Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέσσερις αποφάσεις Υπουργικού για τον Ακάμα-Ξεκινούν έργα για ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών

Published

on

Αρχές Απριλίου θα ξεκινήσουν τα έργα που αφορούν την ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών στους υπό κατασκευή δρόμους του Σχεδίου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, δήλωσε την Τρίτη η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, για τις Συμβάσεις που αφορούν το ΕΔΠ Ακάμα θα συσταθεί μηχανισμός αυστηρής περιβαλλοντικής και τεχνικής παρακολούθησης και αυξημένου εποπτικού ελέγχου. Για την υλοποίηση αυτού του μηχανισμού δημιουργείται Ομάδα Έργου, ενώ για τη λήψη αποφάσεων διορίζεται Καθοδηγητική Επιτροπή.

Όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού η κ. Παναγιώτου, η ρύθμιση και ο προγραμματισμός των βελτιωτικών αλλαγών που αφορούν στην υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Πάρκου Ακάμα, που αποφασίστηκε σήμερα από το Υπουργικό βασίζεται στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της πρώτης φάσης του οδικού δικτύου και στην επαναξιολόγηση των υπόλοιπων έργων και λειτουργιών, χωρίς αχρείαστες και περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ειδικότερα, είπε η Υπουργός Γεωργίας, πρώτον αποφασίστηκε η υιοθέτηση μέτρων για την άμεση επανέναρξη εργασιών και την ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών στην υπό κατασκευή όδευση χωρίς την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής στη βάση και των εισηγήσεων των εμπειρογνωμόνων. Δεύτερον, είπε, αξιοποίηση της συμπληρωματικής έκθεσης της ειδικής οικολογικής αξιολόγησης η οποία έγινε με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων και η οποία δημοσιεύτηκε στις 11 του μήνα ώστε να γίνει η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του υφιστάμενου έργου και στόχος είναι τα έργα να γίνουν πιο ήπια.

Τρίτον, αποφασίστηκε συνέχιση της διαδικασίας επαναξιολόγησης των υπόλοιπων έργων και λειτουργιών του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, είπε και πρόσθεσε πως η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται εντός των επόμενων τριών μηνών με διαβούλευση και με τις ΜΚΟ και με τις κοινότητες.

Τέταρτον, ανέφερε η Υπουργός, αποφασίστηκε η κατάθεση στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2024 ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος που να ανταποκρίνεται στην εκτέλεση των υπόλοιπων έργων, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθεσίες και χωρίς αχρείαστες και περαιτέρω καθυστερήσεις.

«Τα πιο πάνω θα υλοποιούνται με αυξημένη επόπτευση και παρακολούθηση από περιβαλλοντικής και τεχνικής άποψης. Για το σκοπό αυτό», πρόσθεσε, «αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας έργου και καθοδηγητικής επιτροπής. Όλες οι ενέργειες και αποφάσεις αλλά και βελτιώσεις θα γίνουν εντός του πλαισίου και της φιλοσοφίας του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. Ο στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η ανάδειξη του μοναδικού περιβαλλοντικού πλούτου του Ακάμα, η προστασία της φύσης και η Αειφόρος ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Παναγιώτου είπε πως η άμεση έναρξη των εργασιών προσδιορίζεται στις αρχές Απριλίου και θα ολοκληρωθούν ως την πρώτη βδομάδα Μαΐου, και τα έργα αυτά θα αφορούν την ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ για τις αποφάσεις του Υπουργικού, σε σχέση με τις αλλαγές που αφορούν την υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, το σώμα κατόπιν γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας που εξηγεί γιατί δεν μπορεί να μεταφερθεί ή και να εκχωρηθεί η παρούσα και οι μελλοντικές Συμβάσεις που αφορούν την υλοποίηση έργων ανάπτυξης δασών και δασωδών εκτάσεων στη Δημοκρατία από το Τμήμα Δασών στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος (ΓΔΠ), αποφάσισε όπως οι Συμβάσεις που αφορούν το ΕΔΠ Ακάμα παραμένουν στο Τμήμα Δασών, υπό την προϋπόθεση σύστασης μηχανισμού αυστηρής περιβαλλοντικής και τεχνικής παρακολούθησης και αυξημένου εποπτικού ελέγχου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, για την υλοποίηση αυτού του μηχανισμού δημιουργείται Ομάδα Έργου (ΟΕ), επικεφαλής της οποία θα είναι Πολιτικός Μηχανικός ο οποίος θα έχει τον ρόλο του Συντονιστή του Έργου και ο οποίος θα αποσπαστεί στη ΓΔΠ από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Ο ρόλος της ΟΕ θα είναι εποπτικός και συμβουλευτικός, ενώ για τη λήψη αποφάσεων διορίζεται Καθοδηγητική Επιτροπή (ΚΕ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κλοιό καύσωνα η Κύπρος – Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία

Published

on

Συνεχίζονται οι ψηλές θερμοκρασίες ανά το παγκύπριο.

Νέα κίτρινη προειδοποίηση θα τεθεί σε ισχύ στις 11:00 το πρωί και θα ισχύει μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 32 στα ψηλότερα ορεινά.

Η πρόγνωση του καιρού: 

Εποχική χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στα προσήνεμα μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι στα ανατολικά παράλια μέχρι λίγο ταραγμένη, αλλά στα υπόλοιπα παράλια λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 38 στα υπόλοιπα παράλια και στους 32 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικά, κατά τις αυγινές κυρίως ώρες αναμένεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ για να καταστούν αργότερα κυρίως μεταβλητοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 26 στα υπόλοιπα παράλια και στους 22 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τρίτη, την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις.

Η θερμοκρασία την Τρίτη δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος στην αγωνία για ΑΕΙ Κύπρου-Στρατιωτικές Σχολές – Στις 9 τα αποτελέσματα

Published

on

Τέλος στην αγωνία των υποψήφιων που παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης 2024, τίθεται σήμερα το πρωί.

Στις 09:00, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στην παρουσία της πολιτικής προϊστάμενης του Υπουργείου, Αθηνάς Μιχαηλίδου, θα ανακοινωθούν, τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων Εξετάσεων Πρόσβασης 2024 για τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ- Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Published

on

Η έκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ, που κατά τις «πρώτες ενδείξεις» οφειλόταν σε επίθεση με drone, είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο ελαφρά, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Ζάκι Χέλερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Άστρου του Δαυίδ (Magen David Adom), του ισραηλινού αντίστοιχου του Ερυθρού Σταυρού.

Προηγούμενος απολογισμός, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, έκανε λόγο για επτά τραυματίες. Ωστόσο ο κ. Χέλερ διευκρίνισε πως οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που υπέστησαν σοκ.

Σύμφωνα με τον Ντιν Έλσντουν, εκπρόσωπο της αστυνομίας, το πτώμα του θύματος φέρει εμφανή τραύματα από συντρίμμια και βρέθηκε μέσα σε ακίνητο που χτυπήθηκε όταν έγινε η έκρηξη.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε, στο πλαίσιο «προκαταρκτικής έρευνας», επρόκειτο για επίθεση με drone. Η έκρηξη οφειλόταν σε «πτώση αεροπορικού στόχου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως δεν ενεργοποίησε καμιά σειρήνα της αεράμυνας. Υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει έρευνα «σε βάθος», προσθέτοντας ότι η πολεμική αεροπορία «αύξησε τις περιπολίες της για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των κινήματος των Χούθι της Υεμένης για στρατιωτικά ζητήματα Γιαχία Σάρια ανήγγειλε μέσω μέσω X πως αργότερα θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον του Τελ Αβίβ.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending