Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στόχος η μείωση κόστους και ρύπων με τη δράση στις ΑΠΕ, απαντά η ΑΗΚ σε κριτική

Published

on

Η δραστηριοποίηση της ΑΗΚ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συμβάλλει στη μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα στη μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΗΚ, απαντώντας σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού.

Ο Σύνδεσμος επέκρινε την ΑΗΚ ότι «στραγγαλίζει τον ανταγωνισμό», με αφορμή το Φωτοβολταϊκό Πάρκο που εγκαινίασε στο Ακρωτήρι, δυναμικότητας 12MW.

Στην ανακοίνωση της Αρχής Ηλεκτρισμού, αναφέρεται ότι η AHK Προμήθεια αγοράζει την απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας για τους πελάτες της από την ΑΗΚ Παραγωγή και μέσω σχετικών συμβάσεων με ιδιώτες παραγωγούς ΑΠΕ, οι οποίοι έχουν υλοποιήσει τα έργα τους στο πλαίσιο Σχεδίων του Υπουργείου Ενέργειας με εγγυημένη τιμή και που δεν είναι ενταγμένα στη μεταβατική αγορά. Αυτά, σημειώνει, ανέρχονται σήμερα σε 249MW και όχι σε 520MW, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού.

Προσθέτει ότι τα ποσοστά ενέργειας, που αγοράζει η ΑΗΚ Προμήθεια από την ΑΗΚ Παραγωγή και τους ιδιώτες παραγωγούς ΑΠΕ ως πιο πάνω, κυμαίνονται σήμερα σε 91% και 9% περίπου, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι το κόστος παραγωγής της ΑΗΚ Παραγωγής βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις τιμές των συμβατικών καυσίμων, αφού δεν της επετράπη στα προηγούμενα χρόνια να προχωρήσει στην υλοποίηση δικών της έργων ΑΠΕ, με αντίστοιχο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οικονομικό όφελος για το σύνολο των καταναλωτών.

Με την Απόφαση 112/2023 της ΡΑΕΚ, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου 2023, αναφέρεται ακόμα, η ΑΗΚ Προμήθεια αγοράζει την ενέργεια από ιδιώτες παραγωγούς ΑΠΕ στην ανώτατη τιμή των 11 σεντς/ kWh, ενώ το υπόλοιπο της εγγυημένης τιμής καταβάλλεται προς τους ιδιώτες παραγωγούς από το Ταμείο ΑΠΕ & ΕΞΕ.

«Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, το μέσο κόστος της συνολικής ενέργειας που αγοράζει η ΑΗΚ Προμήθεια έχει μειωθεί σε σχέση με αυτό που θα προέκυπτε πριν την Απόφαση της ΡΑΕΚ. Η εν λόγω μείωση μεταφέρεται στο τιμολόγιο της ΑΗΚ Προμήθειας προς όφελος του συνόλου των πελατών της, και υπολογίζεται γύρω στο 1σεντ/ kWh», αναφέρεται.

Αναφέρεται ακόμα ότι στη Μεταβατική Αγορά Ηλεκτρισμού συμμετέχουν σήμερα 9 ανεξάρτητοι Προμηθευτές και ανεξάρτητοι Παραγωγοί Ενέργειας από ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά) με συνολική εγκατεστημένη ισχύ γύρω στα 263MW. Η ΑΗΚ, προστίθεται, δεν συμμετέχει στη Μεταβατική Αγορά, και οι συμμετέχοντες ανεξάρτητοι Παραγωγοί πωλούν σε Ανεξάρτητους Προμηθευτές σε τιμές που καθορίζουν μεταξύ τους οι ίδιοι με ιδιωτικές συμβάσεις. Το περίσσευμα Ενέργειας που παράγουν οι συμμετέχοντες ανεξάρτητοι παραγωγοί από ΑΠΕ στη Μεταβατική Αγορά και δεν μπορούν να απορροφήσουν οι ανεξάρτητοι προμηθευτές, συνεχίζει η ανακοίνωση, η ΑΗΚ Προμήθεια, σύμφωνα με τους Κανονισμούς Μεταβατικής Ρύθμισης, υποχρεούται να το αγοράζει στο εκάστοτε «κόστος αποφυγής», το οποίο σήμερα είναι κοντά στα 21σεντ/ KWh.

Τονίζεται ότι με την πρόσφατη λειτουργία του ΦΒ Πάρκου της ΑΗΚ Παραγωγής στο Ακρωτήρι, του οποίου το κόστος παραγωγής είναι γύρω στα 5 σεντς/kWh, η παραγόμενη ενέργεια έχει ενταχθεί στο μίγμα παραγωγής της ΑΗΚ Παραγωγής, συνεισφέροντας στη συνολική συγκράτηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η προσθήκη έργων ΑΠΕ όπως αυτό, στο μίγμα παραγωγής της ΑΗΚ, έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, όσο και στη σταθεροποίηση των τιμών ηλεκτρισμού. Όσο περισσότερα έργα ΑΠΕ εντάσσονται στο μίγμα παραγωγής της ΑΗΚ, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μείωση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, με παράλληλα ισχυρό θετικό, περιβαλλοντικό αντίκρισμα», αναφέρεται.

Η ΑΗΚ σημειώνει επίσης πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕΚ με την οποία αναγνωρίζεται πλέον η σημαντικότητα του ρόλου της ΑΗΚ στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ που θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου. Όπως αναφέρεται, αυτή ήταν μια σταθερή επιδίωξη του Οργανισμού και με τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης επιτρέπεται πλέον στην ΑΗΚ να δραστηριοποιηθεί ουσιαστικά στον τομέα των ΑΠΕ, συμβάλλοντας στη μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο των καταναλωτών και παράλληλα στη μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων.

Πηγή: Kathimerini

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στη Λευκωσία: Νεκρός 58χρονος – Έπεσε με το φορτηγό σε χαράδρα

Published

on

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες το απόγευμα στην επαρχία Λευκωσίας, έχασε τη ζωή του ο Λάμπρος Γεωργίου, 58 ετών από την Ανθούπολη.


Συγκεκριμένα, γύρω στις 3.45μ.μ. χθες, ενώ ο 58χρονος οδηγούσε το φορτηγό όχημα του στον δρόμο Άλωνας – Πλατανιστάσας σε κάποιο σημείο του δρόμου, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να καταλήξει σε χαράδρα τεσσάρων μέτρων περίπου.

Ο 58χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε εκτός του οχήματος, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η Τροχαία Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου-Δεν κινδυνεύουν οι κοινότητες (VID)

Published

on

Διαχειρίσιμη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυκτα στην επαρχία Πάφου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και συνεχίζονται οι τελικές κατασβέσεις από τα εναέρια μέσα αλλά και ανάλογες επεμβάσεις εκεί και όπου χρειάζονται.

Κατέκαυσε περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Έχουν δοθεί οδηγίες οι κάτοικοι της κοινότητας Τραχυπέδουλας να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Δεν κινδυνεύουν κοινότητες πλέον.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Ίκαρος 2 με εφτά πτητικά και ένα συντονιστή (5 αεροσκάφη airtractor, 2 Ιορδανικά ελικόπτερα και το συντονιστικό της Ε.Φ).

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διακόπτονται τα μαθήματα λόγω καύσωνα – Κανονικά διεξάγονται οι Παγκύπριες

Published

on

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, διακόπτονται σήμερα τα μαθήματα στις 10:45 π.μ. στα δημόσια σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία, ενώ τα προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Κανονικά θα διεξαχθεί το πρόγραμμα των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, «με βάση τις συστάσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Υγείας, την ερχόμενη Παρασκευή 14/06/2024, ημέρα κατά την οποία προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Δημοτικής Εκπαίδευσης θα διακοπούν στις 10:45 π.μ.».

Χθες η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου είχε δηλώσει ότι μετά την προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας για την Παρασκευή «δώσαμε οδηγίες στα σχολεία, βεβαίως να αξιοποιηθούν οι αίθουσες που έχουν κλιματισμό, να διευκολυνθούν τα παιδιά», ενώ είπε πως «εκεί όπου δεν υπάρχουν, να ληφθεί μια πρόνοια και για τα παράθυρα αλλά και για όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

Σημειώνεται ότι όσοι γονείς/κηδεμόνες επιθυμούν να αφήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους, τη συγκεκριμένη ημέρα, μπορούν να το πράξουν ενώ οι απουσίες των παιδιών εκείνη την μέρα  θα θεωρηθούν δικαιολογημένες.

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι τα μαθήματα ενισχυτικής/υποστηρικτικής διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα διακοπούν επίσης στις 10:45 π.μ.

Το Υπουργείο σημειώνει επίσης ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Continue Reading

Trending