Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνής άνοδος για την εγκληματικότητα της Κύπρου.

Published

on

Η Κύπρος παρουσιάζει αύξηση στους δείκτες εγκληματικότητας σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση που διενεργήθηκε σε 193 χώρες παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση του οργανισμού ‘Παγκόσμια Πρωτοβουλία ενάντια στο Διεθνές Οργανωμένο Έγκλημα’ για το έτος 2023, η Κύπρος βρίσκεται στην 129η θέση παγκοσμίως ως προς την εγκληματικότητα. Στον πίνακα με τις 44 ευρωπαϊκές χώρες, κατατάσσεται ως 29η, ενώ στη λίστα των οκτώ κρατών της Νότιας Ευρώπης βρίσκεται στην 6η θέση. Σημειώνεται ότι όσο πιο ψηλά βρίσκεται μια χώρα στον πίνακα, τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει σε σχέση με την εγκληματικότητα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκουμε χώρες όπως η Μυανμάρ (1η – 8.15/10), η Κολομβία (2η – 7.75/10) και το Μεξικό (3ο – 7.57/10).

Ωστόσο, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Κύπρου κατά το 2021 είχε σκορ 4.19 από τα 10 και καταλάμβανε την 134η θέση. Ανέβηκε, δηλαδή, πέντε βαθμίδες, αφού πλέον έχει καταγράψει επίδοση 4.43/10 και είναι 129η.

Όπως σημειώσαμε, όσο πιο ψηλά ανεβαίνει μια χώρα στη συγκεκριμένη κατάταξη, τόσο μεγαλύτερο είναι και το πρόβλημα.

Από την ανάλυση που συνοδεύει την αξιολόγηση της Κύπρου προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εγκληματικότητας στην Κύπρο σχετίζεται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Επιπλέον, τις αρνητικές επιδόσεις της Κύπρου επηρεάζουν η Τουρκία και τα κατεχόμενα, για το οποίο γίνεται διψήφιος αριθμός αναφορών στην έκθεση. Γίνεται, ακόμη, αναφορά σε ρωσική μαφία και ύποπτα κονδύλια που επηρεάζουν αρνητικά γενικότερα την Κύπρο.

Παράνομη μετανάστευση

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης μεταξύ τριών Ηπείρων και της πράσινης γραμμής καθίσταται δημοφιλής προορισμός για παράτυπη μετανάστευση και χρησιμοποιείται από διακινητές είτε ως διακομιστικός σταθμός είτε ως τελικός προορισμός για άτυπους μετανάστες.

Και προστίθεται: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη αγορά εγκλήματος στην Κύπρο, ακολουθούμενη από τη διακίνηση λευκής σαρκός και ναρκωτικών. Άνθρωποι φτάνουν με μικρές βάρκες και εμπορικά πλοία, ενώ παρανόμως ιδρύονται Πανεπιστήμια στα κατεχόμενα (σημ. χρησιμοποιείται το ακρωνύμιο «ΤΔΒΚ»), που προσφέρουν άδειες παραμονής σε φοιτητές αφρικανικής καταγωγής, οι περισσότεροι εκ των οποίων ποτέ δεν παρακολουθούν μαθήματα. 

Εν αντιθέσει, μόλις φτάσουν, καθοδηγούνται να περάσουν την νεκρή ζώνη και να αναζητήσουν άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπρόσθετα, μερικοί άνθρωποι επιχειρούν να αποκτήσουν άσυλο με ψευδείς γάμους {…}».

Γίνεται, επίσης, αναφορά σε εκβιασμούς που γίνονται από ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος και ελέγχουν τη νύχτα, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, «όχι μόνο σε παραλιακές περιοχές, αλλά και στην ενδοχώρα».

Στην αρχή της έκθεσης για την εγκληματικότητα στην Κύπρο γίνεται αναφορά σε «σεξουαλική εκμετάλλευση που είναι εξαιρετικά διαδεδομένη, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο». Επεξηγείται πως τα θύματα υποχρεώνονται σε σεξουαλική επαφή με πελάτες, ενώ εργάζονται σε μπαρ, σαλόνια μασάζ, ξενοδοχεία, ιδιωτικά διαμερίσματα και επιχειρήσεις σεξουαλικών υπηρεσιών». Αναφέρεται ακόμη ότι «νεαρές γυναίκες προσλαμβάνονται για το εμπόριο σεξουαλικών υπηρεσιών μέσω της κατάχρησης βραχυπρόθεσμων τουριστικών θεωρήσεων εισόδου».

Το εμπόριο στην Κύπρο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που συνέταξαν την έκθεση, επηρεάζεται αρνητικά από το ψευδοκράτος. Αφού πρώτα καταγράφεται πως αν και υπάρχει υψηλό ποσοστό οπλοκατοχής στην Κύπρο, εντούτοις ο αριθμός εγκλημάτων που γίνονται με πυροβόλα όπλα είναι σχετικά μικρός. Προστίθεται, όμως, ότι πολλά πυροβόλα όπλα καταλήγουν στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του ψευδοκράτους.

Γίνεται λόγος και για προϊόντα-απομιμήσεις στα κατεχόμενα: «Τα παραποιημένα προϊόντα αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα στην Κύπρο, με πολλές απομιμήσεις να προέρχονται από την Τουρκία {…} Η χώρα χάνει εκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω παραποίησης και πειρατείας. Τα παραποιημένα προϊόντα που κατασχέθηκαν κατά τις πρόσφατες αστυνομικές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν ρούχα, αξεσουάρ, θήκες κινητών τηλεφώνων, παιχνίδια, αρώματα και άλλα είδη {…} Η παράνομη εμπορία επικυρώνεται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας του ΟΗΕ μεταξύ Αστρομερίτη και Λευκωσίας. Η ζώνη είναι δύσκολο να ελεγχθεί, συμβάλλοντας στην αύξηση του λαθρεμπορίου και των εγκληματικών δραστηριοτήτων. Η παράνομη εμπορία περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες καπνού, φυτοφαρμάκων, πυροτεχνημάτων και άλλων προϊόντων που εισάγονται παράνομα από την ΤΔΒΚ».

Στην ανάλυση για το οικονομικό έγκλημα της Κύπρου, σημειώνεται πως έστω κι αν το κράτος μας δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο, η χώρα συνεχίζει να έχει ένα ελαστικό φορολογικό σύστημα και να προσελκύει ύποπτο χρήμα. Από τις αναφορές δεν λείπει ούτε και το μαρτυρικό για το νησιωτικό μας κράτος Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα: «Τα οικονομικά εγκλήματα στην Κύπρο περιλαμβάνουν απάτες σχετικές με το διαδίκτυο και πλαστογραφίες, ενώ οι ρυθμοί εξιχνίασης παραμένουν χαμηλοί. Οι επιθέσεις phising είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στη χώρα, με τα θύματα να λαμβάνουν απατηλά emails που φαίνεται να προέρχονται από την τράπεζά τους, ψευδώς αναφέροντας ότι ο λογαριασμός τους έχει προσωρινά κλείσει. Τα θύματα έχουν επίσης αναφέρει δραστηριότητες όπως παρεμβολές σε ηλεκτρονικές επικοινωνίες, απατηλές ιστοσελίδες και απάτες πληρωμών μέσω κοινωνικών μέσων. 

Τα έσοδα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι ένας άλλος στόχος του οικονομικού εγκλήματος στην Κύπρο. Συνολικά, παρά το γεγονός ότι έχει χάσει το καθεστώς φορολογικού παραδείσου, η χώρα συνεχίζει να έχει ένα ελαστικό φορολογικό σύστημα και να προσελκύει ύποπτο χρήμα. 

Οι λεγόμενοι ‘οικονομικοί διευθυντές’ υποτίθεται ότι βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να κρύψουν τα κεφάλαιά τους εδώ και χρόνια. Ωστόσο, το πιο περίφημο περιστατικό ήταν σχετικό με το πλέον ανενεργό Πρόγραμμα Επενδύσεων της Κύπρου, το οποίο επέτρεπε σε άτομα να αγοράζουν Κυπριακό διαβατήριο επενδύοντας τουλάχιστον 2.15 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι σε δεκάδες ανθρώπους είχε χορηγηθεί κυπριακή υπηκοότητα παρά τις αναφορές ότι εμπλέκονταν σε εγκληματικές δραστηριότητες, βρίσκονταν υπό έρευνα για εγκληματικές πράξεις ή θεωρούνταν ως υψηλού κινδύνου για διαφθορά».

Οι παράγοντες

Ανάμεσα στους σημαντικούς παράγοντες που επιβαρύνουν τη θέση της Κύπρου, περιλαμβάνεται και αναφορά για τη ρωσική μαφία. Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Η ρωσική μαφία ασκεί τη μεγαλύτερη οικονομική και χρηματοοικονομική επιρροή και είναι η καλύτερα συνδεδεμένη εγκληματική ομάδα στην Κύπρο. Σε περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Δημοκρατίας της Κύπρου, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αναζητούνται από την INTERPOL. Αυτοί οι ξένοι εγκληματίες συνεργάζονται στενά με τους εγχώριους εγκληματίες. {…} έχουν υψηλή επιρροή στη χώρα και έχουν μερίδιο στην αγορά εμπορίας ναρκωτικών, καθώς και στο παράνομο τζόγο, την εμπορία γυναικών και τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας».

Και καταλήγει η σχετική αναφορά για τους επιβαρυντικούς παράγοντες: «Τέλος, η Κύπρος φιλοξενεί περισσότερες από μια δεκάδα οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που, όπως υποτίθεται, λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα, σε πόλεις όπως Λευκωσία, Αμμόχωστος, Πάφος και Λεμεσός. Είναι κυρίως εμπλεκόμενες στη διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο καπνού, την εκβιαστική δραστηριότητα, το παράνομο στοιχηματισμό και την αλλοίωση αγώνων {…} Συνήθως επενδύουν τα έσοδά τους σε νόμιμους οικονομικούς τομείς, όπως η ακίνητη περιουσία και ο κλάδος των υπηρεσιών εστίασης».

Η ανθεκτικότητα και οι έρευνες

Σε ό,τι αφορά τη «ανθεκτικότητα» (resilience) της Κύπρου, αξιολογείται με βαθμό 4.46/10 και καταλαμβάνει την 117η θέση ανάμεσα σε 193 χώρες. Είναι 40ή στην Ευρώπη και τελευταία στην κατάταξη με τα κράτη της Νότιας Ευρώπης. Το 2021 η Κύπρος είχε σκορ 4.42/10 και ήταν τρεις βαθμίδες χαμηλότερα. 

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία ενάντια στο Διεθνές Οργανωμένο Έγκλημα (GI-TOC) είναι Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, και έχοντας 100 άτομα ως μόνιμο προσωπικό και 500 εμπειρογνώμονες στο πλευρό του, καταρτίζει τον «δείκτη οργανωμένου εγκλήματος» επιδιώκοντας να δώσει εφόδια στην προσπάθεια για καταπολέμηση του εγκλήματος παγκοσμίως. 

Οι δυο εκθέσεις που δημοσιοποιήθκαν το 2021 και το 2023 χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ. Ήταν στο πλαίσιο του προγράμματος ENACT, το οποίο στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Σπουδών Ασφαλείας, την interpol, αλλά και τη συνεργασία της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας ενάντια στο Διεθνές Οργανωμένο Έγκλημα.

Πηγή: ΦιλεΝews

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πτώση θερμοκρασίας στην Κύπρο- Πώς θα είναι ο καιρός το τριήμερο Κατακλυσμού

Published

on

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, αναφέρει το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση και την Κυριακή μη αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.

Σήμερα ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος παρόλο που τις πρωινές ώρες τοπικά στα παράλια, ενδέχεται να παρατηρείται αυξημένη χαμηλή νέφωση. Κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται στα ορεινά, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ, ωστόσο σύντομα θα καταστούν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ, και στα νότια παράλια τοπικά μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο στα παράλια τοπικά αναμένεται αυξημένη χαμηλή νέφωση. Αργότερα και κατά τις αυγινές ώρες, ενδέχεται κατά τόπους να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά μεταβλητοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ, και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και γύρω στους 17 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένη καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά και πιθανό και σε περιοχή του εσωτερικού.

Την Κυριακή ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά και πιθανό και σε περιοχή του εσωτερικού. Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση και την Κυριακή μη αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η λεκτική επίθεση της Χεζμπολάχ στην Κύπρο με ξεπερνάει

Published

on

Στις απειλές της Χεζμπολάχ προς την Κύπρο, αλλά και στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν τη περασμένη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σημειώνοντας ότι «η λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνάει».

Ο κ. Μίλερ απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου.

«Το γιατί η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί σε μια χώρα στη μέση αυτού του σημαντικού ανθρωπιστικού ρόλου που παίζει, το γιατί εξαπολύουν αυτού του είδους τη λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνάει», υπογράμμισε.

Ο Μάθιου Μίλερ αναφέρθηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Κύπρου τονίζοντας ότι «ήταν απίστευτα παραγωγική».

«Ήταν μια απίστευτα παραγωγική συνάντηση. Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κύπρου για όλο το έργο που έχει κάνει για να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας. Και θέλω απλώς να το επισημάνω ξανά, ότι η Κύπρος έχει πραγματικά διαδραματίσει βασικό ρόλο ως χώρος οργάνωσης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, που βοηθά αθώους Παλαιστίνιους, που βοηθάει να έχουν φαγητό αθώοι Παλαιστίνιοι», σημείωσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου: Εντείνεται η ανησυχία για ευρύτερο πόλεμο

Published

on

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η λιβανική Χεζμπολά συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά την περαιτέρω ρητορική κλιμάκωση των δυο πρωταγωνιστών, εντείνοντας την ανησυχία πως θα ξεσπάσει πόλεμος μεγάλης κλίμακας.

Ενώ στο λεγόμενο νότιο μέτωπο του Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας, ο πόλεμος που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, συνεχιζόταν τις πρώτες πρωινές ώρες με ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε διάφορα σημεία του πολιορκημένου κι ερειπωμένου θυλάκου.

Αυτός ο πόλεμος πυροδότησε την έξαρση της βίας στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς, κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Χθες Πέμπτη, η Χεζμπολά ανέλαβε την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις, αναφέροντας ιδίως πως εξαπέλυσε «δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα και οβίδες» προς την κατεύθυνση στρατοπέδου στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για ισραηλινό βομβαρδισμό που σκότωσε στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονά της στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως «εξάλειψε» αξιωματικό του κινήματος και ότι έπληξε «εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος» της Χεζμπολά, παράταξης που εξοπλίζει και χρηματοδοτεί το Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε επίσης ότι αναχαίτισε «εναέριο στόχο». Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως έγιναν ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον λιβανικό Νότο.

Στην Ουάσιγκτον, ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τσάχι Χανέγκμπι και ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωρίζουν εκ νέου εντάσεις.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μπλίνκεν «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του, τον Μάθιου Μίλερ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ταυτόχρονα «τη σημασία που έχει να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση στον Λίβανο» και να υπάρξει «διπλωματική λύση» που «θα επιτρέψει στις ισραηλινές και λιβανικές οικογένειες», τους χιλιάδες ανθρώπους που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των ανταλλαγών πυρών, «να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Σε εμπρηστική ομιλία του προχθές Τετάρτη, ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε πως «καμιά τοποθεσία» στο Ισραήλ δεν θα γλιτώσει από τους πυραύλους και τα drones του κινήματός του σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός επιτεθεί στην λιβανική επικράτεια.

Την Τρίτη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια» για να διεξαχθούν επιχειρήσεις στον Λίβανο «εγκρίθηκαν», ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας του εβραϊκού κράτους Ισραέλ Κατς διεμήνυσε πως σε περίπτωση «ολοκληρωτικού πολέμου», η Χεζμπολά «θα καταστραφεί».

«Νέα όπλα»

Ο κ. Νασράλα απείλησε επίσης την Κύπρο, τονίζοντας πως έχει «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες (…) το Ισραήλ λέει πως θα χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο, αν η Χεζμπολά επιτεθεί στα αεροδρόμιά του».

Το «άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», διεμήνυσε ο Χασάν Νασράλα. Η Κύπρος, το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στα παράλια της Μέσης Ανατολής –απέχει κάπου 300 χιλιόμετρα από το Ισραήλ και 200 χιλιόμετρα από τον Λίβανο– διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δυο χώρες.

Οι κατηγορίες αυτές είναι ανυπόστατες, αντέτεινε η κυβέρνηση της Κύπρου. «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι «μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος».

Οι απειλές της Χεζμπολά, κινήματος με τεράστια επιρροή στον Λίβανο, εντείνουν το κλίμα ανησυχίας.

«Δεν ξέρω αν η ιστορία αυτή θα καταλήξει σε πόλεμο ή συμφωνία. Θα προτιμούσα συμφωνία», δηλώνει ο Σιμόν Καμαρί από την Κιριάτ Σιμόνα (βόρειο Ισραήλ.

«Ο Λίβανος δεν θέλει πόλεμο, κανένας δεν θέλει πόλεμο. Είμαστε κουρασμένοι, έχουμε την οικονομική κρίση και πλέον πόλεμο (…) Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», δηλώνει η Σοφινάρ, κάτοικος Βηρυτού.

Σε περίπτωση πολέμου, το Ισραήλ θα υποστεί πλήγματα «από την ξηρά, από τη θάλασσα κι από τον αέρα», διεμήνυσε ο ηγέτης της Χεζμπολά, παράταξης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, συμπληρώνοντας πως το κίνημά του παρέλαβε «νέα όπλα», ενώ διαθέτει πάνω από 100.000 ετοιμοπόλεμους άνδρες.

«Είναι κρίσιμο όλα τα μέρη να παύσουν πυρ», τόνισε από την πλευρά της η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ.

Εντάσεις των κυβερνήσεων Μπάιντεν-Νετανιάχου

Την 7η Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, όπου έχασαν τη ζωή τους 1.194 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Ταυτόχρονα απήχθησαν 251 άνθρωποι, από τους οποίους 116 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 41 θεωρείται πως είναι νεκροί, κατά τον στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο από το 2007, κι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή ως τώρα σε τουλάχιστον 37.431 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Στη Ράφα (νότια), οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα σε μονάδες του ισραηλινού στρατού και παλαιστίνιους μαχητές, όπως και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Έγιναν επίσης πλήγματα σε κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, ανάμεσά τους γιατρός, ενώ την ίδια ώρα, τομείς στο βόρειο τμήμα της περιοχής απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη Γάζα προτού οι όμηροι να έχουν επιστρέψει και προτού να έχουμε εξαλείψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς», είπε για ακόμη μια φορά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, ενώ για άλλο ένα βράδυ Ισραηλινοί διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πώς διεξάγεται ο πόλεμος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας πως το Ισραήλ διεξάγει «υπαρξιακό πόλεμο», ο κ. Νετανιάχου πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του χρειάζονται κι άλλα όπλα και πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, τον κυριότερο σύμμαχο του Ισραήλ, και στηλιτεύοντας τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι χαρακτήρισε «απογοητευτικά» και «προσβλητικά» τα σχόλια αυτά του ισραηλινού πρωθυπουργού. «Καμιά άλλη χώρα δεν κάνει περισσότερα για να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί έναντι της απειλής της Χαμάς», διαβεβαίωσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending