Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλείνει τρύπες το υπουργείο Υγείας – Τα καυτά θέματα που πήραν σειρά

Published

on

Τρύπες έξι χρόνων στην Υγεία προσπαθεί να κλείσει το αρμόδιο Υπουργείο με την Κυβέρνηση να εμφανίζεται έτοιμη ακόμα και να συγκρουστεί, εάν χρειαστεί, προκειμένου να ολοκληρώσει την μεταρρύθμιση του Τομέα.

Από την εξίσωση των συγκρούσεων όμως δεν πρέπει να εξαιρείται ούτε και η ίδια η Κυβέρνηση, σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και στο παρελθόν, κάποια από τα ζητήματα που αυτή τη στιγμή προωθούνται είχαν αποτελέσει αντικείμενο διαφωνιών μεταξύ αρμόδιων Υπουργείων και Υπουργών. Τρανταχτό παράδειγμα το νομοσχέδιο που αφορά την λειτουργία των ασθενοφόρων, το οποίο, εκκρεμεί στην ουσία ενώπιον του Υπουργικού από το καλοκαίρι του 2023.

Τα νομοσχέδια που αφορούν τον Συνήγορο του Ασθενή, τις υπηρεσίες αποκατάστασης και τις πανεπιστημιακές κλινικές έχουν πάρει σειρά και το επόμενο διάστημα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο αφού και για τα τρία συγκεκριμένα ζητήματα στο παρελθόν είχαν καταγραφεί έντονες διαφωνίες και δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των εμπλεκομένων.

Χθες, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο με στόχο να κατατεθεί στην Βουλή για ψήφιση εντός Μαΐου. Το προηγούμενο διάστημα, όπως πληροφορούμαστε, ο υπουργός Υγείας και οι συνεργάτες του επεξεργάστηκαν όλα όσα είχαν τεθεί στη διαβούλευση τα τελευταία τουλάχιστον έξι χρόνια και κατέληξαν στο τελικό κείμενο που προωθείται αυτή τη στιγμή. Το νομοσχέδιο με το πέρασμα των χρόνων άλλαξε αρκετές φορές περιεχόμενο εξαιτίας ενστάσεων που έφεραν άλλοι κρατικοί θεσμοί. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, φαίνεται ότι τόσο ο Υπουργός όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αποφασισμένοι να το προωθήσουν ανεξαρτήτως ενστάσεων.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, που δόθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που προβλέπει για την λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης στην Κύπρο. Όπως είπε ο Μιχάλης Δαμιανός έγινε επαναδιαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς επί του νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο του 2023 και στη συνέχεια αποσύρθηκε και «αναμένεται επανακατάθεση του τον ερχόμενο Ιούνιο». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργός Υγείας και επηρεαζόμενοι έχουν καταλήξει σε μια κοινά αποδεκτή οδό και αυτή τη στιγμή τα όσα έχουν συμφωνηθεί τυγχάνουν επεξεργασίας από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2023 το υπουργείο Υγείας βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της αποκατάστασης είχαν διαφωνήσει έντονα (η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους) με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που είχε τότε ετοιμαστεί.

Για το νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων και πανεπιστημιακών κλινικών, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «βρίσκεται στο στάδιο επαναδιαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν την υποβολή του για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία». Αναμένεται επανακατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή εντός του 2024.  Ο υπουργός Υγείας είχε ζητήσει τον περασμένο μήνα από όλους τους εμπλεκόμενους γραπτώς τις θέσεις τους προκειμένου να προχωρήσει το Υπουργείο στην ετοιμασία του νομοσχεδίου. Το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο Υπουργός για την κατάθεση σχολίων λήγει στις 30 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που προβλέπει για την λειτουργία των ασθενοφόρων, ο υπουργός Υγείας αρκέστηκε να πει ότι πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση πριν το τέλος του 2024. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» μετά τη διαφωνία που είχε προκύψει πριν από ένα χρόνο μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας επί του θέματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πήρε πάνω του προκειμένου να σταματήσει η ενδοκυβερνητική διαφορά. Εξελίξεις, όπως πληροφορούμαστε πρέπει να αναμένονται σύντομα αφού εδώ και μερικές εβδομάδες ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει στα χέρια του συγκεκριμένη πρόταση την οποία μελετά ενώ ο υπουργός Υγείας έχει ήδη ενημερώσει το Προεδρικό για τις δικές του προθέσεις αλλά και την βούληση του να προωθηθεί η δημιουργία αρμόδιας αρχής.

Χορηγίες και κίνητρα για διαπίστευση και εξοπλισμούς στα νοσοκομεία

Τον ερχόμενο Ιούνιο θα αρχίσει η καταβολή των κρατικών χορηγιών στα νοσηλευτήρια της Κύπρου, δημόσια και ιδιωτικά, τα οποία επιθυμούν να προχωρήσουν ή έχουν ήδη προωθήσει τις διαδικασίες, για τη διαπίστευσή τους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, «έχει εγκριθεί σχέδιο παροχής κυβερνητικών χορηγιών σε ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια με σκοπό τη Διαπίστευση».

Το σχέδιο, όπως είπε ο κ. Δαμιανός, «προβλέπει για την παροχή κινήτρων υπό μορφή κυβερνητικής χορηγίας σε ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μέσω της εφαρμογής προτύπων και της διαπίστευσης τους από αρμόδιους φορείς». Το συνολικό κόστος του σχεδίου, που καλύπτεται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέρχεται στα €2,5 εκατ.

Παράλληλα, είπε ο Μιχάλης Δαμιανός, «εγκρίθηκε το σχέδιο επιδότησης νοσηλευτηρίων για αγορά νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού». Μέσω του σχεδίου «επιδιώκεται η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, μέχρι στιγμής, «έχουν υποβληθεί 44 αιτήσεις από 24 νοσηλευτήρια και έχουν ήδη συναφθεί 32 συμφωνίες για αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 20 νοσοκομεία».

Ο κ. Δαμιανός, αναφέρθηκε και στην απόφαση της Κυβέρνησης για καταβολή κρατικής χορηγίας στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για ένα ακόμα χρόνο. Προς τον σκοπό αυτό, όπως είπε, «ετοιμάστηκε μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ υπουργείων Υγείας και Οικονομικών με τον ΟΚΥπΥ, σχέδιο δράσης από τον ΟΚΥπΥ καθώς και τροποποιητικό νομοσχέδιο τα οποία διαβιβάστηκαν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και θα κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή για ψήφιση άμεσα». Η τροποποίηση της νομοθεσίας κρίνεται απαραίτητη αφού αυτή τη στιγμή προβλέπεται καταβολή κρατικής χορηγίας στον ΟΚΥπΥ μέχρι το τέλος Μαΐου 2024.

Σειρά νομοσχεδίων πάνε στην Βουλή

Ο Μιχάλης Δαμιανός, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης αναφέρθηκε σε σειρά άλλων νομοσχεδίων τα οποία επίσης εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Όπως είπε, εντός του 2024 αναμένεται ότι θα κατατεθούν στη Βουλή, τα νομοσχέδια που αφορούν: τις υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας, τα κλινικά εργαστήρια, τη λειτουργία των ιατρείων και οδοντιατρείων, τα νοσηλευτήρια και τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα.

Στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο έχει υποβληθεί το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το επάγγελμα του διασώστη (πλήρωμα ασθενοφόρων). Η κατάθεση του στη Βουλή αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά την ίδρυση και λειτουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός για τα πιθανά μοντέλα οργάνωσης και λειτουργίας του που στόχο έχει την προαγωγή της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Πηγή: Philenews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε «Πούτιν» τον Ζελένσκι μπροστά στους ηγέτες του ΝΑΤΟ (VID)

Published

on

Ο Τζο Μπάιντεν, υπό εντεινόμενη πίεση για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ανήγγειλε χθες Πέμπτη τον «πρόεδρο Πούτιν», υποδεχόμενος τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί σκηνής στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον, προτού διορθώσει.

«Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όση και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών, που συνειδητοποίησε το λάθος και επέστρεψε στο μικρόφωνο για να δηλώσει: «…θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι! Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν».

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1811517934751056038&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F1237960%2Fo-mpainten-apokalese-poutin-ton-zelenski-mprosta-stous-igetes-tou-nato-vid&sessionId=597e7be59f6a460beb7462b9b123846ca227d7a4&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς υπερασπίζεται τον Μπάιντεν μετά το φραστικό ολίσθημά του

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε χθες Πέμπτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που προσφώνησε κατά λάθος τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού επιστρέψει στο μικρόφωνο και διορθώσει τον εαυτό του στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον.

«Τα φραστικά ολισθήματα είναι κάτι που συμβαίνει, αν παρακολουθείτε συνεχώς τους πάντες θα βρείτε άφθονα», σχολίασε ο κ. Σολτς, ερωτηθείς για την γκάφα του κ. Μπάιντεν από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου. «Αυτό όμως δεν αλλάζει ούτε ένα πράγμα απ’ όσα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με μεγάλη σαφήνεια στην ομιλία του», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν υπερασπίζεται τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπάιντεν: «όλοι κάνουμε λάθη» 

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται έντονη πίεση να αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου, του φάνηκε να έχει απόλυτο «έλεγχο», να είναι «ακριβής» στους φακέλους που συζητήθηκαν, τους οποίους «γνωρίζει καλά».

«Όλοι μας κάνουμε lapsus», φραστικά λάθη, διαβεβαίωσε ο κ. Μακρόν τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου, σχολιάζοντας τη γκάφα που διέπραξε νωρίτερα ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, προσφωνώντας τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού σπεύσει να διορθώσει τον εαυτό του.

«Έχει συμβεί και σ’ εμένα, και μπορεί να μου συμβεί ξανά αύριο. Θα ζητούσα την επιείκειά σας», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειροπέδες σε 28χρονο για το φόνο του Δημήτρη Ανδρονίκου

Published

on

Στο πλαίσιο διερεύνησης του φόνου του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου η Αστυνομία προχώρησε χθες βάσει δικαστικού εντάλματος, στη σύλληψη ενός ακόμη προσώπου.

Πρόκειται για άντρα ηλικίας 28 ετών, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδιο για άνοιγμα λιμανιού Αμμοχώστου σε μέλη του Οργανισμoύ Τουρκικών Κρατών

Published

on

Το ψευδοκράτος  ετοιμάζεται να ανοίξει το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για πλοία από κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS), σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο λεγόμενος  «υπουργός» Δημοσίων Έργων και Μεταφορών Ερχάν Αρικλί, είπε πως το ψευδορκάτος ως μέλος παρατηρητής του OTS, υπέβαλαν αίτηση πριν από ένα χρόνο για να συμπεριλάβουν το λιμάνι της  Αμμοχώστοu στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports».

Το σχέδιο  συζητήθηκε εκ νέου στην άτυπη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών των OTS που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν στις 5 Ιουνίου, πρόσθεσε.

Ο Αρικλί σημείωσε ότι υπάρχουν συνολικά οκτώ λιμάνια στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports», συμπεριλαμβανομένων δύο από την Τουρκία, και προσπαθούν να κάνουν το λιμάνι της Αμμοχώστου το ένατο λιμάνι του προγράμματος.

Ο Αρικλί επεσήμανε το αυξανόμενο μερίδιο των θαλάσσιων μεταφορών στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου κάθε χρόνο, λέγοντας ότι η συμπερίληψη του λιμανιού της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα θα ήταν επωφελής τόσο για το ψευδοκράτος όσο και για άλλα μέλη του OTS.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την αίτησή τους.

«Η ανάπτυξη πολιτικών, πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των μελών του OTS θα συνέβαλε στην παγκόσμια σταθερότητα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ο Αρικλι, προσθέτοντας: «Θέλουμε το λιμάνι της Αμμοχώστου, το πιο οχυρωμένο μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποτελεί βάση για τα τουρκικά κράτη. ”

«Το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, που θέλουν να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο εμπόριο, θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αμμοχώστου σαν να ήταν δικό τους λιμάνι».

«Θέλουμε να επωφεληθούμε από το αυξανόμενο θαλάσσιο εμπόριο παγκοσμίως και επίσης θέλουμε αυτή η κατάσταση να ωφελήσει πολιτικά τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending