ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πράσινο Βουλής για Υφ. Μετανάστευσης – «Ορόσημο για τη χώρα» λέει ο ΥΠΕΣ
Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε το βράδυ της Πέμπτης τον νόμο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης.
Παράλληλα απορρίφθηκαν τροπολογίες του ΑΚΕΛ που αφορούσαν κυρίως περίληψη ορολογίας για την ένταξη και συμπερίληψη μεταναστών, καθώς και τροπολογία της ΕΔΕΚ για υπαγωγή της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης.
Παρών κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για τη χώρα μας. Χαιρετίζω την ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για τη σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, που θέτει τις βάσεις για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».
«Η συστέγαση των υπηρεσιών υπό την ομπρέλα ενός και μόνο Υφυπουργείου θα έχει ουσιαστικά και πρακτικά οφέλη ως προς τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την εποπτεία των συναρμόδιων κρατικών Υπηρεσιών. Εκτιμούμε ότι η βελτιωμένη εικόνα, απόρροια των στοχευμένων μέτρων που εφαρμόστηκαν τον τελευταίο χρόνο, θα ενισχυθεί περισσότερο με τη λειτουργία του νέου Υφυπουργείου», προσθέτει ο Υπουργός Εσωτερικών.
Ακόμη, αναφέρει πως «η μείωση των αφίξεων, ιδιαίτερα των υπηκόων αφρικανικών χωρών μέσω της Πράσινης Γραμμής, αλλά και η μεγάλη αύξηση των επιστροφών, αντέστρεψαν την αρνητική εικόνα και πλέον η χώρα μας κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό αποχωρήσεων επί αφίξεων».
«Με την ευκαιρία, θα ήθελα να μεταφέρω τις θερμές ευχαριστίες της Κυβέρνησης προς όλους τους βουλευτές και τις βουλεύτριες, για την υπεύθυνη, συναινετική και σοβαρή στάση που τήρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου. Είμαι βέβαιος ότι η αγαστή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το Υπουργείο Εσωτερικών για τα θέματα μετανάστευσης, θα συνεχιστεί και με το αρμόδιο Υφυπουργείο Μετανάστευσης στο ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα.
Επιτρέψτε μου, επίσης, να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και την Υπηρεσία Ασύλου, που εργάστηκαν εντατικά και άοκνα για να στεφθεί με επιτυχία το επίπονο αυτό εγχείρημα», προσθέτει.
«Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα πολυσύνθετο ζήτημα με διεθνείς διαστάσεις, το οποίο επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες που επιβάλλουν συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Αναμφίβολα, η στοχευμένη πολιτική της Κυβέρνησης θα συνεχιστεί με την ίδια σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, με τη συμβολή και την καθοδήγηση της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στον Υφυπουργό που θα αναλάβει τα ηνία του Υφυπουργείου και στην ομάδα του, στο δύσκολο έργο που έχουν ενώπιόν τους», καταλήγει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια
Κατά τη συζήτηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξήρε την πρόοδο που έγινε από την παρούσα Κυβέρνηση στο θέμα της μετανάστευσης με τα αποτέλεσμα να είναι εμφανή αφού, όπως είπε, για πρώτη φορά οι επιστροφές είναι περισσότερες από τις αφίξεις. Ανέφερε ότι η δημιουργία Υφυπουργείου που ήταν εξαγγελία της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη συνάδει πλήρως με τις θέσεις του ΔΗΚΟ για το μεταναστευτικό. Στηλίτευσε το γεγονός ότι για πολλά χρόνια δεν λαμβάνονταν μέτρα, υπήρξαν παραλείψεις και λανθασμένοι χειρισμοί με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το πρόβλημα και να υποφέρει η Κύπρος σήμερα από μεταναστευτική κρίση. Σημείωσε ότι το Υφυπουργείο μετανάστευσης πρέπει να συνεχίσει την πετυχημένη πολιτική του τελευταίου χρονικού διαστήματος, χωρίς να παραβλέπονται οι δυσκολίες που υπάρχουν. Πρόσθεσε ότι επιθυμούν να λύσουν το πρόβλημα και όχι να το εκμεταλλεύονται και θα επιλυθεί αν υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό όργανο.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι το Υφυπουργείο Μετανάστευσης ήταν αδήριτη ανάγκη για τον τόπο για αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Σημείωσε ότι το σύστημα άρχισε να δουλεύει προς την ορθή κατεύθυνση με την Κύπρο να είναι στην πρώτη θέση στην ΕΕ σε αριθμό επιστροφών. Ανέφερε ότι το Υφυπουργείο που θα ασχοληθεί εξειδικευμένα με το θέμα θα φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί μέρος του υβριδικού πολέμου της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε ότι το πρόβλημα της μεταναστευσης λύνεται με μεθοδικότητα και με τη λήψη σωστών μέτρων. Συνεχάρη τον ΥΠΕΣ για τον τρόπο που διαχειρίστηκε αυτό το σοβαρό θέμα με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι αφίξεις και να αυξηθεί ο αριθμός επαναπατρισμού. Ανέφερε ότι η δημιουργία του Υφυπουργείο ήταν εξαγγελία του Προέδρου Χριστοδουλίδη που πολύ σύντομα υλοποιήθηκε και αναμένονται ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αναφερόμενος στην τροπολογία της ΕΔΕΚ για ένταξη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στο Υφ. Μετανάστευσης είπε ότι αυτό θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι στηρίζουν τη δημιουργία Υφυπουργείου με την ελπίδα να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα για την Κύπρο. Εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να δουλέψει και αναφέρθηκε σε δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει και στην ανάγκη συνεννόησης μεταξύ υπουργείων για να δουλέψει. Ανέφερε ότι παρά τη βελτίωση της κατάστασης τα τελευταία χρόνια, ο σημερινός αριθμός των παράνομων μεταναστών είναι πολύ μεγαλύτερος στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Ευχήθηκε να λυθεί το μεταναστευτικό και «ας είμαστε αχρείαστοι». Ωστόσο ανέφερε ότι οι προβλέψεις της Frontex για το 2024 είναι πως θα είναι πολύ χειρότερο του 2023 και ευχήθηκε αυτό να αποδειχθεί λάθος.
Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι απαιτείται ολοκληρωμένη στρατηγική για προστασία και ολοκληρωμένη ένταξη μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία με τη βοήθεια και της ΕΕ προωθώντας δικαιοσύνης και αλληλεγγύη. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να καλλιεργηθεί πνεύμα συνεργασίας μεταξύ μεταναστών και ντόπιων για αμοιβαία κατανόηση και συντονισμό. Είπε ότι η ανάγκη ένταξης των μεταναστών χρειάζεται μακροπρόθεσμες στρατηγικές, για τη δημιουργία δίκαιων και ευνομούμενων και ειρηνικών κοινοτήτων. Είπε ότι όλα αυτά δεν καλύπτονται από το νομοσχέδιο και αυτό τους ανησυχεί. Μόνο μια μακρόχρονη ανθρωποκεντρική και αλληλέγγυα στρατηγική θα βοηθήσει τον τόπο να πάει μπροστά σε αυτό το θέμα, είπε.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης χαιρέτησε τη δημιουργία του Υφυπουργείου και ευχήθηκε να βοηθήσει σε αυτό στο σημαντικό πρόβλημα. Είπε ότι για πρώτη φορά βλέπουμε να φεύγουν περισσότερα άτομα απ’ όσα έρχονται και να εξετάζονται οι αιτήσεις πιο γρήγορα. Αναφέρθηκε στα «κατεστημένα» των διακινητών, δικηγορικά γραφεία και ατζέντηδες που βγάζουν λεφτά από αυτή διαδικασία και ορισμένες ΜΚΟ που πολλές φορές αφήνουν το πρόβλημα να διογκωθεί παρά να το περιορίσουν. Τόνισε την ανάγκη να φιλτράρει κανείς ποιος είναι ο πρόσφυγας και ποιος έχει την πραγματική ανάγκη, ώστε να παραχθεί πραγματικό ανθρώπινο έργο.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να λυθεί το πρόβλημα και ότι οι τελευταίες προτάσεις που πέρασαν για το μεταναστευτικό στη Βουλή ήταν προτάσεις του ΕΛΑΜ. Ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ θα συνεχίσει να λέει την αλήθεια που έλεγε εδώ και χρόνια και ότι μόνο όταν η Κύπρος σταματήσει να είναι ελκυστικός προορισμός για τους μετανάστες θα επιλυθεί το πρόβλημα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν θα λυθούν με τη δημιουργία Υφυπουργείου αλλά μπαίνουμε σε σταθερή τροχιά επίλυσής του. Σήμερα, είπε, βάζουμε στη φαρέτρα μας ένα ισχυρό εργαλείο αντιμετώπισης του προβλήματος. Σημείωσε το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πάφος και ευχήθηκε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα με τη δημιουργία Υφυπουργείου.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ΚΔ έχει να διαχειριστεί μεταναστευτικές ροές πέραν των δυνατοτήτων της και ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το θέμα. Αναφέρθηκε σε «ανήθικη» συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, ώστε οι πλούσιες χώρες να μην ασχολούνται με το μεταναστευτικό και είπε ότι αυτή η «συνειδητή απραξία» οδήγησε στην άνοδο της ακροδεξιάς. Είπε επίσης ότι παρά τη δέσμευση της Κυβέρνησης προεκλογικά το θέμα της ένταξης κάπου χάθηκε σε σχέση με τη δημιουργία του Υφυπουργείου και διερωτήθηκε αν είναι επιλογή η περιθωριοποίηση.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας υπενθύμισε όσα έχει κάνει η προηγούμενη Κυβέρνηση η οποία έθεσε και το θέμα του Υφυπουργείου. Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδωσε τα εύσημα στον τέως Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή για τα όσα έκανε για το θέμα. Ανέφερε ότι διαφαίνεται μια βελτίωση, ωστόσο όπως είπε δεν πανηγυρίζουν και δεν σημαίνει ότι έχει επιλυθεί το μεταναστευτικό.
Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και είπε ότι πρέπει να αποδεχτούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να συνεχίσει αυτή η Κυβέρνηση την προσπάθεια που ξεκίνησε η προηγούμενη.
Τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης του Υφυπουργείου με την ελπίδα να αντιμετωπιστεί ένα σοβαρό εθνικό πρόβλημα.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι ο νυν Υπουργός κινείται γρήγορα και δίνει λύσεις, είναι αποτελεσματικός ωστόσο δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τη δημιουργία Υφυπουργείου. Σημείωσε ότι τα Υφυπουργεία είναι εκτός Συντάγματος και ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η λειτουργία του Υφυπουργείου με επίκληση στο δίκαιο της ανάγκης.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου – Σούπερμαν ευχήθηκε να δουλέψει και να επιτύχει τον σκοπό του το Υφυπουργείο, ωστόσο όπως είπε η μείωση των μεταναστευτικών ροών δεν οφείλεται στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, αλλά στα μέτρα που λήφθηκαν στα κατεχόμενα με τη μείωση των φοιτητών από την Αφρική λόγω εγκληματικότητας και τους ελέγχους που γίνονται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με την ΕΕ.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι η διαχείριση του Μεταναστευτικού απασχόλησε συστηματικά την Επιτροπή σε δέκα συνεδριάσεις τα τελευταία χρόνια. Κεντρικό ζήτημα που καταγράφηκε από όλους ανεξαίρετα, όπως είπε, ήταν η σχεδόν παντελής έλλειψη πολιτικών ένταξης στην Κυπριακή Δημοκρατία για εκείνους που θα παραμείνουν. Είναι, είπε, αυτή η διαπίστωση που οδήγησε σε φαινόμενα περιθωριοποίησης, μισαλλοδοξίας, ρατσισμού.
Πρόσθεσε ότι μελετήθηκε εκτενώς και ενισχύθηκε πάρα πολύ το κυβερνητικό νομοσχέδιο.
Αναφερόμενος στην τροπολογία του ΑΚΕΛ είπε ότι ήταν προς την κατεύθυνση υιοθέτησης κάποιων ευρωπαϊκών πολιτικών. Οι περισσότερες αφορούν την ένταξη και συμπερίληψη των μεταναστών, είπε. Ανέφερε ότι ο ΥΠΕΣ δεν έχει πρόβλημα να ενταχθούν αυτά τα θέματα αλλά συγκυβερνώντα κόμματα θεωρούν προβληματική την τροπολογία.
Ανέφερε ότι θα ψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές που έχουν επέλθει και θα είναι ευτυχείς να ενσωματωθεί η δυνατότητα δημιουργίας δομής συμπερίληψης και ένταξης στο Υφυπουργείο.
Έθεσε επίσης το ζήτημα της συνταγματικότητας των Υφυπουργείων. «Πρέπει να μπει μια τελεία εδώ γιατί η στρέβλωση είναι πολύ μεγάλη», είπε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε από την υφιστάμενη ύφεση του προβλήματος. Να μην ξεχνούμε, είπε, ότι η Κύπρος είναι ένα πολύ μικρό κράτος, ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή που συχνά βρίσκεται σε ανάφλεξη, καθώς και το θέμα του Κυπριακού.
Εμείς, είπε, πιστεύουμε ότι με τις σωστές πολιτικές και πολύ νούσιμα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα και να το θέσουμε υπό έλεγχο. Αυτά που ψηφίσαμε πριν από δύο με δυόμιση χρόνια, είπε, δείχνουν ότι με σωστές νομοθεσίες και με ανθρωπισμό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Όχι με ακραίες ενέργειες, πρόσθεσε, όχι με αποφάσεις του τύπου να κόψουμε τα κονδύλια και να πεθάνουν από πείνα παιδιά και γυναίκες, ούτε με βία, ούτε με πολιτική εκμετάλλευση του θέματος. Ανέφερε ότι έχουν εισηγήσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε αλλά και ποιες πρέπει να είναι οι θέσεις εντός ΕΕ που όντως χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη.
Με σοβαρότητα και σεμνότητα «μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα». Πρόσθεσε ότι θα στηριχθεί το νομοσχέδιο και ότι μπορεί να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα πρωτίστως με σωστές πολιτικές.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης αναφέρθηκε στην ευθύνη να ενεργήσουν με τρόπο ώστε ο κόσμος αυτός να μπορεί να ζει και να αναπτύσσεται με αξιοπρέπεια στις χώρες τους και να μην γίνει αυτό που έγινε και στην Κύπρο «που αναγκαστήκαμε σε κύματα μετανάστευσης». Κάκισε παράλληλα την καλλιέργεια μίσους προς αυτούς τους μετανάστες.
Όπως είπε, δεν είναι με την βία, το ρατσιστικό μίσος που αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα αλλά με πολιτικές με ανθρωπιά, με αλληλεγγύη αλλά και με τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
ΚΕ – Αποτελεσματικότερη η διαχείριση μεταναστευτικού με το Υφυπουργείο
Η σύσταση Υφυπουργείου Μετανάστευσης που ψηφίστηκε σήμερα από την Βουλή των Αντιπροσώπων σηματοδοτεί ένα εξαιρετικής σημασίας ορόσημο για την -ακόμη- αποτελεσματικότερη διαχείριση του Μεταναστευτικού στη χώρα μας, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα «Χ» λέει ακόμη ότι «τους τελευταίους 12 μήνες έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου με απτά αποτελέσματα, κατατάσσοντας την Κύπρο πρώτη ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ως προς τον συσχετισμό αναχωρήσεων-αφίξεων».
Η περαιτέρω επιτάχυνση διαδικασιών που θα καταστεί εφικτή λόγω της λειτουργίας του Υφυπουργείου θα συμβάλει στη διατήρηση και βελτίωση της προόδου που έχει επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο, συμπληρώνει ο κ. Λετυμπιώτης, αναφέροντας τέλος πως «ακόμα μια σημαντική πρόνοια του προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη υλοποιείται».
https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1763292661052477601&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.kathimerini.com.cy%2Fgr%2Fpolitiki%2Fboyli-psifise-to-nomo-gia-to-yfypoyrgeio-metanasteysis&sessionId=4bad7b637bf653c3566a2fa4d4f0a51bba251932&siteScreenName=Kathimerini_Cy&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px
Πηγή: Kathimerini
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εκσυγχρονίζεται ο νόμος για μαρίνες – Το Υφ. Τουρισμού αρμόδια αρχή
Με 40 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει τις μαρίνες στην Κύπρο.
Η βασική στόχευση του νόμου είναι να διευκολύνει τη λειτουργία και τη χρήση των μαρίνων, ενώ παράλληλα εισάγει νέες ρυθμίσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης τους. Με βάση τον νόμο αρμόδια αρχή είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού.
Μια σημαντική αλλαγή αφορά την κατακράτηση σκαφών σε περίπτωση μη καταβολής των τελών χρήσης μαρίνας.
Στο πλαίσιο των αλλαγών, προβλέπεται η ρύθμιση της καταβολής τελών για την παραμονή σκαφών στις μαρίνες, καθώς και η υποχρέωση εγκατάστασης συστημάτων για τη συλλογή αποβλήτων από τα σκάφη και τον ανεφοδιασμό τους με καύσιμα. Επίσης, εισάγεται ο καθορισμός των αγκυροβολίων σκαφών αναψυχής και η αύξηση των ποινών για παραβάσεις της νομοθεσίας.
Στο νέο νόμο προβλέπεται ρύθμιση των ελλιμενισμένων σκαφών που ανήκουν σε κρατικές αρχές, με την εξαίρεση από την καταβολή τελών να ισχύει για το χρονικό διάστημα που καθορίζεται στις συμβάσεις μίσθωσης των μαρίνων. Παράλληλα, οι προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν την εισαγωγή ρυθμίσεων για τη χρήση υδροπλάνων και τη δημιουργία θαλάσσιων ζωνών εξυπηρέτησης υδροπλάνων, υπό τις διατάξεις του περί Πολιτικής Αεροπορίας Νόμου.
Μια ακόμη σημαντική αλλαγή αφορά την κατακράτηση σκαφών σε περίπτωση μη καταβολής των τελών χρήσης μαρίνας, με τον διαχειριστή της μαρίνας να έχει πλέον τη δυνατότητα να ζητήσει δικαστική απόφαση για την απαγόρευση απόπλου του σκάφους.
Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Βουλευτής Κυριάκους Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η νομοθεσία που ήταν 40 χρονών δεν διασφάλιζε τη λειτουργία των μαρίνων, ενός σημαντικού τομέα της οικονομίας όπως έχει διαμορφωθεί. Όπως είπε, κρίθηκε αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός αυτής της νομοθεσίας και πρόσθεσε ότι η διαχείριση των μαρίνων έπρεπε να γίνει με πνεύμα τουριστικής αντίληψης και όχι με πνεύμα διαχείρισης λιμανιών. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, η Βουλή εξανάγκασε την εκτελεστική εξουσία να καθορίσει το Υφυπουργείο Τουρισμού ως αρμόδια αρχή. Πρόσθεσε ότι ο νέος νόμος θα φέρει τον τομέα μπροστά με τη ρύθμιση πολλών θεμάτων.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Θεοπέμπτου χαιρέτισε την πρόταση νόμου, αναφέροντας ότι αγγίζει ένα θέμα που βασανίζει για πολλά χρόνια, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από υγρά και στερεά απόβλητα. Πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζονται πολλά προβλήματα γιατί πολλές φορές δεν υλοποιούνται όσα αναφέρονται στις μελέτες εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Είπε ακόμα ότι το κράτος είναι αναγκαίο να κάνει έλεγχο για τα απόβλητα και ότι το σκάφος όντως τα παρέδωσε και δεν τα έριξε στη θάλασσα.
Πηγή: Kathimerini
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάμερες: Αυξάνεται το προσωπικό λόγω μαζικών τηλεφωνημάτων
Στην αύξηση του προσωπικού που εργάζεται στην εξυπηρέτηση κοινού του τηλεφωνικού κέντρου της αναδόχου εταιρείας του συστήματος φωτοεπισήμανσης προχωρά η ανάδοχος εταιρεία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τις τελευταίες έχει διαπιστωθεί μεγάλη ανάγκη του κοινού να εξυπηρετηθεί από το τηλεφωνικό κέντρο και ότι για σκοπούς αμεσότερης εξυπηρέτησης, η ανάδοχος εταιρεία φρόντισε να αυξήσει το προσωπικό του.
Σημειώνεται, ακόμα, ότι το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει επιπλέον από το καθημερινό εργάσιμο ωράριο και ήμερα Σάββατο μεταξύ των ωρών 08:00-17:00, στον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό (80008009).
Πηγή: Kathimerini
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επεισόδιο Ποταμιάς: Προβαίνει σε υπόδειξη σκηνών ο Καμερουνέζος – Πού έγινε το επεισόδιο και πού άφησε τον Πακιστανό
Σε υπόδειξη σκηνών που σχετίζονται με το επεισόδιο της Ποταμιάς προβαίνει αυτή την ώρα ο 39χρονος από το Καμερούν, ο οποίος ομολόγησε ότι ήταν ο οδηγός του οχήματος ενοικιάσεως στο οποίο επέβαινε ο 24χρονος από το Πακιστάν, ο οποίος έχασε τη ζωή του από σφαίρες αστυνομικού.
Μετά την εξασφάλιση οκταημέρου διατάγματος κράτησης του 39χρονου, ανακριτές αποφάσισαν να τον μεταφέρουν στις σκηνές που σχετίζονται με την σοβαρή αυτή υπόθεση, ώστε να υποδείξει σημαντικές λεπτομέρειες γύρω από την υπόθεση.
Αρχικά μεταφέρθηκε στην οδό Καλυψούς στην Ακρόπολη όπου εκεί, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, είχε αφήσει τον Πακιστανό, ο οποίος σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ήταν ακόμα ζωντανός αλλά φανερά ταλαιπωρημένος. Συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, ο 39χρονος είπε στις Αρχές ότι όταν άφησε τον 24χρονο Πακιστανό στην Ακρόπολη ήταν ζωντανός και περπατούσε, ενώ έμοιαζε σαν να ήταν μεθυσμένος.
Στη συνέχεια, οι ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας θα μεταφέρουν τον υπήκοο Καμερούν στην περιοχή της Ποταμιάς για να επιδείξει και εκεί το σημείο όπου βρισκόταν το όχημα ενοικιάσεως που οδηγούσε, όταν ενεπλάκη στο επεισόδιο με τους αστυνομικούς.
Εκτιμάται ότι επειδή επικρατούσε σκοτάδι, ενδεχομένως να είναι δύσκολο να δείξει το ακριβές σημείο, ωστόσο, είναι σημαντικό για την έρευνα να φανεί η πορεία του οχήματος όταν δέχθηκε τον πυροβολισμό από τον αστυνομικό. Ο ίδιος πάντως, όπως αναφέρθηκε σήμερα στο Δικαστήριο, δεν φάνηκε να είχε αντιληφθεί οτιδήποτε, γι’ αυτό και όταν ο 24χρονος παραπονιόταν για πόνο, δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι προερχόταν από πυροβολισμό, αν και ο 39χρονος παραδέχτηκε ότι κατά το επεισόδιο στην Ποταμιά ρίφθηκαν πυροβολισμοί.
Οι υποδείξεις των σκηνών θα καταγραφούν ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα και για τη θέση των δύο άλλων εμπλεκομένων οχημάτων, όπως και αυτού των αστυνομικών. Το σίγουρο είναι πως ο συλληφθείς δεν έχει πει ακόμη όλα όσα γνωρίζει αφού υπάρχουν αρκετά κενά ακόμα γύρω από την υπόθεση, ενώ τώρα η εμπλοκή και ενός ακόμη Τουρκοκύπριου, που δεν ήταν στο κάδρο των ερευνών, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την υπόθεση.
Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται πως εναντίον του 39χρονου Καμερουνέζου, διερευνώνται αδικήματα που αφορούν σε απόπειρα φόνου, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και υποβοήθηση της παράνομης εισόδου, διέλευσης και παραμονής στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πεντακόσια ευρώ για τη μεταφορά του από τα κατεχόμενα
Κατά τη διαδικασία στο δικαστήριο, ο εξεταστής της υπόθεσης, Υπαστυνόμος του ΤΑΕ Λευκωσίας, Γιάννος Γιαννακός, ανέφερε πως στις 13 Ιανουαρίου του 2025 λήφθηκε πληροφορία στο ΤΑΕ ότι το θύμα βρισκόταν στα κατεχόμενα και έψαχνε τρόπο να επανέλθει στις ελεύθερες περιοχές, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τις Αρχές, αφού θα συλλαμβανόταν για παράνομη παραμονή.
Συμφώνησε να μεταφερθεί στις ελεύθερες περιοχές πληρώνοντας το ποσό των 500 ευρώ, για τη μεταφορά του.
Συμφώνα με πληροφοριοδότη της Αστυνομίας, στις 6 Ιανουαρίου του 2025 ο ύποπτος τον παρέλαβε από τη νεκρή ζώνη της Ποταμιάς, μαζί με ακόμα τέσσερα άτομα, με όχημα ενοικιάσεως.
Κατά την παραλαβή των εν λόγω ατόμων από τη νεκρή ζώνη, περιλαμβανομένου και του θανόντα, αυτοί εντοπίστηκαν από την Αστυνομία, η οποία τους καταδίωξε επειδή προσπάθησαν να διαφύγουν, με τους Αστυνομικούς να πυροβολούν εναντίον τους.
Σύμφωνα πάντα με τον εξεταστή της υπόθεσης, αφού ξέφυγαν από την Αστυνομία κατευθύνθηκαν προς τη Λευκωσία.
Εξάλλου, όπως ανέφερε στην Αστυνομία ο πληροφοριοδότης, ο 24χρονος Πακιστανός κατά τη μεταφορά του στη Λευκωσία παραπονιόταν ότι πονούσε, ενώ ο ίδιος υπέδειξε σχετικό βίντεο 9 δευτερολέπτων, στο οποίο φαίνεται όχημα, στο οποίο υπάρχει οπή στο πισινό καπό και στο πίσω αριστερό κάθισμα.
Απασχόλησε ξανά την Αστυνομία ο 39χρονος
Ο κ. Γιαννακός είπε στο δικαστήριο ότι από έλεγχο στο μηχανογραφημένο σύστημα της Αστυνομίας φαίνεται ότι ο ύποπτος είχε απασχολήσει την Αστυνομία ξανά για υποθέσεις λαθρομεταναστών.
Στο μεταξύ, όπως ακούστηκε ενώπιον Δικαστηρίου, οι Αρχές εξασφάλισαν στις 8 Ιανουαρίου γραπτή μαρτυρία από ισιωτή αυτοκινήτων, ότι 39χρονος μετέφερε το «Ζ» όχημα στο συνεργείο του, για ίσιωμα και μπογιάτισμα και του ζήτησε όπως επιδιορθώσει τη ζημιά, με τον ισιωτή να εντοπίζει οπή στο πίσω μέρος του οχήματος, η οποία είχε έξοδο από τη μέσα πλευρά του καπό.
Σύμφωνα με τον ανακριτή, ο ισιωτής ρώτησε τον ύποπτο από που προκλήθηκε η οπή, με τον 39χρονο να του αναφέρει πως προκλήθηκε από κάποιο σίδερο.
Όπως λέχθηκε στο δικαστήριο, λόγω του ότι ο ισιωτής αντιλήφθηκε ότι «κάτι παράνομο έχει συμβεί» του είπε ότι χρειάζεται δύο μέρες να το επιδιορθώσει, προσπαθώντας να τον προτρέψει να αφήσει το όχημα για επιδιόρθωση.
Ωστόσο, ο κ. Γιαννακός είπε πως ο ύποπτος επέμενε ότι η εργασία πρέπει να γίνει αυθημερόν, ενώ «ήταν συγχυσμένος και αγχωμένος».
Ο ισιωτής, σημείωσε, «φωτογράφισε το όχημα και παρέδωσε τη φωτογραφία στην Αστυνομία, η οποία από τις εξετάσεις που διενήργησε διαπίστωσε ότι το όχημα ανήκε σε πρόσωπο που ασχολείται με ενοικιάσεις οχημάτων».
Σύμφωνα πάντα με τον ανακριτή, ο ύποπτος ενοικίασε το όχημα βάσει συμβολαίου στις 23 Οκτωβρίου 2024 και μέχρι σήμερα είναι στην κατοχή του, αφού κάθε μήνα ανανεώνει το συμβόλαιο. Όπως αναφέρθηκε εντός της αιθούσης του δικαστηρίου η τελευταία φορά που το έπραξε, ήταν στις 8 Ιανουαρίου 2025, δύο μέρες, δηλαδή, μετά το επεισόδιο.
Μέσω των αναφορών του εξεταστή στο δικαστήριο, ακούστηκε ότι οι Αρχές, πριν τη σύλληψη του 39χρονου, έλαβαν άλλες τρεις πληροφορίες, με την πρώτη -όπως ανέφερε- να λέει ότι ο συλληφθείς θεάθηκε να αποβιβάζεται και είχε στην κατοχή του αντικείμενα που έμοιαζαν με εξαρτήματα οχημάτων.
Σύμφωνα πάντα με τον εξεταστή, η δεύτερη ανέφερε πως στο επεισόδιο της 6ης Ιανουαρίου εμπλεκόταν ο ύποπτος, καθώς και τρεις Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι φέρονται να διακινούν καθημερινά μετανάστες μέσω της Ποταμιάς, ενώ για την παράνομη δράση τους χρησιμοποιούν διαφορά οχήματα, μεταξύ των οποίων ένα όχημα Navara, το οποίο που είχε εμπλοκή και στο περιστατικό της 6ης Ιανουαρίου.
Σε σχέση με την τρίτη πληροφορία, είπε πως ένας από τους τρεις ύποπτους Τουρκοκύπριους, που καταζητεί η Αστυνομία, οπλοφορεί και «θέλει να προκαλέσει ζημιά» στα μέλη του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας.
Συνελήφθη σε υπόγειο πολυκατοικίας κρατώντας την κόρη του
Όπως αναφέρθηκε ενώπιον δικαστηρίου, ο συλληφθείς εντοπίστηκε στις 15 Ιανουαρίου στην οδό Κυρήνειας, στην Αγλαντζιά, σε υπόγειο χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας, κρυμμένος πίσω από κομπρεσόρους, ενώ κατά τον εντοπισμό του, κρατούσε την κόρη του, έχοντας το χέρι του στο στόμα της, για να μην μιλά.
Κατά τη σύλληψή του, σύμφωνα με τον ανακριτή, δεν ανέφερε οτιδήποτε.
Ακολούθως, ανέφερε στο δικαστήριο ότι κατά τη σωματική έρευνα εντοπίστηκε το ποσό των 455 ευρώ, καθώς και το κινητό του τηλέφωνο, ενώ του επιστήθηκε η προσοχή του στο νόμο.
Αργότερα, διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του στην παρουσία του, κατά την οποία εντοπίστηκαν διάφορα τεκμήρια, μεταξύ των οποίων το ποσό των 2.380 ευρώ σε μετρητά.
Δεν έφερε ένσταση ο δικηγόρος του
Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος του 39χρονου δεν έφερε ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας, με το δικαστήριο να κρίνει δικαιολογημένο το αίτημα της Αστυνομίας και να εκδίδει διάταγμα κράτησης 8 ημερών.
Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο θα ακολουθήσει λήψη κατάθεσης από τον ύποπτο μέσω διερμηνέα, ενώ θα ληφθούν ακόμα 30 καταθέσεις από άλλα πρόσωπα.
Επίσης, η Αστυνομία θα ζητήσει υπόδειξη σκηνών, καθώς και πλάνα από Κλειστά Κυκλώματα Παρακολούθησης, ενώ θα διενεργηθούν επιστημονικές εξετάσεις σε τεκμήρια που παραλήφθηκαν.
Πηγή: Philenews
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 hours ago
«Κράτος Μαφία»: Τελευταία φουρνιά μαρτύρων με Νίκο Αναστασιάδη – Τελειώνουν μέχρι την άνοιξη οι ακροάσεις
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 hours ago
Εκσυγχρονίζεται ο νόμος για μαρίνες – Το Υφ. Τουρισμού αρμόδια αρχή
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 hours ago
Τζόκερ: Χαμός στα πρακτορεία ΟΠΑΠ – Τριπλάσια συμμετοχή για την αποψινή κλήρωση των €13 εκατ.
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 hours ago
Κάμερες: Αυξάνεται το προσωπικό λόγω μαζικών τηλεφωνημάτων
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 hours ago
Επεισόδιο Ποταμιάς: Προβαίνει σε υπόδειξη σκηνών ο Καμερουνέζος – Πού έγινε το επεισόδιο και πού άφησε τον Πακιστανό