Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέλει πίσω το Λήδρα Πάλας ο Αρχιεπίσκοπος για χώρο εκδηλώσεων

Published

on

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος δρομολόγησε διαδικασία ελέγχου του κτηρίου του πρώην ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας, ώστε να διαπιστωθεί η στατική του επάρκεια, με σκοπό την αξιοποίησή του, αν τα δεδομένα επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Η εξέλιξη αυτή κατέστη εφικτή ύστερα από κάποιες επαφές οι οποίες φέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία το αξιοποιούν εδώ και δεκαετίες, να μην επιθυμούν, λόγω και της κατάστασης του να το διατηρήσουν.

Η Αρχιεπισκοπή διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών του πρώην ξενοδοχείου, το οποίο θα επιδιωχθεί να αλλάξει και χρήση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος με τον οποίον επικοινώνησε ο «Φ», απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε, πως αν το κτήριο αποδειχθεί ανθεκτικό και, τελικά, τα Ηνωμένα Έθνη το εγκαταλείψουν, ο ίδιος δεν επιθυμεί να επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο αλλά να αξιοποιηθεί για τη διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων της Εκκλησίας αλλά και άλλες πολιτιστικού περιεχομένου.

Τυχόν αλλαγή χρήσης του κτηρίου και αξιοποίηση του για εκδηλώσεις και ευρύτερα για πολιτιστικούς σκοπούς, εκτιμάται θα προσδώσει ζωή σε μια περιοχή (όπου πολλές από τις προσπάθειες αναζωογόνησης ναυάγησαν) με προοπτική να προσελκύσει και άλλες χρήσεις.

Ο Μακαριότατος ανέφερε πως η επάρκεια ή μη του κτηρίου, το οποίο παρά τα χρόνια που πέρασαν δεν φαίνεται επικίνδυνο, θα διαπιστωθεί με στατική μελέτη. Αν ευοδωθούν οι προσπάθειες εκ νέου χρήσης του ιστορικού πρώην ξενοδοχείου, η Εκκλησία θέλει να είναι βέβαιη πως οι μελλοντικοί του χρήστες, επισκέπτες κ.ο.κ., θα είναι ασφαλείς στους χώρους του, είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Έκτοτε το κτήριο συντηρήθηκε κατά καιρούς με δαπάνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κόστος εκτιμάται ότι διαχρονικά ανήλθε σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αν ληφθεί υπόψιν πως μόνο μια από τις συντηρήσεις κόστισε περίπου €2 εκατ.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, και στα μπαλκόνια, την τοιχοποιία και σε άλλα σημεία, τα οποία, ωστόσο, θεωρείται εκ πρώτης όψεως, ότι είναι επιδιορθώσιμα. Όσο για το κόστος γίνεται αντιληπτό, πως αναμένεται να δαπανηθούν μερικά εκατομμύρια, αφού πέραν του ιδίου του κτηρίου, θα απαιτηθούν νέες υπηρεσίες ηλεκτρική εγκατάσταση κ.ο.κ., ενώ αντικατάστασης κρίνεται ότι χρήζουν και τα πορτοπαράθυρα ή μέρος των δαπέδων κ.λπ.. Και βεβαίως, θα απαιτηθεί ενεργειακή αναβάθμιση.

Όπως πληροφορούμαστε, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας πέραν του ζητήματος της στατικής επάρκειας του ξενοδοχείου, θα συζητηθούν και τα πολεοδομικά δεδομένα, δηλαδή τι επιτρέπεται και τι μη στην περιοχή. Δεδομένου ότι η χρήση θα είναι πιο ήπια σε σχέση με την προηγούμενη, θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα προκύψουν ενστάσεις.

Όπως πληροφορείται ο «Φ» από το περιβάλλον της Αρχιεπισκοπής, ο Μακαριότατος θεωρεί μεν ότι η Εκκλησία πρέπει να αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα προκειμένου να στηρίζει και το κοινωνικό της έργο, αλλά παράλληλα, θεωρώντας πως αυτό δεν είναι αυτοσκοπός, κατέληξε πως το κτήριο πρέπει να έχει άλλη χρήση και να εξυπηρετεί την ευρύτερη κοινωνία. Το κτήριο βρίσκεται στη νεκρή ζώνη, η οποία ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά αν υπάρχουν κάποιες πτυχές τεχνοκρατικού επιπέδου, ως προς τον τρόπο χρήσης του κτηρίου, αναμένεται να συζητηθούν.

Με βάση τα στοιχεία που είδαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο Γερμανός Μπέντζαμιν Γκούνσμπεργκ και οι εργασίες ανέγερσης του ξενοδοχείου, κόστους περίπου 200.000 λιρών, ολοκληρώθηκαν το 1949 από την εταιρεία Cyprus Hotels Limited. Η τελετή εγκαινίων έγινε στις 8 Οκτωβρίου στην παρουσία του τότε Βρετανού Κυβερνήτη Άντριου Μπαρκυόρθ Ράιτ.

Η πορεία του μέσα από την ιστορία

Το Λήδρα Πάλας θεωρείτο, και ήταν, πολυτελές και συγκρινόταν με ανάλογα πολυτελή ξενοδοχεία της ανατολικής Μεσογείου. Ανάμεσα στους επισκέπτες/θαμώνες του, ακόμη και αστέρια του Χόλυγουντ.
Σε πρώτη φάση διέθετε 94 υπνοδωμάτια τα οποία περιλάμβαναν 150 κρεβάτια. Τα δωμάτια διέθεταν ζεστό και κρύο νερό, κεντρική θέρμανση και τηλέφωνο.

Οι πελάτες εξυπηρετούνταν από δύο εστιατόρια, δύο μπαρ, καφέ και αίθουσα εκδηλώσεων. Στην πορεία και συγκεκριμένα την περίοδο 1967-1968 προστέθηκαν άλλοι δύο όροφοι, με τα δωμάτια να αυξάνονται σε 200, και τα κρεβάτια σε 320.

Όταν απεβίωσε ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας στον οποίο ανήκε το ξενοδοχείο, Δημήτριος Ζερπίνης, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αγόρασε τις μετοχές του από τη γυναίκα του, καθιστώντας την Αρχιεπισκοπή κύριο μέτοχο του ξενοδοχείου.

Όπως έγραψε πρόσφατα ο «Φ», οι ΟΗΕδες θέλουν να αξιοποιήσουν υποστατικό, στην αυλή του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας, στη νεκρή ζώνη, που χρησιμοποιείτο από τους Αμερικανούς για το πρόγραμμα Φούλμπράιτ. Μια τέτοια εξέλιξη απαιτεί τη συναίνεση της ιδιοκτήτριας εταιρείας, δηλαδή της Αρχιεπισκοπής, η οποία μέσω εκπροσώπου της απέρριψε το ενδεχόμενο, επιφυλάσσοντας παράλληλα τα δικαιώματα της Εκκλησίας.

Από πλευράς της η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για αρκετά χρόνια διατηρούσε τη θέση, πως το Λήδρα Πάλας θα παρέμενε υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, με τους κοινόχρηστους χώρους του να εξακολουθήσουν να αξιοποιούνται για διακοινοτικές δραστηριότητες.
Από το 1974 το Λήδρα Πάλας τελεί υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και από το 1993 εγκαταστάθηκαν σε αυτό Βρετανοί ειρηνευτές. Λόγω της κατάστασης του κτηρίου, σε κάποιο στάδιο οι ειρηνευτές εγκαταστάθηκαν σε λυόμενα.

Όπως προαναφέρθηκε, το 1956, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέλεξε το Λήδρα Πάλας για να συναντήσει τον Κυβερνήτη Χάρτινγκ με αντικείμενο συζήτησης τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα στις 26 Νοεμβρίου, οι Άγγλοι αποικιοκράτες είχαν δείπνο και ανάμεσά στους προσκεκλημένους περιλαμβανόταν και ο αρχηγός της αντικατασκοπίας. Κατά τη διάρκεια του γεύματος πυροδοτήθηκε και εξερράγη βόμβα η οποία είχε τοποθετηθεί πίσω από το καλοριφέρ. Δεύτερη βόμβα η οποία είχε τοποθετηθεί στην ίδια αίθουσα δεν εξερράγη. Προκλήθηκαν ελάχιστες ζημιές χωρίς να τραυματιστεί οποιοσδήποτε.

Οι Βρετανοί συγκέντρωσαν στο σαλόνι όλο το προσωπικό επιχειρώντας να εξασφαλίσουν μαρτυρίες, αλλά ουδείς μίλησε.

Συνάντηση Μακαρίου – Χάρτινγκ

Για την ιστορία αναφέρεται, πως το 1956, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέλεξε το Λήδρα Πάλας για να συναντήσει τον Κυβερνήτη Χάρτινγκ με αντικείμενο συζήτησης τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Στο Λήδρα Πάλας φιλοξένησε και τις διακοινοτικές συνομιλίες. Το 1974 αρκετοί δημοσιογράφοι κάλυψαν από εκεί την τουρκική εισβολή. Μάλιστα, δύο εθνοφρουροί που επάνδρωναν φυλάκιο μέσα στο ξενοδοχείο, ήταν οι πρώτοι νεκροί της εισβολής.

Οι Τούρκοι έπλητταν συνεχώς το ξενοδοχείο και απείλησαν πως αν το ξενοδοχείο δεν εκκενωθεί από τους εθνοφρουρούς, θα το βομβάρδιζαν. Παρά τις πιέσεις οι εθνοφρουροί δεν αποχώρησαν και την επομένη το ξενοδοχείο τέθηκε υπό τον έλεγχο τους.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς το τυχερό δελτίο αποκάλυψε τη δολοφονία στο Παλαιό Φάληρο – Οι αντιδράσεις του Τούρκου δράστη

Published

on

Σε κλίμα βαθιάς θλίψης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (23/1) η κηδεία του ιδιοκτήτη του πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο, που είχε πέσει θύμα δολοφονίας.

Ο άτυχος άνδρας έπεσε νεκρός στο κατάστημά του την περασμένη Κυριακή, όταν δέχθηκε άγρια επίθεση από έναν 39χρονο Τούρκο, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης (22/1) στο κέντρο της Αθήνας. Στην κατοχή του βρέθηκαν 7.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βίντεο με τις κινήσεις του δράστη της δολοφονίας του ιδιοκτήτη του πρακτορείου στην Ελλάδα

20250123_1800749.jpg Το καρτέρι που στήθηκε από τον Τούρκο στον ιδιοκτήτη του πρακτορείου

Η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε αναλυτικά το καρτέρι που είχε στήσει ο δράστης πριν από την αποτρόπαια πράξη του.

Φορώντας ένα κόκκινο τζόκεϊ που κάλυπτε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, ο 39χρονος Τούρκος περπατούσε έξω από κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, με κατεύθυνση το γειτονικό πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα κριτήρια για τις προαγωγές στο στρατό προωθεί το ΥΠΑΜ – Οι προτάσεις που εξετάζονται στη Βουλή

Published

on

Το Υπουργείο Άμυνας παρουσίασε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές τις αλλαγές που προωθεί στα κριτήρια αξιολόγησης και προαγωγής των μελών του στρατού, με στόχο να καταγράψει τις αντιδράσεις των βουλευτών και να διαμορφώσει το τελικό κείμενο της νομοθεσίας.

Η προτεινόμενη δέσμη κριτηρίων, που στοχεύει στη βελτίωση της διαδικασίας κρίσης και προαγωγής, περιλαμβάνει μια σειρά από τροποποιήσεις. Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Υπουργείου Άμυνας, Άννα Αριστοτέλους, παρουσίασε τα βασικά σημεία που περιλαμβάνονται στις προτάσεις του Υπουργείου, όπως τα εξής:

  • Σωματικό βάρος
  • Απροειδοποίητα νάρκοτεστ
  • Διαφοροποίηση στα κριτήρια για τις στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα
  • Αλλαγές στο ηλικιακό όριο για το επιστημονικό προσωπικό στην Εθνική Φρουρά
  • Ανέλιξη των αξιωματικών γραφείου στο βαθμό του ανθυπασπιστή Γ’ αντί Β’

Σύμφωνα με την κα. Αριστοτέλους, το πρώτο κριτήριο αφορά το σωματικό βάρος, όπου προτείνεται να μην απολύεται κάποιος αν υπερβεί το όριο για δύο φορές, αλλά να παραμένει χωρίς προαγωγή. Αυτή η αλλαγή συνιστά χαλάρωση του προηγούμενου κανόνα και θεωρείται θετική για τα μέλη του στρατού, καθώς τους δίνει περισσότερη ευχέρεια.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα απροειδοποίητα νάρκοτεστ, τονίζοντας ότι η στόχευση είναι να ενισχυθεί η απόδοση των στρατιωτικών και να διασφαλιστεί η ικανότητά τους να εκτελούν τα καθήκοντά τους με συγκέντρωση. Σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος θετικός στην χρήση παράνομων ουσιών, η υπηρεσία του θα τερματίζεται αμέσως, με δυνατότητα ένστασης και αιματολογικών εξετάσεων για επιβεβαίωση.

Επιπλέον, εξήγησε τη διαφοροποίηση στα κριτήρια για τις στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα, με σκοπό να ευθυγραμμιστεί η νομοθεσία της Κύπρου με τα πιο αυστηρά κριτήρια που ισχύουν στην Ελλάδα. Στόχος είναι να περιοριστούν οι επιστροφές φοιτητών στις στρατιωτικές σχολές, κάτι που σήμερα επιτρέπεται στην Κύπρο.

Η κα. Αριστοτέλους αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ηλικιακού ορίου για το επιστημονικό προσωπικό στην Εθνική Φρουρά, σημειώνοντας ότι η κατάργηση του ορίου ηλικίας μέχρι τα 40 έτη αποσκοπεί στην ενίσχυση της στελέχωσης και την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Αναφορικά με τη διαδικασία ανέλιξης των υπαξιωματικών γραφείου, προτείνεται η τροποποίηση ώστε να μπορούν να προάγονται στο βαθμό του ανθυπασπιστή Γ’, αντί του Β’. Αυτή η πρόταση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης του στρατοπέδου και των προαγωγών, και αφορά τη δημιουργία ξεχωριστών επετηρίδων για τους υπαξιωματικούς γραφείου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για την εν λόγω ρύθμιση, καθώς ενδέχεται να προκύψουν αντιδράσεις από υπαξιωματικούς που εκτελούν χρέη γραφείου λόγω προβλημάτων υγείας ή τραυματισμών.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η φάρσα του κρυφτούλι με την Αστυνομία και τον Σαββίδη και η απόλυτη κατρακύλα της κατάστασης

Published

on

Η παιδεία, όπως είχε πει ο Πλάτωνας, είναι ο δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. Η φράση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της παιδείας στη ζωή ενός ανθρώπου, η οποία θεωρείται θεμελιώδης, καθώς η έλλειψή της οδηγεί σε πολλές αρνητικές συνέπειες. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε πως η μόρφωση και η παιδεία δεν είναι ταυτόσημες έννοιες. Κάποιος μπορεί να είναι μορφωμένος, αλλά να στερείται παιδείας, ενώ άλλοι, αν και αμόρφωτοι, μπορεί να είναι πιο παιδευμένοι από πολλούς επιστήμονες.

Από αυτή την άποψη, οι πολιτικοί αξιωματούχοι πρέπει να είναι πρότυπα για εκείνους που τους έχουν εκλέξει, ανεξάρτητα από τη θέση τους – είτε είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής ή απλώς βουλευτής. Ιδιαίτερα οι βουλευτές πρέπει να εφαρμόζουν οι πρώτοι τους νόμους που ψηφίζουν και υποστηρίζουν.

Αυτή τη στιγμή, η Κύπρος παρακολουθεί ένα θέατρο του παραλόγου γύρω από την περίπτωση του Χρύσανθου Σαββίδη, αντιπροέδρου και βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να εκφέρει απόψεις σχετικά με τον σάλο που προκάλεσαν οι όροι «Γονέας 1» και «Γονέας 2», καθώς και η απόφαση για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά στο σύστημα eΔΕΑ για εγγραφές στην Α’ Δημοτικού. Επιπλέον, το βίντεο γυρίστηκε ενώ ο ίδιος οδηγούσε το αυτοκίνητό του χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας, γεγονός που δημιούργησε έντονη ανησυχία.

Το παράδοξο ξεκινά με την αντίδραση της Αστυνομίας, η οποία ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για το ενδεχόμενο τροχαίων παραβάσεων από τον κ. Σαββίδη. Όμως, παρά το γεγονός ότι το πρόσωπο είναι γνωστό σε όλη την κοινωνία και οι πιθανές παραβάσεις είναι εμφανείς, η Αστυνομία δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για να λύσει άμεσα την υπόθεση. Αντ’ αυτού, δύο μέρες μετά την αρχική ανακοίνωση, δεν υπάρχει καμία κίνηση από την πλευρά της Αστυνομίας, με το κινητό του βουλευτή να γεμίζει ειδοποιήσεις και υποστηρικτικά μηνύματα.

Η καθυστέρηση αυτής της έρευνας γεννά πολλά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο χειρισμού από την Αστυνομία. Δεν πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση ή για πρόσωπο με ασαφή στοιχεία, ούτε χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη έρευνα για να διαπιστωθούν οι παραβάσεις. Αν η Αστυνομία έχει υπόψη της ότι το πρόσωπο είναι πολιτικά εκτεθειμένο και ότι έκανε χρήση κινητού και δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας, τότε το λιγότερο που θα έπρεπε να γίνει είναι μια άμεση πρόσκληση του βουλευτή για εξηγήσεις. Η Αστυνομία έπρεπε να καλέσει τον κ. Σαββίδη στο Αρχηγείο για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, χωρίς καθυστερήσεις ή έρευνες που προκαλούν απορίες.

Μια απλή κλήση στο βουλευτή θα μπορούσε να λύσει το ζήτημα σε λίγες ώρες, όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε πολίτη. Αν ο κ. Σαββίδης παραδεχόταν τις παραβάσεις, θα μπορούσε να πληρώσει το πρόστιμο και η υπόθεση να κλείσει άμεσα. Αντί γι’ αυτό, οι μέρες περνούν και η Αστυνομία συνεχίζει την «έρευνα».

Αξιοσημείωτο είναι πως ο ίδιος ο κ. Σαββίδης φαίνεται να συμμετέχει σε ένα παιχνίδι κρυφτούλι με τις Αρχές. Ως βουλευτής, οφείλει να επιδείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του και να μεταβεί ο ίδιος στην Αστυνομία, όπως θα έκανε κάθε άλλος πολίτης.

Επιπλέον, ο κ. Σαββίδης είναι υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών για τροχαίες παραβάσεις και έχει καταθέσει προτάσεις νόμου για την αφαίρεση άδειας από νέους οδηγούς που εντοπίζονται θετικοί σε αλκοτέστ. Όμως, αντί να είναι ο πρώτος που θα τηρήσει τους νόμους που προωθεί, φαίνεται να ακολουθεί το αντίθετο παράδειγμα.

Είναι αναγκαίο να κατανοήσει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στη δικαιοσύνη και τις συνέπειες των πράξεών τους. Ο κ. Σαββίδης, αν υπέπεσε σε παραβάσεις, οφείλει να δεχτεί τις συνέπειες, όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης.

Continue Reading

Trending