Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απαιτείται επιπλέον οικονομική υποστήριξη για τους ασθενείς που στέλνονται στο εξωτερικό.

Published

on

Τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής ετοιμάζονται να στείλουν επιστολή στον Πρόεδρο Νίκο Χριστοφιλίδη ζητώντας την περίληψη ποσού 4 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2024 προκειμένου να υποστηριχθούν οι συγγενείς ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής την Πέμπτη, συζητήθηκε η υπόθεση. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ανάγκη κάλυψης μη ιατρικών εξόδων, όπως μεταφορά, διαμονή και διατροφή, για ασθενείς και τους συνοδούς τους όταν το κράτος αποφασίζει να τους στείλει στο εξωτερικό για θεραπεία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Διπλάρος υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για το κράτος να αναλάβει ευθύνη, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει μόνο 350.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει συγκεκριμένους επιδοτούμενους ασθενείς στο εξωτερικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Διπλάρο, μια μελέτη του 2020 για το θέμα δείχνει ότι τα απαιτούμενα κονδύλια για την υποστήριξη οικογενειών που αναζητούν θεραπεία στο εξωτερικό θα έπρεπε να ανέρχονται σε 4 εκατομμύρια ευρώ.

Με την ομόφωνη υποστήριξη όλων των μελών της επιτροπής, η επιστολή θα σταλεί στον Χριστοφιλίδη μέχρι την Παρασκευή το αργότερο.

Ο Διπλάρος τόνισε τις δυσάρεστες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες λόγω των επίμηκων παραμονών των ασθενών και των συνοδών τους στο εξωτερικό, εξηγώντας ότι «από τους περίπου 1.200 ασθενείς που στέλνονται στο εξωτερικό, μόνο περίπου το 10% από αυτούς έχουν τα έξοδα τους καλυμμένα από το κράτος».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου επανέλαβε τη θέση του κόμματός της για τη συνεχή ανάπτυξη του τομέα υγείας στην Κύπρο προκειμένου να μειωθεί η ανάγκη για θεραπεία στο εξωτερικό.

Ωστόσο, υποστήριξε επίσης ότι χρειάζονται υψηλότερα κονδύλια από το κράτος για τους ασθενείς που στέλνονται στο εξωτερικό.

“Είναι εξαιρετικά αδικαιολόγητο το γεγονός ότι μόνο το 10% των ασθενών που στέλνονται στο εξωτερικό για θεραπεία λαμβάνουν κρατική ενίσχυση”, είπε. “Το κράτος πρέπει να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο για αυτούς”.

Άλλα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για το θέμα, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών του ΔΗΚΟ Χρύσανθου Σαββίδη, του ΕΔΕΚ Ανδρέα Αποστόλου και του ΔΗΠΑ Μιχάλη Υιακούμη.

Όλοι τόνισαν τις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και οι ασθενείς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και προέτρεψαν για ολοκληρωμένη υποστήριξη του κράτους πέρα από τα ιατρικά έξοδα.

Επιπλέον, ο Διπλάρος εξέφρασε τη λύπη του για την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, του οποίου η συμπερίληψη στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το 2024 βρίσκεται προς το παρόν υπό αμφισβήτηση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Μάριος Χαραλάμπιδης είπε ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου “έχει περιορισμένη εξουσία, πράγμα που το εμποδίζει από το να εκτελεί σημαντικό έργο για τους ασθενείς.”

Το ΟΣΑΚ είχε ήδη ζητήσει τη συμπερίληψη του Ινστιτούτου στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το 2024 σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου λειτουργεί ως η επιστημονική αρχή εμπειρογνώμονα σε θέματα που σχετίζονται με τον καρκίνο, επιφορτισμένη με τον οργανισμό και τον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν τη διαχείριση του καρκίνου στην Κύπρο.

Πηγή: CyprusMail.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραμπ: Αν με δολοφονήσει η Τεχεράνη ελπίζω οι ΗΠΑ να σβήσουν Ιραν από χάρτη

Published

on

Ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα «σβήσουν» το Ιράν από τον χάρτη, «από την επιφάνεια της Γης», αν δολοφονηθεί με υπαιτιότητα της Τεχεράνης, ανέφερε χθες Πέμπτη, μια ημέρα αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην «απειλή» αυτή.

«Αν όντως ‘δολοφονήσουν τον πρόεδρο Τραμπ’, κάτι που είναι πάντα μια πιθανότητα, ελπίζω ότι η Αμερική θα αφανίσει το Ιράν, θα το σβήσει από την επιφάνεια της Γης», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο μέσω Truth Social.

«Αν δεν το κάνουν, οι αμερικανοί ηγέτες θα θεωρηθούν δειλοί!», πρόσθεσε.

Προχθές Τετάρτη, στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου τόνισε πως «όπως μάθαμε πρόσφατα, αυτοί (σ.σ. το Ιράν) απειλούν ξεδιάντροπα να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Τραμπ».

Οι αμερικανικές αρχές έλαβαν, κατά δημοσιεύματα, πληροφορίες πριν από μερικές εβδομάδες σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη απεργάζεται συνωμοσία εναντίον του κ. Τραμπ· αποφάσισαν να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας του.

Το Ιράν διέψευσε κατηγορηματικά τη «μοχθηρή» κατηγορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απειλούσαν ανήλικο για υπόθεση κλοπής αυτοκινήτου – Τους πέρασαν χειροπέδες

Published

on

Καταγγέλθηκε χθες στην Αστυνομία από 52χρονο ότι γύρω στις 7.40 το απόγευμα της 24ης Ιουλίου, ενώ βρισκόταν στην οικία του στην Πάφο με τον ανήλικο γιo του, μετέβησαν εκεί με αυτοκίνητο, τρία άγνωστα τους πρόσωπα τα οποία ζητούσαν από τον ανήλικο όπως τους υποδείξει τις οικίες των άλλων τριών ανηλίκων που εμπλέκονταν όπως και αυτός,  σε υπόθεση κλοπής αυτοκινήτου που διαπράχθηκε μεταξύ των ημερομηνιών 19-21 Ιουλίου στην Πάφο.

Ο οδηγός του εν λόγω αυτοκινήτου, φέρεται να απείλησε τον 52χρονο και τον ανήλικο γιο του για να μπουν στο αυτοκίνητο του και να του υποδείξουν τις οικίες των άλλων τριών ανηλίκων, ενώ φέρεται επίσης να τους απείλησε να μην ειδοποιήσουν την Αστυνομία, διαφορετικά θα τους έκανε κακό.

Αφού εισήλθαν οι δύο παραπονούμενοι στο αυτοκίνητο, τους οδήγησαν σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου φέρεται να τους απείλησε ξανά και να τους ζήτησε επίσης το χρηματικό ποσό των €10,000. Στη συνέχεια, τους μετέφεραν στην οικία τους και αναχώρησαν.

Για την υπόθεση προέκυψε μαρτυρία εναντίον τριών προσώπων ηλικίας 29, 48 και 23 ετών, οι οποίοι και συνελήφθησαν βάσει δικαστικών ενταλμάτων και τέθηκαν υπό κράτηση.

Το ΤΑΕ Πάφου συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αγγίζει» τους 38 βαθμούς ο υδράργυρος – Πού αναμένονται μεμονωμένες βροχές

Published

on

Σήμερα ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτύσσονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις και αναμένονται μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στα νότια παράλια, μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 34 στα υπόλοιπα παράλια και στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Εποχική χαμηλή πίεση και ασταθής αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή.

Σήμερα ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτύσσονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις και αναμένονται μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στα νότια παράλια, μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 34 στα υπόλοιπα παράλια και στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά θα παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς 3 και παροδικά μέχρι μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θάλασσα στα δυτικά θα παραμείνει λίγο ταραγμένη αλλά στα υπόλοιπα παράλια σταδιακά θα καταστεί ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 18 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτύσσονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις και πιθανό να πέσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα ορεινά.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα το Σάββατο, τα οποία είναι κοντά στους κλιματικούς μέσους όρους. Την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμένεται σταδιακά άνοδος.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending