Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε τις αλλαγές του Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών.

Published

on

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο και του Κανονισμούς που διέπουν τη διαχείριση και τη διάθεση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από σχετική πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό του τρόπου διάθεσης και διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, με την εισαγωγή σαφών κριτηρίων, ώστε να επιτυγχάνεται η διαφάνεια, η ισονομία και η αξιοκρατία και να προστατεύονται τα συμφέροντα του προσφυγικού κόσμου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε πως το Υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, «εισάγουμε νέα διαδικασία για τη διάθεση τουρκοκυπριακών περιουσιών, με κυριότερη καινοτομία την εφαρμογή συστήματος επιλεξιμότητας και μοριοδότησης των αιτητών με σαφείς, αντικειμενικούς και μετρήσιμους δείκτες. Περιορίζεται, με τον τρόπο αυτό, η διακριτική ευχέρεια του Κηδεμόνα που ισχύει όλα αυτά τα χρόνια ως προς την παραχώρηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών και που είχε ως αποτέλεσμα φαινόμενα κατάχρησης και εκμετάλλευσης. Κύριος σκοπός μας είναι η κατανομή των τουρκοκυπριακών περιουσιών να γίνεται με δικαιότερο τρόπο, προς όφελος των εκτοπισθέντων».

Τουρκοκυπριακές Περιουσίες

Χαρακτηριστικά, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «για πρώτη φορά εφαρμόζεται μια δέσμη κριτηρίων και διασυνδέεται η παραχώρηση τουρκοκυπριακής περιουσίας με την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση των αιτητών και τη σύνθεση της οικογένειάς τους, με σκοπό την πρακτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών των προσφύγων. Παράλληλα, προσμετράται επίσης για πρώτη φορά τυχόν άλλη ιδιόκτητη περιουσία που κατέχει ο αιτητής στις ελεύθερες ή τις κατεχόμενες περιοχές.

Τουρκοκυπριακές Περιουσίες_Αναμενόμενα οφέλη
Για παράδειγμα, για την παραχώρηση τουρκοκυπριακής κατοικίας, θα εξετάζονται αρχικά κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως η ακίνητη περιουσία που κατέχει ο αιτητής ή άλλο μέλος της οικογένειάς του στις ελεύθερες ή/και τις κατεχόμενες περιοχές, καθώς και η διαρρύθμιση της προς διάθεση κατοικίας, έτσι ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες στέγασης της οικογένειας. Ακολούθως, και εφόσον ένας αιτητής κριθεί επιλέξιμος, θα εφαρμόζεται το σύστημα μοριοδότησης βάσει της οικογενειακής και της οικονομικής κατάστασης του αιτητή, αλλά και της ακίνητης περιουσίας που κατέχει στις κατεχόμενες περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίζουμε ότι η απόφαση για παραχώρηση θα λαμβάνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες των αιτητών».

Τουρκοκυπριακές Περιουσίες_Κατοικίες

Κατ’ αντίστοιχο τρόπο, συνέχισε, για τη διάθεση γης για γεωργική χρήση, ένας αιτητής θεωρείται επιλέξιμος, μεταξύ άλλων, εάν ασκεί το επάγγελμα ή εάν είναι ιδιοκτήτης γης στα κατεχόμενα. Επιπλέον, καθορίζεται ανώτατο όριο στην έκταση της γης που παραχωρείται, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επανάληψης περιπτώσεων υπερσυσσώρευσης τουρκοκυπριακών περιουσιών σε μεμονωμένα άτομα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δικαιότερη κατανομή της διαθέσιμης γεωργικής γης.

Τουρκοκυπριακές Περιουσίες_Γεωργική γη
Επιπλέον, ο κ. Υπουργός επεσήμανε πως στις περιπτώσεις επαγγελματικών υποστατικών, εισάγεται ως βασικός παράγοντας για να κριθούν επιλέξιμα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αιτούνται τέτοιου υποστατικού, ο βαθμός στον οποίο το εισόδημά τους προέρχεται από επαγγελματική δραστηριοποίηση στο υπό διάθεση υποστατικό. Στη συνέχεια, η μοριοδότηση λαμβάνει υπόψη την ιδιόκτητη περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές, τη σύνθεση της οικογένειας, όπως και την επαγγελματική του κατάσταση και τις γνώσεις του σε σχέση με την προτεινόμενη επαγγελματική δραστηριότητα.

Τουρκοκυπριακές Περιουσίες_Επαγγελματικά υποστατικά
«Πέραν των πιο πάνω, αίρεται σε μεγάλο βαθμό η αδικία που υφίστατο μέχρι σήμερα εις βάρος των κατόχων τουρκοκυπριακών υποστατικών σε σχέση με άλλες ομάδες προσφύγων που έλαβαν κατοικία σε κυβερνητικό οικισμό ή γη, μέσω της εισαγωγής της κληρονομικότητας στις άδειες χρήσης τουρκοκυπριακών κατοικιών», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου, «οι αλλαγές προέκυψαν μετά από μελέτη των στοιχείων που είχαμε στη διάθεσή μας, με απώτερο σκοπό τη ριζική μεταρρύθμιση του τρόπου παραχώρησης τουρκοκυπριακών περιουσιών κατά έναν πιο ορθολογιστικό και δίκαιο τρόπο. Είναι στο ίδιο πλαίσιο που από τον περασμένο Αύγουστο υλοποιούμε μέτρα για τον έλεγχο της διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι στις συμβάσεις μίσθωσης για 3.211 (στα 2/3 δηλαδή) υποστατικά που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς σκοπούς. Από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε αποδεδειγμένα παραβίαση των όρων μίσθωσης σε 416 συμβάσεις και έχουν ήδη προωθηθεί μέτρα για την ανάκτηση των υποστατικών».

«Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να διορθώσει τις αδυναμίες και τις παθογένειες δεκαετιών και να τερματίσει την εκμετάλλευση και την αδιαφάνεια που επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρούμε ότι, με την εφαρμογή των εν λόγω τροποποιήσεων, ο προσφυγικός κόσμος, που βιώνει 50 χρόνια μετά τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη», είπε, τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, καθώς και την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, για την ουσιαστική συμβολή τους με στοχευμένες εισηγήσεις που διευκόλυναν και ενίσχυσαν τις τελικές προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών. «Είμαι βέβαιος ότι στο ίδιο εποικοδομητικό κλίμα θα συζητηθούν οι τροποποιήσεις στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το επόμενο διάστημα και το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος για ψήφιση», ανέφερε.

Πηγή: Reportercy

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε «Πούτιν» τον Ζελένσκι μπροστά στους ηγέτες του ΝΑΤΟ (VID)

Published

on

Ο Τζο Μπάιντεν, υπό εντεινόμενη πίεση για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ανήγγειλε χθες Πέμπτη τον «πρόεδρο Πούτιν», υποδεχόμενος τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί σκηνής στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον, προτού διορθώσει.

«Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όση και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών, που συνειδητοποίησε το λάθος και επέστρεψε στο μικρόφωνο για να δηλώσει: «…θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι! Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν».

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1811517934751056038&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F1237960%2Fo-mpainten-apokalese-poutin-ton-zelenski-mprosta-stous-igetes-tou-nato-vid&sessionId=597e7be59f6a460beb7462b9b123846ca227d7a4&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς υπερασπίζεται τον Μπάιντεν μετά το φραστικό ολίσθημά του

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε χθες Πέμπτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που προσφώνησε κατά λάθος τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού επιστρέψει στο μικρόφωνο και διορθώσει τον εαυτό του στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον.

«Τα φραστικά ολισθήματα είναι κάτι που συμβαίνει, αν παρακολουθείτε συνεχώς τους πάντες θα βρείτε άφθονα», σχολίασε ο κ. Σολτς, ερωτηθείς για την γκάφα του κ. Μπάιντεν από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου. «Αυτό όμως δεν αλλάζει ούτε ένα πράγμα απ’ όσα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με μεγάλη σαφήνεια στην ομιλία του», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν υπερασπίζεται τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπάιντεν: «όλοι κάνουμε λάθη» 

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται έντονη πίεση να αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου, του φάνηκε να έχει απόλυτο «έλεγχο», να είναι «ακριβής» στους φακέλους που συζητήθηκαν, τους οποίους «γνωρίζει καλά».

«Όλοι μας κάνουμε lapsus», φραστικά λάθη, διαβεβαίωσε ο κ. Μακρόν τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου, σχολιάζοντας τη γκάφα που διέπραξε νωρίτερα ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, προσφωνώντας τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού σπεύσει να διορθώσει τον εαυτό του.

«Έχει συμβεί και σ’ εμένα, και μπορεί να μου συμβεί ξανά αύριο. Θα ζητούσα την επιείκειά σας», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειροπέδες σε 28χρονο για το φόνο του Δημήτρη Ανδρονίκου

Published

on

Στο πλαίσιο διερεύνησης του φόνου του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου η Αστυνομία προχώρησε χθες βάσει δικαστικού εντάλματος, στη σύλληψη ενός ακόμη προσώπου.

Πρόκειται για άντρα ηλικίας 28 ετών, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδιο για άνοιγμα λιμανιού Αμμοχώστου σε μέλη του Οργανισμoύ Τουρκικών Κρατών

Published

on

Το ψευδοκράτος  ετοιμάζεται να ανοίξει το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για πλοία από κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS), σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο λεγόμενος  «υπουργός» Δημοσίων Έργων και Μεταφορών Ερχάν Αρικλί, είπε πως το ψευδορκάτος ως μέλος παρατηρητής του OTS, υπέβαλαν αίτηση πριν από ένα χρόνο για να συμπεριλάβουν το λιμάνι της  Αμμοχώστοu στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports».

Το σχέδιο  συζητήθηκε εκ νέου στην άτυπη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών των OTS που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν στις 5 Ιουνίου, πρόσθεσε.

Ο Αρικλί σημείωσε ότι υπάρχουν συνολικά οκτώ λιμάνια στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports», συμπεριλαμβανομένων δύο από την Τουρκία, και προσπαθούν να κάνουν το λιμάνι της Αμμοχώστου το ένατο λιμάνι του προγράμματος.

Ο Αρικλί επεσήμανε το αυξανόμενο μερίδιο των θαλάσσιων μεταφορών στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου κάθε χρόνο, λέγοντας ότι η συμπερίληψη του λιμανιού της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα θα ήταν επωφελής τόσο για το ψευδοκράτος όσο και για άλλα μέλη του OTS.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την αίτησή τους.

«Η ανάπτυξη πολιτικών, πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των μελών του OTS θα συνέβαλε στην παγκόσμια σταθερότητα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ο Αρικλι, προσθέτοντας: «Θέλουμε το λιμάνι της Αμμοχώστου, το πιο οχυρωμένο μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποτελεί βάση για τα τουρκικά κράτη. ”

«Το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, που θέλουν να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο εμπόριο, θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αμμοχώστου σαν να ήταν δικό τους λιμάνι».

«Θέλουμε να επωφεληθούμε από το αυξανόμενο θαλάσσιο εμπόριο παγκοσμίως και επίσης θέλουμε αυτή η κατάσταση να ωφελήσει πολιτικά τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending