Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ώρα να καθαρίσουν το τοπίο στον ΔΗΣΥ – Μόνη λύση η επανίδρυση για το κόμμα

Published

on

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ομολόγησε χθες δημοσίως ότι η αντίδραση του ΔΗΣΥ απέναντι στο ΑΚΕΛ στο όλο πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η αποστασία του τέως αντιπροέδρου του κόμματος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το κόμμα της Αριστεράς πιθανόν να κερδίσει την πρωτιά στις επικείμενες ευρωεκλογές. Ο Ευθύμιος Δίπλαρος ακολούθησε τη γραμμή του κόμματος με εκφραστή την πρόεδρό του, με δηλώσεις όπως οι «φθηνοί τακτικισμοί του ΕΛΑΜ για πρόσκαιρη αλίευση ψήφων ουσιαστικά ενισχύουν το ΑΚΕΛ». Αυτές οι δηλώσεις χαρακτηρίζονται από πολιτική ανεπάρκεια αλλά και έλλειψη αντίληψης για την ανάπτυξη της πολιτικής εσωτερικής διαδικασίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στο μεγάλο κόμμα της Δεξιάς. Αν το κόμμα θεωρεί αξίωμα ότι το μεγαλύτερό του πρόβλημα σε σχέση με την αποσκίρτηση στελεχών του προς την Ακροδεξιά έχει κάνει με ένα πιθανό γεγονός ανάδειξης του ΑΚΕΛ σε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, τότε στον ΔΗΣΥ το επόμενο διάστημα θα μετρούν όχι απώλειες μόνο μερικών στελεχών τους αλλά και χιλιάδων μελών τους.

Η μετάλλαξη

Βεβαίως, όπως μας έλεγαν κομματικές πηγές που βρίσκονται στον χώρο του ΔΗΣΥ και που αντιλαμβάνονται τις αιτίες για τη φορά των πραγμάτων σε σχέση με την άμεση επίδραση των ακροδεξιών πολιτικών στη διαμόρφωση της πολιτικής του μεγαλύτερου κόμματος, η σημερινή ηγεσία ιδεολογικά αλλά και μέσα από τη δρώσα πολιτική της τακτική δεν είναι σε θέση να εντοπίσει και να διαπιστώσει τις πραγματικές αιτίες γι’ αυτήν τη μορφή της κρίσης στο κόμμα. «Ο ΔΗΣΥ έχει μεταλλαχθεί μπροστά στα μάτια μας τα τελευταία χρόνια και εμείς διασυνδέουμε την αρνητική δυναμική μας με την πρωτογενή μας έγνοια για να μην χάσουμε την πρωτιά από το ΑΚΕΛ», σημείωσε χθες στον «Π» στέλεχος του κόμματος.

4805221970375041 image

Αμετροέπεια

Είναι τουλάχιστον πολιτικά αμετροεπές, κυρίως για την Αννίτα Δημητρίου, η οποία και βεβαίως δεν διαθέτει ακραία χαρακτηριστικά στη δράση της, είναι μια μετριοπαθείς πολιτικός, να επιχειρεί να οροθετήσει το κόμμα της ως την πολιτική δύναμη η οποία βρίσκεται μεταξύ του ΕΛΑΜ και του ΑΚΕΛ. Άλλο είναι να σημειώνει ο ΔΗΣΥ ότι έχει πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές με το ΑΚΕΛ και άλλο να κάνει συγκρίσεις και να τις ταυτίζει, ως μέγεθος, με τις ακραίες θέσεις του ΕΛΑΜ. Δεν αποτελεί καμία έκφραση πολιτικού ρεαλισμού σήμερα να εκφράζονται παρόμοιες θέσεις από πλευράς στελεχών του ΔΗΣΥ. Γιατί στην πραγματικότητα εξαιτίας του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει το κόμμα είναι τουλάχιστον ανιστόρητο να επιχειρεί να ισοπεδώσει την κυπριακή Αριστερά και την πολιτική της έκφραση με θέσεις και απόψεις που ταυτίζονται με τα ακροδεξιά στοιχεία. Κυρίως γιατί το ΑΚΕΛ καταγράφει τεράστια συνδρομή στην εμπέδωση των δημοκρατικών αξιών, στις κατακτήσεις της κυπριακής κοινωνίας, εδώ και δεκαετίες. Αλλά και σε σχέση με το Κυπριακό αφού είναι το κόμμα που δεν δίστασε πολλές φορές να ταυτιστεί με τον αντίστοιχο ρεαλισμό του ΔΗΣΥ όταν εκφραζότανε στην πολιτική του πρακτική. Είναι εν ολίγοις προκλητικό για τα δημοκρατικά αισθήματα των πολιτών η μεγάλη παράταξη της Δεξιάς να κατατάσσει το ΑΚΕΛ, με τα δείγματα γραφής του παρόντος και του παρελθόντος του, παρά τις φυσιολογικές διαφωνίες και ενστάσεις πολλών σε επιμέρους ζητήματα της πολιτικής του δράσης, σε αντίστοιχο μέγεθος με τα ακροδεξιά στοιχεία και της πολιτικής τους παράταξης.

Η διαχείριση

Η θέση αυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν είναι απλώς απολιτικά απρεπής αλλά αναδεικνύει και την ιδεολογική σύγχυση που σήμερα επικρατεί στην πάλε ποτέ φιλελεύθερη πολιτική παράταξη της Δεξιάς. Αναδεικνύει κυρίως την έλλειψη ιδεολογικού αναστοχασμού ο οποίος είναι απαραίτητος για να επανέλθει το κόμμα στις βασικές αξίες και δράσεις του φιλελευθερισμού τον οποίο έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος.

Τι θα πρέπει να κάνει η Αννίτα Δημητρίου και όσοι εξακολουθούν στον ΔΗΣΥ να παραμένουν σε λογικές συναίνεσης και μετριοπάθειας παρά τις επιμέρους δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα;

Να κατανοήσουν ότι το κόμμα τους δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν επανακαθορίσει το ιδεολογικό του στάτους.

Αυτό θα αποφέρει την επανίδρυση της παράταξης στη σύγχρονη εποχή αλλά χωρίς την επικράτηση και τον καθορισμό της πολιτικής δράσης από τη λαϊκή Δεξιά, η οποία σταδιακώς μετατρέπεται σε Ακροδεξιά όταν επιδρούν συγκεκριμένοι εξωγενείς παράγοντες.

Δεν αρκεί το κόμμα να κάνει αναφορές στις ευρωπαϊκές αξίες και παραδόσεις και ταυτοχρόνως ορισμένα στελέχη του και πολλά μέλη του να εμφανίζονται με την ατζέντα της Ακροδεξιάς γιατί θεωρείται ότι «καλύτερα να έχουμε τους ακραίους κοντά μας παρά να τους χάσουμε». Μια πολιτική πρακτική των τελευταίων χρόνων που έφερε τα πράγματα σε οριακό σημείο.

Έφυγε ή διαγράφηκε;

Μέσα από το ρεπορτάζ η Αννίτα Δημητρίου παρουσιάζει ότι το κόμμα κατάφερε να απαλλαγεί από ένα ακραίο στέλεχος, διά της απόφασης να διαγράψει τον Μάριο Πελεκάνο από το μητρώο του κόμματος. Αυτό ωστόσο δεν ορίζεται ως επιτυχία αλλά ως επιβολή της σοβούσας κρίσης η οποία δημιουργείται από τη σημερινή πραγματικότητα στο κόμμα. Ο Μάριος Πελεκάνος δεν διώχθηκε από τον ΔΗΣΥ αλλά έφυγε οικειοθελώς προς ένα κόμμα το οποίο φαίνεται να τον εκφράζει σήμερα περισσότερο. Έχει διαγραφεί, ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πολιτικής του πράξης. Ο φέρελπις ωστόσο πολιτικός διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, ενώ βρέθηκε στην αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ μετά από εσωκομματικές εκλογές και έχοντας στη φαρέτρα του σχεδόν 9.500 ψήφους από την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στο κόμμα.

Πηγή: Politis

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ- Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Published

on

Η έκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ, που κατά τις «πρώτες ενδείξεις» οφειλόταν σε επίθεση με drone, είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο ελαφρά, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Ζάκι Χέλερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Άστρου του Δαυίδ (Magen David Adom), του ισραηλινού αντίστοιχου του Ερυθρού Σταυρού.

Προηγούμενος απολογισμός, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, έκανε λόγο για επτά τραυματίες. Ωστόσο ο κ. Χέλερ διευκρίνισε πως οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που υπέστησαν σοκ.

Σύμφωνα με τον Ντιν Έλσντουν, εκπρόσωπο της αστυνομίας, το πτώμα του θύματος φέρει εμφανή τραύματα από συντρίμμια και βρέθηκε μέσα σε ακίνητο που χτυπήθηκε όταν έγινε η έκρηξη.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε, στο πλαίσιο «προκαταρκτικής έρευνας», επρόκειτο για επίθεση με drone. Η έκρηξη οφειλόταν σε «πτώση αεροπορικού στόχου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως δεν ενεργοποίησε καμιά σειρήνα της αεράμυνας. Υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει έρευνα «σε βάθος», προσθέτοντας ότι η πολεμική αεροπορία «αύξησε τις περιπολίες της για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των κινήματος των Χούθι της Υεμένης για στρατιωτικά ζητήματα Γιαχία Σάρια ανήγγειλε μέσω μέσω X πως αργότερα θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον του Τελ Αβίβ.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στην Πάφο: «Έσβησε» στον ύπνο του εξάχρονο κοριτσάκι

Published

on

Ανείπωτη θλίψη προκάλεσε ο θάνατος εξάχρονου κοριτσιού στη Γεροσκήπου της Πάφου το βράδυ της Πέμπτης (18/7).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Σίγμα, Μάριου Ιγνατίου, η εξάχρονη είχε διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου χωρίς τις αισθήσεις της.

Εκεί οι επί καθήκοντι ιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της.

Οι γονείς της ανέφεραν στην αστυνομία ότι η εξάχρονη είχε ξαπλώσει για να κοιμηθεί το απόγευμα αλλά δεν ξύπνησε.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανήλικη αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φλωρεντία:Ψάχνουν τουρίστρια για προκλητικές πόζες σε άγαλμα του Βάκχου (ΦΩΤΟ)

Published

on

Ιταλοί αξιωματούχοι προσπαθούν να τακτοποιήσουν μια νεαρή γυναίκα που βιντεοσκοπήθηκε να φιλιέται, να σκύβει προκλητικά και να τρίβει ένα άγαλμα του Βάκχου, του θεού του κρασιού και του αισθησιασμού, στη Φλωρεντία το Σαββατοκύριακο.

Το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας και οι αξιωματούχοι στη Φλωρεντία εξέφρασαν την οργή τους για το περιστατικό αφού οι φωτογραφίες έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το γραφείο του δημάρχου της Φλωρεντίας να το αποκαλεί πράξη που «μιμείται το σεξ».

Το Δημαρχείο της Φλωρεντίας είπε ότι η τουρίστρια δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη και πρότεινε ότι «πιθανώς βρισκόταν σε κατάσταση μέθης».

Είπαν ότι εάν εντοπιστεί, θα της επιβληθεί πρόστιμο και θα μπορούσε να αποκλειστεί ισόβια από την πόλη, σύμφωνα με ένα διάταγμα που απαγορεύει κάθε είδους κατάχρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα.

Το άγαλμα είναι αντίγραφο του αυθεντικού που δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα από τον γλύπτη Giambologna, ο οποίος επηρεάστηκε από την ελληνιστική γλυπτική και τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου και εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία το 1552.

Ο πρωτότυπος Βάκχος του φυλάσσεται στο Μουσείο Μπαρτζέλο στο κέντρο της Φλωρεντίας. Το αντίγραφο βρίσκεται σε μια γωνία του δρόμου κοντά στη γέφυρα Ponte Vecchio.

Η πράξη έχει πυροδοτήσει ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X με τα σχόλια να είναι άλλα επικριτικά και άλλα να διασκεδάζουν.

Οι αιώνιοι απείθαρχοι τουρίστες

Οι τουρίστες με κακή συμπεριφορά ταλαιπωρούν τις ιταλικές αρχές εδώ και χρόνια.

Το 2022, ένας άνδρας κατηγορήθηκε αφού μια Maserati οδηγήθηκε στα διάσημα Ισπανικά Σκαλιά της Ρώμης. Την ίδια χρονιά,  επιβλήθηκε  πρόστιμο σε τουρίστες επειδή έκαναν σερφ στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας.

Το 2023, μια ομάδα νεαρών τουριστών που πόζαραν για φωτογραφίες για να δημοσιεύσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορήθηκαν ότι γκρέμισαν ένα πολύτιμο άγαλμα σε μια βίλα στη βόρεια Ιταλία. Πίσω στη Φλωρεντία την ίδια χρονιά, ένας τουρίστας συνελήφθη, κατηγορούμενος ότι κατέστρεψε ένα άγαλμα στο Συντριβάνι του Ποσειδώνα του 16ου αιώνα στην Piazza della Signoria.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending