Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανησυχία προκαλεί σε αστυνομία και εγκληματικό υπόκοσμο η παρουσία των νέων ‘παικτών’ ανάμεσα στα μαφιόζικα κυκλώματα.

Published

on

Η εξόντωση δύο ατόμων που βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας της Αστυνομίας ως άτομα υψηλού κινδύνου προκαλεί ανησυχία σχετικά με το τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Ο Αλέξης Μαυρομιχάλης στη Λευκωσία και ο Θανάσης Καλογερόπουλος στη Λεμεσό εκτελέστηκαν εν ψυχρώ με μόλις 37 ώρες διαφορά, και αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται για τυχαία επίθεση. Οι Αρχές ανησυχούν για το τι θα ακολουθήσει, καθώς η έλεγχος της νύχτας, κυρίως στη Λευκωσία, παραμένει άγνωστος ως προς το ποια χέρια θα πέσει και τίποτα δεν είναι σίγουρο όσον αφορά την εξέλιξη της κατάστασης

Σε ένα υποθετικό σενάριο όπου πίσω από τις δύο δολοφονίες βρίσκεται το ίδιο πρόσωπο, είναι εντελώς άγνωστο κατά πόσον έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος ξεκαθαρισμού λογαριασμών. Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το πώς θα αντιδράσουν άτομα που ίσως νιώθουν ότι απειλούνται ή επιζητούν εκδίκηση.

Για αυτούς τους λόγους, οι Αρχές επικεντρώνουν την προσοχή τους σε επίπεδο προειδοποίησης στο εγκληματικό κύκλωμα, καλώντας τα ενεργά στοιχεία να μην επιδείξουν βία και να αποφύγουν την έναρξη νέου κύκλου αιματηρών επεισοδίων. Παράλληλα, λαμβάνονται μέτρα για την αυξημένη επιτήρηση προσώπων με παρελθόν στο έγκλημα. Όλα αυτά συνθέτουν μια επικίνδυνη κατάσταση, με τις έρευνες για τα δύο αποτρόπαια εγκλήματα να βρίσκονται ακόμα στα αρχικά τους στάδια, και την πιθανότητα να εξαρτώνται από επιστημονικές αναλύσεις για την ανάκριση των γεγονότων.

Κατά την εξέταση της υπόθεσης του Αλέξη Μαυρομιχάλη, επίσης γνωστού ως Αλεξούι, η Αστυνομία εντόπισε έναν κάλυκα σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από το διαμέρισμά του. Υπάρχει εκτίμηση ότι από αυτόν τον κάλυκα πυροβολήθηκε η σφαίρα που τον σκότωσε. Ο Μαυρομιχάλης δέχτηκε πυροβολισμό στην κοιλιακή περιοχή ενώ βρισκόταν ακριβώς στην έξοδο της μπαλκονόπορτας, με το σώμα του γυρισμένο προς τα έξω (χωρίς να έχει βγει στο μπαλκόνι).

Ο δράστης είχε τοποθετηθεί σε ανοικτό οικόπεδο μεταξύ δύο πολυκατοικιών, απέναντι από την πολυκατοικία όπου διέμενε ο 45χρονος. Κρύβηκε πίσω από ένα δέντρο και, μόλις είδε τον Μαυρομιχάλη, ανοίγοντας πυρ, πέτυχε τον κορμό του δέντρου. Ο κάλυκας που βρέθηκε στη σκηνή φαίνεται ότι ανήκει σε αυτόματο τυφέκιο παρόμοιο με το G3, αν και θα υποβληθεί πρώτα σε εξέταση από εμπειρογνώμονες και στη συνέχεια σε βαλλιστικές αναλύσεις. Παρόλο που το διαμέρισμα του Μαυρομιχάλη βρισκόταν στον δεύτερο όροφο, λόγω της υψομετρικής διαφοράς της θέσης όπου βρισκόταν ο δράστης, είχε σχεδόν ευθεία πορεία προς τον στόχο.

Στο διαμέρισμα που μοιραζόταν με τη σύντροφό του, ο Μαυρομιχάλης είχε εγκαταστήσει κάμερες και το υλικό αυτό εξετάζεται, ενώ θα εξεταστούν και άλλα κλειστά κυκλώματα ασφαλείας που βρίσκονταν στην περιοχή. Ο δράστης, μετά την επίθεση στον Αλεξούι, διέφυγε τρέχοντας και, καλυπτόμενος από το σκοτάδι, επέβη σε ένα αυτοκίνητο που είχε κλαπεί από τις 19 Οκτωβρίου. Σε λιγότερο από 15 λεπτά, το αυτοκίνητο βρέθηκε καμένο κοντά στον Κοτσιάτη, κοντά στον αυτοκινητόδρομο. Δεν είναι απίθαντο να υποθέσουμε ότι άλλο άτομο τον περίμενε στο αυτοκίνητο.

Μετά τις δύο δολοφονίες, οι Αρχές βρίσκονται σε δύσκολη θέση και προσπαθούν να αποτρέψουν την εξάπλωση νέου κύκλου βίας. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι σε λιγότερο από 48 ώρες είχαν σημειωθεί δύο δολοφονίες. Αναφέροντας ότι επισκέφθηκε τη σκηνή των εγκλημάτων, δήλωσε ότι θα διεξαχθεί σύσκεψη μεταξύ του Τμήματος Ασφάλειας Λευκωσίας και του Τμήματος Ασφάλειας Λεμεσού για να εξεταστεί εάν υπάρχει κάποια σχετικότητα μεταξύ των δύο περιστατικών, αλλά αυτό θα γίνει όταν ολοκληρωθούν οι πρώτες έρευνες.

Ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για νέα επίθεση μέσα στις προσεχείς ώρες. Τα αστυνομικά περίπολα είναι στον δρόμο για διάφορες αστυνομικές επιχειρήσεις και για την αντιμετώπιση διαφόρων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Η κύρια προσπάθεια τώρα θα επικεντρωθεί στην αποκάλυψη των στοιχείων που αφορούν τις δύο δολοφονίες. Το θύμα στη δεύτερη δολοφονία ήταν γνωστό στις Αρχές και υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με αυτό, αν και δεν είχαν ληφθεί πρόσφατα πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον του.

Οι δύο δολοφονίες αναστατώνουν τις Αρχές και υπάρχουν στοιχεία που τις συσχετίζουν, όπως η χρονολογική συγκυρία και ο τρόπος που διαπράχθηκαν. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ανησυχητική λόγω της αντίδρασης των δραστών στη δολοφονία του Θανάση Καλογερόπουλου, καθώς ενέργησαν μέσα στη μέρα και μπροστά σε κόσμο, αγνοώντας τυχόν αθώες ζωές που θα μπορούσαν να βρεθούν στον τόπο του εγκλήματος. Επιπλέον, οι δράστες εγκατέλειψαν τα φονικά όπλα στο καιόμενο όχημα μετά τη διαπραγμάτευση, ίσως είναι βέβαιοι ότι δεν θα ανακαλυφθούν. Αυτά τα γεγονότα προκαλούν ανησυχία και ανταπόκριση από την Αστυνομία, που προσπαθεί να εξιχνιάσει τις περιστάσεις και τους υπευθύνους.

Στην περίπτωση του Μαυρομιχάλη, ο δράστης είχε διαφορετική συμπεριφορά από αυτήν του δράστη στην υπόθεση του Καλογερόπουλου. Ενώ έριξε μόνο μία σφαίρα στο Μαυρομιχάλη και εγκατέλειψε το θύμα χωρίς να γνωρίζει αν είχε πέσει νεκρό, στη συνέχεια πήρε το φονικό όπλο μαζί του και εξαφάνισε τα ίχνη του. Αυτό υποδηλώνει ότι ο δράστης ίσως έχει διαφορετική προσέγγιση στις επιθέσεις του και μπορεί να επιλέγει τη στιγμή που θεωρεί κατάλληλη.

Εν τω μεταξύ, η ασφάλεια των πολιτών αναμένεται να είναι ψηλά στις προτεραιότητες των αρχών μετά από τις δύο πρόσφατες δολοφονίες, και αυτό αποτυπώνεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση ανησυχεί για την ασφάλεια των πολιτών και αναφέρει ότι αυτή είναι μία από τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις της. Επισημαίνει ότι το αίσθημα ασφάλειας πρέπει να διατηρείται υψηλά στην κοινωνία και ότι η Κυβέρνηση διαμορφώνει διάφορα μέτρα για να το ενισχύσει ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, αναφέρει ότι μετά την τελευταία σύσκεψη υπό την Προεδρία, πρόκειται να εφαρμοστούν μέτρα που είχαν αποφασιστεί κατά την τελευταία κοινή σύσκεψη.

Συνοψίζοντας, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά το θέμα της ασφάλειας των πολιτών και εξετάζει την λήψη περαιτέρω μέτρων για τη διασφάλισή της.

Το θέμα της έξαρσης της εγκληματικότητας θα συζητηθεί σε κλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, μετά από χθεσινή απόφαση.

Πηγή: https://www.philenews.com/kipros/astinomika/article/1402945/dio-en-psichro-dolofonies-me-diafora-molis-37-oron-tromos-gia-tin-epomeni-mera/

 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πτώση θερμοκρασίας στην Κύπρο- Πώς θα είναι ο καιρός το τριήμερο Κατακλυσμού

Published

on

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, αναφέρει το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση και την Κυριακή μη αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.

Σήμερα ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος παρόλο που τις πρωινές ώρες τοπικά στα παράλια, ενδέχεται να παρατηρείται αυξημένη χαμηλή νέφωση. Κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται στα ορεινά, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ, ωστόσο σύντομα θα καταστούν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ, και στα νότια παράλια τοπικά μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο στα παράλια τοπικά αναμένεται αυξημένη χαμηλή νέφωση. Αργότερα και κατά τις αυγινές ώρες, ενδέχεται κατά τόπους να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά μεταβλητοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ, και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και γύρω στους 17 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένη καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά και πιθανό και σε περιοχή του εσωτερικού.

Την Κυριακή ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά και πιθανό και σε περιοχή του εσωτερικού. Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση και την Κυριακή μη αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η λεκτική επίθεση της Χεζμπολάχ στην Κύπρο με ξεπερνάει

Published

on

Στις απειλές της Χεζμπολάχ προς την Κύπρο, αλλά και στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν τη περασμένη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σημειώνοντας ότι «η λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνάει».

Ο κ. Μίλερ απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου.

«Το γιατί η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί σε μια χώρα στη μέση αυτού του σημαντικού ανθρωπιστικού ρόλου που παίζει, το γιατί εξαπολύουν αυτού του είδους τη λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνάει», υπογράμμισε.

Ο Μάθιου Μίλερ αναφέρθηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Κύπρου τονίζοντας ότι «ήταν απίστευτα παραγωγική».

«Ήταν μια απίστευτα παραγωγική συνάντηση. Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κύπρου για όλο το έργο που έχει κάνει για να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας. Και θέλω απλώς να το επισημάνω ξανά, ότι η Κύπρος έχει πραγματικά διαδραματίσει βασικό ρόλο ως χώρος οργάνωσης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, που βοηθά αθώους Παλαιστίνιους, που βοηθάει να έχουν φαγητό αθώοι Παλαιστίνιοι», σημείωσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου: Εντείνεται η ανησυχία για ευρύτερο πόλεμο

Published

on

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η λιβανική Χεζμπολά συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά την περαιτέρω ρητορική κλιμάκωση των δυο πρωταγωνιστών, εντείνοντας την ανησυχία πως θα ξεσπάσει πόλεμος μεγάλης κλίμακας.

Ενώ στο λεγόμενο νότιο μέτωπο του Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας, ο πόλεμος που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, συνεχιζόταν τις πρώτες πρωινές ώρες με ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε διάφορα σημεία του πολιορκημένου κι ερειπωμένου θυλάκου.

Αυτός ο πόλεμος πυροδότησε την έξαρση της βίας στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς, κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Χθες Πέμπτη, η Χεζμπολά ανέλαβε την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις, αναφέροντας ιδίως πως εξαπέλυσε «δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα και οβίδες» προς την κατεύθυνση στρατοπέδου στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για ισραηλινό βομβαρδισμό που σκότωσε στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονά της στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως «εξάλειψε» αξιωματικό του κινήματος και ότι έπληξε «εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος» της Χεζμπολά, παράταξης που εξοπλίζει και χρηματοδοτεί το Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε επίσης ότι αναχαίτισε «εναέριο στόχο». Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως έγιναν ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον λιβανικό Νότο.

Στην Ουάσιγκτον, ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τσάχι Χανέγκμπι και ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωρίζουν εκ νέου εντάσεις.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μπλίνκεν «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του, τον Μάθιου Μίλερ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ταυτόχρονα «τη σημασία που έχει να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση στον Λίβανο» και να υπάρξει «διπλωματική λύση» που «θα επιτρέψει στις ισραηλινές και λιβανικές οικογένειες», τους χιλιάδες ανθρώπους που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των ανταλλαγών πυρών, «να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Σε εμπρηστική ομιλία του προχθές Τετάρτη, ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε πως «καμιά τοποθεσία» στο Ισραήλ δεν θα γλιτώσει από τους πυραύλους και τα drones του κινήματός του σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός επιτεθεί στην λιβανική επικράτεια.

Την Τρίτη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια» για να διεξαχθούν επιχειρήσεις στον Λίβανο «εγκρίθηκαν», ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας του εβραϊκού κράτους Ισραέλ Κατς διεμήνυσε πως σε περίπτωση «ολοκληρωτικού πολέμου», η Χεζμπολά «θα καταστραφεί».

«Νέα όπλα»

Ο κ. Νασράλα απείλησε επίσης την Κύπρο, τονίζοντας πως έχει «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες (…) το Ισραήλ λέει πως θα χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο, αν η Χεζμπολά επιτεθεί στα αεροδρόμιά του».

Το «άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», διεμήνυσε ο Χασάν Νασράλα. Η Κύπρος, το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στα παράλια της Μέσης Ανατολής –απέχει κάπου 300 χιλιόμετρα από το Ισραήλ και 200 χιλιόμετρα από τον Λίβανο– διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δυο χώρες.

Οι κατηγορίες αυτές είναι ανυπόστατες, αντέτεινε η κυβέρνηση της Κύπρου. «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι «μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος».

Οι απειλές της Χεζμπολά, κινήματος με τεράστια επιρροή στον Λίβανο, εντείνουν το κλίμα ανησυχίας.

«Δεν ξέρω αν η ιστορία αυτή θα καταλήξει σε πόλεμο ή συμφωνία. Θα προτιμούσα συμφωνία», δηλώνει ο Σιμόν Καμαρί από την Κιριάτ Σιμόνα (βόρειο Ισραήλ.

«Ο Λίβανος δεν θέλει πόλεμο, κανένας δεν θέλει πόλεμο. Είμαστε κουρασμένοι, έχουμε την οικονομική κρίση και πλέον πόλεμο (…) Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», δηλώνει η Σοφινάρ, κάτοικος Βηρυτού.

Σε περίπτωση πολέμου, το Ισραήλ θα υποστεί πλήγματα «από την ξηρά, από τη θάλασσα κι από τον αέρα», διεμήνυσε ο ηγέτης της Χεζμπολά, παράταξης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, συμπληρώνοντας πως το κίνημά του παρέλαβε «νέα όπλα», ενώ διαθέτει πάνω από 100.000 ετοιμοπόλεμους άνδρες.

«Είναι κρίσιμο όλα τα μέρη να παύσουν πυρ», τόνισε από την πλευρά της η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ.

Εντάσεις των κυβερνήσεων Μπάιντεν-Νετανιάχου

Την 7η Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, όπου έχασαν τη ζωή τους 1.194 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Ταυτόχρονα απήχθησαν 251 άνθρωποι, από τους οποίους 116 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 41 θεωρείται πως είναι νεκροί, κατά τον στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο από το 2007, κι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή ως τώρα σε τουλάχιστον 37.431 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Στη Ράφα (νότια), οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα σε μονάδες του ισραηλινού στρατού και παλαιστίνιους μαχητές, όπως και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Έγιναν επίσης πλήγματα σε κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, ανάμεσά τους γιατρός, ενώ την ίδια ώρα, τομείς στο βόρειο τμήμα της περιοχής απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη Γάζα προτού οι όμηροι να έχουν επιστρέψει και προτού να έχουμε εξαλείψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς», είπε για ακόμη μια φορά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, ενώ για άλλο ένα βράδυ Ισραηλινοί διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πώς διεξάγεται ο πόλεμος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας πως το Ισραήλ διεξάγει «υπαρξιακό πόλεμο», ο κ. Νετανιάχου πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του χρειάζονται κι άλλα όπλα και πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, τον κυριότερο σύμμαχο του Ισραήλ, και στηλιτεύοντας τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι χαρακτήρισε «απογοητευτικά» και «προσβλητικά» τα σχόλια αυτά του ισραηλινού πρωθυπουργού. «Καμιά άλλη χώρα δεν κάνει περισσότερα για να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί έναντι της απειλής της Χαμάς», διαβεβαίωσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending