Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠτΔ: Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει άλλη βάση λύσης του Κυπριακού

Published

on

Ως «παράλογες» απέρριψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις τουρκικές αξιώσεις για «λύση δύο κρατών», τονίζοντας πως «δεν υπάρχει και δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει άλλη βάση λύσης του κυπριακού ζητήματος από αυτήν που περιγράφεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο Λονδίνο στην εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι έχει γνώση των «απαράδεκτων» τουρκικών θέσεων περί όρων για την επανέναρξη των συνομιλιών, συγκεκριμένα την «κυριαρχική ισότητα» και την ισότιμη διεθνή υπόσταση.

«Οι τουρκικές θέσεις έχουν απαντηθεί προ πολλού. Και έχουν απαντηθεί όχι μόνο από καθεμία εκ των κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την ακρίβεια οι τουρκικές απαιτήσεις έχουν επιμόνως απαντηθεί από την ίδια τη διεθνή κοινότητα», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης ενώπιον άνω των 180 μελών της παροικίας και Βρετανών βουλευτών.

«Παρανομίες που πηγάζουν από εισβολή, χρήση βίας και κατοχή δεν μπορούν να αναγνωριστούν, δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. Για εμάς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», σημείωσε.

Η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνιστά το μέλλον της Κύπρου», είπε και αναφέρθηκε στην εργασία από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας με τρόπο «μεθοδικό και συνεπή» ώστε να δοθεί πνοή στην ειρηνευτική διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε το διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ ως «σημαντικό μήνυμα» εκ μέρους του κ. Γκουτέρες υπέρ της «απόλυτης ανάγκης» για επανέναρξη διαπραγματεύσεων προς μία κοινά αποδεκτή και δίκαιη λύση.

Επανέλαβε την προσωπική του δέσμευση αφοσίωσης στη διαπραγμάτευση μίας βιώσιμης και συνολικής λύσης εντός του πλαισίου των ΗΕ και των αρχών της ΕΕ, στόχο που αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα» για τον ίδιο.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Αδελφότητας και συνοψίζοντας την ιστορία της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε την ευγνωμοσύνη της κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για την «καθοριστική συνεισφορά» της παροικιακής οργάνωσης στον αγώνα για μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο, αλλά και στην προώθηση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ην. Βασιλείου.

Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο Χρίστος Καραολής, Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας (και Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδία ΗΒ) συνόψισε το έργο της 90χρονης πλέον παροικιακής οργάνωσης, χαρακτηρίζοντάς την «δύναμη ενότητας, στο σύνολο του πολιτικού φάσματος, για την ομογένεια».

Σημείωσε την παρουσία στην εκδήλωση και την υποστήριξη των φίλων Βρετανών βουλετών και την ευγνωμοσύνη της οργάνωσης και της παροικίας για την ακλόνητη στήριξη εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Συμμετέχουμε στις ακούραστες προσπάθειες σας για την εξεύρεση ειρηνικής, λειτουργικής και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», τόνισε απευθυνόμενος προς τον κ. Χριστοδουλίδη ο Χρίστος Καραολής, παρά τη «σκληρή και αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακηρύχθηκε επισήμως Προστάτης της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας, κίνηση που ο ίδιος είπε αποδέχεται με τιμή και ευθύνη.

Η ίδια τιμή έχει αποδοθεί σε όλους τους πρώην Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

Νωρίτερα το απόγευμα ο κ. Χριστοδουλίδης είχε κλειστή συνάντηση με επενδυτές, διαχειριστές κεφαλαίων και επιχειρηματίες του Λονδίνου, σε παρουσίαση του ελκυστικού επενδυτικού προορισμού που συνιστά η Κύπρος. Είχαν προηγηθεί επαφές με διεθνείς επενδυτικές τράπεζες του Σίτι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που συνοδεύεται από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπηρεσιακούς παράγοντες, αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης για τις Βρυξέλλες ώστε να παραστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε «Πούτιν» τον Ζελένσκι μπροστά στους ηγέτες του ΝΑΤΟ (VID)

Published

on

Ο Τζο Μπάιντεν, υπό εντεινόμενη πίεση για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ανήγγειλε χθες Πέμπτη τον «πρόεδρο Πούτιν», υποδεχόμενος τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί σκηνής στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον, προτού διορθώσει.

«Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όση και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών, που συνειδητοποίησε το λάθος και επέστρεψε στο μικρόφωνο για να δηλώσει: «…θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι! Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν».

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1811517934751056038&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F1237960%2Fo-mpainten-apokalese-poutin-ton-zelenski-mprosta-stous-igetes-tou-nato-vid&sessionId=597e7be59f6a460beb7462b9b123846ca227d7a4&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς υπερασπίζεται τον Μπάιντεν μετά το φραστικό ολίσθημά του

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε χθες Πέμπτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που προσφώνησε κατά λάθος τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού επιστρέψει στο μικρόφωνο και διορθώσει τον εαυτό του στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον.

«Τα φραστικά ολισθήματα είναι κάτι που συμβαίνει, αν παρακολουθείτε συνεχώς τους πάντες θα βρείτε άφθονα», σχολίασε ο κ. Σολτς, ερωτηθείς για την γκάφα του κ. Μπάιντεν από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου. «Αυτό όμως δεν αλλάζει ούτε ένα πράγμα απ’ όσα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με μεγάλη σαφήνεια στην ομιλία του», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν υπερασπίζεται τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπάιντεν: «όλοι κάνουμε λάθη» 

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται έντονη πίεση να αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου, του φάνηκε να έχει απόλυτο «έλεγχο», να είναι «ακριβής» στους φακέλους που συζητήθηκαν, τους οποίους «γνωρίζει καλά».

«Όλοι μας κάνουμε lapsus», φραστικά λάθη, διαβεβαίωσε ο κ. Μακρόν τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου, σχολιάζοντας τη γκάφα που διέπραξε νωρίτερα ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, προσφωνώντας τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού σπεύσει να διορθώσει τον εαυτό του.

«Έχει συμβεί και σ’ εμένα, και μπορεί να μου συμβεί ξανά αύριο. Θα ζητούσα την επιείκειά σας», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειροπέδες σε 28χρονο για το φόνο του Δημήτρη Ανδρονίκου

Published

on

Στο πλαίσιο διερεύνησης του φόνου του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου η Αστυνομία προχώρησε χθες βάσει δικαστικού εντάλματος, στη σύλληψη ενός ακόμη προσώπου.

Πρόκειται για άντρα ηλικίας 28 ετών, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδιο για άνοιγμα λιμανιού Αμμοχώστου σε μέλη του Οργανισμoύ Τουρκικών Κρατών

Published

on

Το ψευδοκράτος  ετοιμάζεται να ανοίξει το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για πλοία από κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS), σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο λεγόμενος  «υπουργός» Δημοσίων Έργων και Μεταφορών Ερχάν Αρικλί, είπε πως το ψευδορκάτος ως μέλος παρατηρητής του OTS, υπέβαλαν αίτηση πριν από ένα χρόνο για να συμπεριλάβουν το λιμάνι της  Αμμοχώστοu στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports».

Το σχέδιο  συζητήθηκε εκ νέου στην άτυπη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών των OTS που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν στις 5 Ιουνίου, πρόσθεσε.

Ο Αρικλί σημείωσε ότι υπάρχουν συνολικά οκτώ λιμάνια στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports», συμπεριλαμβανομένων δύο από την Τουρκία, και προσπαθούν να κάνουν το λιμάνι της Αμμοχώστου το ένατο λιμάνι του προγράμματος.

Ο Αρικλί επεσήμανε το αυξανόμενο μερίδιο των θαλάσσιων μεταφορών στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου κάθε χρόνο, λέγοντας ότι η συμπερίληψη του λιμανιού της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα θα ήταν επωφελής τόσο για το ψευδοκράτος όσο και για άλλα μέλη του OTS.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την αίτησή τους.

«Η ανάπτυξη πολιτικών, πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των μελών του OTS θα συνέβαλε στην παγκόσμια σταθερότητα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ο Αρικλι, προσθέτοντας: «Θέλουμε το λιμάνι της Αμμοχώστου, το πιο οχυρωμένο μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποτελεί βάση για τα τουρκικά κράτη. ”

«Το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, που θέλουν να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο εμπόριο, θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αμμοχώστου σαν να ήταν δικό τους λιμάνι».

«Θέλουμε να επωφεληθούμε από το αυξανόμενο θαλάσσιο εμπόριο παγκοσμίως και επίσης θέλουμε αυτή η κατάσταση να ωφελήσει πολιτικά τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending