αναφέρθηκε και στη σημασία της αλλαγής της κουλτούρας ενός πληθυσμού. «Όσο επιβάλεις μέτρα χωρίς να κατανοούν την ουσία και το νόημα σε ατομικό επίπεδο, τόσο θα βλέπουμε αντιδράσεις. Από μικρή ηλικία να αλλάξουμε νοοτροπία στο θέμα της πρόληψης όσον αφορά τα λοιμώδη νοσήματα» είπε η Παιδίατρος, τονίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης τόσο του κοινού, όσο και του προσωπικού υγείας.  

Ο βαθμός ετοιμότητας για μία νέα πανδημία

Στο ερώτημα εάν η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μία νέα πιθανή πανδημία, η Δρ Δωροθέα Πανά απάντησε ότι δυστυχώς δεν είναι όλα τα κράτη μέλη έτοιμα, σημειώνοντας μία διαβάθμιση ανά επίπεδο ετοιμότητας. «Το πλαίσιο ετοιμότητας των κρατών μελών δεν είναι αυτό που θα επιθυμούσαμε. Υπάρχει σε ανθρώπινο επίπεδο μία απομάκρυνση από όσα βιώσαμε στην πανδημία. Δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Θεωρώ ότι η Κύπρος έχει τα εχέγγυα να παίξει το ρόλο μοντέλου», εξήγησε.

Φωτ.: Shutterstock

Στο «βάθος» η εμφάνιση της γρίπης

Αναφορικά με την αύξηση των περιστατικών της γρίπης, η Δρ Μαρία Κολιού ανέφερε ότι η εποχιακή έξαρση της, εντός του μηνός θα αρχίσει να κορυφώνεται, εκτός φυσικά εάν ληφθούν μέτρα, σημειώνοντας παράλληλα ότι εάν ένα άτομο λάβει μέτρα αυτοπροστασίας για τον κορωνοϊό, στην ουσία λαμβάνει μέτρα προστασίας και από την γρίπη.

Φωτ. Unsplash

Τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1

Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 περιλαμβάνονται: Βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση «brain fog», δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με Covid-19 περιλαμβάνουν: Καταρροή (31,1%), βήχας (22,9%), πονοκέφαλος (20,1%), αδυναμία ή κόπωση (19,6%), μυϊκός πόνος (15,8%), πονόλαιμος (13,2%), προβλήματα ύπνου (10,8%), ανησυχία ή άγχος (10,5%).

Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με Covid από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος. Επιπρόσθετα, η απώλεια γεύσης και όσφρησης -κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της Covid- αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3 τοις εκατό των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι υποδηλώνει η ξαφνική άνοδος της JN.1

Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC».

Τα νέα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας μετά τη σύσκεψη της Υπουργού Δρ Πόπης Κανάρη με τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης της νόσου Covid-19 αποφάσισαν τα εξής μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται σε διάταγμα:

  • Επίδειξη αρνητικής εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών ή αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης (PCR) για την ασθένεια του COVID-19, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών για επισκεπτήρια σε Οίκους Ευγηρίας, Νοσηλευτήρια, Εξωτερικά Ιατρεία, Οδοντιατρεία, Κλειστές Δομές και χώρους φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων, σε πρόσωπα ηλικίας άνω των 12 ετών.
  • Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους καθώς και για επισκέπτες 12 ετών και άνω, στους εσωτερικούς χώρους των Οίκων Ευγηρίας και άλλων δομών φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων καθώς και στους χώρους νοσηλείας, στα Εξωτερικά Ιατρεία, Οδοντιατρεία των Δημόσιων και Ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, σε Κλειστές Δομές και χώρους φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων.

Παράλληλα, συστάσεις γίνονται από την Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης ως προς τα ακόλουθα:

  • Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου είναι υποχρεωτική για όλα τα θετικά κρούσματα σε όλους τους χώρους που διακινούνται.
  • Εμβολιασμοί στους εργαζόμενους και στους ενοίκους των Οίκων Ευγηρίας, και άλλων δομών φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων μέσω κινητών μονάδων εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας.

Πηγή: Kathimerini

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Politico: Πώς η Κύπρος από πρόβλημα μπορεί να μετατραπεί σε λύση για τις ΗΠΑ

Published

on

Σε άρθρο του στο Politico, o  Ιβο Ντάαλντερ πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ  και Διευθύνων Σύμβουλος του Chicago Council on Global Affairs υποστηρίζει ότι η Κύπρος πρέπει να θεωρείται ως λύση και όχι ως πρόβλημα από τις ΗΠΑ.  Σε γενικό πλαίσιο σημειώνει πως παρά την  διαίρεση και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα σταθερό νησί σε μια ταραγμένη περιοχή, προσφέροντας πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική αξία. Ως πρόσφατο παράδειγμα αναφέρει τον ανθρωπιστικό ρόλο της Κύπρου  για μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου (17/06/24)

«Βλέπετε την Κύπρο ως πρόβλημα,» είπε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε μια ομάδα Αμερικανών επισκεπτών κατά τη διάρκεια γεύματος την περασμένη εβδομάδα. «Αλλά αυτό είναι λάθος. Πρέπει να δείτε την Κύπρο ως τη λύση.»

Ο Κύπριος πρόεδρος έχει δίκιο. Οι Αμερικανοί εδώ και πολύ καιρό βλέπουν την Κύπρο ως πρόβλημα — κυρίως επειδή είναι πηγή σύγκρουσης μεταξύ δύο βασικών συμμάχων των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, ένα νησί διαιρεμένο για 50 χρόνια. Μια γρήγορη ματιά στη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις «Σχέσεις ΗΠΑ με την Κύπρο» επιβεβαιώνει αυτό το σημείο, εστιάζοντας στη σύγκρουση της Κύπρου αμέσως μετά την πρώτη πρόταση.

Αλλά η χώρα — μέλος της ΕΕ από το 2004 — έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει πέρα από το να είναι ο άτυχος τόπος των τουρκικών περιφερειακών φιλοδοξιών.

Παρά τη διαίρεσή της και την συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα νησί σταθερότητας σε μια ολοένα και πιο ταραγμένη περιοχή του κόσμου, παρέχοντας μια πλατφόρμα για πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική επιρροή στη διασταύρωση της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή.

Η αξία του νησιού επιβεβαιώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι βίαιες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έφεραν την περιοχή στο σημείο βρασμού. Η Κύπρος ήταν η πλησιέστερη δυνατή τοποθεσία για να σχεδιαστεί η πιθανή εκκένωση Αμερικανών και άλλων δυτικών πολιτών από το Ισραήλ, τον Λίβανο και άλλες περιοχές της περιοχής σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου — όπως πολλοί φοβόντουσαν ότι θα συνέβαινε. Η νησιωτική χώρα επίσης προσέφερε την επικράτειά της και τα ύδατά της στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για να προετοιμαστούν για αυτό το ενδεχόμενο. (Η Βρετανία επίσης διατηρεί κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πρώην αποικία της.)

Έπειτα, μέσα σε λίγες μέρες από την απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσφέρθηκε να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προς την πολιορκημένη λωρίδα. Το Ισραήλ προσεκτικά καλωσόρισε την προσφορά και βοήθησε να στηθούν εγκαταστάσεις επιθεώρησης για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε βοήθεια αποστέλλεται από το νησί δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς ή άλλες δυνάμεις.

Αρχικά, όμως, η διεθνής κοινότητα — συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των αραβικών εθνών — προτιμούσε να χρησιμοποιεί καθιερωμένες διαδρομές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ώστε η βοήθεια να μπορεί να παραδίδεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αλλά αυτό άλλαξε νωρίτερα φέτος, όταν η απελπισία μέσα στη Γάζα αύξησε την αναζήτηση εναλλακτικών μέσων για να φτάσει τρόφιμα και φάρμακα στους 2 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο.

Το αποτέλεσμα είναι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος όπου αγαθά επιθεωρούμενα στην Κύπρο τώρα αποστέλλονται σε μια πρόχειρη αποβάθρα στη Γάζα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό και στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντόντ. Τα αγαθά στη συνέχεια μεταφέρονται στη Γάζα χωρίς περαιτέρω επιθεωρήσεις, με τον αμερικανικό και τον γαλλικό στρατό να συντονίζουν τις αποστολές από το νησί. Το κλειδί τώρα — όπως ήταν πάντα — είναι να διασφαλιστεί η διανομή σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η αξία της Κύπρου στη Γάζα είναι μόνο μία ένδειξη ενός ευρύτερου σημείου. Από την οικονομική κρίση του 2012-2013, η χώρα έχει γίνει πηγή απαραίτητης οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Έχει εργαστεί για να καθαρίσει ένα διαβόητα διεφθαρμένο τραπεζικό σύστημα και δεν είναι πλέον ο κορυφαίος προορισμός για εύκολο ρωσικό χρήμα. Η κυβέρνηση στη Λευκωσία έχει καλέσει το FBI και αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, ανοίγοντας τα βιβλία της, μεταρρυθμίζοντας τους θεσμούς της και συνεργαζόμενη σε έρευνες του FBI — ακόμα και για τους δικούς της πολίτες.

Η Λευκωσία έχει επίσης τερματίσει τη μακρόχρονη και άνετη σχέση της με τη Μόσχα, παίρνοντας μια αποφασιστική στροφή προς τη Δύση — τις ΗΠΑ συγκεκριμένα.

Αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ — και δεδομένου του σχεδόν βέβαιου τουρκικού βέτο, η προοπτική ένταξης είναι ζοφερή — η Κύπρος θέλει ισχυρότερες σχέσεις ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον. Και τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται. Υπέγραψαν διμερή δήλωση συνεργασίας ασφαλείας το 2018, άνοιξαν την πρεσβεία της Κύπρου σε στρατιωτικούς ακόλουθους και ήραν ένα μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων.

Αλλά αυτά είναι μόνο μικρά βήματα — η δυνατότητα για πραγματική συνεργασία ασφαλείας είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι ΗΠΑ έχουν μάθει την στρατηγική αξία του νησιού για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, και τώρα υπάρχει ένα άνοιγμα για να εξεταστεί μια βαθύτερη στρατιωτική και ασφαλιστική συνεργασία. Επιπλέον, η Κύπρος είναι πρόθυμη να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της — κάτι που θα διευκόλυνε την αποδοχή των επανειλημμένων αιτημάτων για τη μεταφορά του μεγάλου αποθέματος ρωσικών πυροβόλων, ρουκετών και αμυντικών συστημάτων στην Ουκρανία. Ωστόσο, η πρόσβαση στην αγορά αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένη, καθώς το αναιρεμένο εμπάργκο όπλων είναι μόνο για ένα έτος και υπόκειται σε ανανέωση.

Σε γενικό πλαίσιο, μια γεωστρατηγική συνεργασία με τη Λευκωσία θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουάσιγκτον πολλά πλεονεκτήματα. Θα βασιστεί στις ισχυρές σχέσεις του νησιού με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους Παλαιστίνιους, βοηθώντας τις εργασίες για μια πιο μακροπρόθεσμη επίλυση του πολέμου στη Γάζα. Θα πρόσφερε μια ισχυρή αντίσταση στις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να επεκτείνουν τη στρατηγική τους επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο. Θα ενίσχυε τους ενεργειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Και θα μπορούσε να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ακόμη και ενδεχομένως να πείσει την Άγκυρα ότι μετά από 50 χρόνια, ήρθε η ώρα να βρεθεί ένα δίκαιο διπλωματικό τέλος στη σύγκρουση.

Μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί κάλλιστα να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπουδαίας σημασίας η σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του

Published

on

Σπουδαίας σημασίας, χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσινγκτον.

Η “άνοιξη” στις σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια και τα κοινά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κύριος Κόμπος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τον καθορισμό συνάντησης με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως απ’ αυτήν θα προκύψουν απτά αποτελέσματα. Υπογράμμισε ότι στο καλό κλίμα μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσινγκτον, συνέβαλε η όλη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα, επί θεμάτων παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Κατά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με επίκεντρο την εν εξελίξει προσπάθεια της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η πρωτοβουλία “Αμάλθεια”, με τις δύο πλευρές να συντονίζουν περαιτέρω τις ενέργειες τους.

Επί τάπητος ενδέχεται να τεθούν ενεργειακά θέματα, καθώς και το ζήτημα των θεωρήσεων εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες για Κύπριους υπηκόους.

Κατά την παρουσία του στην Ουάσινγκτον, ο Κωνσταντίνος Κόμπος θα έχει, επίσης, συνάντηση, με τον αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Φίνερ.

Πηγή: ΡΙΚ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύγκρουση πλοίων της Κίνας και των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα

Published

on

Πλοίο των Φιλιππίνων συγκρούστηκε με κινεζικό σήμερα στη Νότια Σινική Θάλασσα, κοντά στα νησιά Σπράτλι, που διεκδικούν οι δυο χώρες, ανακοίνωσε το λιμενικό σώμα της Κίνας.

«Το φιλιππινέζικο πλοίο ανεφοδιασμού αγνόησε τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις της κινεζικής πλευράς» και «πλησίασε το κινεζικό σκάφος (…) με αντιεπαγγελματικό τρόπο, προκαλώντας σύγκρουση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό λιμενικό.

Το Πεκίνο κατήγγειλε πως το σκάφος των Φιλιππίνων «παρεισέφρησε παράνομα σε ύδατα κοντά στον ύφαλο Ρεν’άι», χρησιμοποιώντας την κινεζική ονομασία της ατόλης Σέκοντ Τόμας, στα νησιά Σπράτλι (Νανσά, κατά το Πεκίνο).

«Το κινεζικό λιμενικό σώμα έλαβε μέτρα ελέγχου εναντίον του φιλιππινέζικου πλοίου όπως προβλέπει ο νόμος», κατά την ανακοίνωση, που δεν δίνει περισσότερες εξηγήσεις.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων υδάτων, νήσων και νησίδων κοντά στα παράλια γειτόνων του, κι αψηφά απόφαση διεθνούς δικαστηρίου (2016) που αποφάνθηκε πως οι διεκδικήσεις του δεν έχουν νομικό έρεισμα.

Οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν διεκδικούν επίσης υφάλους και νησίδες στη θαλάσσια περιοχή αυτή. Ορισμένες περιοχές της ενδέχεται να έχουν στον βυθό τους πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Η Κίνα πολλαπλασίασε τις περιπολίες του λιμενικού σώματός της στα διεκδικούμενα ύδατα και στους υφάλους της Νότιας Σινικής Θάλασσας την τελευταία δεκαετία και κατασκεύασε τεχνητά νησιά τα οποία στρατιωτικοποίησε για να ενισχύσει τη θέση της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

Trending