Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Politico: Πώς η Κύπρος από πρόβλημα μπορεί να μετατραπεί σε λύση για τις ΗΠΑ

Published

on

Σε άρθρο του στο Politico, o  Ιβο Ντάαλντερ πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ  και Διευθύνων Σύμβουλος του Chicago Council on Global Affairs υποστηρίζει ότι η Κύπρος πρέπει να θεωρείται ως λύση και όχι ως πρόβλημα από τις ΗΠΑ.  Σε γενικό πλαίσιο σημειώνει πως παρά την  διαίρεση και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα σταθερό νησί σε μια ταραγμένη περιοχή, προσφέροντας πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική αξία. Ως πρόσφατο παράδειγμα αναφέρει τον ανθρωπιστικό ρόλο της Κύπρου  για μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου (17/06/24)

«Βλέπετε την Κύπρο ως πρόβλημα,» είπε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε μια ομάδα Αμερικανών επισκεπτών κατά τη διάρκεια γεύματος την περασμένη εβδομάδα. «Αλλά αυτό είναι λάθος. Πρέπει να δείτε την Κύπρο ως τη λύση.»

Ο Κύπριος πρόεδρος έχει δίκιο. Οι Αμερικανοί εδώ και πολύ καιρό βλέπουν την Κύπρο ως πρόβλημα — κυρίως επειδή είναι πηγή σύγκρουσης μεταξύ δύο βασικών συμμάχων των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, ένα νησί διαιρεμένο για 50 χρόνια. Μια γρήγορη ματιά στη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις «Σχέσεις ΗΠΑ με την Κύπρο» επιβεβαιώνει αυτό το σημείο, εστιάζοντας στη σύγκρουση της Κύπρου αμέσως μετά την πρώτη πρόταση.

Αλλά η χώρα — μέλος της ΕΕ από το 2004 — έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει πέρα από το να είναι ο άτυχος τόπος των τουρκικών περιφερειακών φιλοδοξιών.

Παρά τη διαίρεσή της και την συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα νησί σταθερότητας σε μια ολοένα και πιο ταραγμένη περιοχή του κόσμου, παρέχοντας μια πλατφόρμα για πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική επιρροή στη διασταύρωση της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή.

Η αξία του νησιού επιβεβαιώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι βίαιες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έφεραν την περιοχή στο σημείο βρασμού. Η Κύπρος ήταν η πλησιέστερη δυνατή τοποθεσία για να σχεδιαστεί η πιθανή εκκένωση Αμερικανών και άλλων δυτικών πολιτών από το Ισραήλ, τον Λίβανο και άλλες περιοχές της περιοχής σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου — όπως πολλοί φοβόντουσαν ότι θα συνέβαινε. Η νησιωτική χώρα επίσης προσέφερε την επικράτειά της και τα ύδατά της στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για να προετοιμαστούν για αυτό το ενδεχόμενο. (Η Βρετανία επίσης διατηρεί κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πρώην αποικία της.)

Έπειτα, μέσα σε λίγες μέρες από την απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσφέρθηκε να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προς την πολιορκημένη λωρίδα. Το Ισραήλ προσεκτικά καλωσόρισε την προσφορά και βοήθησε να στηθούν εγκαταστάσεις επιθεώρησης για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε βοήθεια αποστέλλεται από το νησί δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς ή άλλες δυνάμεις.

Αρχικά, όμως, η διεθνής κοινότητα — συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των αραβικών εθνών — προτιμούσε να χρησιμοποιεί καθιερωμένες διαδρομές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ώστε η βοήθεια να μπορεί να παραδίδεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αλλά αυτό άλλαξε νωρίτερα φέτος, όταν η απελπισία μέσα στη Γάζα αύξησε την αναζήτηση εναλλακτικών μέσων για να φτάσει τρόφιμα και φάρμακα στους 2 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο.

Το αποτέλεσμα είναι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος όπου αγαθά επιθεωρούμενα στην Κύπρο τώρα αποστέλλονται σε μια πρόχειρη αποβάθρα στη Γάζα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό και στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντόντ. Τα αγαθά στη συνέχεια μεταφέρονται στη Γάζα χωρίς περαιτέρω επιθεωρήσεις, με τον αμερικανικό και τον γαλλικό στρατό να συντονίζουν τις αποστολές από το νησί. Το κλειδί τώρα — όπως ήταν πάντα — είναι να διασφαλιστεί η διανομή σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η αξία της Κύπρου στη Γάζα είναι μόνο μία ένδειξη ενός ευρύτερου σημείου. Από την οικονομική κρίση του 2012-2013, η χώρα έχει γίνει πηγή απαραίτητης οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Έχει εργαστεί για να καθαρίσει ένα διαβόητα διεφθαρμένο τραπεζικό σύστημα και δεν είναι πλέον ο κορυφαίος προορισμός για εύκολο ρωσικό χρήμα. Η κυβέρνηση στη Λευκωσία έχει καλέσει το FBI και αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, ανοίγοντας τα βιβλία της, μεταρρυθμίζοντας τους θεσμούς της και συνεργαζόμενη σε έρευνες του FBI — ακόμα και για τους δικούς της πολίτες.

Η Λευκωσία έχει επίσης τερματίσει τη μακρόχρονη και άνετη σχέση της με τη Μόσχα, παίρνοντας μια αποφασιστική στροφή προς τη Δύση — τις ΗΠΑ συγκεκριμένα.

Αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ — και δεδομένου του σχεδόν βέβαιου τουρκικού βέτο, η προοπτική ένταξης είναι ζοφερή — η Κύπρος θέλει ισχυρότερες σχέσεις ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον. Και τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται. Υπέγραψαν διμερή δήλωση συνεργασίας ασφαλείας το 2018, άνοιξαν την πρεσβεία της Κύπρου σε στρατιωτικούς ακόλουθους και ήραν ένα μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων.

Αλλά αυτά είναι μόνο μικρά βήματα — η δυνατότητα για πραγματική συνεργασία ασφαλείας είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι ΗΠΑ έχουν μάθει την στρατηγική αξία του νησιού για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, και τώρα υπάρχει ένα άνοιγμα για να εξεταστεί μια βαθύτερη στρατιωτική και ασφαλιστική συνεργασία. Επιπλέον, η Κύπρος είναι πρόθυμη να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της — κάτι που θα διευκόλυνε την αποδοχή των επανειλημμένων αιτημάτων για τη μεταφορά του μεγάλου αποθέματος ρωσικών πυροβόλων, ρουκετών και αμυντικών συστημάτων στην Ουκρανία. Ωστόσο, η πρόσβαση στην αγορά αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένη, καθώς το αναιρεμένο εμπάργκο όπλων είναι μόνο για ένα έτος και υπόκειται σε ανανέωση.

Σε γενικό πλαίσιο, μια γεωστρατηγική συνεργασία με τη Λευκωσία θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουάσιγκτον πολλά πλεονεκτήματα. Θα βασιστεί στις ισχυρές σχέσεις του νησιού με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους Παλαιστίνιους, βοηθώντας τις εργασίες για μια πιο μακροπρόθεσμη επίλυση του πολέμου στη Γάζα. Θα πρόσφερε μια ισχυρή αντίσταση στις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να επεκτείνουν τη στρατηγική τους επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο. Θα ενίσχυε τους ενεργειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Και θα μπορούσε να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ακόμη και ενδεχομένως να πείσει την Άγκυρα ότι μετά από 50 χρόνια, ήρθε η ώρα να βρεθεί ένα δίκαιο διπλωματικό τέλος στη σύγκρουση.

Μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί κάλλιστα να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.

Πηγή: Sigmalive

ΔΗΜΟΙ

Τιμούν τη Γιαγιά με Μουσική και Παράδοση στο Θέατρο Λατσιών

Published

on

Ο Δήμος Λατσιών-Γερίου, σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Όμιλο Ακρίτες Γερίου και τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας Κύπρου, διοργανώνει μια ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο «Παραδοσιακή Κυπριακή Βραδιά», αφιερωμένη στη γιαγιά – την καρδιά της κυπριακής οικογένειας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025 και ώρα 8:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών και τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λατσιών-Γερίου, κ. Χρίστου Πιτταρά.

Μέσα από μουσική, χορό και πολιτιστικά δρώμενα, η βραδιά θα αποτελέσει έναν ύμνο στην κυπριακή παράδοση και στη διαχρονική παρουσία της γιαγιάς ως θεματοφύλακα αξιών, παραδόσεων και οικογενειακής συνοχής.

Η είσοδος έχει συμβολικό κόστος €5, με όλα τα έσοδα να διατίθενται για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λατσιών-Γερίου. Εισιτήρια διατίθενται:

  • Στα γραφεία του Δήμου (καθημερινά 8:00 π.μ. – 2:30 μ.μ.)
  • Διαδικτυακά μέσω ticketmaster.cy
  • Από τα Box office των καταστημάτων ACS

Μια βραδιά γεμάτη συναισθήματα, παράδοση και τιμή σε όσες γιαγιάδες στάθηκαν φάροι ζωής. Μην τη χάσετε!

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιτυχημένη η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «ΕΣΥ για ΣΕΝΑ» του Λάκη Αργυρού στον Στρόβολο

Published

on

Με ιδιαίτερη επιτυχία και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025 η παρουσίαση του βιβλίου «ΕΣΥ για ΣΕΝΑ» του Λάκη Αργυρού, στο Μουσείο Εθνομάρτυρα Κυπριανού, στον Στρόβολο. Η εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Στροβόλου κ. Σταύρου Σταυρινίδη, αποτέλεσε μια πραγματική γιορτή λόγου και συναισθημάτων, συγκεντρώνοντας πλήθος φίλων της λογοτεχνίας, προσωπικότητες της πολιτιστικής και πολιτικής ζωής του τόπου, καθώς και συμπολίτες του συγγραφέα.

Το βιβλίο, μετά από ένα αξέχαστο ταξίδι που διήρκεσε μήνες και περιλάμβανε σημαντικές πόλεις της Ελλάδας – Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δοξάτο Δράμας, Δράμα, Σέρρες, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Αθήνα – και αγαπημένες γωνιές της Κύπρου όπως η Λεμεσός, η Λάρνακα, η Πάφος, η Κυπερούντα και η Αθηένου, επέστρεψε τελικά στον τόπο όπου γεννήθηκε: τον Στρόβολο.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο συγγραφέας – μέλος της οικογένειας του Δήμου Στροβόλου και πρώην εργαζόμενος επί 31 χρόνια στον Δήμο – μοιράστηκε με το κοινό τη διαδρομή και την ψυχή του έργου του, το οποίο αποτυπώνει έναν βαθύ εσωτερικό διάλογο, γεμάτο προσωπικές αλήθειες και στοχασμούς.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου, τον Ελληνικό Πνευματικό Όμιλο Κύπρου (ΕΠΟΚ), τις Εκδόσεις Ευγνώμων και τον ίδιο τον συγγραφέα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν:

  • Η Δρ Μαρία Μιχαηλίδου, Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου
  • Ο κ. Σταύρος Σταυρινίδης, Δήμαρχος Στροβόλου
  • Η κα Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
  • Ο κ. Μιχάλης Δαμιανός, Υπουργός Υγείας
  • Η κα Νάγια Ρούσου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΜΜΕ, Ακαδημαϊκός και Συγγραφέας

Κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η κα Χρυσόθεμι Χατζηπαναγή, Πρόεδρος του ΕΠΟΚ, ενώ την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία η εκδότρια κα Άντρη Χαϊράλλα.

Ο συγγραφέας αντιφώνησε με λόγια γεμάτα ευγνωμοσύνη, προσφέροντας στο κοινό μια αυθεντική και ανθρώπινη ματιά στο έργο του, υπογραμμίζοντας τη σημασία του να επιστρέφει κανείς στις ρίζες του.

Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το CityChannel.live και το Lefkosia.news, ενώ υποστηρικτής ήταν η εταιρεία Blue Bird Sweets.

Θερμές ευχαριστίες αποδόθηκαν σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της ξεχωριστής βραδιάς, που δεν αποτέλεσε απλώς μια βιβλιοπαρουσίαση, αλλά μια γιορτή επανασύνδεσης του δημιουργού με την κοινότητα και τη γενέθλια γη του.

Η παρουσία όλων τίμησε τον συγγραφέα και επιβεβαίωσε πως το βιβλίο «ΕΣΥ για ΣΕΝΑ» δεν είναι απλώς ένα έργο λόγου, αλλά ένα ταξίδι καρδιάς που συνεχίζεται, με σταθμό τον κάθε αναγνώστη.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: «Δεν ξεχνάμε – η κατοχή συνεχίζεται»

Published

on

Σαφές μήνυμα κατά του εφησυχασμού στην αποφοίτηση της Θεολογικής Σχολής.

Μήνυμα ενότητας, αντίστασης και ευθύνης έστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος κατά την τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής, υπογραμμίζοντας πως «η κατοχή δεν είναι παρελθόν, αλλά παρούσα απειλή για την ελευθερία και την ψυχή του λαού μας».

Μιλώντας σε κλίμα συγκίνησης και περισυλλογής, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι νέοι θεολόγοι σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται.

«Η αποστολή σας δεν περιορίζεται στο να διδάξετε. Είστε πλέον φωνές πίστης, αλήθειας και ελπίδας. Σε καιρούς που η Ιστορία κινδυνεύει να παραγραφεί, εσείς να την κρατάτε ζωντανή», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ειδική αναφορά έκανε στην τουρκική εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή, κάνοντας λόγο για «εθνικό και πνευματικό ακρωτηριασμό» και χαρακτηρίζοντας την κατοχή ως «μορφή διαρκούς εκτουρκισμού, πολιτιστικής εκκαθάρισης και αφαίρεσης της ιστορικής μας μνήμης».

«Δεν είναι καιρός για ψευδαισθήσεις. Η Εκκλησία δεν δέχεται λύση με τίμημα τη λήθη», πρόσθεσε με νόημα.

Ο Μακαριώτατος υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο σταδιακού συμβιβασμού με την κατοχή. «Το 2023 είπα πως δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί η Ιστορία. Το επαναλαμβάνω σήμερα με μεγαλύτερη ένταση», τόνισε, ενώ υπενθύμισε και τη συγκινησιακή του δήλωση από την κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα: «Οι πέτρες μιλούν. Και κραυγάζουν: επιστροφή».

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ