Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

50 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974

Published

on

Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 που σχεδιάστηκε από το χουντικό καθεστώς των Αθηνών και εκτελέστηκε με τη συμμετοχή της ΕΟΚΑ Β’ στην Κύπρο.

Με τον ελληνισμό της Κύπρου αδύναμο αμυντικά με την απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας και αποδιοργανωμένο από εσωτερικές συγκρούσεις την περίοδο 1971-1974, η χούντα των συνταγματαρχών με τους εδώ συνεργάτες της έθεσαν ως βασικό τους στόχο την ανατροπή του νόμιμου Προέδρου της Δημοκρατίας Μακαρίου ΙΙΙ εναντίον του οποίου κινήθηκαν με στρατιωτικές δυνάμεις το πρωί της 15ης Ιουλίου.

Τα  σχέδια τους επί της ουσίας απέτυχαν, αφού ο Μακάριος διασώθηκε και μετά από ολιγόμηνη απουσία στο εξωτερικό επέστρεψε στην Κύπρο και ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα. Ομως, οι αποτρόπαιες ενέργειες εναντίον της συνταγματικής τάξης της Κύπρου και της Δημοκρατίας οδήγησαν λίγες μέρες αργότερα και στο δεύτερο έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού. Η Άγκυρα αξιοποίησε το πραξικόπημα ως άλλοθι και εισέβαλε στις 20 Ιουλίου 1974 στο νησί, σκορπίζοντας τον θάνατο, την προσφυγοποίηση και την καταστροφή.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διχοτόμηση της Κύπρου ξεκίνησε όταν το 1967 την εξουσία στην Ελλάδα κατέλαβε η στρατιωτική δικτατορία. Οι σχέσεις μεταξύ αυτού του καθεστώτος και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μακάριου Γ’ ήταν τεταμένες επειδή ο Μακάριος αρνήθηκε να είναι ένας Πρόεδρος υπό κηδεμονία.

Με το σήμα “Αλέξανδρος εισήλθε νοσοκομείον», ο επικεφαλής των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο ταξίαρχος Μ. Γεωργίτσης ανήγγειλε στην ηγεσία της ελληνικής χούντας, το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974, την έναρξη του πραξικοπήματος ενάντια στον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Κύπρου.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 15 Ιουλίου 1974, ο Μακάριος επέστρεφε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία από την εξοχική του κατοικία στο Τρόοδος, όπου είχε περάσει το Σαββατοκύριακο. Την ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ο Μακάριος δεχόταν μια ομάδα ελληνοπαίδων από την Αίγυπτο.

Όταν τα πυρά πύκνωσαν και το Προεδρικό Μέγαρο άρχισε να κανονιοβολείται από τα τεθωρακισμένα της Εθνικής Φρουράς, ο Μακάριος, αφού προστάτευσε πρώτα τους μικρούς του επισκέπτες, στη συνέχεια διέφυγε από τη μοναδική αφύλακτη δίοδο, που υπήρχε στα δυτικά του Προεδρικού Μεγάρου. Κατέφυγε στη Μονή Κύκκου και στη συνέχεια στην Πάφο. Και ενώ οι πραξικοπηματίες θεωρούσαν τον Μακάριο νεκρό και το ανακοίνωναν συνεχώς μέσω του ΡΙΚ, αυτός ήταν ζωντανός και απηύθυνε μήνυμα μέσω ενός αυτοσχέδιου ραδιοσταθμού της Πάφου όπου δήλωνε στο λαό:

“Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις, ποιος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος, τον οποίο συ εξέλεξες δια να είναι ο ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός. Είμαι ζωντανός. Και είμαι μαζί σου, συναγωνιστής και σημαιοφόρος εις τον κοινόν αγώνα. Το πραξικόπημα της χούντας απέτυχε. Εγώ ήμουν ο στόχος της και εγώ, εφόσον ζω, η Χούντα εις την Κύπρον δεν θα περάση. Η Χούντα απεφάσισε να καταστρέψη την Κύπρο.Να την διχοτομήση.Αλλά δεν θα το κατορθώση. Πρόβαλε παντοιοτρόπως αντίστασιν εις την Χούντα. Μη φοβηθής. Ενταχθήτε όλοι εις τα νομίμους δυνάμεις του κράτους. Η Χούντα δεν πρέπει να περάση και δεν θα περάση. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.”

O Μακάριος επιβιβάστηκε σε βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος και μέσω Μάλτας μετέβη στο Λονδίνο, όπου την επομένη, 17 Ιουλίου, συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Χάρολντ Ουϊλσον και τον Υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κάλαχαν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου και κάλεσαν όλα τα κράτη να πράξουν το ίδιο, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ απέρριψε πρόταση για υποστήριξη του ανατραπέντος καθεστώτος Μακαρίου.

Χρησιμοποιώντας το πραξικόπημα ως πρόσχημα, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο πέντε ημέρες αργότερα. Σε μια εισβολή δύο φάσεων, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και παρά τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ [Ψήφισμα 353 (1974)] και τη γρήγορη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στο νησί, η Τουρκία κατέλαβε το 36,2 τοις εκατό της εδαφικής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτόπισε βίαια περίπου 200.000 Ελληνοκυπρίους από τις εστίες τους.

Άλλοι 20.000 Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι παρέμειναν στις κατεχόμενες περιοχές, εξαναγκάστηκαν και αυτοί τελικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στις ελεγχόμενες από την κυπριακή Κυβέρνηση περιοχές.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να αγνοούνται από τις διακοινοτικές μάχες του 1963 – ’64 και την τουρκική εισβολή του 1974.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, θα ηχήσουν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις με το σύνθημα έναρξης συναγερμού. Οι σειρήνες θα ηχήσουν σήμερα στις 8:20 το πρωί, την ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, και στις 20 Ιουλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από Υπουργούς, θα παραστεί στο καθιερωμένο Μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του Πραξικοπήματος προς προάσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις 15 Ιουλίου, ημέρα του πραξικοπήματος, στις 8:30 π.μ. Θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των πεσόντων.

Εξάλλου, στα μνημόσυνα που θα πραγματοποιηθούν στους Μητροπολιτικούς Δήμους, την Κυβέρνηση εκπροσώπησαν και θα εκπροσωπήσουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με την κατάθεση στεφάνων εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη Λεμεσό ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης (Καθολική), στη Λάρνακα ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής  Νικόδημος Δαμιανού, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, στην Πάφο ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Θεοδώρου ενώ στο Παραλίμνι τα μνημόσυνα για το Πραξικόπημα θα τελεστούν μαζί με τα μνημόσυνα για την Εισβολή στις 21 Ιουλίου, 2024.

Στις 11:00 συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση η Ολομέλεια της Βουλής για καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Κόμματα και οργανώσεις καταδικάζουν το πραξικόπημα της Χούντας και διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΗΜΟΙ

Τιμούν τη Γιαγιά με Μουσική και Παράδοση στο Θέατρο Λατσιών

Published

on

Ο Δήμος Λατσιών-Γερίου, σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Όμιλο Ακρίτες Γερίου και τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας Κύπρου, διοργανώνει μια ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο «Παραδοσιακή Κυπριακή Βραδιά», αφιερωμένη στη γιαγιά – την καρδιά της κυπριακής οικογένειας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025 και ώρα 8:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών και τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λατσιών-Γερίου, κ. Χρίστου Πιτταρά.

Μέσα από μουσική, χορό και πολιτιστικά δρώμενα, η βραδιά θα αποτελέσει έναν ύμνο στην κυπριακή παράδοση και στη διαχρονική παρουσία της γιαγιάς ως θεματοφύλακα αξιών, παραδόσεων και οικογενειακής συνοχής.

Η είσοδος έχει συμβολικό κόστος €5, με όλα τα έσοδα να διατίθενται για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λατσιών-Γερίου. Εισιτήρια διατίθενται:

  • Στα γραφεία του Δήμου (καθημερινά 8:00 π.μ. – 2:30 μ.μ.)
  • Διαδικτυακά μέσω ticketmaster.cy
  • Από τα Box office των καταστημάτων ACS

Μια βραδιά γεμάτη συναισθήματα, παράδοση και τιμή σε όσες γιαγιάδες στάθηκαν φάροι ζωής. Μην τη χάσετε!

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιτυχημένη η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «ΕΣΥ για ΣΕΝΑ» του Λάκη Αργυρού στον Στρόβολο

Published

on

Με ιδιαίτερη επιτυχία και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025 η παρουσίαση του βιβλίου «ΕΣΥ για ΣΕΝΑ» του Λάκη Αργυρού, στο Μουσείο Εθνομάρτυρα Κυπριανού, στον Στρόβολο. Η εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Στροβόλου κ. Σταύρου Σταυρινίδη, αποτέλεσε μια πραγματική γιορτή λόγου και συναισθημάτων, συγκεντρώνοντας πλήθος φίλων της λογοτεχνίας, προσωπικότητες της πολιτιστικής και πολιτικής ζωής του τόπου, καθώς και συμπολίτες του συγγραφέα.

Το βιβλίο, μετά από ένα αξέχαστο ταξίδι που διήρκεσε μήνες και περιλάμβανε σημαντικές πόλεις της Ελλάδας – Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δοξάτο Δράμας, Δράμα, Σέρρες, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Αθήνα – και αγαπημένες γωνιές της Κύπρου όπως η Λεμεσός, η Λάρνακα, η Πάφος, η Κυπερούντα και η Αθηένου, επέστρεψε τελικά στον τόπο όπου γεννήθηκε: τον Στρόβολο.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο συγγραφέας – μέλος της οικογένειας του Δήμου Στροβόλου και πρώην εργαζόμενος επί 31 χρόνια στον Δήμο – μοιράστηκε με το κοινό τη διαδρομή και την ψυχή του έργου του, το οποίο αποτυπώνει έναν βαθύ εσωτερικό διάλογο, γεμάτο προσωπικές αλήθειες και στοχασμούς.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου, τον Ελληνικό Πνευματικό Όμιλο Κύπρου (ΕΠΟΚ), τις Εκδόσεις Ευγνώμων και τον ίδιο τον συγγραφέα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν:

  • Η Δρ Μαρία Μιχαηλίδου, Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου
  • Ο κ. Σταύρος Σταυρινίδης, Δήμαρχος Στροβόλου
  • Η κα Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
  • Ο κ. Μιχάλης Δαμιανός, Υπουργός Υγείας
  • Η κα Νάγια Ρούσου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΜΜΕ, Ακαδημαϊκός και Συγγραφέας

Κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η κα Χρυσόθεμι Χατζηπαναγή, Πρόεδρος του ΕΠΟΚ, ενώ την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία η εκδότρια κα Άντρη Χαϊράλλα.

Ο συγγραφέας αντιφώνησε με λόγια γεμάτα ευγνωμοσύνη, προσφέροντας στο κοινό μια αυθεντική και ανθρώπινη ματιά στο έργο του, υπογραμμίζοντας τη σημασία του να επιστρέφει κανείς στις ρίζες του.

Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το CityChannel.live και το Lefkosia.news, ενώ υποστηρικτής ήταν η εταιρεία Blue Bird Sweets.

Θερμές ευχαριστίες αποδόθηκαν σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της ξεχωριστής βραδιάς, που δεν αποτέλεσε απλώς μια βιβλιοπαρουσίαση, αλλά μια γιορτή επανασύνδεσης του δημιουργού με την κοινότητα και τη γενέθλια γη του.

Η παρουσία όλων τίμησε τον συγγραφέα και επιβεβαίωσε πως το βιβλίο «ΕΣΥ για ΣΕΝΑ» δεν είναι απλώς ένα έργο λόγου, αλλά ένα ταξίδι καρδιάς που συνεχίζεται, με σταθμό τον κάθε αναγνώστη.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: «Δεν ξεχνάμε – η κατοχή συνεχίζεται»

Published

on

Σαφές μήνυμα κατά του εφησυχασμού στην αποφοίτηση της Θεολογικής Σχολής.

Μήνυμα ενότητας, αντίστασης και ευθύνης έστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος κατά την τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής, υπογραμμίζοντας πως «η κατοχή δεν είναι παρελθόν, αλλά παρούσα απειλή για την ελευθερία και την ψυχή του λαού μας».

Μιλώντας σε κλίμα συγκίνησης και περισυλλογής, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι νέοι θεολόγοι σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται.

«Η αποστολή σας δεν περιορίζεται στο να διδάξετε. Είστε πλέον φωνές πίστης, αλήθειας και ελπίδας. Σε καιρούς που η Ιστορία κινδυνεύει να παραγραφεί, εσείς να την κρατάτε ζωντανή», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ειδική αναφορά έκανε στην τουρκική εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή, κάνοντας λόγο για «εθνικό και πνευματικό ακρωτηριασμό» και χαρακτηρίζοντας την κατοχή ως «μορφή διαρκούς εκτουρκισμού, πολιτιστικής εκκαθάρισης και αφαίρεσης της ιστορικής μας μνήμης».

«Δεν είναι καιρός για ψευδαισθήσεις. Η Εκκλησία δεν δέχεται λύση με τίμημα τη λήθη», πρόσθεσε με νόημα.

Ο Μακαριώτατος υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο σταδιακού συμβιβασμού με την κατοχή. «Το 2023 είπα πως δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί η Ιστορία. Το επαναλαμβάνω σήμερα με μεγαλύτερη ένταση», τόνισε, ενώ υπενθύμισε και τη συγκινησιακή του δήλωση από την κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα: «Οι πέτρες μιλούν. Και κραυγάζουν: επιστροφή».

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ