Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση 40 και πλέον κρατών για την «Αμάλθεια» στην Κύπρο (βίντεο)

Published

on

Την πραγματοποίηση συνάντησης στην Κύπρο με τη συμμετοχή πάνω από 40 χωρών στις 21 Μαρτίου, για επιχειρησιακό συντονισμό των επόμενων βημάτων στην εφαρμογή του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες, κατά την άφιξη του στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Η συνάντηση, εξήγησε, θα αφορά την αύξηση των δυνατοτήτων κατά τη αναχώρηση, τη μεταφορά αλλά και του δικτύου διανομής, καθώς και τη δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση του έργου. Το ταμείο αυτό, εξήγησε, θα πρέπει να είναι ειδικά στοχοθετημένο καθώς το έργο του θαλάσσιου διαδρόμου θα είναι μακροπρόθεσμο.

Ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένα μικρά τεχνικά προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά την αποστολή του πρώτου φορτίου, τα οποία ενσωματώθηκαν στην ανανέωση του περεταίρω σχεδιασμού. Ακόμα, όπως σημείωσε, η δημιουργία της προσωρινής αποβάθρας από τις ΗΠΑ προχωρεί και ενδέχεται να είναι έτοιμη νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί. Είπε ακόμα πως η Κύπρος προώθησε μόνη την πρόταση αρχικά, αλλά υπογράμμισε πως αυτό που είναι σημαντικό είναι πως αυτή υλοποιείται.

Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως θα ενημερώσει το Συμβούλιο για την πρόοδο του θαλάσσιου διαδρόμου, και σημείωσε ότι «το πρώτο φορτίο 200 τόνων έφτασε στη Γάζα και διανεμήθηκε με ασφάλεια».

«Ένα δεύτερο, μεγαλύτερο φορτίο είναι έτοιμο να αναχωρήσει αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Επομένως, έχουμε πλέον κάνει τη δοκιμαστική εφαρμογή και ο στόχος είναι να συνεχίσουμε, με συστηματικό και κλιμακούμενο τρόπο, τη ροή των φορτίων προς τη Γάζα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως για αυτόν το σκοπό «το Ισραήλ ήρε τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας αποκλειστικά για το σχέδιο Αμάλθεια».

Ο στόχος, επεσήμανε, είναι να συνεχιστεί «η υλικοτεχνική αναβάθμιση της όλης δομής». «Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να βλέπουμε τη χρησιμότητα των διελεύσεων μέσω ξηράς και αέρος», συνέχισε, τονίζοντας ότι «επιμένουμε ότι πρόκειται για μια συμπληρωματική και πρόσθετη προσπάθεια».

https://youtube.com/watch?v=dNn8L98h7wQ%3Fsi%3DPsx3N0mmqhQIZi0g

Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Αίγυπτο και την Ιορδανία «για όλη τη δουλειά που κάνουν όλο αυτό το διάστημα», υπενθυμίζοντας πως η κυπριακή πρωτοβουλία είναι συμπληρωματική σε αυτές τις προσπάθειες.

«Η Κύπρος εργάζεται για αυτό εδώ και πολύ καιρό και η υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν καθοριστική για την υλοποίηση αυτού του έργου. Βλέπουμε τώρα ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος διεθνής ανθρωπιστικός συνασπισμός κάτι για το οποίο είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι», ανέφερε.

Τα επόμενα βήματα, όπως είπε, θα είναι η αναβάθμιση των δυνατοτήτων στο σημείο αναχώρησης, αλλά και σε σχέση με τα μέσα μεταφοράς και η αύξηση της κλίμακας του δικτύου διανομής, καθώς και «η δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση του έργου» και «η επιτυχής και αποτελεσματική ενσωμάτωση των ενδιαφερομένων μερών» στη διαδικασία.

«Για το σκοπό αυτό, έχει προγραμματιστεί συνάντηση στις 21 Μαρτίου στην Κύπρο με τη συμμετοχή περισσότερων από 40 χωρών, ακριβώς για να δούμε επιχειρησιακά πώς μπορούμε να προχωρήσουμε» ανακοίνωσε ο κ. Κόμπος.

Κληθείς να διευκρινίσει το αντικείμενο της συνάντησης της 21ης Μαρτίου, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως θα αφορά «πώς μπορούμε να αυξήσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα, πώς μπορούμε να έχουμε πρόσθετα μέσα μεταφοράς και επίσης το δίκτυο διανομής».

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ανέφερε ότι «θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες σε σχέση με την στοχοθέτηση του ταμείου, διότι πρόκειται για ένα έργο που θα είναι μακροπρόθεσμο και πρέπει να χρηματοδοτηθεί σωστά με ασφαλή τρόπο και με λογοδοσία, μέσω της οποίας οι χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν θα μπορούν να υποβάλουν τις δεσμεύσεις τους».

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της ΕΕ στη συνάντηση, ο κ. Κόμπος επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «βρίσκεται ήδη επί τόπου» με αξιωματούχους της Γενικής Διεύθυνσης για την Ανθρωπιστική Βοήθεια. «Ήταν πολύ υποστηρικτικοί, ιδίως η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αξιοποιούμε την εμπειρογνωμοσύνη τους και τις υλικοτεχνικές τους δυνατότητες τόσο επί τόπου όσο και όσον αφορά τον σχεδιασμό», σημείωσε.

«Έχουμε δημιουργήσει έναν θαλάσσιο διάδρομο για τη Γάζα, ο οποίος αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τους ανθρώπους στη Γάζα. Και για το σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας», όπως είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού βρίσκεται η προετοιμασία της προσωρινής αποβάθρας που δημιουργούν οι ΗΠΑ στις ακτές της Γάζας, ο κ. Κόμπος ανέφερε πως σύμφωνα με την πληροφόρηση προχωρά και ενδέχεται να ολοκληρωθεί πιο σύντομα από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.

«Αυτό είναι σημαντικό γιατί θα επιτρέψει μια πιο συστηματική ροή βοήθειας», όπως είπε, προσθέτοντας πως «θα γίνει σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα».

Ερωτηθείς γιατί η πρόταση χρειάστηκε πέντε μήνες για να υλοποιηθεί, ο κ. Κόμπος σημείωσε πως η Κύπρος προωθεί την πρόταση εδώ και καιρό και πρόσθεσε ότι «είμαστε ευτυχείς με το ότι τελικά η διεθνής κοινότητα και σημαντικοί φορείς είδαν την αξία αυτής (της πρότασης) και προσβλέπουμε στο μέλλον».

«Κάναμε τη δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήμασταν μόνοι μας σε αυτό, αλλά είναι σημαντικό ότι στο τέλος της ημέρας (το έργο) υλοποιείται επειδή ο λαός της Γάζας χρειάζεται όλη τη βοήθεια που είναι δυνατόν», τόνισε.

Αποτιμώντας τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του διαδρόμου μετά τον απόπλου του πρώτου φορτίου βοήθειας, ο κ. Κόμπος επεσήμανε πως έχουν εντοπιστεί «μια σειρά από μικροπροβλήματα τεχνικής φύσης, τα οποία ενσωματώσαμε στην επικαιροποίηση του σχεδιασμού».

«Υπάρχουν δευτερεύοντα ζητήματα όσον αφορά τις πλατφόρμες, τις φορτηγίδες, τη μικρή προβλήτα που έχει κατασκευαστεί. Όλα αυτά είναι ζητήματα που καθυστέρησαν κατά κάποιο τρόπο την άφιξη και τη διανομή, αλλά δεν προέκυψε κανένα μείζον ζήτημα. Το αντιμετωπίσαμε αυτό και προχωράμε με το επόμενο μεγαλύτερο φορτίο», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τις ποσότητες που μπορούν να μεταφερθούν, σημείωσε πως «έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε με συνεχή ροή» και πως «αυτό εξαρτάται φυσικά από τις δεσμεύσεις των χωρών που ενδιαφέρονται», τόσο όσον αφορά τον πλοίο που θα συμμετάσχουν όσο και όσον αφορά το δίκτυο διανομής στην ίδια τη Γάζα, που πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τη βοήθεια με αποτελεσματικό τρόπο.

«Επομένως, δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε υπερβολικά αυτό το σύστημα και για αυτό το λόγο εξετάζουμε την ανάπτυξη των δυνατοτήτων με την προσθήκη αποδέκτων και σε σχέση με τη διανομή», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στη συνάντηση της 21ης Μαρτίου.

Αναφορικά με τη διαδικασία ελέγχου ασφαλείας της βοήθειας, ο κ. Κόμπος εξήγησε πως ισχύει σχετικό πρωτόκολλο «που έχει σχεδιαστεί εδώ και καιρό σε συνεργασία με την ισραηλινή πλευρά» το οποίο περιλαμβάνει «λεπτομερή έλεγχο ασφάλειας».

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, η βοήθεια αφορά κυρίως «τρόφιμα, προμήθειες και φυσικά το επόμενο βήμα θα είναι τα φάρμακα και ούτω καθεξής».

Η βοήθεια αυτή τη στιγμή διανέμεται από την ΜΚΟ World Central Kitchen, πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνοντας πως εξετάζεται η επέκταση του δικτύου διανομής.

Πηγή: Kathimerini

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζουν το κατασκευαστικό όργιο στα κατεχόμενα- Σχέδια για 30.000 κατοικίες

Published

on

To παράνομο κατασκευαστικό όργιο συνεχίζεται στα κατεχόμενα  με την αμερικανική DNP HOMES με ιδιοκτήτη τουρκικής καταγωγής να ανακοινώνει ίδρυση γραφείων στο ψευδοκράτος και την ανάπτυξη έργων,

Συγκεκριμένα,  η DND Homes, με δραστηριότητα στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του ιδρυτή Ozan Dokmecioglu, στοχεύει  στην αγορά ακινήτων και κατασκευή πάνω από 30.000 οικιστικών έργων σε περιοχές όπως το Τρίκωμο, την Κερύνεια, ο Άγιος Νικόλαος, το Λευκόνοικο και η Επτακόμη.

«Στην DND Homes, στόχος μας είναι να ηγούμαστε στον τομέα της καινοτόμου ανάπτυξης οικιστικών ακινήτων, παρέχοντας κατοικίες απαράμιλλης ποιότητας και άνεσης», σημείωσε ο Ozan Dokmecioglu. «Είμαστε αποφασισμένοι να επαναπροσδιορίσουμε τα βιομηχανικά πρότυπα δημιουργώντας έργα που συνδυάζουν τη ζωή πολυτέλειας με το σύγχρονο ντιζάιν και τη βιωσιμότητα».

Ο Dokmecioglu δηλώνει επίσης: «Πέρα από τα οικιστικά έργα, η εταιρεία μας επενδύει επίσης σε μεγάλο βαθμό στον τουριστικό τομέα, αναπτύσσοντας ένα πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην Βουκολίδα , ένα άλλο στην Επτακώμη ένα beach club στην περιοχή Τρίκωμο. Αυτές οι πρωτοβουλίες αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη φήμη της περιοχής ως hotspot για επενδυτές ακινήτων και ομογενείς, ενισχύοντας παράλληλα την τοπική τουριστική βιομηχανία».

Σχετικά με το La Joya Resort and Residences στο Τρίκωμο, ένα έργο ακρογωνιαίο λίθο της DND Cyprus, ο Dokmecioglu σχολιάζει ότι, “Είμαστε έτοιμοι να επαναπροσδιορίσουμε την πολυτέλεια που ζούμε στη Βόρεια Κύπρο με το εξαιρετικά αριστοκρατικό μας έργο La Joya που ενσαρκώνει την κορυφή της μεσογειακής ευδαιμονίας. Προσθέτει περαιτέρω.

«Το La Joya Resort and Residences, μια ανάπτυξη 74 μονάδων, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025. Εν τω μεταξύ, το La Joya Perla Resort and Residences, με 384 κατοικίες, θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2026».

ΦΩΤΟ: Ο ιδρυτής της DND Ozan Dokmecioglu, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο «υπουργός» Τουρισμού Φίκρι Ατάογλου και άλλοι καλεσμένοι  στο εορταστικό δείπνο της DND.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κασουλίδης για Κυπριακό: «Δεν έχουμε 100% δίκαιο…»

Published

on

Την ώρα που στην Άγκυρα οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν διαφωνούσαν για το Κυπριακό, στην Αθήνα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, εκφώνησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για την Καμπύλη της Μεταπολίτευσης 1974-2024, η οποία αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις και σχολιασμό.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, πως τα γεγονότα στην Κύπρο οδήγησαν στην πτώση της χούντας και την έναρξη της Μεταπολίτευσης. «Κάποιοι μπορούν να ακούγονται να λένε ότι θυσιάστηκε η Κύπρος. Οι Κύπριοι είναι περήφανοι, γιατί έγιναν η αιτία για την παλινόστηση της Δημοκρατίας στην κοιτίδα της. Απόλυτα υπεύθυνη για την καταστροφή της Κύπρου ήταν η Χούντα και σίγουρα η Χούντα δεν επεδίωκε τη θυσία της Κύπρου για να ανοίξει τον δρόμο στην Δημοκρατία. Είναι οξύμωρο», είπε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών.

Σημείωσε δε πώς ο ίδιος ήταν από την αρχή υπέρ της αναζήτησης μιας αμοιβαία αποδεκτής πολιτικής λύσης με σκοπό την αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο, τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων για να συμμεριστούν το κράτος και τη διακυβέρνηση του. Παρατήρησε πως «κάθε φορά που αποτυγχάνει μια προσπάθεια, κατά μέσο όρο παίρνει δέκα χρόνια για να ξεκινήσει μια άλλη. Μέχρι σήμερα και για πενήντα χρόνια, οι μέρες που ανατέλλουν δεν είναι καλύτερες – μάλλον το αντίθετο».

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως «δεν έχουμε 100% δίκαιο. Η Κύπρος, ένα μικρό κράτος, με πρόβλημα κατοχής και σαφή τουρκική υπεροπλία, δεν μπορεί να αγνοεί τον διεθνή παράγοντα. Απεναντίας χρειάζεται τη στήριξη του. Ο εφησυχασμός με το Διεθνές Δίκαιο είναι λάθος. Αγνοούμε ίσως τι είναι Διεθνές Δίκαιο. Το Διεθνές Δίκαιο, εν πολλοίς το διαμορφώνουν οι ισχυροί της Γης σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα και επομένως και αυτό είναι μεταβλητό». 

Επισήμανε πως αρκετούς Κυπρίους «τους κυριεύει το σύνδρομο της άρνησης, εξ αιτίας του φόβου για το πώς θα είναι η κατάσταση μετά τη λύση και προτιμούν το παρόν που ξέρουν. Αγνοούν όμως τους κινδύνους που διατρέχουμε με το στάτους κβο, με τη θέση ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας, άρα κάποιοι άλλοι πρέπει να πιέσουν την Τουρκία να φύγει και με το διεθνές δίκαιο όπως το καταλαβαίνουν».

Φέρνοντας ως παράδειγμα και συγκρίνοντας το Κόσοβο με την Κύπρο, ο πρώην ΥΠΕΞ τόνισε ότι νομικά η αφετηρία των δύο είναι εντελώς διαφορετική, καθώς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διατύπωσε τη διακριτή διαφορά. «Η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας στην περίπτωση της Κύπρου είναι προϊόν άσκησης στρατιωτικής βίας με Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας να συνεπικουρούν, ενώ στο Κόσοβο οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, δεν θεωρεί το Δικαστήριο ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ», είπε και υπογράμμισε ότι «η εισήγηση να καταστεί το Κόσοβο πλήρες μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ξεσήκωσε θύελλες κάτω στην Κύπρο ότι δημιουργεί προηγούμενο για την ένταξη του ψευδοκράτους. Δεν δημιουργεί προηγούμενο. Άστε την θέση των Τούρκων περί του αντιθέτου, εκείνοι τη δουλειά τους κάνουν. Το Κόσοβο αργά ή γρήγορα και αναπόφευκτα θα γίνει μέλος.  Αν η δική μας θέση σήμερα είναι ότι δημιουργείται προηγούμενο για το ψευδοκράτος, τότε είναι που θα μας γυρίσει μπούμερανκ».

Επίσης, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε πως λύση δύο κρατών με χωριστή διεθνή κυριαρχία, που προβάλλει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, δεν συμφέρει, ούτε στην μια κοινότητα, ούτε στην άλλη. «Για τους Ελληνοκύπριους θα σημαίνει διεθνή σύνορα με την Τουρκία μέσα στο νησί, οι τριβές γύρω από τη Νεκρή Ζώνη θα συνεχιστούν, νέες περιπέτειες θα ξεκινήσουν και η ειρήνη δεν θα επικρατήσει. Για τους Τουρκοκύπριους, το κατ’ επίφαση κράτος τους δεν θα είναι βιώσιμο. Θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Τουρκία και θα απορροφηθεί από αυτήν. Διεθνή αναγνώριση δεν θα αποκτήσει, γιατί υπάρχει από τα περισσότερα κράτη του κόσμου μια σοβαρή επιφύλαξη για τη δημιουργία προηγουμένου για όσες αποσχίσεις είναι αποτέλεσμα  στρατιωτικής βίας από έξωθεν. Η πολιτισμική ταυτότητα και ο κοσμικός χαρακτήρας των Τουρκοκυπρίων θα κινδυνεύσει να αφομοιωθεί. Όμως η ένταξη του κράτους τους στην ΕΕ, μια πολυπόθητη επιθυμία τους, δεν θα εκπληρωθεί. Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί σαν μέλος δύο κυπριακά κράτη. Ένα – και τους πέφτει πολύ. Αντίθετα μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, θα φέρει αυτόματα τους Τουρκοκύπριους στην Ένωση» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Συμπερασματικά, σαν κυπριακός λαός, μετά το τραύμα της κατοχής, αντί να αντικρίσουμε κατάματα το τι μας συνέβη, γίναμε ευκολόπιστοι, αφελείς και ερασιτέχνες. Κυρίως όμως μείναμε ακαθοδήγητοι».

Ο κ. Κασουλίδης έκανε λόγο για σειρά “ιστορικών λαθών” που έγιναν από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο από το 1950 έως το 1974, σημειώνοντας πως «οι περισσότεροι από τους διαδόχους του ακολούθησαν τις λεγόμενες παρακαταθήκες του, και κατά συνέπεια και ο κυπριακός λαός συνέχισε με την ίδια νοοτροπία. Φωτεινές εξαιρέσεις αποτέλεσαν οι Προεδρίες Γλαύκου Κληρίδη και Γιώργου Βασιλείου, αλλά δυστυχώς η νοοτροπία του λαού είχε εμπεδωθεί».

Παρατήρησε πως έχουν αλλάξει οι σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας από τότε, με τρανό παράδειγμα συνεργασίας να ήταν οι προσπάθειες ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ όπου η Κύπρος χειραφετήθηκε εντελώς.

«Χωρίς την Ελλάδα δεν θα πετυχαίναμε ασφαλώς την ένταξη. Η θέση των Αθηνών βασίζεται στην θέση ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται» είπε.

«Κλείνω εδώ εκφράζοντας τη προσωπική διαφωνία μου με αυτή τη θέση. Ανήκουμε στο ίδιο έθνος, αν και νομικά ανήκουμε σε δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη. Είναι αυτονόητο ότι οι στραβοτιμονιές της μιας ή της άλλης, μπορούν να βάλουν σε περιπέτειες την Ελλάδα ή την Κύπρο, ή ακόμα και τις δύο μαζί. Για μένα εθνικό κέντρο είναι η Αθήνα, και με αυτό σαν πυξίδα για το εθνικό θέμα της Κύπρου, οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού και οι χειρισμοί συντονίζονται από κοινού», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ

Published

on

Υποβάλλονται την Πέμπτη από τις 8:30 π.μ. – 12.30 μ.μ., σε χώρους που καθορίστηκαν από τους οικείους Εφόρους Εκλογείς, οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών, τους Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Σύμβουλους καθώς και για τα μέλη Σχολικών Εφορειών.

Οι γενικές εκλογές ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια και αφορούν την εκλογή Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών στις δημαρχούμενες περιοχές, καθώς και την εκλογή Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Επαρχιών.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας θα γίνει στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας. Υποψήφιοι είναι οι Ανδρέας Ασσιώτης και Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Η ώρα προσέλευσης που έχει καθοριστεί για τα κόμματα, είναι στις 8.30 για το ΑΚΕΛ, 9.00 Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, 9.30 ΔΗΣΥ, 10.00 ΕΔΕΚ Σοσιαλιστικό Κόμμα, 10.30 Ακρο-Αριστερή Αντίσταση Κομμουνισμός, 11.00 ΔΗΚΟ, 11.30 Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, 11.50 Κίνημα Ενεργώ, 12.00 Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ).

Η υποβολή υποψηφιοτήτων Δημάρχου Λευκωσίας, Αντιδημάρχου Δημοτικού Διαμερίσματος Λευκωσίας και Δημοτικών Συμβούλων Διαμερίσματος Λευκωσίας θα γίνει στο Κτίριο (πρώην ΕΚΑΤΕ) πλησίον Δημαρχείου Λευκωσίας.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων Δημάρχου Στροβόλου, Αντιδημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων Δήμου Στροβόλου θα γίνει στο Δημαρχείο Στροβόλου.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων Δημάρχου Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, Αντιδημάρχου Δημοτικού Διαμερίσματος Ιδαλίου καθώς και Δημοτικών Συμβούλων θα γίνει στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Ιδαλίου.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων Δημάρχου Λατσιών-Γερίου, Αντιδημάρχου Δημοτικών Διαμερίσματος Λατσιών και Δημοτικών Συμβούλων θα γίνει στο Δημαρχείο Λατσιών.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων Δημάρχου Λακατάμειας, Αντιδημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων θα γίνει στο Δημαρχίο Λακατάμειας.

Στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού στις 8.30 θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για το αξίωμα του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, στις 8.40 των Δημάρχων και Αντιδημάρχων όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λεμεσού.

Στις 8.55 θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες των Δημάρχων και Αντιδημάρχων όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων Πολεμιδιών, στις 9.10  Δημάρχων και Αντιδημάρχων όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων Δυτικής Λεμεσού, στις 9.30 Δημάρχων και Αντιδημάρχων όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων Ανατολικής Λεμεσού.

Στην Λάρνακα οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν στην Επαρχιακή Διοίκηση. Στις 8.30 ο ΔΗΣΥ θα υποβάλει τις υποψηφιότητες Δημάρχου, Αντιδημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, μελών Σχολικών Εφορειών, στις 9.00 το ΑΚΕΛ, στις 9.30 το ΕΛΑΜ, στις 10.00 το ΔΗΚΟ, στις 10.30 η ΕΔΕΚ, στις 10.50 ΔΗΠΑ, στις 11.10 Κίνημα Οικολόγων, στις 11.30 Ενεργοί Πολίτες-Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, στις 11.50 το Κόμμα για τα Ζώα, στις 12.05 το Πατριωτικό Μέτωπο, στις 12.15 Ανεξάρτητοι.

Στην Πάφο, στην Επαρχιακή Διοίκηση υποβάλουν υποψηφιότητες στις 8.30 το ΑΚΕΛ, στις 8.45 ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Παλιός, στις 9.00 ο Μαρίνος Λάμπρου, στις 9.15 ο Κώστας Κωνσταντίνου για το αξίωμα του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, στις 10.00 ο Πάμπος Πιττοκοπίτης για το αξίωμα του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, στις 10.15 ο Εύρος Λοϊζίδης για το αξίωμα του Δημάρχου, στις 10.30 ο Κυριάκος Χατζηβασίλης για τον Δήμο Ανατολικής Πάφου, στις 11.00 ο Φαίδωνας Φαίδωνος, στις 11.15 ο Μάριος Τσιέλεπος για το αξίωμα του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στην Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου θα υποβάλει υποψηφιότητα ΕΟΑ στις 8.30 ο Γιάννος Καρούσος, στις 8.50 ο Αντρος Κτωρίδης και στις 9.00 ο Θεόδωρος Πυρίλλης.

Στις 9.20 θα υποβάλει υποψηφιότητα Δημάρχου ο Νεόφυτος Μιχαήλ (Αγία Νάπα), στις 9.30 Αίμιλη Ξυδιά (Αγία Νάπα), στις 9.40 ο Κυριάκος Τσιακκούρμας (Αγία Νάπα), στις 9.50 Μάρτης Μάρτη (Αγία Νάπα), στις 10.00 Μιχάλης Ζουβάνης (Παραλίμνι), στις 10.10 Λούκας Πολυκάρπου (Παραλίμνι), στις 10.20 Κώστας Φυτιρής (Παραλίμνι), στις 10.30 Παναγιώτης Κύζας (Παραλίμνι), στις 10.40 Σίμος Ιωάννου (Αμμόχωστος), στις 10.50 Κλαίρη Χατζηκακού (Αμμόχωστος), στις 11.00 Βασίλης Μαύρος (Αμμόχωστος), στις 11.05 Ζήνα Λυσσάνδρου (Λευκόνοικο), στις 11.10 Πιερής Γυψιώτης (Λευκόνοικο), στις 11.20 Αντρέας Βραχίμης (Αμμόχωστος), στις 11.30 Ελένη Ιωσήφ (Ακανθού), στις 11.40 Γιώργος Νικολέττος (Παραλίμνι), στις 11.50 Χρίστος Ζαννέττου (Αγία Νάπα), στις 12.00 Λίνος Παπαγιάννης (Αμμόχωστος), στις 12.10 Ελένη Μυλωνά Χατζημιχαήλ (Ακανθού), στις 12.15 Ανδρέας Καουρής (Λύση), στις 12.20 Κυριάκος Λάρκος (Λύση). 

Εντός 24 ωρών μετά το πέρας της διαδικασίας δικαιούται κάποιος να υποβάλει ένσταση για τους λόγους που καθορίζονται στην νομοθεσία.

Δικαίωμα ψήφου έχει κάθε πολίτης της Δημοκρατίας ή πολίτης άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του μέχρι και την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, νοουμένου ότι έχει εγγραφεί στον αντίστοιχο εκλογικό κατάλογο.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Εκλογών, ο συνολικός αριθμός των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς εκλογές ανέρχεται στις 706.534.

Στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο, ο οποίος παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, περιλαμβάνονται 568.608 Κύπριοι εκλογείς, εκ των οποίων 837 Τουρκοκύπριοι, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές.

Η ανάλυση των εκλογέων κατά επαρχία αναφέρει 220.736 εκλογείς στην επαρχία Λευκωσίας, συμπεριλαμβανομένων 143 Τουρκοκυπρίων, 33.879 στην Αμμόχωστο, συμπεριλαμβανομένων 8 Τ/κ, 99.342 στη Λάρνακα, συμπεριλαμβανομένων 249 Τ/κ, 159.680 στη Λεμεσό, συμπεριλαμβανομένων 238 Τ/κ, και 54.971 στην Πάφο, συμπεριλαμβανομένων 199 Τ/κ.

Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Ευρωπαίων πολιτών για τις εκλογές ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνονται 21.640 εκλογείς, με την ανάλυση των εν λόγω εκλογέων κατά επαρχία να αναφέρει 4.048 κοινοτικούς εκλογείς στη Λευκωσία, 2.669 στην Αμμόχωστο, 2.525 στη Λάρνακα, 3.123 στη Λεμεσό και 9.275 στην Πάφο.

Στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, οι εκτοπισθέντες εκλογείς ψηφίζουν για την ανάδειξη των αρχών του τόπου διαμονής τους, αλλά και του τόπου εκτοπισμού τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Continue Reading

Trending