Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναβολές με τη σέσουλα στην ΕΦ-Επιείκεια ΥΠΑΜ σε αθλητές, κάλεσμα Ελεγκτικής για επανεξέταση κριτηρίων

Published

on

Σε συστάσεις προς το Υπουργείο Άμυνας, έτσι ώστε να επανεξετάσει τα κριτήρια με τα οποία παρέχει αναβολή σε στρατεύσιμους, πάντα στo πλαίσιo της οικείας νομοθεσίας, προβαίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε Ειδική Έκθεση που δημοσίευσε για τον έλεγχο της διαδικασίας χορηγήσεων αναβολών στράτευσης.

Όπως αναφέρει στην Έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία, εκ του αποτελέσματος, συμπαιρένεται ότι οι πιθανότητες κατάταξης για υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά μειώνονται σημαντικά για τους στρατεύσιμους που δεν κατατάσσονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης τους σε σχολή μέσης εκπαίδευσης, αφού αρκετοί από αυτούς απαλλάσσονται σε μεταγενέστερο στάδιο ή είναι ανυπότακτοι.

Όπως σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, «το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο στις περιπτώσεις όπου το ΥΠΑΜ επιδεικνύει ιδιαίτερη επιείκεια, όπως αυτές των στρατεύσιμων αθλητών και των στρατεύσιμων στους οποίους χορηγείται αναβολή λόγω σπουδών».

Πέραν τούτου η Ελεγκτική ΥΠηρεσία διαπίστωσε μη συμμόρφωση με τις πρόνοιες της Νομοθεσίας όπως:

♦ Χορήγηση αναβολών εκ μέρους του Υπουργού, χωρίς την έγκριση, ή έστω, ενημέρωση του.

♦ Μη κίνηση διαδικασιών εναντίον στρατευσίμων των οποίων οι λόγοι για τους οποίους τους χορηγήθηκε αναβολή έπαυσαν να ισχύουν, χωρίς να ενημερώσουν το Στρατολογικό Γραφείο.

♦ Χορήγηση αναβολών για φοίτηση σε σχολές μέσης εκπαίδευσης του εξωτερικού που πιθανότατα δεν είναι αναγνωρισμένες ως τέτοιες από τις αρμόδιες αρχές του οικείου κράτους.

♦ Χορήγηση αναβολών για φοίτηση σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, χωρίς σαφή πρόνοια στη νομοθεσία.

♦ Χορήγηση αναβολών για ειδικούς οικογενειακούς ή οικονομικούς λόγους, χωρίς τις απόψεις/εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

♦ Χορήγηση αναβολών για ειδικούς οικογενειακούς ή οικονομικούς λόγους με συνολική διάρκεια πέραν του ενός έτους.ScreenHunter 1635

Ειδικότερα, από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στρατεύσιμοι ζητούν απαλλαγή από την υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας, επικαλούμενοι είτε λόγους ψυχικής υγείας είτε άλλους λόγους, και το ΥΠΑΜ, νοουμένου ότι κρίνει ικανοποιητική την αιτιολόγηση, τους παρέχει τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τα ευρήματα του ελέγχου για κάθε κατηγορία αναβολών αλλά και γενικά για τη διαδικασία χορήγησης αναβολών από τον Υπουργό Άμυνας και το Υπουργικό Συμβούλιο παρατίθενται πιο κάτω:

α. Αναβολές λόγω φοίτησης σε σχολές μέσης εκπαίδευσης

Αν και η νομοθεσία προβλέπει τη χορήγηση αναβολής στράτευσης σε όσους φοιτούν σε σχολή μέσης εκπαίδευσης του εσωτερικού ή του εξωτερικού, αναγνωρισμένη από τις αρμόδιες αρχές του οικείου κράτους, οι μισές από τις περιπτώσεις που ελέγχθηκαν, αφορούν σε στρατεύσιμους αθλητές οι οποίοι, λίγους μήνες πριν την κατάταξή τους, εγράφησαν σε ακαδημίες του εξωτερικού, οι οποίες είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο είναι αναγνωρισμένες ως σχολές μέσης εκπαίδευσης.

β. Αναβολές λόγω φοίτησης σε Ανώτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

♦ Δεν υπάρχει πρόνοια στη νομοθεσία για χορήγηση αναβολής στράτευσης για λόγους σπουδών, πέραν συγκεκριμένων περιπτώσεων (νοσηλευτική, μαγειρική-ζαχαροπλαστική, Ανώτατό Στρατιωτικό Ίδρυμα ή Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών). Για τη χορήγηση αναβολών για λόγους σπουδών, το ΥΠΑΜ επικαλείται Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1998 και μία γενική πρόνοια του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου του 2011, σύμφωνα με την οποία, όλες οι Αποφάσεις που εκδόθηκαν με βάση τους καταργηθέντες νόμους, λογίζεται ότι εκδόθηκαν με βάση τον παρόντα Νόμο και εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών, μέχρι να τροποποιηθούν ή ανακληθούν. H πρακτική που εφαρμόζεται δεν συνάδει με το πνεύμα και τη βούληση του νομοθέτη, όπως περιγράφεται στην εισηγητική έκθεση που ετοιμάστηκε από το ΥΠΑΜ το 2010, αφού ως ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους κρίθηκε σκόπιμο να συνταχθεί ο περί Εθνικής Φρουράς Νόμος του 2011, είναι η θεσμοθέτηση Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου που εκδόθηκαν κατά διάφορα χρονικά διαστήματα και ρυθμίζουν διάφορα στρατολογικά θέματα, όπως την αναβολή των σπουδών.

♦ Το ΥΠΑΜ χορηγεί αναβολές σε στρατεύσιμους αθλητές που εξασφαλίζουν θέση για φοίτηση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, με ακαδημαϊκή και αθλητική υποτροφία μεγαλύτερη ενός συγκεκριμένου ποσού, το οποίο, άτυπα, καθορίστηκε στις €100.000 για το σύνολο της φοίτησης, στη βάση της εξαίρετης αθλητικής και ακαδημαϊκής τους επίδοσης. Οι αναβολές χορηγούνται παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα πανεπιστήμια παρέχουν τη δυνατότητα διατήρησης της θέσης προς όφελος του υποψηφίου για έναρξη σπουδών και μετά το πέρας της θητείας του. Θεωρούμε ότι η πολιτική χορήγησης αναβολών στις περιπτώσεις αυτές προάγει την άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους φοιτητές.

♦ Οι 26 από τους 44 στρατεύσιμους που έλαβαν αναβολή στράτευσης για λόγους σπουδών, αφορούν σε άτομα που ξεκίνησαν σπουδές πριν την ημερομηνία κατάταξής τους. Από αυτές τις περιπτώσεις, ορισμένοι ξεκίνησαν τις σπουδές τους είτε πριν καταστούν υπόχρεοι κατάταξης, λόγω μετέπειτα πολιτογράφησης, είτε ενόσω ήταν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Εντοπίσαμε όμως και περιπτώσεις, για τις οποίες γίνεται ειδική αναφορά, όπου παρόλο που οι στρατεύσιμοι δεν ήταν συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους, το Υπουργείο επέδειξε υπερβολική επιείκεια και ανοχή χωρίς οποιαδήποτε συνέπεια για τη μη συμμόρφωση στράτευσης.

♦ Σε ορισμένους στρατεύσιμους, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους ενώ ήταν με αναβολή στράτευσης, χορηγήθηκε νέα αναβολή για ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών, χωρίς να τη ζητήσουν πριν την έναρξη της μεταπτυχιακής τους φοίτησης και παρά το γεγονός ότι κατά τη χορήγηση των αρχικών αναβολών, αναφερόταν ρητά ότι δε θα γίνει δεκτό οποιοδήποτε μελλοντικό αίτημα για ανανέωση της αναβολής για οποιοδήποτε άλλο λόγο, σπουδών ή εργασίας.

♦ Δεν διενεργείται, από το ΥΠΑΜ, οποιοσδήποτε έλεγχος κατά πόσο όλοι οι φοιτητές που έλαβαν αναβολή στράτευσης προσκομίζουν βεβαιώσεις φοίτησης για κάθε έτος, όπως οφείλουν να πράττουν, σύμφωνα με τους όρους χορήγησης της αναβολής.

γ. Αναβολές για ειδικούς οικογενειακούς ή οικονομικούς λόγους

♦ Τα αιτήματα για αναβολή στράτευσης για ειδικούς οικογενειακούς ή οικονομικούς λόγους δεν προωθούνται στη Συμβουλευτική Επιτροπή για απόψεις/εισηγήσεις, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία, αλλά εξετάζονται μόνο από τον Τομέα Στρατολογίας του Υπουργείου και προωθούνται στον Υπουργό για λήψη απόφασης.

♦ Εντοπίστηκαν περιπτώσεις στρατευσίμων στους οποίους δόθηκαν αναβολές για ειδικούς οικογενειακούς ή οικονομικούς λόγους, για συνολική χρονική περίοδο μεγαλύτερη του ενός έτους, παρά το ότι αυτό αντίκειται στις πρόνοιες της νομοθεσίας και παρά το γεγονός ότι στις επιστολές προς τους στρατεύσιμους, αναφέρεται ρητά ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της αναβολής.

♦ Στο ΥΠΑΜ εφαρμόζεται πολιτική για χορήγηση αναβολής κατάταξης ενός έτους σε στρατεύσιμους αθλητές με επαγγελματικό συμβόλαιο με ομάδα του εξωτερικού. Στις περιπτώσεις όπου το συμβόλαιο είναι διάρκειας μεγαλύτερης του ενός έτους, υποβάλλεται πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για χορήγηση περαιτέρω αναβολής, λόγω εξαιρετικών περιστάσεων ή λόγω δημοσίου συμφέροντος. Θεωρούμε ότι η πολιτική αυτή προάγει την άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους επαγγελματίες άλλων κλάδων.

♦ Εντοπίστηκαν περιπτώσεις που θεωρούμε ότι το Υπουργείο επέδειξε ιδιαίτερη επιείκεια και ανοχή, κατά παράβαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση στρατεύσιμου ο οποίος αν και επέστρεψε στην Κύπρο, συνέχισε να λαμβάνει αναβολές στράτευσης στη βάση ψευδών δηλώσεών του ότι συνεχίζει να είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού. Όταν αυτό διαπιστώθηκε από το ΥΠΑΜ, του χορηγήθηκε επιπλέον αναβολή ενός έτους για να διευθετήσει τις εκκρεμότητές του, χωρίς να υποστεί οποιαδήποτε συνέπεια για τις προηγούμενες ψευδείς δηλώσεις του.

δ. Αναβολές λόγω εξαιρετικών περιστάσεων ή λόγω δημοσίου συμφέροντος

Από τα 15 άτομα στα οποία χορηγήθηκε αναβολή στράτευσης λόγω εξαιρετικών περιστάσεων ή λόγω δημοσίου συμφέροντος, οι 11 είναι αθλητές που σύναψαν επαγγελματικό συμβόλαιο στο εξωτερικό.

ε. Αναβολές λόγω οικογενειακής μόνιμης εγκατάστασης στο εξωτερικό

Για ανανέωση της αναβολής λόγω οικογενειακής μόνιμης εγκατάστασης στο εξωτερικό, οι στρατεύσιμοι πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση μόνιμου διαμονής από την Πρεσβεία ή την Υπάτη Αρμοστεία ή το Προξενείο της Κύπρου στη χώρα της οποίας οι αιτητές με την οικογένειά τους είναι μόνιμοι κάτοικοι. Στο παρελθόν, ο Τομέας Στρατολογίας εντόπισε περιπτώσεις όπου αιτητές προσκόμισαν ψευδή στοιχεία, χωρίς να τους προσαχθεί σχετική κατηγορία ή να αναζητηθούν ευθύνες, με μόνη συνέπεια την κατάταξή τους.

στ. Άλλα ευρήματα

♦ Δεν τηρείται αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με τον αριθμό αναβολών που χορηγούνται από τον Υπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο ανά έτος.

♦ Εντοπίστηκαν περιπτώσεις χορήγησης αναβολών εκ μέρους του Υπουργού, χωρίς την έγκριση, ή έστω την ενημέρωσή του, κατά παράβαση του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου και παρά το γεγονός ότι στις επιστολές προς τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την έγκριση χορήγησης αναβολής, αναφέρεται ότι ο Υπουργός ενέκρινε το αίτημα για αναβολή στράτευσης.

♦ Παρά το ότι η νομοθεσία προνοεί για ποινική δίωξη στις περιπτώσεις ατόμων των οποίων έπαυσε να υφίσταται ο λόγος που έλαβαν αναβολή χωρίς να ενημερώσουν το αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο, αυτή δεν εφαρμόζεται.

♦ Από μελέτη της μετέπειτα στρατολογικής πορείας των ατόμων που έλαβαν αναβολή στράτευσης διαπιστώσαμε ότι, με εξαίρεση αυτούς που έλαβαν αναβολή για φοίτηση σε σχολή μέσης εκπαίδευσης, οι πλείστοι εκ των υπολοίπων δεν ανταποκρίνονται στις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Αυτό είναι πιο έντονο στις περιπτώσεις στρατεύσιμων που έλαβαν αναβολή για σπουδές, αφού η πλειονότητα από αυτούς δεν εκπληρώνουν ποτέ τις στρατιωτικές τους υπηρεσίες.

♦ Οι διευκολύνσεις που παρέχει η ΕΦ στους στρατεύσιμους αθλητές ενδεχομένως να καθιστούν αχρείαστη τη χορήγηση αναβολής στις περισσότερες περιπτώσεις αθλητών.

♦ Εφόσον το αδίκημα της ανυποταξίας είναι στιγμιαίο, ένας στρατεύσιμος ενδέχεται να μηνυθεί για ανυποταξία αρκετές φορές, ανάλογα με τις φορές που κλήθηκε για κατάταξη και δεν το έπραξε. Αυτό συνεπάγεται μεγάλο όγκο γραφειακής εργασίας και συνεπαγόμενο σημαντικό διοικητικό κόστος, τόσο για την Εθνική Φρουρά, όσο και για την Αστυνομία.

♦ Οι μηνύσεις στρατεύσιμων για ανυποταξία, οι οποίοι σε μεταγενέστερο στάδιο λαμβάνουν αναβολή στράτευσης ή κατατάσσονται για εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας, τίθενται στο αρχείο, χωρίς οποιαδήποτε επίπτωση για την προηγούμενη ασυνέπεια του στρατεύσιμου.

♦ Δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου που να επιβεβαιώνει ότι τα Στρατολογικά Γραφεία έχουν προωθήσει για μήνυση, όλους τους στρατεύσιμους που δεν παρουσιάστηκαν για κατάταξη χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.

Πηγή: Reportercy

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

OCCRP: O ρόλος Κύπρου στην αυτοκρατορία του Αφγανού γείτονα του Jho Low

Published

on

Στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η Κύπρος προκειμένου ο πρώην Αφγανός βουλευτής Ajmal Rahmani να χτίσει την αυτοκρατορία επιχειρήσεων και ακίνητα σε Γερμανία και Τουμπάι αναφέρεται δημοσίευμα του OOCR. Το 2023 το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος του Mir Rahman Rahmani, πρώην επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της προηγούμενης αφγανικής κυβέρνησης, και του Ajmal Rahmani, γιου του και πρώην μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μεταξύ 2018 και 2022, ο Ajmal Rahmani συγκέντρωσε ακίνητη περιουσία στη Γερμανία αξίας 197 εκατομμυρίων ευρώ (212 εκατομμυρίων δολαρίων), σύμφωνα με αναφορές του συνεργάτη μέσων ενημέρωσης του OCCRP, ZDF frontal . Αγόρασε τα ακίνητα χρησιμοποιώντας κυπριακές εταιρείες χαρτοφυλακίου, καθώς και γερμανικές εταιρείες εγγεγραμμένες με το κυπριακό διαβατήριό του.

Τα στοιχεία που διέρρευσαν δείχνουν ότι πέντε ακίνητα στο Ντουμπάι –– συνολικής αξίας περίπου 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων –– είχαν επίσης καταχωρηθεί στο κυπριακό διαβατήριο του Ajmal Rahmani.

O λόγος των κυρώσεων από ΗΠΑ

Τον Δεκέμβριο του 2023, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε αυτόν και τον πατέρα του, Μιρ Ραχμάν Ραχμάνι, για φερόμενη διαφθορά που περιελάμβανε χειραγώγηση της αγοράς καυσίμων του Αφγανιστάν με σκοπό την κατάχρηση κεφαλαίων ανασυγκρότησης των ΗΠΑ.

Στις 31 Ιανουαρίου, οι Ραχμάνοι υπέβαλαν μήνυση κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε απάντηση στην οποία «αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη σε οποιοδήποτε σχέδιο διαφθοράς προμήθειας καυσίμων».

Η μήνυση του Ραχμάνη έλυσε επίσης κατά λάθος ένα μυστήριο: Αποκάλυψε ότι πατέρας και γιος συνέχισαν να έχουν και οι δύο κυπριακή υπηκοότητα.

Το OCCRP ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι μια επιτροπή που διορίστηκε από την Κυπριακή κυβέρνηση είχε συμβουλεύσει τις αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάκλησης των διαβατηρίων τους, επειδή φέρεται να είχαν παραβιάσει τους κανονισμούς που διέπουν τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

«Θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα στέρησης της ιθαγένειας από τον επενδυτή», ανέφερε μια εσωτερική έκθεση του 2021 για τον Ajmal Rahmani από την επιτροπή, η οποία ελήφθη από τους δημοσιογράφους.

Οι συστάσεις της επιτροπής με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο ήταν μη δεσμευτικές και δεν είναι γνωστό εάν η Κύπρος επανεξέτασε την υπηκοότητα του Ραχμάνη. Οι Κυπριακές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό του OCCRP.

Σε μια απάντηση μέσω email σε ερωτήσεις, ο Ajmal Rahmani είπε ότι η υπηκοότητά του «αποκτήθηκε και αποκαλύφθηκε στις αρμόδιες αρχές σε πλήρη συμμόρφωση με τους νόμους της Κύπρου».

Διαβατήρια και Περιουσία

Τα αυστριακά περιουσιακά αρχεία δείχνουν ότι η κυπριακή υπηκοότητα βοήθησε την Tahmina Tajali, σύζυγο του Ajmal Rahmani, να αγοράσει μια βίλα στο χιονοδρομικό κέντρο του Kitzbühel το 2020. Το ακίνητο, το οποίο κόστισε 10,5 εκατομμύρια ευρώ, είναι καταχωρημένο στο κυπριακό της διαβατήριο.

Στη συνεχιζόμενη αγωγή του κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Ajmal Rahmani τόνισε τη χρήση του κυπριακού διαβατηρίου του για την οικοδόμηση της επιχείρησής του, σημειώνοντας ότι «απέκτησε υπηκοότητα με επένδυση από την Κύπρο και άρχισε να επενδύει στην Ευρώπη».

Ο γείτονας του Jho Low

Μετά το κλείσιμο του προγράμματος χρυσών διαβατηρίων της, η Κύπρος ακύρωσε την υπηκοότητα πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του Jho Low, χρηματοδότη στο επίκεντρο του τεράστιου σκανδάλου του 1MDB, το οποίο έφερε δισεκατομμύρια δολάρια από ένα κρατικό ταμείο της Μαλαισίας.

Όπως αποδεικνύεται, ο Jho Low ήταν γείτονας του Ajmal Rahmani στο θέρετρο της Αγίας Νάπας, στη νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου. Μια συμφωνία αγοράς που επικαλείται η Επιτροπή Νικολάτος αναφέρει ότι ο Ajmal Rahmani κατέβαλε την ελάχιστη επένδυση των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για μια παραθαλάσσια βίλα το 2014, την ίδια χρονιά που έκανε αίτηση για το διαβατήριό του.

Σε ένα άλλο crossover με τον Jho Low, οι Rahmani χρησιμοποίησαν τις ίδιες δύο εταιρείες για να επεξεργαστούν τις αιτήσεις τους, την Henley & Partners και τη FidesCorp Limited. Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι ο Ajmal Rahmani πλήρωσε 55.000 ευρώ ως αμοιβές στην Henley Estates, τον τοπικό μεσίτη διαβατηρίων στην παγκόσμια εταιρεία Henley & Partners.

Σε μια απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερωτήσεις, η εκπρόσωπος της Henley & Partners, Sarah Nicklin, είπε ότι το τμήμα οικονομικών της είχε «κάνει ενδελεχή έλεγχο και δεν μπορεί να εντοπίσει καμία πληρωμή που έλαβε από τον Rahman Rahmani και/ή τον γιο του Ajmal Rahmani».

«Ωστόσο, μπορεί αυτά τα άτομα να παραπέμφθηκαν σε ανεξάρτητους τοπικούς παρόχους υπηρεσιών και η Henley Estates να συμμετείχε στη σχετική αγορά ακινήτων», πρόσθεσε ο Nicklin.

Σύμφωνα με πορίσματα της Επιτροπής Νικολάτου, ο Ajmal Rahmani φαίνεται να έχει πληρώσει τουλάχιστον 90.000 ευρώ στη FidesCorp.

Μια εσωτερική έκθεση από την επιτροπή Nicolatos σημειώνει ότι η FidesCorp διεκπεραίωσε επιτυχημένες αιτήσεις υπηκοότητας για τη σύζυγο και τις κόρες του Mir Rahmani, παρόλο που η γραφειοκρατία τους περιελάμβανε ύποπτα «πλαστά έγγραφα».

Ο φόβος για Ταλιμπάν

Ενώ η μήνυση του Ραχμάνι στις 31 Ιανουαρίου δείχνει ότι διατήρησαν την υπηκοότητά τους παρά τη συμβουλή της Επιτροπής Νικολάτου να επανεξετάσει το καθεστώς τους, λένε ότι τώρα ανησυχούν ότι οι κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών θα μπορούσαν να τους κοστίσουν τα κυπριακά τους διαβατήρια.

Στην αγωγή τους, οι Ραχμάνι υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις «τους εκθέτουν σε σοβαρό κίνδυνο απώλειας ιθαγένειας, πιθανή απέλαση στο Αφγανιστάν όπου αυτοί και οι οικογένειές τους, εάν επιστραφούν, θα αντιμετώπιζαν σοβαρή απειλή και κίνδυνο δίωξης και σωματικής βλάβης στα χέρια των Ταλιμπάν».

Η μήνυση εξέφραζε ανησυχία ότι ο Ajmal Rahmani θα μπορούσε να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Ντουμπάι εάν του ανακληθεί το κυπριακό διαβατήριο, σημειώνοντας ότι «η διαμονή του συνδέεται με την κυπριακή του υπηκοότητα».

Ο Ajmal Rahmani παραπονέθηκε επίσης ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν τα σημαντικά επιχειρηματικά του συμφέροντα στη Γερμανία, όπου οι εταιρείες του κατέχουν ακίνητη περιουσία αξίας 212 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ άλλων εικαζόμενων επιπτώσεων, η γερμανική μονάδα του γίγαντα υπολογιστών IBM ακύρωσε τη μίσθωση για τα κεντρικά της γραφεία στη χώρα, το οποίο βρισκόταν σε ένα κτίριο που ανήκει σε θυγατρική της κυπριακής εταιρείας χαρτοφυλακίου του Ajmal Rahmani, RG Holdings Limited.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Οι φήμες για πραξικόπημα και ο ρόλος μαφιόζου στα κατεχόμενα

Published

on

Αίσθηση προκαλούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Τουρκία οι πληροφορίες ότι απετράπη απόπειρα συνωμοσίας -ή, κατά ορισμένους κύκλους, ακόμη και απόπειρα πραξικοπήματος- εις βάρος της κυβέρνησης Ερντογάν, «με εμπλοκή ανθρώπων της Μαφίας και στελεχών της Αστυνομίας».

Σύμφωνα με την DailySabah, η Γενική Εισαγγελία στην Άγκυρα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τέσσερις δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονταν στη μονάδα οργανωμένου εγκλήματος της αστυνομίας της πρωτεύουσας, συνελήφθησαν. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται και αρχηγοί της αστυνομίας που φέρεται να συμμετείχαν σε συνωμοσία κατά πολιτικών.

Το γραφείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αστυνομικοί «συμπεριλήφθηκαν σε έρευνα για τους ισχυρισμούς ενός ”μυστικού αυτόπτη μάρτυρα”, σε μια υπόθεση εναντίον του αρχηγού του οργανωμένου εγκλήματος που συνελήφθη πέρυσι, του Αϊχάν Μπόρα Καπλάν.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «σχέδιο», χωρίς να αναφέρει ονόματα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια δεσμεύτηκε να διερευνήσει πλήρως τη συνωμοσία.

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης τονίζουν πως οι ύποπτοι προσπάθησαν να πλήξουν ανθρώπους κοντά στην κυβέρνηση και πολιτικούς σε μια έρευνα διαφθοράς.

Το άτομο που φέρεται να διέρρευσε τις πληροφορίες είναι μέλος της μαφίας, ο Σερντάρ Σέρτσελικ, νούμερο 2 στην ιεραρχία.

Ο Σέρτσελικ, σε αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozcu, δηλώνει ότι, ευρισκόμενος στην Κύπρο και καταζητούμενος στην Τουρκία, τον κάλεσαν στην Άγκυρα, όχι για να τον συλλάβουν, αλλά για να δώσει μια κατάθεση, και του υποσχέθηκαν ότι στη συνέχεια θα αφηνόταν ελεύθερος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, παρουσιάστηκε ο ίδιος στο κλιμάκιο της τουρκικής αστυνομίας στην κατεχόμενη Κύπρο, από εκεί τον έστειλαν αεροπορικώς στην Άγκυρα, όπου τον περίμεναν στελέχη της Διεύθυνσης Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος της αστυνομίας.

Στην Άγκυρα, όπως λέει, του ζητήθηκε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας, υπό την απειλή ότι, αν δεν δεχτεί, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη.

Τουρκία: Ο μάρτυρας υπέγραψε κατάθεση και εξαφανίστηκε στο εξωτερικό

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο προστατευόμενος μάρτυρας υπέγραψε 19σέλιδη κατάθεση και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και «βραχιολάκι», ωστόσο αργότερα διέφυγε στο εξωτερικό.

Στην ομολογία του, ο Σέρτσελικ φέρεται να κατέθεσε κατά στελεχών της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Αστυνομικές πηγές ωστόσο διέψευσαν, σύμφωνα με τη Sozcu, ότι ο Σέρτσελικ ενέπλεξε τα ονόματα των πρώην υπουργών Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζταγ, καθώς και του διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Χασάν Ντογάν.

Στη σκιά του σάλου, απομακρύνθηκαν χθες, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής της Άγκυρας, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και ο αναπληρωτής διευθυντής της ίδιας υπηρεσίας.

Σήμερα έγινε γνωστό από την εισαγγελία ότι συνελήφθησαν τρεις αστυνομικοί διευθυντές και ένας αξιωματικός της αστυνομίας στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών, χωρίς να κατονομάζονται.

Ο εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ανέφερε πως «είναι θέμα ύπαρξης και τιμής του Κράτους Δικαίου να το δείξουμε αυτό σε όλους και να τους βάλουμε όλους στη φυλακή», ενώ «έδειξε» ως αυτουργούς της συνωμοσίας τους «γκιουλενιστές» (FETO), τους οπαδούς δηλαδή του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Πλησιάζει η στιγμή που θα πληρώσουν το τίμημα και δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν τα προδοτικά μέλη της FETO στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και οι λεγόμενοι δημοσιογράφοι που έχουν πουληθεί και στρατολογηθεί ως εκπρόσωποί τους» είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στην Κ.Ο του ΑΚΡ, ανέφερε:

«Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε να επανεμφανιστούν φαινόμενα χειραγώγησης μέσω της γραφειοκρατίας, τα οποία ξεπεράσαμε τα τελευταία 21 χρόνια ως αποτέλεσμα επίπονων αγώνων. Παρακολουθούμε κάθε περιστατικό που ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα σε όλες του τις διαστάσεις μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Όποιος παρεκκλίνει από το νόμο, όποιος κάνει λάθος, θα βρεθεί οπωσδήποτε προ των ευθυνών του με βάση το νόμο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην κάνει κανείς το καθήκον του απέναντι στη χώρα και το έθνος. Για εμάς, κάθε δευτερόλεπτο είναι διαπίστευμα από το έθνος μας και οφείλουμε να το ξοδεύουμε για το έθνος μας».

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία του BBC, το βράδυ της Τρίτης ο Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς, και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε ότι «θα καταστρέψουμε εκείνους που συμπορεύονται με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τα παρακλάδια τους και τις οργανώσεις οργανωμένου εγκλήματος και όποιον προσπαθεί να κάνει κόλπα εις βάρος του κυρίου προέδρου μας, της κυβέρνησής μας και των πολιτικών μας με τις τακτικές της FETΟ με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τα κόλπα και τις παγίδες τους».

Πηγή: iefimerida

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στη Λεμεσό: 30χρονος απεβίωσε ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο

Published

on

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο νεαρός καθώς έπαιζε ποδόσφαιρο με φίλους του σε γήπεδο ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο για να μεταφέρει τον 30χρονο στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η Αστυνομία διερευνά αιφνίδιο θάνατο.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending