Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την πλατφόρμα του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε υποστήριξη για το Κυπριακό και παράλληλα έθεσε τις βάσεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Published

on

Στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μέση Ανατολή, αναφερόμενος ειδικά στην επικείμενη επίσκεψη της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κύπρο και στην πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο Βουκουρέστι.

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε επίσης και στο Κυπριακό και στη δυνατότητα της ΕΕ να παίξει καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες για λύση.

Στην ομιλία του ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για τη δύναμη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος ως παράγοντα ειρήνης και για το πώς ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις, ενώ χαιρέτισε την ηγεσία που έδειξε η κ. Φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας τη στήριξή του στην υποψήφια για επανεκλογή στην Προεδρία της Κομισιόν.

Επανέλαβε ακόμα εκ νέου τη στήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή, υπενθυμίζοντας πως η Κύπρος, ούσα η ίδια θύμα εισβολής και κατοχής, βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Απευθυνόμενος στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «οι αληθινοί ηγέτες αναδεικνύονται σε δύσκολες στιγμές, σε στιγμές που απαιτούν τόλμη, ακόμη και θράσος. Οδήγησες το καράβι σε φουρτουνιασμένα νερά, και το έκανες χτίζοντας την Ένωση, μέσα από απαράμιλλη επιμονή, σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα. Είμαστε περήφανοι που θα σταθούμε δίπλα σου για τα επόμενα πέντε χρόνια», σημείωσε.

DOC.20240307.6346806.assets_gallery_5701_84626 (Copy)
Μέση Ανατολή και Γάζα

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνειδητοποίηση ότι «δεν υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις», παραπέμποντας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, «στην άμεση γειτονιά της Ευρώπης, στο κατώφλι της Κύπρου» ως «τραγική απόδειξη».

«Η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να μην έχει ισχυρή φωνή και ρόλο σε ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο επειδή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ρόλου της ΕΕ ως στρατηγικού, παγκόσμιου δρώντα, αλλά και επειδή ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή έχει σοβαρό αντίκτυπο στην Ευρώπη, από τη μετανάστευση μέχρι την ασφάλεια», επεσήμανε.

«Η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα απαιτεί, επίσης, τη χωρίς καθυστέρηση, επείγουσα προσοχή μας. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει ηγεσία, μαζί με άλλους βασικούς εταίρους όπως τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ, τις χώρες της περιοχής και του Κόλπου, όπως τα ΗΑΕ», συνέχισε.

12
«Η Κύπρος, ως αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής, έχει εργαστεί ακούραστα από την αρχή του πολέμου με όλους τους γείτονές της και όχι μόνο, για το σχεδιασμό της πρωτοβουλίας Amalthea για έναν θαλάσσιο διάδρομο μονής κατεύθυνσης, για την παράδοση μεγάλου όγκου βοήθειας στο λαό της Γάζας» ανέφερε.

«Απλά δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, τη στιγμή που εκτυλίσσεται αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία μπροστά στα μάτια μας», τόνισε.

«Προσβλέπω με ανυπομονησία στην αυριανή επίσκεψη της Ούρσουλα στην Κύπρο, στο πλαίσιο του ανοίγματος του θαλάσσιου διαδρόμου για την παράδοση βοήθειας στο λαό της Γάζας», συνέχισε, αναφέροντας πως «από τα πρώτα κιόλας στάδια της πρωτοβουλίας, η Ούρσουλα κατανόησε το όραμα και την αξία» της πρωτοβουλίας και της «έδωσε το πολιτικό της βάρος, καθώς και το βάρος της Επιτροπής. Σε ευχαριστώ πολύ Ούρσουλα» πρόσθεσε.

Κυπριακό και ΕΕ

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΕΛΚ στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως το ΕΛΚ «έχει σταθερά και προβεβλημένα σταθεί στο πλευρό της Κύπρου στις προσπάθειές μας για επανένωση της χώρας».

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η ΕΕ πρέπει να αποτελέσει καταλυτική ενοποιητική δύναμη για το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της, το οποίο 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή εξακολουθεί να τελεί υπό τουρκική κατοχή», σημείωσε.

«Τους επόμενους μήνες, υπολογίζω στη στήριξη της ευρύτερης πολιτικής μας οικογένειας και της ηγεσίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, στις προσπάθειές μας για την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος», τόνισε.

Ενότητα και μέλλον της Ευρώπης, Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως ποτέ άλλοτε δεν ήταν πιο πολύτιμο το ευρωπαϊκό εγχείρημα των 27 κρατών ενωμένων για την υπεράσπιση των κοινών αξιών και του κοινού οράματος.

«Ποτέ δεν χρειαζόμασταν περισσότερο μια ισχυρότερη, πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική Ένωση, που να αφορά την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών και να είναι παρούσα ως ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας στη γεωπολιτική αρένα», υπογράμμισε.

«Σήμερα, στεκόμαστε υπερήφανοι για όλα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια», είπε, και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε επίσης μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή για το κοινό μας σπίτι, για την Ένωση», καθώς «έχουμε την ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές, να θέσουμε τα θεμέλια και να δημιουργήσουμε μια ακόμη ισχυρότερη Ένωση» εσωτερικά και στην παγκόσμια σκηνή.

Παραπέμποντας στο ακαδημαϊκό του υπόβαθρο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως πάντα τείνει να εξετάζει κριτικά το παρελθόν για αντλήσει διδάγματα για τις αποφάσεις για το μέλλον. Σημείωσε πως κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την πανδημία, «και όμως αντιμετωπίσαμε αυτή την πρόκληση, η οποία είχε τεράστιο αντίκτυπο στις οικονομίες μας και στον τρόπο ζωής μας».

«Μπροστά σε αυτή την απρόβλεπτη, πρωτοφανή πρόκληση, η Ένωση ενωμένη ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, υπό τη σταθερή και ικανή ηγεσία της Ούρσουλα, η οποία αποδείχθηκε απολύτως καθοριστική όχι μόνο για να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί η πανδημία», όπως είπε, αλλά και για να γίνει η ΕΕ ισχυρότερη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως η πανδημία δεν ήταν η μόνη τεράστια πρόσκληση που αντιμετώπισε η ΕΕ. Υπενθυμίζοντας πως η γενιά του ίδιου μεγάλωσε πιστεύοντας πως δεν υπήρχαν αδυναμίες στην ειρήνη που έφερε το ευρωπαϊκό εγχείρημα, πρόσθεσε πως στις 24 Φεβρουαρίου 2022 «ξυπνήσαμε σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, με την Ουκρανία, μια κυρίαρχη ευρωπαϊκή χώρα να δέχεται εισβολή, την εδαφική της ακεραιότητα να παραβιάζεται, τη διεθνή νομιμότητα να συντρίβεται».

«Η Κύπρος, θύμα παράνομης εισβολής και μισού αιώνα συνεχούς κατοχής, στάθηκε αταλάντευτα και κατηγορηματικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και του θαρραλέου λαού της καθώς πολεμούν τη ρωσική επιθετικότητα», συνέχισε.

660
Σε σχέση με το μέλλον της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «οι συζητήσεις που κάνουμε στις Βρυξέλλες για μια ισχυρότερη Ευρώπη, μια πιο γεωπολιτικά και στρατηγικά αυτόνομη Ένωση, δεν είναι θεωρητικές», και πρέπει ξανά και ξανά να έχουν συγκεκριμένο αντίκτυπο.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη η ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών και πιθανών μελλοντικών προκλήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως για «να υλοποιήσουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της ΕΕ πρέπει πρώτα απ’ όλα να είμαστε σε θέση να στηριζόμαστε στους εαυτούς μας, χωρίς να εξαρτόμαστε πάντα από εξωτερικούς παράγοντες».

Για αυτό, τόνισε, «η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ δεν πρέπει να παραμείνει αφηρημένη ιδέα», να γίνει «απτός στόχος».

«Η οικοδόμηση της ευρωπαϊκής άμυνας σε επίπεδο Ένωσης μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά», είπε, επισημαίνοντας πως η κ. Φον ντερ Λάιεν «έχει επιδείξει τόλμη και αποφασιστική ηγεσία και σε αυτόν τον τομέα», ενώ χαρακτήρισε τη νέα βιομηχανική αμυντική στρατηγική που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα ένα σημαντικό βήμα.

«Πέρα από τις εξωτερικές απειλές και προκλήσεις, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλήθος εσωτερικών» απειλών σημείωσε ακόμα. «Η άνοδος εξτρεμιστικών, ανελεύθερων, λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων απειλεί να ανατρέψει όσα έχουμε επιτύχει όλα αυτά τα χρόνια», συνέχισε.

«Η μόνη απάντηση σε αυτό το φαινόμενο είναι η οικοδόμηση μιας καλύτερης Ένωσης για τους πολίτες μας, μιας Ένωσης οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας, ανταγωνιστικότητας», τόνισε.

«Είναι στο χέρι μας να είμαστε σταθεροί και να υπερασπιστούμε τις αξίες μας» που ενώνουν και «μας διαφοροποιούν από τους αντιπάλους μας», είπε.

«Όσο υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας, το ΕΛΚ θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη και η κινητήρια δύναμη για το μέλλον της Ευρώπης», ανέφερε.

Ειδική αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πρωτοβουλία του για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διάδρομού στη Γάζα, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Βουκουρέστι

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσφώνησε σήμερα τις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιούνται στο Βουκουρέστι, της Ρουμανίας.

Κατά την ομιλία της στη Σύνοδο, η κα φον ντερ Λάιεν είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε τόσο περήφανοι για τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τον ηγετικό του ρόλο στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθεια προς τη Γάζα και στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο».

Πηγή: rEPORTERCY

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε «Πούτιν» τον Ζελένσκι μπροστά στους ηγέτες του ΝΑΤΟ (VID)

Published

on

Ο Τζο Μπάιντεν, υπό εντεινόμενη πίεση για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ανήγγειλε χθες Πέμπτη τον «πρόεδρο Πούτιν», υποδεχόμενος τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί σκηνής στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον, προτού διορθώσει.

«Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όση και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών, που συνειδητοποίησε το λάθος και επέστρεψε στο μικρόφωνο για να δηλώσει: «…θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι! Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν».

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1811517934751056038&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F1237960%2Fo-mpainten-apokalese-poutin-ton-zelenski-mprosta-stous-igetes-tou-nato-vid&sessionId=597e7be59f6a460beb7462b9b123846ca227d7a4&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς υπερασπίζεται τον Μπάιντεν μετά το φραστικό ολίσθημά του

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε χθες Πέμπτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που προσφώνησε κατά λάθος τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού επιστρέψει στο μικρόφωνο και διορθώσει τον εαυτό του στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον.

«Τα φραστικά ολισθήματα είναι κάτι που συμβαίνει, αν παρακολουθείτε συνεχώς τους πάντες θα βρείτε άφθονα», σχολίασε ο κ. Σολτς, ερωτηθείς για την γκάφα του κ. Μπάιντεν από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου. «Αυτό όμως δεν αλλάζει ούτε ένα πράγμα απ’ όσα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με μεγάλη σαφήνεια στην ομιλία του», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν υπερασπίζεται τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπάιντεν: «όλοι κάνουμε λάθη» 

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται έντονη πίεση να αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου, του φάνηκε να έχει απόλυτο «έλεγχο», να είναι «ακριβής» στους φακέλους που συζητήθηκαν, τους οποίους «γνωρίζει καλά».

«Όλοι μας κάνουμε lapsus», φραστικά λάθη, διαβεβαίωσε ο κ. Μακρόν τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου, σχολιάζοντας τη γκάφα που διέπραξε νωρίτερα ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, προσφωνώντας τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού σπεύσει να διορθώσει τον εαυτό του.

«Έχει συμβεί και σ’ εμένα, και μπορεί να μου συμβεί ξανά αύριο. Θα ζητούσα την επιείκειά σας», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειροπέδες σε 28χρονο για το φόνο του Δημήτρη Ανδρονίκου

Published

on

Στο πλαίσιο διερεύνησης του φόνου του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου η Αστυνομία προχώρησε χθες βάσει δικαστικού εντάλματος, στη σύλληψη ενός ακόμη προσώπου.

Πρόκειται για άντρα ηλικίας 28 ετών, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδιο για άνοιγμα λιμανιού Αμμοχώστου σε μέλη του Οργανισμoύ Τουρκικών Κρατών

Published

on

Το ψευδοκράτος  ετοιμάζεται να ανοίξει το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για πλοία από κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS), σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο λεγόμενος  «υπουργός» Δημοσίων Έργων και Μεταφορών Ερχάν Αρικλί, είπε πως το ψευδορκάτος ως μέλος παρατηρητής του OTS, υπέβαλαν αίτηση πριν από ένα χρόνο για να συμπεριλάβουν το λιμάνι της  Αμμοχώστοu στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports».

Το σχέδιο  συζητήθηκε εκ νέου στην άτυπη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών των OTS που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν στις 5 Ιουνίου, πρόσθεσε.

Ο Αρικλί σημείωσε ότι υπάρχουν συνολικά οκτώ λιμάνια στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports», συμπεριλαμβανομένων δύο από την Τουρκία, και προσπαθούν να κάνουν το λιμάνι της Αμμοχώστου το ένατο λιμάνι του προγράμματος.

Ο Αρικλί επεσήμανε το αυξανόμενο μερίδιο των θαλάσσιων μεταφορών στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου κάθε χρόνο, λέγοντας ότι η συμπερίληψη του λιμανιού της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα θα ήταν επωφελής τόσο για το ψευδοκράτος όσο και για άλλα μέλη του OTS.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την αίτησή τους.

«Η ανάπτυξη πολιτικών, πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των μελών του OTS θα συνέβαλε στην παγκόσμια σταθερότητα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ο Αρικλι, προσθέτοντας: «Θέλουμε το λιμάνι της Αμμοχώστου, το πιο οχυρωμένο μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποτελεί βάση για τα τουρκικά κράτη. ”

«Το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, που θέλουν να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο εμπόριο, θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αμμοχώστου σαν να ήταν δικό τους λιμάνι».

«Θέλουμε να επωφεληθούμε από το αυξανόμενο θαλάσσιο εμπόριο παγκοσμίως και επίσης θέλουμε αυτή η κατάσταση να ωφελήσει πολιτικά τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending