Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμμαχία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ για οικειοθελή παραίτηση αξιωματούχων από συντάξεις

Published

on

Την ώρα που οι διαβουλεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών με τα κόμματα για το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς οι κυβερνητικές προτάσεις δεν ικανοποιούν πλήρως τις κομματικές ηγεσίες, ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ συμμάχησαν για να ψηφιστεί μία ρύθμιση που κατά τη δική τους εκτίμηση επιλύει γρήγορα και απλά το πρόβλημα.

Μάλιστα, στόχος των εισηγητών είναι η πρόταση να εγκριθεί πριν από τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, στις 9 Ιουνίου, για να μην δημιουργηθούν και άλλοι πολυσυνταξιούχοι μεταξύ των νικητών των εκλογών.

Συγκεκριμένα, στην Ολομέλεια της Βουλής κατατέθηκε χθες πρόταση νόμου που ετοίμασε το ΔΗΚΟ και συνυπογράφει ο ΔΗΣΥ. Με την πρόταση θεσπίζεται νέα νομοθεσία, με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα σε αξιωματούχο που διορίζεται ή εκλέγεται σε δημόσιο αξίωμα, λειτούργημα ή θέση να υποβάλει προς τον αρμόδιο υπουργό δήλωση αποποίησης κρατικής σύνταξης για τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα υπηρετεί στο συγκεκριμένο αξίωμα.

Επιπρόσθετα, αν εγκριθεί η πρόταση νόμου, η κρατική σύνταξη που θα τυγχάνει αποποίησης θα παραχωρείται στο Ταμείο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης. Αξίζει να σημειωθεί πως στη ρύθμιση περιλήφθηκε πρόνοια με την οποία, σε περίπτωση που ο αξιωματούχος αρνηθεί να υπογράψει τη δήλωση αποποίησης ή αν την ανακαλέσει, θα ενημερώνεται η Βουλή.
Τα δύο κόμματα σχηματίζουν πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και είναι δυνατό η πρόταση νόμου να εγκριθεί από τους βουλευτές τους. Ωστόσο, νομικοί μιλώντας στον «Φ» θεωρούν πως ενδεχομένως να υπάρξουν νομικοί σκόπελοι.

Επιπρόσθετες διευκρινίσεις

Όπως μας ανέφεραν νομικοί, δεν είναι πλήρως ξεκάθαρη η πρόταση νόμου, καθώς, για όσους κρατικούς αξιωματούχους δεν συμφωνούν να αποποιηθούν της σύνταξης ή των συντάξεων απλά ο Υπουργός Οικονομικών θα ενημερώνει τη Βουλή. Και αυτό, καθώς δεν θα είναι υποχρεωτική η αποποίηση της σύνταξης αλλά δυνητική.
Ίσως τα δύο κόμματα θεωρούν πως με το name and shame που πιθανό να γίνεται από τη γνωστοποίηση ονομάτων τέτοιων αξιωματούχων, θα υπάρχει αποδοχή της αποποίησης από όλους.

Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας

Το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε κατά την πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των κομμάτων με τον υπουργό Οικονομικών. Θέση της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι «απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει δοθεί σε γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ημερομηνίας 16 Αυγούστου 1999, όπου αναφέρεται ότι ελλείψει νομοθετικής πρόνοιας, δεν είναι δυνατή η παραίτηση από το δικαίωμα σε σύνταξη ή σε σύνταξη ενόσω λαμβάνει μισθό από άλλο αξίωμα».
Ωστόσο, η Νομική Υπηρεσία σημειώνει επίσης ότι ακόμη και χωρίς νομοθετική ρύθμιση για αποποίηση σύνταξης, δεν εμποδίζεται αξιωματούχος να καταβάλλει οικειοθελώς το ποσό της σύνταξης/συντάξεων που λαμβάνει στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Αντεπίθεση Κεραυνού

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός πέρασε στην αντεπίθεση, υπερασπίζοντας τα κυβερνητικά νομοσχέδια για τις πολλαπλές συντάξεις, μέσω των οποίων το Κράτος θα έχει εξοικονομήσεις. Όπως υποστήριξε, είναι ανέκδοτο να λέγεται πως οι πολλαπλές συντάξεις θα αντικατασταθούν από πολλαπλά εφάπαξ, τονίζοντας ότι εάν αφηνόταν από την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ υπουργείου και κομμάτων, ο αναλογιστής να παρουσιάσει τη μελέτη του, θα ήταν ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει θέμα πολλαπλών φιλοδωρημάτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναλογιστική μελέτη που έχει δοθεί στα κόμματα κατέδειξε πως από την εφαρμογή των κυβερνητικών νομοσχεδίων προκύπτουν σημαντικές εξοικονομήσεις.

Πηγή: Philenews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κλοιό καύσωνα η Κύπρος – Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία

Published

on

Συνεχίζονται οι ψηλές θερμοκρασίες ανά το παγκύπριο.

Νέα κίτρινη προειδοποίηση θα τεθεί σε ισχύ στις 11:00 το πρωί και θα ισχύει μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 32 στα ψηλότερα ορεινά.

Η πρόγνωση του καιρού: 

Εποχική χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στα προσήνεμα μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι στα ανατολικά παράλια μέχρι λίγο ταραγμένη, αλλά στα υπόλοιπα παράλια λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 38 στα υπόλοιπα παράλια και στους 32 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικά, κατά τις αυγινές κυρίως ώρες αναμένεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ για να καταστούν αργότερα κυρίως μεταβλητοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 26 στα υπόλοιπα παράλια και στους 22 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τρίτη, την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις.

Η θερμοκρασία την Τρίτη δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος στην αγωνία για ΑΕΙ Κύπρου-Στρατιωτικές Σχολές – Στις 9 τα αποτελέσματα

Published

on

Τέλος στην αγωνία των υποψήφιων που παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης 2024, τίθεται σήμερα το πρωί.

Στις 09:00, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στην παρουσία της πολιτικής προϊστάμενης του Υπουργείου, Αθηνάς Μιχαηλίδου, θα ανακοινωθούν, τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων Εξετάσεων Πρόσβασης 2024 για τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ- Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Published

on

Η έκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ, που κατά τις «πρώτες ενδείξεις» οφειλόταν σε επίθεση με drone, είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο ελαφρά, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Ζάκι Χέλερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Άστρου του Δαυίδ (Magen David Adom), του ισραηλινού αντίστοιχου του Ερυθρού Σταυρού.

Προηγούμενος απολογισμός, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, έκανε λόγο για επτά τραυματίες. Ωστόσο ο κ. Χέλερ διευκρίνισε πως οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που υπέστησαν σοκ.

Σύμφωνα με τον Ντιν Έλσντουν, εκπρόσωπο της αστυνομίας, το πτώμα του θύματος φέρει εμφανή τραύματα από συντρίμμια και βρέθηκε μέσα σε ακίνητο που χτυπήθηκε όταν έγινε η έκρηξη.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε, στο πλαίσιο «προκαταρκτικής έρευνας», επρόκειτο για επίθεση με drone. Η έκρηξη οφειλόταν σε «πτώση αεροπορικού στόχου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως δεν ενεργοποίησε καμιά σειρήνα της αεράμυνας. Υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει έρευνα «σε βάθος», προσθέτοντας ότι η πολεμική αεροπορία «αύξησε τις περιπολίες της για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των κινήματος των Χούθι της Υεμένης για στρατιωτικά ζητήματα Γιαχία Σάρια ανήγγειλε μέσω μέσω X πως αργότερα θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον του Τελ Αβίβ.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending