Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι προκλήσεις για τον τουρισμό και ο στόχος που θέτει το Υφυπουργείο Τουρισμού για το 2024

Published

on

Τον στόχο όπως οι τουριστικές αφίξεις παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα της περσινής χρονιάς θέτει το Υφυπουργείο Τουρισμού για το 2024, σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτική αστάθεια και από άλλους αστάθμητους παράγοντες όπως τα προβλήματα στον τομέα της αεροπλοΐας που επηρεάζουν πτητικά προγράμματα εταιρειών, δήλωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Κώστας Κουμής.

Ταυτόχρονα, το Υφυπουργείο θέτει ως στόχο την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, μέσω των 16 σχεδίων επιχορηγήσεων που τρέχουν ή θα τρέξουν φέτος, κάτι που θα συνεισφέρει στην επίτευξη των διαχρονικών στρατηγικών στόχων του τουρισμού.

Παρά την απώλεια των ρωσικής τουριστικής αγοράς, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και την κρίση στη Γάζα που επηρεάζει το Ισραήλ, άλλη μια σημαντική τουριστική αγορά στην Κύπρο, οι τουριστικές αφίξεις το 2023 διαμορφώθηκαν στα 3,85 εκατομμύρια, που, όπως ανέφερε, αποτελεί την τρίτη καλύτερη ιστορική επίδοση, με ετήσια αύξηση 20% και μόλις 3,3% λιγότερη από το ιστορικό ρεκόρ του 2019, κάτι που, όπως είπε, ο κ. Κουμής, έδειξε ότι αναπληρώθηκε το κενό της απώλειας της ρωσικής αγοράς.

«Γενικότερα, ο στόχος για το 2024, όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση είναι η επίτευξη αντίστοιχης επίδοσης με το προηγούμενο έτος», ανέφερε ο κ. Κουμής σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε, αν ο τελικός αριθμός αφίξεων είναι 30, 40 ή 50 χιλιάδες λιγότερο ή περισσότερο, αν θέλετε τη δική μου άποψη, έχει πολύ μικρότερη σημασία από το να παραμείνουμε σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο των υψηλών επιδόσεων και νομίζω ότι είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, παρά τα όποια προβλήματα και όλες αυτές τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό πλησίασαν τα €3 δισ, αντανακλώντας μια αύξηση 22,6% σε ονομαστικούς όρους και 18,4% σε πραγματικούς όρους, εξαιρουμένου δηλαδή του τουρισμού. Ταυτόχρονα, όπως είπε, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του World Travel & Tourism Council η συνολική προσφορά του τουρισμού στο κυπριακό ΑΕΠ το 2023 εκτιμάται στο 12,8% από 12,2% το 2022.

Σε σχέση με τον ναυτικό τουρισμό, ενώ το 2023 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και όλα έδειχναν ότι θα σημειωνόταν νέο ιστορικό ρεκόρ, ο κ. Κουμής είπε πως ο πόλεμος στο γειτονικό Ισραήλ σταμάτησε την ανοδική πορεία, αφού το Ισραήλ χρησιμοποιείται ως λιμάνι αφετηρίας (Home port) κλείνοντας με 322.000 επισκέπτες. Για το 2024 το επιβατικό κοινό θα είναι μειωμένο καθώς η απώλεια του Ισραήλ «είναι τεράστια», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμή οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο κυπριακός τουρισμός, είναι η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ και η ευρύτερη ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οικονομική ύφεση στην Γερμανία αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία, της παραδοσιακά μεγαλύτερης τουριστικής αγοράς της Κύπρου, ενώ σε αυτά προστίθεται και η κρίση στον τομέα της αεροπλοΐας λόγω προβλήματος που εντοπίστηκε σε συγκεκριμένη σειρά κινητήρων, κάτι που επηρέασε περισσότερες από 40 αεροπορικές εταιρείες.

Όσον αφορά την αεροπορική σύνδεση, ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε πως τη φετινή χρονιά έχουν προγραμματίσει πτήσεις από και προς την Κύπρο 55 εταιρείες, όσες ήταν το 2023.

Ερωτηθείς για τις αεροπορικές θέσεις, ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ότι δεν είχαν ενημέρωση από μια αεροπορική εταιρεία που επηρεάστηκε περισσότερο από το πρόβλημα με τους κινητήρες αεροσκαφών, αλλά κατά τις επαφές στο πλαίσιο της έκθεσης ΙΤΒ στο Βερολίνο, κλείστηκαν κάποιες συμφωνίες για νέα προγράμματα από κάποιες άλλες χώρες.

Σημείωσε πως η αρχική εκτίμηση κατά την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2024 ήταν 450.000 πρόσθετες θέσεις, αλλά θα υπάρξει μια μείωση.

«Υπολογίζουμε ότι θα υπάρχει μια μικρή μείωση στις αεροπορικές θέσεις, εκείνο που είναι πιο σημαντικό για μας είναι να διαφυλάξουμε τα επίπεδα αφίξεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις επιδόσεις τουριστικών αγορών, ο κ. Κουμή ανέφερε πως αναμένεται αύξηση από την Πολωνία, μικρή αύξηση από τις Σκανδιναβικές χώρες και σημαντική συνεισφορά από βαλκανικές χώρες ειδικά από Ρουμανία και Σερβία. Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτίμησε ότι η τουριστική κίνηση θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, ενώ και για τη Γερμανία σημείωσε ότι αναμένει τα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά δεδομένου ότι ξεπεραστούν οι οικονομικές προκλήσεις στη χώρα.

Ειδικά για το Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε ότι θα υπάρξει κάποια μείωση τον Απρίλιο λόγω του ότι το Πάσχα των Καθολικών είναι νωρίς φέτος και μια σχετική μείωση μέχρι το πρώτο μισό του Μαΐου και ακολούθως επαναφορά στα περσινά επίπεδα με ένα πολύ καλό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής οι τουρίστες φαίνεται να προτιμούν αυτό το δίμηνο παρά την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου.

€11,2 εκατ. σε σχέδια επιχορηγήσεων

Ο κ. Κουμής υπογράμμισε την προσήλωση στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, κάτι που θα συνεισφέρει στην επίτευξη διαχρονικών στόχων του τουρισμού, όπως την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

«Είναι για αυτό που δίδουμε πάρα πολλή έμφαση στο αντικείμενο που ονομάζεται προϊόν γιατί μόνο με επενδύσεις σωστές στο προϊόν και εννοείται με την αντίστοιχη προβολή μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στα 16 σχέδια επιχορηγήσεων που υλοποιεί το Υφυπουργείο, τέσσερα εκ των οποίων αφορούν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την συνολική πρόνοια για το 2024 να ανέρχεται στα €11,24 εκατ. εκ των οποίων τα €8,1 εκατ. από το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Το μεγαλύτερο από πλευράς δαπάνης σχέδιο αφορά στο Σχέδιο Αναβίωσης Περιοχών της Υπαίθρου, Ορεινών και Απομακρυσμένων Περιοχών, το οποίο προγραμματίζεται να προκηρυχθεί σε λίγες εβδομάδες με προϋπολογισμό €4 εκατ., ενώ πέρσι επωφελήθηκαν 82 αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης με δαπάνη €1,28 εκατ.

Αυξημένη ήταν και η δεύτερη προκήρυξη του Σχεδίου για Αναβάθμιση Χώρων Εστίασης ή Καταστημάτων Πώλησης Παραδοσιακών προϊόντων, που έγινε το Νοέμβριο του 2023 με προϋπολογισμό €2,5 εκατ. σε σύγκριση με €1,09 εκατ, κατά την πρώτη προκήρυξη.

το Σχέδιο ενθάρρυνσης ξένων αθλητικών ομάδων, ομίλων, συνδέσμων και ομοσπονδιών για προπόνηση και προετοιμασία στην Κύπρο επαναπροκηρύχθηκε με τροποποιήσεις το 2024 και με βάση τα στοιχεία 119 ομάδες έχουν επιλέξει την Κύπρο, σε σύγκριση με 92 πέρσι.

Τουρισμός προς τα κατεχόμενα

Σε ερώτηση για τους τουρίστες που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, ο Υφυπουργός Τουρισμού, είπε πως το πρόβλημα αυτό είναι διαχρονικό και αποτελεί απότοκο της μη λύσης του Κυπριακού και «διαφαίνεται ότι χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα μεγαλώνει, κάτι που οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες».

«Επί της ουσίας δεν μπορούμε να κάνουμε και πάρα πολλά», είπε, για να σημειώσει ότι το Υφυπουργείο εργάστηκε επί του θέματος ενημερώνοντας οργανωτές ταξιδίων που προωθούν τουρίστες στα κατεχόμενα, αλλά και θέτοντας το ζήτημα σε συναντήσεις με Πρέσβεις συγκεκριμένων χωρών.

«Σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να προκύπτουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Όμως είναι ένα θέμα για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε και πάρα πολλά αλλά είναι ένα θέμα, το οποίο παρακολουθούμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για στοιχεία, ο κ. Κουμής είπε ότι στοιχεία διαθέτει η Στατιστική Υπηρεσία, τα οποία είναι απόρρητα χωρίς να δώσει κάποιο ποσοστό. Σημείωσε ότι «το ποσοστό δεν είναι όμως πολύ μεγάλο».

Εξάλλου, ο κ. Κουμής αναφέρθηκε και στις ενέργειες του Υφυπουργείου Τουρισμού για την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για αδειοδότηση και λειτουργία όλων των ειδών των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες με τα νομοσχέδια για αντιμετώπιση των όποιων κενών στον τομέα της εστίασης, αλλά και των ωραρίων λειτουργίας των κέντρων αναψυχής.

Πηγή: ReporterCy

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε «Πούτιν» τον Ζελένσκι μπροστά στους ηγέτες του ΝΑΤΟ (VID)

Published

on

Ο Τζο Μπάιντεν, υπό εντεινόμενη πίεση για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ανήγγειλε χθες Πέμπτη τον «πρόεδρο Πούτιν», υποδεχόμενος τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί σκηνής στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον, προτού διορθώσει.

«Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όση και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών, που συνειδητοποίησε το λάθος και επέστρεψε στο μικρόφωνο για να δηλώσει: «…θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι! Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν».

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1811517934751056038&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F1237960%2Fo-mpainten-apokalese-poutin-ton-zelenski-mprosta-stous-igetes-tou-nato-vid&sessionId=597e7be59f6a460beb7462b9b123846ca227d7a4&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς υπερασπίζεται τον Μπάιντεν μετά το φραστικό ολίσθημά του

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε χθες Πέμπτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που προσφώνησε κατά λάθος τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού επιστρέψει στο μικρόφωνο και διορθώσει τον εαυτό του στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον.

«Τα φραστικά ολισθήματα είναι κάτι που συμβαίνει, αν παρακολουθείτε συνεχώς τους πάντες θα βρείτε άφθονα», σχολίασε ο κ. Σολτς, ερωτηθείς για την γκάφα του κ. Μπάιντεν από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου. «Αυτό όμως δεν αλλάζει ούτε ένα πράγμα απ’ όσα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με μεγάλη σαφήνεια στην ομιλία του», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν υπερασπίζεται τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπάιντεν: «όλοι κάνουμε λάθη» 

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται έντονη πίεση να αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου, του φάνηκε να έχει απόλυτο «έλεγχο», να είναι «ακριβής» στους φακέλους που συζητήθηκαν, τους οποίους «γνωρίζει καλά».

«Όλοι μας κάνουμε lapsus», φραστικά λάθη, διαβεβαίωσε ο κ. Μακρόν τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου, σχολιάζοντας τη γκάφα που διέπραξε νωρίτερα ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, προσφωνώντας τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού σπεύσει να διορθώσει τον εαυτό του.

«Έχει συμβεί και σ’ εμένα, και μπορεί να μου συμβεί ξανά αύριο. Θα ζητούσα την επιείκειά σας», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειροπέδες σε 28χρονο για το φόνο του Δημήτρη Ανδρονίκου

Published

on

Στο πλαίσιο διερεύνησης του φόνου του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου η Αστυνομία προχώρησε χθες βάσει δικαστικού εντάλματος, στη σύλληψη ενός ακόμη προσώπου.

Πρόκειται για άντρα ηλικίας 28 ετών, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδιο για άνοιγμα λιμανιού Αμμοχώστου σε μέλη του Οργανισμoύ Τουρκικών Κρατών

Published

on

Το ψευδοκράτος  ετοιμάζεται να ανοίξει το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για πλοία από κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS), σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο λεγόμενος  «υπουργός» Δημοσίων Έργων και Μεταφορών Ερχάν Αρικλί, είπε πως το ψευδορκάτος ως μέλος παρατηρητής του OTS, υπέβαλαν αίτηση πριν από ένα χρόνο για να συμπεριλάβουν το λιμάνι της  Αμμοχώστοu στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports».

Το σχέδιο  συζητήθηκε εκ νέου στην άτυπη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών των OTS που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν στις 5 Ιουνίου, πρόσθεσε.

Ο Αρικλί σημείωσε ότι υπάρχουν συνολικά οκτώ λιμάνια στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports», συμπεριλαμβανομένων δύο από την Τουρκία, και προσπαθούν να κάνουν το λιμάνι της Αμμοχώστου το ένατο λιμάνι του προγράμματος.

Ο Αρικλί επεσήμανε το αυξανόμενο μερίδιο των θαλάσσιων μεταφορών στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου κάθε χρόνο, λέγοντας ότι η συμπερίληψη του λιμανιού της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα θα ήταν επωφελής τόσο για το ψευδοκράτος όσο και για άλλα μέλη του OTS.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την αίτησή τους.

«Η ανάπτυξη πολιτικών, πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των μελών του OTS θα συνέβαλε στην παγκόσμια σταθερότητα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ο Αρικλι, προσθέτοντας: «Θέλουμε το λιμάνι της Αμμοχώστου, το πιο οχυρωμένο μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποτελεί βάση για τα τουρκικά κράτη. ”

«Το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, που θέλουν να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο εμπόριο, θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αμμοχώστου σαν να ήταν δικό τους λιμάνι».

«Θέλουμε να επωφεληθούμε από το αυξανόμενο θαλάσσιο εμπόριο παγκοσμίως και επίσης θέλουμε αυτή η κατάσταση να ωφελήσει πολιτικά τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending