Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Ματαρέλα στην Κύπρο

Published

on

Διήμερη, επίσημη, επίσκεψη πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέργκιο Ματαρέλα στην Κύπρο. Με αφορμή την επέτειο της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η επίσκεψη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ως ιστορική δεδομένου πως ο κ. Ματαρέλα είναι ο πρώτος Ιταλός Πρόεδρος που επισκέπτεται τη Κύπρο από ιδρύσεώς της -δεδομένου πως και η Ιταλία υπήρξε εκ των πρώτων πέντε χωρών που αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία αμέσως μετά την ανακήρυξή της, το 1960. Το 2021 Ρώμη και Λευκωσία γιόρτασαν 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, με τον πρέσβη Πίετρο Σολάρι να είναι εκ των πρώτων δυτικών διπλωματών που κατέφθασε στη Κύπρο. Το 1962, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη όπου είχε γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ιταλίας, Αντόνιο Σένι ενώ ο Γιώργος Βασιλείου είναι ο μοναδικός Πρόεδρος που όχι μόνο είχε επισκεφθεί την Ρώμη το 1988 αλλά είχε υποδεχτεί, το 1990, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζούλιο Ανδρεότι στη Λευκωσία.

Ο Ιταλός δημοφιλής πολιτικός, μετά και την έλευση του Γερμανού Προέδρου προ εβδομάδων, αναμένεται να έχει πολλαπλές συναντήσεις στη Κύπρο και συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία ενώ και η Λευκωσία θέλει -σε μια κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό- να αποστείλει πολιτικό σινιάλο συμβολισμών από την παρουσία τόσο υψηλόβαθμων αξιωματούχων (σ.σ. με συμβολικό ωστόσο ρόλο στη λήψη πολιτικών αποφάσεων) στη Κύπρο.

Άριστες διμερείς σχέσεις

Κύπρος και Ιταλία διατηρούν άριστες διμερείς σχέσεις με ισχυρό πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό αποτύπωμα -δεδομένων και των ιστορικών συνδέσεων της νήσου με τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και την Δημοκρατία της Βενετίας (697-1797). Επιπλέον η Ιταλία, εκ των ιδρυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει και ισχυρή παρουσία στη Κύπρο με την εμπλοκή της εταιρείας-κολοσσού ΕΝΙ (σ.σ. ανήκει κατά 30.33% στο ιταλικό δημόσιο) στα επτά από τα δώδεκα θαλλασοτεμάχια της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Κύπρο, ο Σέργκιο Ματαρέλα θα έχει πολλές συναντήσεις και θα επισκεφθεί την παλιά πόλη της Λευκωσίας (στα μεσαιωνικά ενετικά τείχη) καθώς και την Πάφο όπου υπάρχουν ψηφιδωτά της ρωμαϊκής περιόδου. Πέραν της στήριξης -με στάση αρχών- διαχρονικά της Ιταλίας στη Κύπρο για το Κυπριακό οι τρεις άξονες των διμερών σχέσεων Ιταλίας-Κύπρου εδράζονται και σε

  • Την προοπτική της ενεργειακής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, δεδομένης της παρουσίας της ΕΝΙ στην περιοχή (Αίγυπτος) αλλά και επί της κυπριακής ΑΟΖ -πεδίο με τεράστιες προοπτικές λόγω των ανακαλύψεων κοιτασμάτων από την ιταλική εταιρεία
  • Την κοινή κατανόηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, με την Ιταλία να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο εντός της ΕΕ στον τρόπο που συνδιαμορφώνεται η πολιτική στο εν λόγω πεδίο, γεμάτο προκλήσεις τα τελευταία χρόνια και για τη Κύπρο και
  • Το Κυπριακό, δεδομένων και των άριστων σχέσεων Ιταλίας-Τουρκίας (σ.σ. η Ιταλία είναι ο τέταρτος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας σε απόλυτα οικονομικά μεγέθη)

Ματαρέλα: Θεμελιώδους σημασίας για την ισορροπία στη Μεσόγειο η λύση στο Κυπριακό

Η λύση του Κυπριακού είναι θεμελιώδους σημασίας για την ισορροπία στη Μεσόγειο, τόνισε ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα σε δηλώσεις στο Προεδρικό μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε από πλευράς του ότι συζητήθηκε και το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά θέματα, εκφράζοντας στον Ιταλό Πρόεδρο την ετοιμότητά του να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ακολούθησαν δηλώσεις στον Τύπο.

O κ. Ματαρέλα, μιλώντας μέσω διερμηνέα, έκανε λόγο για θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης 50 ετών από την τουρκική εισβολή, λέγοντας ότι «πρέπει επιτέλους να λυθεί το Κυπριακό, που είναι θεμελιώδους σημασίας για την ισορροπία στην Μεσόγειο, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για όλες τις μεσογειακές χώρες και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)».

Τόνισε τη στήριξη της χώρας του σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σύμφωνης με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, χαιρέτισε την κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που έχει, όπως είπε, «δύσκολο έργο μπροστά της».

Πρόσθεσε ότι την Τρίτη θα επισκεφθεί την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, σημειώνοντας ότι «είναι απτή μαρτυρία της τραγωδίας, που απαιτούν να επιλυθεί (το Κυπριακό), μετά από 50 χρόνια, με θετικό τρόπο».

Είπε ακόμη ότι συζητήθηκε και το θέμα της Μέσης Ανατολής, με τον Ιταλό Πρόεδρο να εκφράζει την εκτίμησή του για τη διαθεσιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι βάση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Συμμερίζομαι την ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, να επιλυθεί (το Μεσανατολικό) χωρίς τον κίνδυνο διεύρυνσης αυτής της σύρραξης και περαιτέρω εντάσεις στην περιοχή που ελλοχεύουν την έκρηξη άλλων προβλημάτων», είπε. Εξέφρασε την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή κυρίως σε ό,τι αφορά την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Συνεργαζόμαστε έντονα και με την Κύπρο και με την ΕΕ στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας», είπε ο Πρόεδρος Ματαρέλα, προσθέτοντας ότι την Τρίτη θα επισκεφθεί τη φρεγάτα «Μπεργαμίνι», που ναυλοχεί στη Λεμεσό.

Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συζητήθηκε και η πολιτιστική συνεργασία στον τομέα της αρχαιολογίας, λέγοντας ότι «είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που αύριο στην Πάφο θα επισκεφθώ τα ψηφιδωτά της Οικίας του Διονύσου».

Ανέφερε ακόμη ότι πέρασαν 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια χαρακτηρίζοντάς το ως «σημαντικότατο ιστορικό σταθμό, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για την Ένωση». Δήλωσε ότι «η ολοκλήρωση για την Ευρώπη είναι διαρκής θησαυρός για τον ρόλο της Ευρώπης σε διεθνές επίπεδο».

Είπε ακόμη ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ για τη διεύρυνση κρατών, κάνοντας αναφορές στην Ουκρανία, στη Μολδαβία, στη Γεωργία και στα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται «για να είμαστε περισσότερο πρωταγωνιστικοί και να επηρεάζουμε το διεθνές γίγνεσθαι».

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Ματαρέλα είπε ότι «έχουμε τον χρόνο και τη δυνατότητα ως ΕΕ να αναλάβουμε ως κοινό χρέος και να το μετατρέψουμε από μια άναρχη κατάσταση και εκμετάλλευσης των δουλεμπόρων σε μια συντεταγμένη άφιξη στην Ευρώπη σύμφωνα με τις ανάγκες των χωρών υποδοχής, νομίμως όμως». Δήλωσε ότι είναι επείγον να «καθορίσουμε μια νέα συνθήκη και το θέμα του ασύλου είναι κατεπείγον να το καθορίσουμε σύντομα και να το θέσουμε σε ισχύ – και είναι εξίσου σημαντικό όπως είπε και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης – να καταφύγουμε σε συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστευτικών ροών και να συνεργαστούμε για τη βελτίωση εκεί των συνθηκών διαβίωσης. Εγώ, ως Ιταλός, αναφέρω το σχέδιο ‘Ματέι’», είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στους βαθύτατους δεσμούς των δύο χωρών, λέγοντας ότι «το γεγονός ότι ανήκουμε στην ΕΕ, μαζί, έχουμε δεσμούς κοινών αξιών που μας κρατούν σε πλήρη συντονισμό στο θέμα της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Δήλωσε ακόμη ότι συζητήθηκε το τι συμβαίνει στην Ουκρανία εδώ και δύο χρόνια και σημείωσε ότι η ΕΕ πράττει ορθά με το να κρατά τη δέσμευσή της σε ό,τι αφορά την στήριξη της Ουκρανίας. Επεσήμανε τη σημασία του σεβασμού στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε κράτους.

O Πρόεδρος της Ιταλίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη «για τη θερμότατη υποδοχή σε εμένα και στην αντιπροσωπεία που με συνοδεύει», σημειώνοντας ότι αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση για επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε από πλευράς του ότι συζητήθηκε και το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά θέματα εκφράζοντας στον Ιταλό Πρόεδρο την ετοιμότητά του να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. «Ένας άλλος τομέας που η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, λαμβάνοντας υπόψη και τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της, αλλά και την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ», είπε.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επίσης και το μεταναστευτικό, «μια τεράστια πρόκληση για τις δύο χώρες» και υπογράμμισε τις ιταλικές πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι «συμφωνούμε με την ιταλική προσέγγιση αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών του φαινομένου, αλλά και της ανάγκης συλλογικής δράσης από πλευράς ΕΕ, αλλά και της σημασίας να αρχίσουμε να συζητούμε εντός της ΕΕ για κάποια θέματα που μέχρι σήμερα και για πολλά χρόνια, δυστυχώς, δεν συζητούμε, όπως, για παράδειγμα, το θέμα της Συρίας».

Σημείωσε ότι Κύπρος και Ιταλία συνεργάζονται επίσης στο πλαίσιο των 9 Μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και για το θέμα της μετανάστευσης στο πλαίσιο των 5 μεσογειακών κρατών-μελών ειδικότερα.

«Σήμερα με τον Ιταλό Πρόεδρο είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση, όπου συζητήσαμε, ανάμεσα σε άλλα, τις διμερείς μας σχέσεις», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσθέτοντας ότι «οι χώρες μας συνεργάζονται στενά διμερώς, αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ – και χαίρομαι ιδιαίτερα που η επίσκεψη του Προέδρου Ματαρέλα συμπίπτει και με την 20η επέτειο της ένταξής μας στην ΕΕ, που για μας αποτελεί τη σημαντικότερη επιτυχία για τη χώρα μας».

«Δώσαμε έμφαση σε τομείς, όπου η συνεργασία μας είναι πολύ στενή, όπως για παράδειγμα η ενέργεια, όπου η ιταλική ΕΝΙ δραστηριοποιείται σε μεγάλο αριθμό τεμαχίων εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πρόσφατα μάλιστα είχαμε τη θετική ολοκλήρωση της γεωτρητικής αξιολόγησης στο κοίτασμα ‘Κρόνος 2΄», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, αλλά και πολιτισμού.

Υπενθύμισε ότι ως προς την άμυνα υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, και με άλλα μεσογειακά κράτη, όπως η Ελλάδα και η Γαλλία και επεσήμανε ότι «υπάρχει ετήσια πολύ σημαντική άσκηση για την ανάγκη διασφάλισης συνθηκών ασφάλειας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μιλώντας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών. Και χαιρετίσαμε το γεγονός ότι σε επίπεδο ΕΕ υπάρχει αυτή η κοινή προσέγγιση».

Είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν «οι εξελίξεις στην περιοχή μας, στη Γάζα και στο Ισραήλ, ως χώρες της Μεσογείου γειτνιάζουμε με την περιοχή» και εξέφρασε την ανάγκη για τερματισμό των εχθροπραξιών και την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας, στη βάση λύσης των δυο κρατών, ως τη μόνη επιλογή για οριστική επίλυση της διένεξης.

«Και σε αυτό το θέμα, με τον Ιταλό Πρόεδρο συμφωνήσαμε για την ανάγκη η ΕΕ να διαδραματίσει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, τόσο σε σχέση με τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας», είπε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η πρώτη αυτή επίσκεψη Προέδρου Ιταλίας στην Κύπρο είναι ιστορική, προσθέτοντας ότι «αποτελεί ένδειξη της εκατέρωθεν επιθυμίας για περαιτέρω ενίσχυση των ήδη στενών σχέσεων».

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Ματαρέλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «η πρώτη επίσκεψη Ιταλού Προέδρου στην Κύπρο αποτελεί για μας ιδιαίτερη χαρά. Επισκέπτεστε την Κύπρο σε μια χρονική συγκυρία όπου συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ένταξη στη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια και δυστυχώς 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή».

«Η τιμή μας είναι ακόμη μεγαλύτερη λαμβάνοντας υπόψη ότι είστε ο μακροβιότερος και ο πιο δημοφιλής Ιταλός Πρόεδρος, ένας φιλοευρωπαϊστής, κάποιος που προέρχεται από ένα άλλο μεγάλο νησί της Μεσογείου, τη Σικελία», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«Οι χώρες μας έχουν πολλούς κοινούς δεσμούς, πρώτα από όλα μας ενώνει η Μεσόγειος θάλασσα, έχουμε ιστορικούς, πολιτισμικούς και πολιτικούς δεσμούς ως μέλη της ΕΕ, ως δύο κράτη μέλη που προέρχονται από τη Μεσόγειο και προσβλέπω στις συζητήσεις μας αυτές τις δύο μέρες για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περισσότερο τις ήδη εξαιρετικές μας σχέσεις», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Προέδρος Ματαρέλα είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι «χαίρομαι που είμαι ο πρώτος Ιταλός Πρόεδρος που επισκέπτεται την Κύπρο ως ένδειξη φιλίας».

«Αναφερθήκατε στις δύο επετείους, τη χαρούμενη επέτειο των 20 ετών, αλλά υπάρχει και η θλιβερή επέτειος των 50 ετών από την τουρκική παράνομη εισβολή και κατοχή (εδάφους) της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι οι δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες είναι στενότατοι, πρόκειται για ιστορικούς δεσμούς, πολιτιστικούς και αμφότερες Κύπρος και Ιταλία ανήκουν στη μεσογειακή οικογένεια και βεβαίως «έχουμε προσήλωση σε κοινές αξίες και αρχές, όπως είναι η ειρήνη, η ελευθερία και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου».

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είπε ότι «με την επίσκεψη σας στη Ρώμη πριν από κάποιους μήνες υπογραμμίσατε αυτή τη σχέση και τους δεσμούς μεταξύ των χωρών μας και ευελπιστώ σε αυτές τις συνομιλίες που θα έχουμε τις δύο αυτές μέρες, σήμερα στη Λευκωσία και αύριο στην Πάφο, να μπορέσουμε να διευρύνουμε και να επεκτείνουμε τις σχέσεις αυτές».

Πηγή: Kathimerini

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Κανόνας των 5 δευτερολέπτων» για τρόφιμα: Μύθος ή αλήθεια;

Published

on

Ο διάσημος «κανόνας των 5 δευτερολέπτων» έχει περάσει από στόμα σε στόμα, ως ένα άτυπο όριο ασφαλείας: αν σηκώσεις φαγητό από το πάτωμα μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, θεωρείται ακόμα… φαγώσιμο. Αλλά τι λέει πραγματικά η επιστήμη;

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν ακαριαία στο φαγητό – σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο από την επαφή με το πάτωμα. Ωστόσο, η ποσότητα και ο κίνδυνος εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η υγρασία του φαγητού, το είδος της επιφάνειας και το πόσο καθαρό είναι το πάτωμα.

Για παράδειγμα, ένα ξηρό κράκερ που πέφτει σε καθαρό ξύλινο πάτωμα για 2–3 δευτερόλεπτα έχει μικρότερο κίνδυνο από ένα φέτα καρπούζι που πέφτει σε πλακάκι κουζίνας. Οι επιστήμονες συμφωνούν: δεν υπάρχει μαγικό χρονικό όριο, αλλά η καθαριότητα και η φύση του τροφίμου παίζουν κρίσιμο ρόλο.

Σε δημόσιους χώρους, το ρίσκο αυξάνεται σημαντικά. Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες όπως παιδιά, ηλικιωμένοι ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αλήθεια λοιπόν είναι απλή: ο «κανόνας των 5 δευτερολέπτων» είναι περισσότερο μύθος παρά εγγύηση ασφάλειας.

Αν έχετε αμφιβολίες, η καλύτερη επιλογή είναι… ο κάδος απορριμμάτων.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισπανίδα προσποιούνταν την μουγκή για 16 χρόνια για να παίρνει σύνταξη

Published

on

16 χρόνια πίστευε πως είχε το πάνω χέρι.. τώρα όμως ο τροχός γύρισε. Ο λόγος για Ισπανίδα που μετά από 16 χρόνια αποκαλύφθηκε από ντεντέκτιβ πως έκανε στα ψέματα την μουγκή για να πάρει σύνταξη αναπηρίας.

Το 2003, μια γυναίκα που εργαζόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στην Ανδαλουσία της Ισπανίας δέχθηκε επίθεση από έναν πελάτη. Μετά το τραυματικό περιστατικό, διαγνώστηκε με διαταραχή μετατραυματικού στρες και απώλεια της ικανότητάς της να μιλάει. Αφού εξέτασε την υπόθεσή της, η κοινωνική ασφάλιση χορήγησε στη γυναίκα σύνταξη μόνιμης αναπηρίας, αλλά επειδή επρόκειτο για περιστατικό που σχετιζόταν με την εργασία, η ασφαλιστική εταιρεία κρίθηκε υπεύθυνη για το κόστος. Χρόνια αργότερα, σύμφωνα με την κανονική διαδικασία, η ασφαλιστική εταιρεία επανεξέτασε την υπόθεσή της και διαπίστωσε κάποιες παρατυπίες, οι οποίες προκάλεσαν περαιτέρω έρευνα. Πριν από μερικά χρόνια, προσέλαβε έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, ο οποίος ανακάλυψε ότι η γυναίκα μιλούσε κανονικά, αλλά συνέχιζε να εισπράττει τις πληρωμές αναπηρίας της.

Το 2019, δεκαέξι χρόνια μετά το περιστατικό που προκάλεσε τη διαταραχή της ομιλίας της γυναίκας, η ασφαλιστική εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την καταβολή των παροχών αναπηρίας της άρχισε να εξετάζει τα ιατρικά της αρχεία και παρατήρησε ότι κανένας από τους ειδικούς που είχε επισκεφθεί από το 2009 (ένας οφθαλμίατρος, ένας ορθοπεδικός και ένας δερματολόγος) δεν είχε καταγράψει την αδυναμία της να μιλάει στις εκθέσεις τους. Αυτό θεωρήθηκε ασυνήθιστο, οπότε έβαλαν μια ομάδα γιατρών να επανεκτιμήσει την κατάσταση της γυναίκας και τουλάχιστον ένας ψυχίατρος ανέφερε πιθανά σημάδια απάτης.

Οι υποψίες ενός ιατρικού εμπειρογνώμονα δεν ήταν αρκετές για να ανοίξει μια υπόθεση εναντίον της γυναίκας, οπότε η ασφαλιστική εταιρεία προσέλαβε έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ για να ακολουθήσει τη γυναίκα και να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία. Μετά από μερικές εβδομάδες, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ ανέφερε ότι «η μουγκή γυναίκα μιλάει κανονικά στο δρόμο, συνομιλεί με άλλες μητέρες έξω από τις πύλες του σχολείου, χρησιμοποιεί το κινητό της τηλέφωνο χωρίς προβλήματα και παρακολουθεί μαθήματα Zumba».

Για να αποδείξει χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι η γυναίκα μπορούσε να μιλήσει, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ την πλησίασε μια μέρα στο δρόμο και της ζήτησε οδηγίες για το πώς να φτάσει σε ένα τοπικό πολυκατάστημα. Εκείνη έπεσε κατευθείαν στην παγίδα του, εξηγώντας εύγλωττα σε τέλεια αρθρωμένα ισπανικά πώς να φτάσει στο κατάστημα, χωρίς να γνωρίζει ότι την κατέγραφαν. Με αυτό το τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο, η ασφαλιστική εταιρεία κινήθηκε νομικά για να αποδείξει ότι δεν ήταν πλέον υπεύθυνη για την παροχή παροχών αναπηρίας.

Τον Ιανουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανδαλουσίας (TSJA) αποφάνθηκε υπέρ της ασφαλιστικής εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο ήταν έγκυρα και ότι δεν χρειαζόταν πλέον να καταβάλει στη γυναίκα επιδόματα αναπηρίας. Απέρριψε επίσης την προσφυγή της γυναίκας να απορριφθεί από το δικαστήριο η καταγραφή του ντετέκτιβ, επειδή αποτελούσε «σαφή παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων της» .

Μετά την ετυμηγορία του Ιανουαρίου, άνοιξε νέα υπόθεση εναντίον της γυναίκας για να καθοριστεί το πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσει για παράνομη είσπραξη παροχών για μια ανύπαρκτη πάθηση. Η ασφαλιστική εταιρεία πιθανότατα θα μηνύσει επίσης τη γυναίκα για να διεκδικήσει τις παροχές που κατέβαλε επί 16 χρόνια.

Πηγή: gazzetta.gr 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τίτλοι τέλους για KFC και Pizza Hut στην Τουρκία – Ποιος ο λόγος

Published

on

Η KFC έκλεισε και τα 537 καταστήματά της στην Τουρκία, καθώς ο τοπικός δικαιοδόχος της, η εταιρεία Iş Gıda, κήρυξε πτώχευση – μία από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές αποχωρήσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Πάνω από 7.000 εργαζόμενοι επηρεάζονται, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη τουρκική οικονομία.

Η κρίση ξεκίνησε όταν η αμερικανική μητρική εταιρεία Yum! Brands (ιδιοκτήτρια των KFC και Pizza Hut) διέκοψε τη συνεργασία με την Iş Gıda, λόγω συνεχιζόμενων αποτυχιών στην τήρηση επιχειρησιακών προτύπων. Ακολούθησε αίτηση προστασίας από πτώχευση, με χρέη ύψους 7,7 δισ. λιρών Τουρκίας.

Οι μισθοί είχαν καταβληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά ο Ιανουάριος παραμένει απλήρωτος, προκαλώντας διαμαρτυρίες εργαζομένων σε Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις. Πολλοί απευθύνθηκαν δημόσια στη Yum! Brands ζητώντας επίσημη τοποθέτηση για το μέλλον τους.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το κύμα μποϊκοτάζ δυτικών εταιρειών στην Τουρκία και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Η Yum! Brands δεν έχει ακόμη ανακοινώσει νέο συνεργάτη, ενώ το μέλλον της KFC και της Pizza Hut στη χώρα παραμένει αβέβαιο. Οι τοπικές οικονομίες, ιδιαίτερα σε μικρότερες πόλεις, αναμένεται να δεχθούν σοβαρό πλήγμα.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ