Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλάζει το ολοήμερο σχολείο – Οι 5 βασικοί άξονες

Published

on

Είναι αποφασισμένο το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) και η ίδια η Υπουργός Αθηνά Μιχαηλίδου να αναβαθμίσουν τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου, έτσι ώστε τα παιδιά να επεκτείνουν τον ωφέλιμο χρόνο τους και να αναπτύξουν περαιτέρω τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους, σε ένα παιδαγωγικό περιβάλλον.

Η σταδιακή επέκταση, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, του θεσμού του ολοήμερου σχολείου στην Κύπρο έχει στόχο την καθολική εφαρμογή του στη δημοτική εκπαίδευση και την πιλοτική εφαρμογή του στη μέση εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η αναβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, που αποτελεί μια από τις βασικές δεσμεύσεις στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη στον τομέα της παιδείας, αναλύεται/ βασίζεται σε πέντε κύριους άξονες:

Πρώτο, υιοθέτηση καινοτομιών και προώθηση βελτιώσεων με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών για ένα άνετο, δημιουργικό και οργανωμένο περιβάλλον μάθησης στο ολοήμερο σχολείο.

Δεύτερο, σχεδιασμός, εκπόνηση και υλοποίηση Αναλυτικού Προγράμματος για τα μαθήματα και τις δράσεις του ολοήμερου σχολείου.

Τρίτο, άμεση και διαρκής διασύνδεση του πρωινού σχολείου με το ολοήμερο σχολείο, τόσο σε παιδαγωγικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.

Τέταρτο, διοικητική στήριξη, έλεγχος και αξιολόγηση του ολοήμερου σχολείου.

Πέμπτο, επιμόρφωση/ ενημέρωση εκπαιδευτικών.

Ιστορικό, μορφή και αξία του θεσμού

Ως γνωστό, η λειτουργία των oλοήμερων σχολείων προέκυψε από τις ανάγκες της κοινωνίας και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Το ολοήμερο σχολείο προσφέρει στους γονείς τις απαραίτητες διευκολύνσεις, μέσω της δημιουργικής ενασχόλησης των παιδιών τους, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Ο θεσμός λειτούργησε για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 1999-2000 πιλοτικά, σε μόλις 9 δημοτικά σχολεία. Σήμερα, το ΥΠΑΝ λειτουργεί 220 συνολικά ολοήμερα σχολεία (140 δημοτικά, 72 νηπιαγωγεία και 8 ειδικά σχολεία), στα οποία φοιτούν πέραν των 7 χιλιάδων παιδιών.

Το ολοήμερο σχολείο είναι από τα μεγαλύτερα προγράμματα του ΥΠΑΝ ως προς τον προϋπολογισμό του, με τις προσδοκίες για τα αναμενόμενα αποτελέσματα να είναι ανάλογες. Η λειτουργία ενός ολοήμερου, όπως μέχρι σήμερα λειτουργούσε, περιλαμβάνει τη σίτιση των παιδιών, την ολοκλήρωση της κατ’ οίκον εργασίας τους, μαθήματα Αγγλικών, καθώς και άλλα μαθήματα ενδιαφέροντος όπως Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Τέχνη, Θεατρική Αγωγή, Χορός, Μουσική κ.λπ.

Η κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών εκπαιδευτικών για απασχόληση στο ολοήμερο σχολείο και η εργοδότηση εκπαιδευτικών από τους καταλόγους διοριστέων, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι το πρώτο και σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του θεσμού.

Όπως και η ίδια η Αθηνά Μιχαηλίδου κατ΄επανάληψη δήλωσε, «στόχος του ΥΠΑΝ είναι ο  περαιτέρω εμπλουτισμός αυτών των θεμάτων, αφού η ενασχόληση με αυτές τις δημιουργικές δραστηριότητες είναι μια επιπλέον ευκαιρία για τα παιδιά να αναπτύξουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους, να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους και  παράλληλα να νιώθουν χαρούμενα και δημιουργικά κατά την παραμονή τους στο σχολείο».

Τι αναμένεται από το ολοήμερο σχολείο

Ειδικότερα, η αναβάθμιση του θεσμού αναμένεται, ανάμεσα σε άλλα, να συμβάλει στην περαιτέρω:

• Ολόπλευρη καλλιέργεια και ανάπτυξη των  παιδιών.

• Ικανοποίηση των ειδικών ενδιαφερόντων των παιδιών.

• Προώθηση δράσεων που προάγουν την κοινωνικοποίηση, τη δημιουργικότητα, τη φιλαναγνωσία, την ερευνητική διάθεση, την αισθητική καλλιέργεια και τις πρακτικές ικανότητες των παιδιών.

• Παροχή χρόνου στα παιδιά για διεκπεραίωση της κατ’ οίκον εργασίας τους και για αντιμετώπιση μαθησιακών και άλλων δυσκολιών.

• Προετοιμασία αθλητικών, καλλιτεχνικών και άλλων δραστηριοτήτων.

• Αντιμετώπιση της ανισότητας ευκαιριών ανάμεσα στα παιδιά, λόγω των απογευματινών φροντιστηριακών μαθημάτων και άλλων δραστηριοτήτων.

• Προλαμβάνεται και περιορίζεται η παιδική παραβατικότητα. Τα παιδιά απασχολούνται επωφελώς και αποτρέπονται από το να αναπτύξουν αντικοινωνική συμπεριφορά ή δράση.

• Καταπολεμείται η άμετρη τηλεθέαση και η αλόγιστη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

• Αξιοποιούνται τα σχολικά κτίρια και οι σχολικές εγκαταστάσεις για περισσότερο χρόνο, πέρα από τη χρήση τους για το ημερήσιο πρόγραμμα του σχολείου.

Πηγή: Philenews

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στη Λευκωσία: Νεκρός 58χρονος – Έπεσε με το φορτηγό σε χαράδρα

Published

on

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες το απόγευμα στην επαρχία Λευκωσίας, έχασε τη ζωή του ο Λάμπρος Γεωργίου, 58 ετών από την Ανθούπολη.


Συγκεκριμένα, γύρω στις 3.45μ.μ. χθες, ενώ ο 58χρονος οδηγούσε το φορτηγό όχημα του στον δρόμο Άλωνας – Πλατανιστάσας σε κάποιο σημείο του δρόμου, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να καταλήξει σε χαράδρα τεσσάρων μέτρων περίπου.

Ο 58χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε εκτός του οχήματος, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η Τροχαία Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου-Δεν κινδυνεύουν οι κοινότητες (VID)

Published

on

Διαχειρίσιμη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυκτα στην επαρχία Πάφου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και συνεχίζονται οι τελικές κατασβέσεις από τα εναέρια μέσα αλλά και ανάλογες επεμβάσεις εκεί και όπου χρειάζονται.

Κατέκαυσε περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Έχουν δοθεί οδηγίες οι κάτοικοι της κοινότητας Τραχυπέδουλας να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Δεν κινδυνεύουν κοινότητες πλέον.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Ίκαρος 2 με εφτά πτητικά και ένα συντονιστή (5 αεροσκάφη airtractor, 2 Ιορδανικά ελικόπτερα και το συντονιστικό της Ε.Φ).

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διακόπτονται τα μαθήματα λόγω καύσωνα – Κανονικά διεξάγονται οι Παγκύπριες

Published

on

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, διακόπτονται σήμερα τα μαθήματα στις 10:45 π.μ. στα δημόσια σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία, ενώ τα προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Κανονικά θα διεξαχθεί το πρόγραμμα των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, «με βάση τις συστάσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Υγείας, την ερχόμενη Παρασκευή 14/06/2024, ημέρα κατά την οποία προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Δημοτικής Εκπαίδευσης θα διακοπούν στις 10:45 π.μ.».

Χθες η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου είχε δηλώσει ότι μετά την προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας για την Παρασκευή «δώσαμε οδηγίες στα σχολεία, βεβαίως να αξιοποιηθούν οι αίθουσες που έχουν κλιματισμό, να διευκολυνθούν τα παιδιά», ενώ είπε πως «εκεί όπου δεν υπάρχουν, να ληφθεί μια πρόνοια και για τα παράθυρα αλλά και για όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

Σημειώνεται ότι όσοι γονείς/κηδεμόνες επιθυμούν να αφήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους, τη συγκεκριμένη ημέρα, μπορούν να το πράξουν ενώ οι απουσίες των παιδιών εκείνη την μέρα  θα θεωρηθούν δικαιολογημένες.

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι τα μαθήματα ενισχυτικής/υποστηρικτικής διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα διακοπούν επίσης στις 10:45 π.μ.

Το Υπουργείο σημειώνει επίσης ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Continue Reading

Trending