Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρόβολος και Αντιδημαρχίες στους στόχους της ΔΗΠΑ-Ποια ονόματα ρίχνει στο τραπέζι

Published

on

Το βάρος στις διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ρίχνει αυτό το διάστημα η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, καθώς, λόγω του μεγέθους της, από τις δύο διαδικασίες που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, μαθηματικά αυτές είναι οι εκλογές που μπορεί να καταγράψει τη μεγαλύτερη επιτυχία. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η εκπροσώπηση της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Συμβούλια είναι απότοκο της φυγής στελεχών της από το ΔΗΚΟ τα προηγούμενα χρόνια και αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα διεκδικήσει λόγο και ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις δικές της δυνάμεις, άρα οι εκλογές αποτελούν ορόσημο για την παράταξη.

Σε ό,τι αφορά τη φύση των συνεργασιών, σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα έχει -όπως και για τα υπόλοιπα κόμματα του Κέντρου- η συμπόρευση με τον ΔΗΣΥ παρά με το ΑΚΕΛ, καθώς το κόμμα της Δεξιάς παρουσιάζεται ως ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων και, ως εκ τούτου, θεωρείται ότι τα οφέλη για τα μικρότερα κόμματα θα είναι μεγαλύτερα, όσο πιο ευρεία συνεργασία καταφέρουν να έχουν με τον ΔΗΣΥ. Αυτό, βεβαίως, δεν αποκλείει το ΑΚΕΛ, καθώς αναμένεται να κλειδώσουν και κάποιες συνεργασίες μαζί του, ωστόσο στους Δήμους που θεωρούνται πιο σημαντικοί η ΔΗΠΑ κλίνει προς τον ΔΗΣΥ, με εξαίρεση τη Λάρνακα.

Σε ό,τι αφορά τις Δημαρχίες, η ΔΗΠΑ διεκδικεί μόνο μία. Ωστόσο ο Δήμος Στροβόλου είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Κύπρου και, ως εκ τούτου, θεωρείται πολύ σημαντική μια νίκη εκεί. Ο ΔΗΣΥ φαίνεται να ικανοποιείται από την υποψηφιότητα του Χρίστου Τσίγκη και ο προσανατολισμός είναι η Πινδάρου να τον υποστηρίξει, διεκδικώντας για τον εαυτό της την Αντιδημαρχία Στροβόλου. Πέραν του ΔΗΣΥ, η υποψηφιότητα Τσίγκη είναι πιθανόν να αντλήσει στήριξη και από την ΕΔΕΚ, ενώ ο ίδιος διατηρεί καλές σχέσεις και με το Κίνημα Οικολόγων και με το ΕΛΑΜ.

Η προτεραιότητα που δόθηκε στη συνεργασία με τον ΔΗΣΥ, σε συνδυασμό με την έμφαση που δίνεται στον Στρόβολο, είναι και ο κύριος λόγος που, σύμφωνα με πηγές στο κόμμα, ο Μάριος Καρογιάν δεν είδε με θετικό μάτι την ιδέα του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, να κατέλθει ως κοινός τους υποψήφιος στον μητροπολιτικό Δήμο της Λευκωσίας ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Κλέανθους. Ωστόσο γίνονται κάποιες σκέψεις για διεκδίκηση της Αντιδημαρχίας Αγλαντζιάς από τον κ. Κλεάνθους.

javascript:”;

Γενικά, όλες οι υπόλοιπες διεκδικήσεις της ΔΗΠΑ αφορούν Αντιδημαρχίες. Θέτει αρκετές ιδέες στο τραπέζι, σε παγκύπρια βάση, αν και δεν είναι σαφές ακόμη ποιες από αυτές μπορούν να κλειδώσουν, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις στο παιγνίδι, πέραν του ΔΗΣΥ, βρίσκονται και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, που επίσης διεκδικούν Αντιδημαρχίες. Η ΔΗΠΑ φαίνεται να μην επιμένει για όλα τα πρόσωπα που εισηγείται, καθώς ιεραρχούνται πιο ψηλά από την ηγεσία της κάποιοι που θεωρεί ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εκλογής, ωστόσο παρουσιάζει επιλογές προερχόμενες από τις τάξεις της, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον που υπάρχει αλλά και τη δύναμη κάποιων στελεχών σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και αναγνωρίζοντας ότι σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα θα επικρατήσουν οι προτάσεις των άλλων κομμάτων του Κέντρου ή θα διεκδικηθούν από τον ΔΗΣΥ.

Ένας Δήμος στον οποίο φαίνεται να επιμένει είναι αυτός της Πάφου, όπου θέλει να επαναδιεκδικήσει ο νυν αντιδήμαρχος Χρίστος Μακαρίου. Η ΔΗΠΑ διαθέτει στελέχη που έχουν εκλεγεί επιτυχώς στο παρελθόν και σε δύο από τις κοινότητες που θα συναποτελούν τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς και θα μπορούσαν να διεκδικήσουν. Πρόκειται για τον Αντρέα Χριστοδούλου στο Νέο Χωριό και τον Χαράλαμπο Δέρβη στην Κρήτου Τέρρα. Σε ό,τι αφορά τη Γεροσκήπου, που θα ενταχθεί στον Δήμο Ανατολικής Πάφου, στο τραπέζι έχει ρίξει το όνομα της Χαρίκλειας Σαρίκα.

Για τη Λεμεσό επικρατεί γενικά σύγχυση, λόγω της αναποφασιστικότητας που υπάρχει από πλευράς ΔΗΣΥ. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι η ΔΗΠΑ ενδιαφέρεται για την Αντιδημαρχία Μέσα Γειτονιάς με τον Μάριο Πρωτοπαπά, όπως και για την Αντιδημαρχία Πολεμιδίων με τον Μάριο Ελευθερίου.

Στη Λευκωσία, η μεγάλη έμφαση δίνεται στη διεκδίκηση της Αντιδημαρχίας Έγκωμης με τον Πανίκο Κωνσταντίνου, ενώ σκέψεις γίνονται για την Αγλαντζιά με τον Μαρίνο Κλεάνθους και για το Δάλι (Δήμος Νότιας Λευκωσίας) με τον Τζόζεφ Βασιλείου.

Στην επαρχία Λάρνακας, το πιθανότερο είναι πως στον μητροπολιτικό Δήμο η συνεργασία θα γίνει με το ΑΚΕΛ. Ωστόσο, η ΔΗΠΑ ενδιαφέρεται για την Αντιδημαρχία Αραδίππου με τον Κυριάκο Κυριάκου, καθώς και για το Αβδελλερό, που θα ενταχθεί στον Δήμο Αθηένου, με τον Κυριάκο Παπαζαχαρίου. Σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΗΠΑ έχει ρίξει στο τραπέζι μόνο ένα όνομα, αυτό του Αντώνη Μινίδη στην Αγία Νάπα.

Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια της ΔΗΠΑ για τα Δημοτικά Συμβούλια, τα Κοινοτικά Συμβούλια και τις Σχολικές Εφορείες, οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και το ενδιαφέρον κρίνεται αρκετά ικανοποιητικό, δεδομένου του μεγέθους της παράταξης αλλά και του γεγονότος ότι είναι ένα σχετικά καινούριο κόμμα, χωρίς βαθιές επαρχιακές δομές. Αν και σε κάποιες περιοχές που η ΔΗΠΑ δεν τα πάει πολύ καλά παρατηρείται ακόμη δυστοκία στην εξεύρεση υποψηφίων, σε άλλες τα πράγματα προχωρούν με καλούς ρυθμούς για καταρτισμό των ψηφοδελτίων. Αναμένεται πως μια καλή εικόνα θα υπάρχει μετά την ανάπαυλα των Χριστουγέννων.

Πηγή: Reporter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στη Λευκωσία: Νεκρός 58χρονος – Έπεσε με το φορτηγό σε χαράδρα

Published

on

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες το απόγευμα στην επαρχία Λευκωσίας, έχασε τη ζωή του ο Λάμπρος Γεωργίου, 58 ετών από την Ανθούπολη.


Συγκεκριμένα, γύρω στις 3.45μ.μ. χθες, ενώ ο 58χρονος οδηγούσε το φορτηγό όχημα του στον δρόμο Άλωνας – Πλατανιστάσας σε κάποιο σημείο του δρόμου, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να καταλήξει σε χαράδρα τεσσάρων μέτρων περίπου.

Ο 58χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε εκτός του οχήματος, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η Τροχαία Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου-Δεν κινδυνεύουν οι κοινότητες (VID)

Published

on

Διαχειρίσιμη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυκτα στην επαρχία Πάφου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και συνεχίζονται οι τελικές κατασβέσεις από τα εναέρια μέσα αλλά και ανάλογες επεμβάσεις εκεί και όπου χρειάζονται.

Κατέκαυσε περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Έχουν δοθεί οδηγίες οι κάτοικοι της κοινότητας Τραχυπέδουλας να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Δεν κινδυνεύουν κοινότητες πλέον.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Ίκαρος 2 με εφτά πτητικά και ένα συντονιστή (5 αεροσκάφη airtractor, 2 Ιορδανικά ελικόπτερα και το συντονιστικό της Ε.Φ).

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διακόπτονται τα μαθήματα λόγω καύσωνα – Κανονικά διεξάγονται οι Παγκύπριες

Published

on

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, διακόπτονται σήμερα τα μαθήματα στις 10:45 π.μ. στα δημόσια σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία, ενώ τα προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Κανονικά θα διεξαχθεί το πρόγραμμα των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, «με βάση τις συστάσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Υγείας, την ερχόμενη Παρασκευή 14/06/2024, ημέρα κατά την οποία προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Δημοτικής Εκπαίδευσης θα διακοπούν στις 10:45 π.μ.».

Χθες η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου είχε δηλώσει ότι μετά την προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας για την Παρασκευή «δώσαμε οδηγίες στα σχολεία, βεβαίως να αξιοποιηθούν οι αίθουσες που έχουν κλιματισμό, να διευκολυνθούν τα παιδιά», ενώ είπε πως «εκεί όπου δεν υπάρχουν, να ληφθεί μια πρόνοια και για τα παράθυρα αλλά και για όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

Σημειώνεται ότι όσοι γονείς/κηδεμόνες επιθυμούν να αφήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους, τη συγκεκριμένη ημέρα, μπορούν να το πράξουν ενώ οι απουσίες των παιδιών εκείνη την μέρα  θα θεωρηθούν δικαιολογημένες.

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι τα μαθήματα ενισχυτικής/υποστηρικτικής διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα διακοπούν επίσης στις 10:45 π.μ.

Το Υπουργείο σημειώνει επίσης ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Continue Reading

Trending