Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων ζητά το κίνημα ενωμένων κυνηγών.

Published

on

Επιστολή στον υπουργό εσωτερικών για την εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων, έστειλαν οι ενεργοί πολίτες – κίνημα ενωμένων Κύπριων κυνηγών, με θέμα την εκγύμναση σκύλων.

Διαβάστε την επιστολή:

Προς: Υπουργό Εσωτερικών
Κον. Κωνσταντίνο Ιωάννου

09/02/2024

Θέμα: Εκγύμναση σκύλων

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και μετά τη συνάντηση μας στην οποία είχαμε συζητήσει το σχετικό θέμα, σας επισυνάπτω, όπως συμφωνήθηκε, τη σχετική επιστημονική έρευνα του θηραματολόγου Δρ. Χρήστου Σώκου η οποία παρουσιάστηκε σε διεθνή συνέδρια.

Ο Δρ. Χρήστος Κ. Σώκος είναι Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος του Α.Π.Θ., κάτοχος δύο μεταπτυχιακών (Α.Π.Θ. και Δ.Π.Θ.) και Διδακτορικού στην Οικολογία και Διαχείριση της Άγριας Πανίδας (Π.Θ.). Υπήρξε αριστούχος και έλαβε πέντε υποτροφίες από διαφορετικούς φορείς κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

Έχει εργαστεί ως ερευνητής, μελετητής και δημόσιος υπάλληλος. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας & Θράκης και εργαζόταν για χρόνια, στο Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής & Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ως διδάσκοντας στα Τμήματα Κτηνιατρικής και Δημόσιας & Ενιαίας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στον τομέα του έχει διακρίσεις και επιτεύγματα, όπως π.χ. από τα διεθνή επιστημονικά περιοδικά Wildlife Biology (για την επίδραση της θηρευτικής όχλησης στα μεταναστευτικά πτηνά) και Wildlife Society Bulletin (για τη φιλοσοφία της ελληνικής θήρας).

Συνολικά έχει 94 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Διετέλεσε Επιστημονικός Υπεύθυνος ή Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας σε 38 έργα για τη διαχείριση της άγριας πανίδας. Είναι συγγραφέας τριών επιστημονικών βιβλίων, 150 εκλαϊκευμένων άρθρων και διατηρεί την ιστοσελίδα www.panida.gr. Έχει συμμετάσχει σε επιτροπές και έχει συμβάλλει στην έκδοση κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης.

Στόχος μας είναι η προστασία του τριμήνου της μέγιστης αναπαραγωγής, των προστατευόμενων, αλλά και ευαίσθητων περιοχών, που αποτελούν βιότοπο για προστατευόμενα είδη αλλά δεν πρέπει αυτό να μειώνει τη σημασία της εκπαίδευσης των κυνηγετικών σκύλων. Το να βλέπουν οι κυνηγοί το σκύλο τους να αναπτύσσει τις ικανότητές του είναι το σημαντικότερο. Η κάρπωση του θηράματος είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Δρ. Σώκο, η ενδεδειγμένη διευθέτηση των κυνηγετικών δραστηριοτήτων δεν είναι εύκολη υπόθεση και θα πρέπει να εξετάζεται ολοκληρωμένα το κάθε ζήτημα έχοντας γνώσεις οικολογίας, θηραματολογίας, κυναγωγίας και των τοπικών συνθηκών.

Ειδικότερα, η «ήσυχη περίοδος», έχει καθοριστεί από το Ταμείο Θήρας στην Κύπρο να διαρκεί 4,5 μήνες (Μάρτιο – 15 Ιουλίου) και θα πρέπει να εξεταστεί, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημητικά θηράματα, για να μπορεί να περιοριστεί στους τρεις μήνες. Η αναφορά από το Ταμείο Θήρας στην όχληση, αφορά στην Οδηγία για τα Πτηνά 2009/147/ΕΚ η οποία αναφέρεται στην όχληση των πτηνών γενικευμένα κι όχι ειδικά για το θέμα που πραγματευόμαστε.

Στόχος είναι η προστασία του τριμήνου της φωλεοποίησης και απ’ όσο γνωρίζουμε τόσο εμείς όσο και ο Δρ. Σώκος, καμία ευρωπαϊκή οδηγία δεν αναφέρεται στην εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων και σίγουρα κανένας κίνδυνος επιπτώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής ένωσης δεν υφίσταται.

Πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί μόνο με το συνωστισμό σε περιοχές όπως αναφέρει και ο Θηραματολόγος Δρ. Σώκος σε έρευνα του. Σε περιοχές που η Υπηρεσία Θήρας οδηγεί τους κατόχους Κυνηγετικών σκυλιών από την 01.03 μέχρι τις 15.07 προκαλείται έντονος συνωστισμός. Αυτό παράλληλα εγκυμονεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα όπως τις μαζικές θανατώσεις σκύλων από επιτήδειους που τοποθετούν παράνομα δηλητήρια στις συγκεκριμένες περιοχές. Το αποτυχημένο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει το 2000 ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Θήρας με μηδενικά αποτελέσματα προς τους αριθμούς θηραμάτων. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τις Απαγορευμένες Περιοχές Κυνηγίου που εδώ και 23 χρόνια δεν επιτρέπεται η εκγύμναση των σκύλων και θυμίζουν κρανίου τόπο. Είχαν δοθεί όλες οι Απαγορευμένες Περιοχές πριν αρκετά χρόνια χωρίς να εξαιρέσουμε τις ευάλωτες Απαγορευμένες Περιοχές με αποτέλεσμα να κλείσουν μετά το πέρας ενός μήνα. Εκφράσαμε φυσικά την αντίθετη άποψη μας ότι θα έπρεπε οι Κυνηγετικοί μας Σύλλογοι να εξαιρέσουν τις ευάλωτες Περιοχές όμως ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Θήρας αρνήθηκε κατηγορηματικά για τους δικούς τους λόγους και μόνο. Χωρίς να παρουσιαστεί μία μελέτη εδώ και 23 χρόνια το μοναδικό αποτέλεσμα είναι όλες οι Απαγορευμένες Περιοχές Κυνηγίου να τις λυμαίνονται οι Λαθροθήρες και οι Αρπάγες. Ήρθε η στιγμή πιλοτικά για ένα χρόνο να αλλάξουμε το όλο αυτό αποτυχημένο πρόγραμμα. Στη πορεία να επαναξιολογηθεί για να δούμε τα θετικά και τα αρνητικά που μπορεί να προκύψουν.

Το υπόλοιπο διάστημα, δύναται να επιτρέπεται σε όλη την έκταση των κυνηγοτόπων, ακόμα και εντός της κυνηγετικής περιόδου εκτός εάν προκύπτουν συχνά προβλήματα συνωστισμού και λαθροθηρίας, μιας παράνομης τακτικής που όπως υπερτονίσουμε πάμπολες φορές, πρέπει να τύχει ορθολογικής διαχείρισης αλλά και αυστηρότερων, άμεσων ποινών.

Όλα αυτά θα πρέπει να εξετάζονται σε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Κυνηγετικής Διαχείρισης σε επίπεδο επαρχίας στην Κύπρο, κάτι το οποίο σήμερα δεν υφίσταται ούτε στο ελάχιστο.

Τέλος, θα ήθελα να υπερτονίσω, ότι τα κυνηγόσκυλα είναι ζώα εργασίας και σύμφωνα με τους Περί Ευημερίας των Ζώων νόμους, είναι νομικά εφικτό, να τυγχάνουν συμπεριφοράς τέτοιας ώστε να συνάδει με τις ηθολογικές τους ανάγκες. Τα κυνηγετικά σκυλιά, δεν μπορούν να βγουν βόλτα στη γειτονιά με λουρί, εφόσον οι επιδράσεις που δέχονται στα οσφρητικά αλλά και οπτικά ερεθίσματα, πιθανόν να αποβούν επιζήμιες για την ευημερία άλλων κατοικίδιων ζώων, περιορίζοντας ένα ζώο εργασίας σε κλουβί, ενάντια στις ανάγκες του.

Παραμένω στη διάθεση σας για οτιδήποτε χρειαστεί,

Με τιμή,

Νικόλας Προδρόμου
Πρόεδρος,
Ενεργοί Πολίτες- Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών

Κοινοποίηση: Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Περισσότερα εδώ https://cyprushunters.com.cy/

Γραφείο Τύπου,

13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Politico: Πώς η Κύπρος από πρόβλημα μπορεί να μετατραπεί σε λύση για τις ΗΠΑ

Published

on

Σε άρθρο του στο Politico, o  Ιβο Ντάαλντερ πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ  και Διευθύνων Σύμβουλος του Chicago Council on Global Affairs υποστηρίζει ότι η Κύπρος πρέπει να θεωρείται ως λύση και όχι ως πρόβλημα από τις ΗΠΑ.  Σε γενικό πλαίσιο σημειώνει πως παρά την  διαίρεση και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα σταθερό νησί σε μια ταραγμένη περιοχή, προσφέροντας πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική αξία. Ως πρόσφατο παράδειγμα αναφέρει τον ανθρωπιστικό ρόλο της Κύπρου  για μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου (17/06/24)

«Βλέπετε την Κύπρο ως πρόβλημα,» είπε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε μια ομάδα Αμερικανών επισκεπτών κατά τη διάρκεια γεύματος την περασμένη εβδομάδα. «Αλλά αυτό είναι λάθος. Πρέπει να δείτε την Κύπρο ως τη λύση.»

Ο Κύπριος πρόεδρος έχει δίκιο. Οι Αμερικανοί εδώ και πολύ καιρό βλέπουν την Κύπρο ως πρόβλημα — κυρίως επειδή είναι πηγή σύγκρουσης μεταξύ δύο βασικών συμμάχων των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, ένα νησί διαιρεμένο για 50 χρόνια. Μια γρήγορη ματιά στη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις «Σχέσεις ΗΠΑ με την Κύπρο» επιβεβαιώνει αυτό το σημείο, εστιάζοντας στη σύγκρουση της Κύπρου αμέσως μετά την πρώτη πρόταση.

Αλλά η χώρα — μέλος της ΕΕ από το 2004 — έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει πέρα από το να είναι ο άτυχος τόπος των τουρκικών περιφερειακών φιλοδοξιών.

Παρά τη διαίρεσή της και την συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα νησί σταθερότητας σε μια ολοένα και πιο ταραγμένη περιοχή του κόσμου, παρέχοντας μια πλατφόρμα για πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική επιρροή στη διασταύρωση της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή.

Η αξία του νησιού επιβεβαιώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι βίαιες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έφεραν την περιοχή στο σημείο βρασμού. Η Κύπρος ήταν η πλησιέστερη δυνατή τοποθεσία για να σχεδιαστεί η πιθανή εκκένωση Αμερικανών και άλλων δυτικών πολιτών από το Ισραήλ, τον Λίβανο και άλλες περιοχές της περιοχής σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου — όπως πολλοί φοβόντουσαν ότι θα συνέβαινε. Η νησιωτική χώρα επίσης προσέφερε την επικράτειά της και τα ύδατά της στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για να προετοιμαστούν για αυτό το ενδεχόμενο. (Η Βρετανία επίσης διατηρεί κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πρώην αποικία της.)

Έπειτα, μέσα σε λίγες μέρες από την απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσφέρθηκε να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προς την πολιορκημένη λωρίδα. Το Ισραήλ προσεκτικά καλωσόρισε την προσφορά και βοήθησε να στηθούν εγκαταστάσεις επιθεώρησης για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε βοήθεια αποστέλλεται από το νησί δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς ή άλλες δυνάμεις.

Αρχικά, όμως, η διεθνής κοινότητα — συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των αραβικών εθνών — προτιμούσε να χρησιμοποιεί καθιερωμένες διαδρομές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ώστε η βοήθεια να μπορεί να παραδίδεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αλλά αυτό άλλαξε νωρίτερα φέτος, όταν η απελπισία μέσα στη Γάζα αύξησε την αναζήτηση εναλλακτικών μέσων για να φτάσει τρόφιμα και φάρμακα στους 2 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο.

Το αποτέλεσμα είναι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος όπου αγαθά επιθεωρούμενα στην Κύπρο τώρα αποστέλλονται σε μια πρόχειρη αποβάθρα στη Γάζα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό και στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντόντ. Τα αγαθά στη συνέχεια μεταφέρονται στη Γάζα χωρίς περαιτέρω επιθεωρήσεις, με τον αμερικανικό και τον γαλλικό στρατό να συντονίζουν τις αποστολές από το νησί. Το κλειδί τώρα — όπως ήταν πάντα — είναι να διασφαλιστεί η διανομή σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η αξία της Κύπρου στη Γάζα είναι μόνο μία ένδειξη ενός ευρύτερου σημείου. Από την οικονομική κρίση του 2012-2013, η χώρα έχει γίνει πηγή απαραίτητης οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Έχει εργαστεί για να καθαρίσει ένα διαβόητα διεφθαρμένο τραπεζικό σύστημα και δεν είναι πλέον ο κορυφαίος προορισμός για εύκολο ρωσικό χρήμα. Η κυβέρνηση στη Λευκωσία έχει καλέσει το FBI και αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, ανοίγοντας τα βιβλία της, μεταρρυθμίζοντας τους θεσμούς της και συνεργαζόμενη σε έρευνες του FBI — ακόμα και για τους δικούς της πολίτες.

Η Λευκωσία έχει επίσης τερματίσει τη μακρόχρονη και άνετη σχέση της με τη Μόσχα, παίρνοντας μια αποφασιστική στροφή προς τη Δύση — τις ΗΠΑ συγκεκριμένα.

Αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ — και δεδομένου του σχεδόν βέβαιου τουρκικού βέτο, η προοπτική ένταξης είναι ζοφερή — η Κύπρος θέλει ισχυρότερες σχέσεις ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον. Και τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται. Υπέγραψαν διμερή δήλωση συνεργασίας ασφαλείας το 2018, άνοιξαν την πρεσβεία της Κύπρου σε στρατιωτικούς ακόλουθους και ήραν ένα μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων.

Αλλά αυτά είναι μόνο μικρά βήματα — η δυνατότητα για πραγματική συνεργασία ασφαλείας είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι ΗΠΑ έχουν μάθει την στρατηγική αξία του νησιού για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, και τώρα υπάρχει ένα άνοιγμα για να εξεταστεί μια βαθύτερη στρατιωτική και ασφαλιστική συνεργασία. Επιπλέον, η Κύπρος είναι πρόθυμη να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της — κάτι που θα διευκόλυνε την αποδοχή των επανειλημμένων αιτημάτων για τη μεταφορά του μεγάλου αποθέματος ρωσικών πυροβόλων, ρουκετών και αμυντικών συστημάτων στην Ουκρανία. Ωστόσο, η πρόσβαση στην αγορά αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένη, καθώς το αναιρεμένο εμπάργκο όπλων είναι μόνο για ένα έτος και υπόκειται σε ανανέωση.

Σε γενικό πλαίσιο, μια γεωστρατηγική συνεργασία με τη Λευκωσία θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουάσιγκτον πολλά πλεονεκτήματα. Θα βασιστεί στις ισχυρές σχέσεις του νησιού με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους Παλαιστίνιους, βοηθώντας τις εργασίες για μια πιο μακροπρόθεσμη επίλυση του πολέμου στη Γάζα. Θα πρόσφερε μια ισχυρή αντίσταση στις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να επεκτείνουν τη στρατηγική τους επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο. Θα ενίσχυε τους ενεργειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Και θα μπορούσε να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ακόμη και ενδεχομένως να πείσει την Άγκυρα ότι μετά από 50 χρόνια, ήρθε η ώρα να βρεθεί ένα δίκαιο διπλωματικό τέλος στη σύγκρουση.

Μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί κάλλιστα να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπουδαίας σημασίας η σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του

Published

on

Σπουδαίας σημασίας, χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσινγκτον.

Η “άνοιξη” στις σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια και τα κοινά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κύριος Κόμπος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τον καθορισμό συνάντησης με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως απ’ αυτήν θα προκύψουν απτά αποτελέσματα. Υπογράμμισε ότι στο καλό κλίμα μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσινγκτον, συνέβαλε η όλη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα, επί θεμάτων παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Κατά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με επίκεντρο την εν εξελίξει προσπάθεια της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η πρωτοβουλία “Αμάλθεια”, με τις δύο πλευρές να συντονίζουν περαιτέρω τις ενέργειες τους.

Επί τάπητος ενδέχεται να τεθούν ενεργειακά θέματα, καθώς και το ζήτημα των θεωρήσεων εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες για Κύπριους υπηκόους.

Κατά την παρουσία του στην Ουάσινγκτον, ο Κωνσταντίνος Κόμπος θα έχει, επίσης, συνάντηση, με τον αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Φίνερ.

Πηγή: ΡΙΚ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύγκρουση πλοίων της Κίνας και των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα

Published

on

Πλοίο των Φιλιππίνων συγκρούστηκε με κινεζικό σήμερα στη Νότια Σινική Θάλασσα, κοντά στα νησιά Σπράτλι, που διεκδικούν οι δυο χώρες, ανακοίνωσε το λιμενικό σώμα της Κίνας.

«Το φιλιππινέζικο πλοίο ανεφοδιασμού αγνόησε τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις της κινεζικής πλευράς» και «πλησίασε το κινεζικό σκάφος (…) με αντιεπαγγελματικό τρόπο, προκαλώντας σύγκρουση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό λιμενικό.

Το Πεκίνο κατήγγειλε πως το σκάφος των Φιλιππίνων «παρεισέφρησε παράνομα σε ύδατα κοντά στον ύφαλο Ρεν’άι», χρησιμοποιώντας την κινεζική ονομασία της ατόλης Σέκοντ Τόμας, στα νησιά Σπράτλι (Νανσά, κατά το Πεκίνο).

«Το κινεζικό λιμενικό σώμα έλαβε μέτρα ελέγχου εναντίον του φιλιππινέζικου πλοίου όπως προβλέπει ο νόμος», κατά την ανακοίνωση, που δεν δίνει περισσότερες εξηγήσεις.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων υδάτων, νήσων και νησίδων κοντά στα παράλια γειτόνων του, κι αψηφά απόφαση διεθνούς δικαστηρίου (2016) που αποφάνθηκε πως οι διεκδικήσεις του δεν έχουν νομικό έρεισμα.

Οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν διεκδικούν επίσης υφάλους και νησίδες στη θαλάσσια περιοχή αυτή. Ορισμένες περιοχές της ενδέχεται να έχουν στον βυθό τους πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Η Κίνα πολλαπλασίασε τις περιπολίες του λιμενικού σώματός της στα διεκδικούμενα ύδατα και στους υφάλους της Νότιας Σινικής Θάλασσας την τελευταία δεκαετία και κατασκεύασε τεχνητά νησιά τα οποία στρατιωτικοποίησε για να ενισχύσει τη θέση της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

Trending