Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μνημόνιο Συνεργασίας για influencer marketing υπέγραψαν Υπ. Προστασίας Καταναλωτή-ΦΕΔ

Published

on

Μνημόνιο Συνεργασίας διάρκειας 5 ετών με στόχο την επαρκή ενημέρωση των καταναλωτών για την εμπορική επιδίωξη των αναρτήσεων από επηρεαστές γνώμης (influencers) σε πλατφόρμες/Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), υπέγραψαν την Τετάρτη η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ) και ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης (ΦΕΔ).

Η ΥΠΚ και ο ΦΕΔ συμφώνησαν πιο συγκεκριμένα στην υλοποίηση από κοινού ενημέρωσης επιχειρήσεων, καταναλωτών και influencers για την αναγκαιότητα γνωστοποίησης του εμπορικού χαρακτήρα των αναρτήσεων από influencers σε πλατφόρμες/ΜΚΔ, αλλά και στον καθορισμό των βασικών αρχών που θα πρέπει να πληρούν οι εν λόγω γνωστοποιήσεις.

Οι αρχές αυτές, όπως αναφέρεται, προνοούν η γνωστοποίηση να εμφανίζεται αμέσως και να είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή, να εμφανίζεται με τρόπο κατάλληλο ανάλογα με τις διαφορετικές μορφές (format) που χρησιμοποιούνται από τους influencers (π.χ. εικόνες, αναρτήσεις, βίντεο, blog) στις διαφορετικές πλατφόρμες στις οποίες εμφανίζονται τα μηνύματα (π.χ. Instagram, YouTube, Facebook, X, TikTok, κ.λπ.) και να είναι σαφής για όλα τα διαφορετικά κοινά στα οποία απευθύνεται (π.χ. ενήλικες, νεαρά άτομα, παιδιά).

Σημειώνεται επίσης ότι ο ΦΕΔ έχει συντάξει Οδηγό για το Influencer Marketing, ο οποίος αποτελεί ξεχωριστό Παράρτημα του Κυπριακού Κώδικα Διαφήμισης. Ο Οδηγός αναγνωρίζεται ως καλή πρακτική (best practice) από την ΥΠΚ.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, αφού αναφέρθηκε στην αποστολή της ΥΠΚ για τη διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών στην ελευθεροποιημένη και ανταγωνιστική αγορά, τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια το μάρκετινγκ επιρροής (influencer marketing) κατέστη βασικός παράγοντας της ψηφιακής οικονομίας.

Η ΥΠΚ και ο ΦΕΔ, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της συμμόρφωσης των influencers με το καταναλωτικό δίκαιο και την ενδυνάμωση των καταναλωτών στη ψηφιακή εποχή, έχουν θέσει ως κοινό στόχο την επαρκή ενημέρωση των καταναλωτών για την εμπορική επιδίωξη των αναρτήσεων από επηρεαστές γνώμης (influencers) σε πλατφόρμες/Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης».

Εκ μέρους της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, ο Διευθυντής της Κωνσταντίνος Καραγιώργης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η σημαντική ανάπτυξη της πρακτικής ψηφιακής διαφήμισης που ονομάζεται influencer marketing ώθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2023 να πραγματοποιήσει την έρευνα Sweep για τους influencers, από την οποία διαφάνηκε ότι σε αυτό τον τομέα απαιτείται η λήψη περαιτέρω ενεργειών/δράσεων.

Πρόσθεσε ότι «σε εθνικό επίπεδο και εντός του πλαισίου συνεργασίας με τον ΦΕΔ, η Υπηρεσία θα στηρίξει και θα προωθήσει τον Οδηγό για το influencer marketing, τον οποίο έχει ετοιμάσει ο ΦΕΔ, ενώ θα οργανώσει εκστρατεία ενημέρωσης προς τους influencers αναφορικά με την πληροφόρηση που πρέπει να παρέχουν στο καταναλωτικό κοινό. Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης θα προωθηθεί σχετικό υλικό στα ΜΔΚ που διαθέτει η ΥΠΚ, καθώς και δημόσια ανακοίνωση» και πως «περαιτέρω, θα ετοιμαστεί σχετικό βίντεο, το οποίο θα απευθύνεται προς τους influencers, καθοδηγώντας τους επιγραμματικά για το νομικό πλαίσιο που θα πρέπει να ακολουθούν στις αναρτήσεις τους».

Εκ μέρους του ΦΕΔ, η Πρόεδρος Σωτηρούλλα Σωτηρίου ανέφερε ότι  «το influencer marketing καταγράφει μεγάλη ανάπτυξη ακολουθώντας τη δυναμική ανάπτυξης των ΜΚΔ και των αντίστοιχων πλατφόρμων σε εθνικό και παγκόσμιο πεδίο» υποδεικνύοντας πως «ήδη το 2021, με βάση έρευνα του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Κύπρου, η επένδυση σε influencer marketing ανερχόταν στο 7% του προϋπολογισμού για διαφήμιση σε ψηφιακά ΜΜΕ και η διαφημιστική κοινότητα αναγνωρίζει ότι το ποσοστό αυτό αυξάνεται συνεχώς».

«Η νομοθεσία, αλλά και η διαφημιστική δεοντολογία είναι σαφείς όσον αφορά στην ανάγκη το κοινό να γνωρίζει αν το περιεχόμενο που δέχεται είναι διαφημιστικό, τηρώντας τους όρους διαφάνειας, επαγγελματισμού και σωστής πρακτικής» τόνισε, εξηγώντας ότι με σκοπό ο ΦΕΔ να παρέχει υποστήριξη, εκπαίδευση και τεχνογνωσία στους influencers, έχει συντάξει οδηγίες για influencer marketing με απλούς, σαφείς και ενδεδειγμένους τρόπους για τη γνωστοποίηση του εμπορικού χαρακτήρα των αναρτήσεων των influencers, έτσι ώστε να αποφευχθούν περιστατικά παραπλάνησης των καταναλωτών, ιδιαίτερα σε σχέση με τα ειδικά κοινά που ο κάθε influencer και διαφημιζόμενος απευθύνεται ή και επιτρέπεται να απευθύνεται.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η ΥΠΚ αναγνωρίζει τις οδηγίες αυτές ως best practice. ΥΠΚ και ΦΕΔ θα συνεργαστούμε στενά, για να ενημερώσουμε τους εμπλεκόμενους ως προς την ανάγκη γνωστοποίησης, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι όλη η αλυσίδα είναι και παραμένει ορθά ενημερωμένη» είπε, σημειώνοντας τέλος πως ο ΦΕΔ θα μεριμνά προκειμένου ο οδηγός να επικαιροποιείται όποτε κρίνεται σκόπιμο, για να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις στο δυναμικό περιβάλλον των ΜΚΔ και του διαδικτύου ευρύτερα, μένοντας πιστοί στον στόχο μας, που είναι η αξιόπιστη ενημέρωση και η προστασία του Κύπριου καταναλωτή.

Πηγή: Reporter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κλοιό καύσωνα η Κύπρος – Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία

Published

on

Συνεχίζονται οι ψηλές θερμοκρασίες ανά το παγκύπριο.

Νέα κίτρινη προειδοποίηση θα τεθεί σε ισχύ στις 11:00 το πρωί και θα ισχύει μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 32 στα ψηλότερα ορεινά.

Η πρόγνωση του καιρού: 

Εποχική χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στα προσήνεμα μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι στα ανατολικά παράλια μέχρι λίγο ταραγμένη, αλλά στα υπόλοιπα παράλια λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 38 στα υπόλοιπα παράλια και στους 32 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικά, κατά τις αυγινές κυρίως ώρες αναμένεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ για να καταστούν αργότερα κυρίως μεταβλητοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 26 στα υπόλοιπα παράλια και στους 22 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τρίτη, την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις.

Η θερμοκρασία την Τρίτη δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος στην αγωνία για ΑΕΙ Κύπρου-Στρατιωτικές Σχολές – Στις 9 τα αποτελέσματα

Published

on

Τέλος στην αγωνία των υποψήφιων που παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης 2024, τίθεται σήμερα το πρωί.

Στις 09:00, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στην παρουσία της πολιτικής προϊστάμενης του Υπουργείου, Αθηνάς Μιχαηλίδου, θα ανακοινωθούν, τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων Εξετάσεων Πρόσβασης 2024 για τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ- Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Published

on

Η έκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ, που κατά τις «πρώτες ενδείξεις» οφειλόταν σε επίθεση με drone, είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο ελαφρά, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Ζάκι Χέλερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Άστρου του Δαυίδ (Magen David Adom), του ισραηλινού αντίστοιχου του Ερυθρού Σταυρού.

Προηγούμενος απολογισμός, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, έκανε λόγο για επτά τραυματίες. Ωστόσο ο κ. Χέλερ διευκρίνισε πως οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που υπέστησαν σοκ.

Σύμφωνα με τον Ντιν Έλσντουν, εκπρόσωπο της αστυνομίας, το πτώμα του θύματος φέρει εμφανή τραύματα από συντρίμμια και βρέθηκε μέσα σε ακίνητο που χτυπήθηκε όταν έγινε η έκρηξη.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε, στο πλαίσιο «προκαταρκτικής έρευνας», επρόκειτο για επίθεση με drone. Η έκρηξη οφειλόταν σε «πτώση αεροπορικού στόχου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως δεν ενεργοποίησε καμιά σειρήνα της αεράμυνας. Υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει έρευνα «σε βάθος», προσθέτοντας ότι η πολεμική αεροπορία «αύξησε τις περιπολίες της για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των κινήματος των Χούθι της Υεμένης για στρατιωτικά ζητήματα Γιαχία Σάρια ανήγγειλε μέσω μέσω X πως αργότερα θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον του Τελ Αβίβ.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending