Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Τα σενάρια της επόμενης μέρας – Οι κινήσεις του Παλατιού

Published

on

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το μέλλον του βασιλιά Καρόλου, μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο.Το γεγονός ότι ήδη έχει αναγκασθεί να αποσυρθεί από τα δημόσια καθήκοντά του στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ανοίγει τη συζήτηση για την επόμενη μέρα στο Παλάτι.

Ο βασιλιάς ξεκίνησε να λαμβάνει τακτική θεραπεία ως εξωτερικός ασθενής τη Δευτέρα, και παρόλο που αναγκάστηκε να αναβάλει τις δημόσιες υποχρεώσεις του, θα συνεχίσει τον συνταγματικό του ρόλο ως αρχηγός κράτους.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να συνεχίσει να παίρνει καθημερινά τα κόκκινα κουτιά με κυβερνητικά έγγραφα, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται στο σπίτι. Σύμφωνα με το CNNi, αναμένεται ότι ο Βασιλιάς θα συνεχίσει τις εβδομαδιαίες συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και ότι θα γίνουν αλλαγές εάν οι γιατροί του τον συμβουλέψουν να ελαχιστοποιήσει την προσωπική επαφή.

Θα συνεχίσει επίσης να είναι διαθέσιμος για κρατικά καθήκοντα όπως συνεδριάσεις του Privy Council. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες για το πώς θα συμβεί αυτό είναι ακόμη υπό επεξεργασία.

Την περασμένη Δευτέρα, ο 75χρονος Βρετανός μονάρχης πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο αφότου υπεβλήθη σε επέμβαση για την υπερτροφία στον προστάτη. Όπως είχε ειπωθεί τότε, ο βασιλιάς ήταν «καλά» και το μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει το Παλάτι, ήταν το προφανές, ότι ο μονάρχης είναι δυνατός και θα συνεχίσει τα καθήκοντά του.

Όπως πάντα, το Παλάτι θέλει να δείξει πως όλα λειτουργούν σωστά, επιμένοντας ότι η μοναρχία μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται, παρότι τόσο ο Κάρολος, όσο και η πριγκίπισσα Κειτ βρίσκονται εκτός καθηκόντων.

Ο βασιλιάς ενημέρωσε προσωπικά τόσο τους γιους του, τον Πρίγκιπα της Ουαλίας και τον Δούκα του Σάσεξ, για τη διάγνωσή του, καθώς και τα τρία αδέρφια του, την πριγκίπισσα Βασιλική, τον Δούκα του Εδιμβούργου και τον Δούκα του Γιορκ.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της Δευτέρας που έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη τη Βρετανία, προκάλεσε άλλη μια φρενίτιδα – και εγείρει για άλλη μια φορά ερωτήματα σχετικά με το αν είναι δίκαιο να περιμένουμε από έναν άνδρα στα 70 του να εκπληρώσει μια σειρά δημοσίων καθηκόντων.

https://youtube.com/watch?v=igYmSzom8YE%3Fsi%3DbOJqxhWG-VcB2SPA

Τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Βασιλιάς αρρωστήσει πολύ για να εργαστεί;

Ενώ όλα τα σήματα που προέρχονται από το παλάτι είναι θετικά, υπάρχουν συνταγματικές διατάξεις σε ισχύ εάν ο Βασιλιάς δεν είναι σε θέση να εκτελέσει προσωρινά τα επίσημα καθήκοντά του. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούν να κληθούν να παρέμβουν για λογαριασμό του «σύμβουλοι του κράτους».

Μπορούν να διοριστούν δύο σύμβουλοι για να ενεργούν για λογαριασμό του μονάρχη μέσω αυτού που είναι γνωστό ως «ευρεσιτεχνία επιστολών» για να συνεχίσει η λειτουργία του κράτους. Θα είναι εξουσιοδοτημένοι να υπογράφουν έγγραφα, να παρακολουθούν συνεδριάσεις του Privy Council και να δέχονται νέους πρεσβευτές, αλλά δεν θα εκτελούν ορισμένους από τους πιο σημαντικούς συνταγματικούς ρόλους, όπως ο διορισμός πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το CNNi, δεν υπάρχουν τρέχοντα σχέδια για τον διορισμό συμβούλων.

Σχετικά άρθρα

Σήμερα σε αυτούς περιλαμβάνονται η βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Εδουάρδος, αφού ο πρίγκιπας Χάρι και ο πρίγκιπας Άντριου δεν είναι πλέον εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Εάν ο Βασιλιάς καταστεί εντελώς ανίκανος να εκτελέσει τα συνταγματικά του καθήκοντα και το κράτος δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει σωστά, μπορεί να αποσυρθεί από τις εξουσίες του και να αναληφθούν από έναν αντιβασιλέα. Σύμφωνα με τον νόμο περί αντιβασιλείας του 1937, αυτός θα ήταν ο επόμενος στη σειρά για τον θρόνο, που είναι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος είχε επίσης αποσυρθεί από τα επίσημα καθήκοντά του, για να συμπαρασταθεί στη σύζυγό του Κέιτ Μίντλετον η οποία αναρρώνει από επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του εντός της εβοδμάδας. Όπως μεταδίδει το CNNi, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ βρίσκεται σε στενή επαφή με τον πατέρα του και καλείται να αναλάβει τις δημόσιες υποχρεώσεις για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η θεραπεία του βασιλιά.

Προς ώρας, το ημερολόγιο με τις δραστηριότητες του βασιλιά είναι υπό επεξεργασία, ενώ σύμφωνα με το Παλάτι, η βασίλισσα θα συνεχίσει με ένα πλήρες πρόγραμμα των δημόσιων καθηκόντων της.

Με τον πατέρα του μίλησε και ο πρίγκιπας Χάρι και πρόκειται να μεταβεί άμεσα στη Βρετανία για να τον επισκεφθεί, όπως ήδη ανακοίνωσε το γραφείο του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ.

https://youtube.com/watch?v=VuW5236hQt0%3Fsi%3DYrXBmHLpzYdwTXFA

Η σειρά διαδοχής στο βρετανικό θρόνο

1. Πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο μεγαλύτερος γιος του Καρόλου και της αείμνηστης πριγκίπισσας Νταϊάνα. Είναι γνωστός ως Πρίγκιπας της Ουαλίας και είναι παντρεμένος με την Κέιτ, πριγκίπισσα της Ουαλίας. Τα τρία τους παιδιά τον ακολουθούν στη γραμμή της διαδοχής.

2. Πρίγκιπας Τζορτζ του Κέμπριτζ, γεννημένος τον Ιούλιο του 2013.

3. Πριγκίπισσα Σάρλοτ του Κέμπριτζ, γεννημένη τον Μάιο του 2015.

4. Πρίγκιπας Λούις του Κέιμπριτζ, γεννημένος τον Απρίλιο του 2018.

5. Πρίγκιπας Χάρι, ο μικρότερος γιος του Καρόλου και της Νταϊάνας, ο οποίος έχει παραιτηθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα, αλλά διατηρεί τη θέση του στη διαδοχή.

6. Άρτσι Μάουντμπάτεν-Ουίνσδορ, γεννημένος από τον Χάρι και τη Μέγκαν, Δούκισσα του Σάσεξ, τον Μάιο του 2019.

7. Λίλιμπετ Μάουντμπάτεν-Ουίνσδορ, γεννημένη από τον Χάρι και τη Μέγκαν τον Ιούνιο του 2021.

8. Ο πρίγκιπας Άντριου, ο δεύτερος μεγαλύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και του πρίγκιπα Φίλιππου.

cnn.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στη Λευκωσία: Νεκρός 58χρονος – Έπεσε με το φορτηγό σε χαράδρα

Published

on

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες το απόγευμα στην επαρχία Λευκωσίας, έχασε τη ζωή του ο Λάμπρος Γεωργίου, 58 ετών από την Ανθούπολη.


Συγκεκριμένα, γύρω στις 3.45μ.μ. χθες, ενώ ο 58χρονος οδηγούσε το φορτηγό όχημα του στον δρόμο Άλωνας – Πλατανιστάσας σε κάποιο σημείο του δρόμου, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να καταλήξει σε χαράδρα τεσσάρων μέτρων περίπου.

Ο 58χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε εκτός του οχήματος, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η Τροχαία Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου-Δεν κινδυνεύουν οι κοινότητες (VID)

Published

on

Διαχειρίσιμη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυκτα στην επαρχία Πάφου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και συνεχίζονται οι τελικές κατασβέσεις από τα εναέρια μέσα αλλά και ανάλογες επεμβάσεις εκεί και όπου χρειάζονται.

Κατέκαυσε περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Έχουν δοθεί οδηγίες οι κάτοικοι της κοινότητας Τραχυπέδουλας να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Δεν κινδυνεύουν κοινότητες πλέον.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Ίκαρος 2 με εφτά πτητικά και ένα συντονιστή (5 αεροσκάφη airtractor, 2 Ιορδανικά ελικόπτερα και το συντονιστικό της Ε.Φ).

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διακόπτονται τα μαθήματα λόγω καύσωνα – Κανονικά διεξάγονται οι Παγκύπριες

Published

on

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, διακόπτονται σήμερα τα μαθήματα στις 10:45 π.μ. στα δημόσια σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία, ενώ τα προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Κανονικά θα διεξαχθεί το πρόγραμμα των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, «με βάση τις συστάσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Υγείας, την ερχόμενη Παρασκευή 14/06/2024, ημέρα κατά την οποία προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Δημοτικής Εκπαίδευσης θα διακοπούν στις 10:45 π.μ.».

Χθες η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου είχε δηλώσει ότι μετά την προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας για την Παρασκευή «δώσαμε οδηγίες στα σχολεία, βεβαίως να αξιοποιηθούν οι αίθουσες που έχουν κλιματισμό, να διευκολυνθούν τα παιδιά», ενώ είπε πως «εκεί όπου δεν υπάρχουν, να ληφθεί μια πρόνοια και για τα παράθυρα αλλά και για όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

Σημειώνεται ότι όσοι γονείς/κηδεμόνες επιθυμούν να αφήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους, τη συγκεκριμένη ημέρα, μπορούν να το πράξουν ενώ οι απουσίες των παιδιών εκείνη την μέρα  θα θεωρηθούν δικαιολογημένες.

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι τα μαθήματα ενισχυτικής/υποστηρικτικής διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα διακοπούν επίσης στις 10:45 π.μ.

Το Υπουργείο σημειώνει επίσης ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Continue Reading

Trending