Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η «σκακιέρα» των ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα

Published

on

Το ορόσημο της έναρξης του μήνα του Ραμαζανίου στις 11 Μαρτίου αποδείχθηκε ότι εν τέλει δεν προκάλεσε τις δραματικές εξελίξεις που αρχικά αναμένονταν στο μέτωπο της Γάζας ή στην πορεία των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία. Η πρώτη εβδομάδα του ιερού μήνα των μουσουλμάνων ανέδειξε ότι οι παράγοντες που διαχειρίστηκαν την τοπική πραγματικότητα, διά της επίγνωσης του εφικτού, κατάφεραν να μην προκαλέσουν –τουλάχιστον προς το παρόν– όσα χειρότερα αναμένονταν να συμβούν. Αντιθέτως, οι αισιόδοξες προβλέψεις του περιβάλλοντος Μπάιντεν περί επικείμενης επίτευξης εκεχειρίας διαψεύσθηκαν ακόμη μια φορά.

Ετσι, η πρώτη μέρα του Ραμαζανίου αποδείχθηκε μία απόλυτα συνηθισμένη εργάσιμη Δευτέρα για όλους τους παίκτες του συνεχιζόμενου δράματος: οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις συνεχίστηκαν, στοχευμένες κατά συγκεκριμένων τοπικών παραγόντων της Χαμάς στη νότια Γάζα. Παράλληλα, στρατός και μυστικές υπηρεσίες φρόντισαν να γνωστοποιήσουν ότι ενέκριναν το τελικό σχέδιο εισβολής στη Ράφα. Από την άλλη, η φαινομενική διακοπή της συμμετοχής της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις του Καΐρου, αντικαταστάθηκε από δηλώσεις αξιωματούχων της, που καλούσαν σε ολική ανάφλεξη, στέλνοντας το εξής σαφές μήνυμα: η εκεχειρία θα είναι επιθυμητή μόνο σε περίπτωση που θα οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, προστασία των ηγετικών μελών της οργάνωσης ή εξασφάλιση θεσμικού ρόλου στη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Γάζας. Η στάση της Χαμάς βασίζεται στο ότι η ανοχή της διεθνούς κοινότητας έναντι του Ισραήλ θα εξαντληθεί όσο θα μεταδίδονται εικόνες εξαθλίωσης των αμάχων.

Από την άλλη, η αιγυπτιακή διπλωματία για πολλοστή φορά απέδειξε ότι γνωρίζει να διαβάζει σωστά τον χάρτη. Γνωρίζοντας ότι θα χρειαστούν άλλοι δύο μήνες μέχρι να λειτουργήσει η αμερικανική αποβάθρα που θα καταλήγει ο ανθρωπιστικός θαλάσσιος διάδρομος, συμβιβάστηκε σε μία λύση που εξυπηρετεί προς το παρόν τόσο τον πρόεδρο Σίσι όσο και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Συγκεκριμένα, όταν το περασμένο Σάββατο (9.3) ήταν πια ζήτημα ωρών να διαψευσθούν και πάλι οι προσδοκίες του Μπάιντεν περί εκεχειρίας, η Αίγυπτος προέβαλε ότι άσκησε πιέσεις στον Ισραηλινό υποστράτηγο Γιασάν Αλιάν, συντονιστή επιχειρήσεων σε Γάζα και Δυτική Οχθη, προκειμένου το Ισραήλ να θέσει σε λειτουργία χερσαία ανθρωπιστική δίοδο από το Ισραήλ προς τη βόρεια Γάζα. Το Ισραήλ με τη σειρά του άφησε να φανεί ότι επιδεικνύει διαλλακτικότητα, «υποχωρώντας» στις αιγυπτιακές πιέσεις. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που συνέβη ήταν να επιβληθούν τα τετελεσμένα που το Ισραήλ προετοιμάζει ήδη από την αρχή του πολέμου: να επιτευχθεί ο πλήρης διαχωρισμός της βόρειας Γάζας από τον νότο, προκειμένου να μετατραπεί σταδιακά σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας.

Η νέα χερσαία δίοδος αρχίζει από το ισραηλινό έδαφος, διασχίζει το παλαιστινιακό χωριό Τζοχούρ-Αλ-Ντεκ στη Γάζα και καταλήγει στις ακτές της βόρειας Γάζας. Η νέα δίοδος εγκαινιάστηκε την περασμένη Τρίτη (12.3) από έξι οχήματα του World Food Program του ΟΗΕ, που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα – σηματοδοτώντας την έναρξη μιας πρακτικά ευκολότερης εναλλακτικής έναντι του πολυδάπανου και πρακτικά δύσκολου θαλάσσιου διαδρόμου της «Αμάλθειας».

Αυτό που δεν ειπώθηκε είναι ότι κατά μήκος της νέας αυτής χερσαίας διόδου έχει ήδη εγκατασταθεί από το Ισραήλ τεχνολογικός εξοπλισμός, ικανός να ελέγχει πλήρως την κίνηση προσώπων και οχημάτων από το νότιο προς το βόρειο τμήμα της Γάζας. Ενα πρόσθετο στοιχείο, που δεν επισημάνθηκε δημοσίως, είναι ότι τα οχήματα του ΟΗΕ που εγκαινίασαν την ανθρωπιστική δίοδο δεν ανήκαν στην UNRWA, η οποία, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, είχε τον δικό της ιδιαίτερο ρόλο στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Τέλος, εκτός από το Ισραήλ, ικανοποιημένη από την άρτι εγκαινιασθείσα ισραηλινή χερσαία ανθρωπιστική δίοδο είναι και η Αίγυπτος. Οσο ελεγχόμενη κι αν είναι η πληροφόρηση που προέρχεται από το περιβάλλον του προέδρου Σίσι, πρόσφατες δηλώσεις του νομάρχη του βορείου Σινά επιβεβαίωσαν τις φήμες, ότι τουλάχιστον 10.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες βρίσκονται ήδη στην Αίγυπτο. Υπ’ αυτήν την έννοια, η απομόνωση της βόρειας Γάζας και η αυξημένη ροή ανθρωπιστικού υλικού πιστεύεται ότι θα ανακόψει το προσφυγικό ρεύμα προς Σινά, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πηγή: Kathimerini

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε «Πούτιν» τον Ζελένσκι μπροστά στους ηγέτες του ΝΑΤΟ (VID)

Published

on

Ο Τζο Μπάιντεν, υπό εντεινόμενη πίεση για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ανήγγειλε χθες Πέμπτη τον «πρόεδρο Πούτιν», υποδεχόμενος τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί σκηνής στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον, προτού διορθώσει.

«Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όση και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών, που συνειδητοποίησε το λάθος και επέστρεψε στο μικρόφωνο για να δηλώσει: «…θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι! Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν».

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1811517934751056038&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F1237960%2Fo-mpainten-apokalese-poutin-ton-zelenski-mprosta-stous-igetes-tou-nato-vid&sessionId=597e7be59f6a460beb7462b9b123846ca227d7a4&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς υπερασπίζεται τον Μπάιντεν μετά το φραστικό ολίσθημά του

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε χθες Πέμπτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που προσφώνησε κατά λάθος τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού επιστρέψει στο μικρόφωνο και διορθώσει τον εαυτό του στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον.

«Τα φραστικά ολισθήματα είναι κάτι που συμβαίνει, αν παρακολουθείτε συνεχώς τους πάντες θα βρείτε άφθονα», σχολίασε ο κ. Σολτς, ερωτηθείς για την γκάφα του κ. Μπάιντεν από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου. «Αυτό όμως δεν αλλάζει ούτε ένα πράγμα απ’ όσα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με μεγάλη σαφήνεια στην ομιλία του», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν υπερασπίζεται τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπάιντεν: «όλοι κάνουμε λάθη» 

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται έντονη πίεση να αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου, του φάνηκε να έχει απόλυτο «έλεγχο», να είναι «ακριβής» στους φακέλους που συζητήθηκαν, τους οποίους «γνωρίζει καλά».

«Όλοι μας κάνουμε lapsus», φραστικά λάθη, διαβεβαίωσε ο κ. Μακρόν τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου, σχολιάζοντας τη γκάφα που διέπραξε νωρίτερα ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, προσφωνώντας τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού σπεύσει να διορθώσει τον εαυτό του.

«Έχει συμβεί και σ’ εμένα, και μπορεί να μου συμβεί ξανά αύριο. Θα ζητούσα την επιείκειά σας», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειροπέδες σε 28χρονο για το φόνο του Δημήτρη Ανδρονίκου

Published

on

Στο πλαίσιο διερεύνησης του φόνου του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου η Αστυνομία προχώρησε χθες βάσει δικαστικού εντάλματος, στη σύλληψη ενός ακόμη προσώπου.

Πρόκειται για άντρα ηλικίας 28 ετών, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδιο για άνοιγμα λιμανιού Αμμοχώστου σε μέλη του Οργανισμoύ Τουρκικών Κρατών

Published

on

Το ψευδοκράτος  ετοιμάζεται να ανοίξει το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για πλοία από κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS), σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο λεγόμενος  «υπουργός» Δημοσίων Έργων και Μεταφορών Ερχάν Αρικλί, είπε πως το ψευδορκάτος ως μέλος παρατηρητής του OTS, υπέβαλαν αίτηση πριν από ένα χρόνο για να συμπεριλάβουν το λιμάνι της  Αμμοχώστοu στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports».

Το σχέδιο  συζητήθηκε εκ νέου στην άτυπη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών των OTS που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν στις 5 Ιουνίου, πρόσθεσε.

Ο Αρικλί σημείωσε ότι υπάρχουν συνολικά οκτώ λιμάνια στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports», συμπεριλαμβανομένων δύο από την Τουρκία, και προσπαθούν να κάνουν το λιμάνι της Αμμοχώστου το ένατο λιμάνι του προγράμματος.

Ο Αρικλί επεσήμανε το αυξανόμενο μερίδιο των θαλάσσιων μεταφορών στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου κάθε χρόνο, λέγοντας ότι η συμπερίληψη του λιμανιού της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα θα ήταν επωφελής τόσο για το ψευδοκράτος όσο και για άλλα μέλη του OTS.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την αίτησή τους.

«Η ανάπτυξη πολιτικών, πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των μελών του OTS θα συνέβαλε στην παγκόσμια σταθερότητα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ο Αρικλι, προσθέτοντας: «Θέλουμε το λιμάνι της Αμμοχώστου, το πιο οχυρωμένο μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποτελεί βάση για τα τουρκικά κράτη. ”

«Το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, που θέλουν να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο εμπόριο, θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αμμοχώστου σαν να ήταν δικό τους λιμάνι».

«Θέλουμε να επωφεληθούμε από το αυξανόμενο θαλάσσιο εμπόριο παγκοσμίως και επίσης θέλουμε αυτή η κατάσταση να ωφελήσει πολιτικά τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending