Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιδοτήσεις για ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα παρατείνονται μέχρι την άνοιξη.

Published

on

Οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και ο φόρος καυσίμων θα παραταθούν μέχρι την άνοιξη, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι παρατάσεις των επιδοτήσεων ανακοινώθηκαν ανάμεσα σε ένα πλήθος μέτρων της κυβέρνησης που ανέρχονται σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ και στοχεύουν στην ανακούφιση της κρίσης του κόστους διαβίωσης για τους καταναλωτές.

Μετά την κατάργησή τους το προηγούμενο καλοκαίρι, οι επιδοτήσεις επανεισήχθησαν τον Οκτώβριο ως μέρος ενός πακέτου μέτρων αξίας 196 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος έχει παραταθεί τώρα μέχρι τις 30 Απριλίου, ενώ η επιδότηση του φόρου καυσίμων θα λήξει τώρα στις 31 Μαρτίου.

Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι διακομιδική και ισχύει για οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Το ποσοστό επιδότησης θα βασίζεται στην κατανάλωση, εκτός από τους “ευάλωτους” καταναλωτές που πληρούν τα κριτήρια για 100% επιδότηση σε οποιαδήποτε αύξηση στη βασική τιμή.

Εκτιμήθηκε την περίοδο ότι η επιδότηση κάλυπτε 429.000 νοικοκυριά και 106.000 επιχειρήσεις.

Παρατέθηκε πίνακας με τα ποσοστά επιδότησης για οικιακούς καταναλωτές. Για κατανάλωση από 1 έως 400 κιλοβατώρες (kWh), το ποσοστό επιδότησης φτάνει έως το 85% της αύξησης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο βασίζεται στην τιμή του πετρελαίου. Για κατανάλωση από 401 έως 600 kWh, το ποσοστό είναι έως και 75%; για κατανάλωση από 601 έως 800 kWh, το ποσοστό είναι έως και 50%; και για οτιδήποτε άνω των 800 kWh, το ποσοστό είναι μηδέν.

Η διμηνιαία κατανάλωση από το μέσο νοικοκυριό στην Κύπρο εκτιμάται στα περίπου 800 kWh. Τον Οκτώβριο, η επιδότηση ανερχόταν σε περίπου 70 ευρώ ανά διμηνιαίο λογαριασμό για τους μέσους καταναλωτές, αλλά οι μειώσεις στην τιμή του πετρελαίου από τότε έχουν μειώσει την επιδότη

ση σε περίπου 14 ευρώ για τον μέσο καταναλωτή.

Η επιδότηση του φόρου καυσίμων έχει μια απλούστερη μορφή, με την κυβέρνηση να επιδοτεί ουσιαστικά την τιμή κόστους των καυσίμων με τη μείωση του φόρου που επιβάλλεται σε αυτό κατά 8,33 λεπτά ανά λίτρο.

Εκτός από τις επιδοτήσεις, ο Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ένα σύνολο μονοφορικών μέτρων ενίσχυσης για ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.

Αυτά περιλαμβάνουν μια επιδότηση για μονογονεϊκούς γονείς στη μορφή 250 ευρώ ανά παιδί, με οικογένειες με περισσότερα από τέσσερα παιδιά να λαμβάνουν επιπλέον ποσό πάνω σε αυτό. Αυτό θα προστεθεί σε άλλη μια πληρωμή 250 ευρώ ανά παιδί για όλες τις οικογένειες με παιδιά.

Ο Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αυτές οι πληρωμές θα επωφελήσουν περισσότερες από 27.000 οικογένειες σε όλη τη χώρα.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσθέσει ένα επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό για τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων της κυβέρνησης μετά τη δήλωση του Υπουργού Μεταφορών Αλέξη Βαφειάδη την Τρίτη ότι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είχε “υπερβεί τις προσδοκίες της κυβέρνησης”.

Υπήρχε επίσης μια σειρά μέτρων για τους εσωτερικά εκτοπισμένους πληθυσμούς.

Η επιδότηση της υποθήκης για εσωτερικά εκτοπισμένα πρόσωπα έχει αυξηθεί από 130.000 ευρώ σε 200.000 ευρώ, με τη μέγιστη περίοδο επιδότησης να αυξάνεται από 20 σε 30 χρόνια. Τα κριτήρια εισοδήματος για τις αιτήσεις επιδότησης έχουν επίσης καταργηθεί.

Η επιδότηση για επισκευές κατοικιών για εσωτερικά εκτοπισμένα πρόσωπα διπλασιάστηκε επίσης από 50.000 σε 100.000 ευρώ, με τα κριτήρια εισοδήματος για τις αιτήσεις να καταργούνται επίσης σε αυτό το μέτρο.

Η επιδότηση για φοιτητές που καταγόνται από εσωτερικά εκτοπισμένα πρόσωπα έχει επίσης επεκταθεί για να καλύπτει τα έξοδά τους διατροφής, ενώ έχουν οριστεί επίσης νέα σχέδια δανεισμού για ανακαινίσ

εις σπιτιών και αγορά οικιακών συσκευών από εσωτερικά εκτοπισμένα πρόσωπα.

Επιπλέον, οι αιτήσεις που καταθέτουν οι εσωτερικά εκτοπισμένοι πρόσωπα για δάνεια κατοικιών δεν θα λαμβάνουν υπόψη εάν οι αιτούντες κατέχουν άλλο σπίτι εκτός από αυτό που αγόρασαν μέσω του ίδιου προγράμματος.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση της ετήσιας επίπεδης ετήσιας εισφοράς των 350 ευρώ.

Στο κλείσιμο της ανακοίνωσής του, ο Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι ο ΦΠΑ σε κρέας και λαχανικά έχει μηδενιστεί έως το τέλος Μαΐου, έχοντας αρχικά καταργηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η ΑΚΕΛ δεν ήταν ικανοποιημένη με τα μέτρα, λέγοντας ότι “δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους διαβίωσης”.

Επέσημαναν την περιορισμένη διάρκεια των επιδοτήσεων καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος.

“Όσο η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει δομικά το πρόβλημα του υψηλού κόστους ενέργειας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να βαρύνονται με αυξημένα κόστη”, δήλωσε η ΑΚΕΛ.

Δομική αντιμετώπιση του προβλήματος, είπαν, αποτελεί την υποστήριξη μιας περαιτέρω επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικότερα της ηλιακής ενέργειας.

ΕΔΕΚ είχαν ικανοποιηθεί με το πακέτο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση “έκανε το σωστό”.

Πρόσθεσαν ότι είναι “σημαντικό να υποστηριχθούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οικογένειες με πολλά παιδιά και μονογονεϊκοί.”

Πηγή: CyprusMail

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πτώση θερμοκρασίας στην Κύπρο- Πώς θα είναι ο καιρός το τριήμερο Κατακλυσμού

Published

on

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, αναφέρει το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση και την Κυριακή μη αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.

Σήμερα ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος παρόλο που τις πρωινές ώρες τοπικά στα παράλια, ενδέχεται να παρατηρείται αυξημένη χαμηλή νέφωση. Κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται στα ορεινά, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ, ωστόσο σύντομα θα καταστούν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ, και στα νότια παράλια τοπικά μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο στα παράλια τοπικά αναμένεται αυξημένη χαμηλή νέφωση. Αργότερα και κατά τις αυγινές ώρες, ενδέχεται κατά τόπους να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά μεταβλητοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ, και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και γύρω στους 17 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένη καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά και πιθανό και σε περιοχή του εσωτερικού.

Την Κυριακή ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά και πιθανό και σε περιοχή του εσωτερικού. Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση και την Κυριακή μη αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η λεκτική επίθεση της Χεζμπολάχ στην Κύπρο με ξεπερνάει

Published

on

Στις απειλές της Χεζμπολάχ προς την Κύπρο, αλλά και στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν τη περασμένη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σημειώνοντας ότι «η λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνάει».

Ο κ. Μίλερ απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου.

«Το γιατί η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί σε μια χώρα στη μέση αυτού του σημαντικού ανθρωπιστικού ρόλου που παίζει, το γιατί εξαπολύουν αυτού του είδους τη λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνάει», υπογράμμισε.

Ο Μάθιου Μίλερ αναφέρθηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Κύπρου τονίζοντας ότι «ήταν απίστευτα παραγωγική».

«Ήταν μια απίστευτα παραγωγική συνάντηση. Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κύπρου για όλο το έργο που έχει κάνει για να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας. Και θέλω απλώς να το επισημάνω ξανά, ότι η Κύπρος έχει πραγματικά διαδραματίσει βασικό ρόλο ως χώρος οργάνωσης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, που βοηθά αθώους Παλαιστίνιους, που βοηθάει να έχουν φαγητό αθώοι Παλαιστίνιοι», σημείωσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου: Εντείνεται η ανησυχία για ευρύτερο πόλεμο

Published

on

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η λιβανική Χεζμπολά συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά την περαιτέρω ρητορική κλιμάκωση των δυο πρωταγωνιστών, εντείνοντας την ανησυχία πως θα ξεσπάσει πόλεμος μεγάλης κλίμακας.

Ενώ στο λεγόμενο νότιο μέτωπο του Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας, ο πόλεμος που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, συνεχιζόταν τις πρώτες πρωινές ώρες με ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε διάφορα σημεία του πολιορκημένου κι ερειπωμένου θυλάκου.

Αυτός ο πόλεμος πυροδότησε την έξαρση της βίας στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς, κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Χθες Πέμπτη, η Χεζμπολά ανέλαβε την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις, αναφέροντας ιδίως πως εξαπέλυσε «δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα και οβίδες» προς την κατεύθυνση στρατοπέδου στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για ισραηλινό βομβαρδισμό που σκότωσε στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονά της στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως «εξάλειψε» αξιωματικό του κινήματος και ότι έπληξε «εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος» της Χεζμπολά, παράταξης που εξοπλίζει και χρηματοδοτεί το Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε επίσης ότι αναχαίτισε «εναέριο στόχο». Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως έγιναν ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον λιβανικό Νότο.

Στην Ουάσιγκτον, ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τσάχι Χανέγκμπι και ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωρίζουν εκ νέου εντάσεις.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μπλίνκεν «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του, τον Μάθιου Μίλερ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ταυτόχρονα «τη σημασία που έχει να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση στον Λίβανο» και να υπάρξει «διπλωματική λύση» που «θα επιτρέψει στις ισραηλινές και λιβανικές οικογένειες», τους χιλιάδες ανθρώπους που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των ανταλλαγών πυρών, «να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Σε εμπρηστική ομιλία του προχθές Τετάρτη, ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε πως «καμιά τοποθεσία» στο Ισραήλ δεν θα γλιτώσει από τους πυραύλους και τα drones του κινήματός του σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός επιτεθεί στην λιβανική επικράτεια.

Την Τρίτη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια» για να διεξαχθούν επιχειρήσεις στον Λίβανο «εγκρίθηκαν», ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας του εβραϊκού κράτους Ισραέλ Κατς διεμήνυσε πως σε περίπτωση «ολοκληρωτικού πολέμου», η Χεζμπολά «θα καταστραφεί».

«Νέα όπλα»

Ο κ. Νασράλα απείλησε επίσης την Κύπρο, τονίζοντας πως έχει «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες (…) το Ισραήλ λέει πως θα χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο, αν η Χεζμπολά επιτεθεί στα αεροδρόμιά του».

Το «άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», διεμήνυσε ο Χασάν Νασράλα. Η Κύπρος, το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στα παράλια της Μέσης Ανατολής –απέχει κάπου 300 χιλιόμετρα από το Ισραήλ και 200 χιλιόμετρα από τον Λίβανο– διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δυο χώρες.

Οι κατηγορίες αυτές είναι ανυπόστατες, αντέτεινε η κυβέρνηση της Κύπρου. «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι «μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος».

Οι απειλές της Χεζμπολά, κινήματος με τεράστια επιρροή στον Λίβανο, εντείνουν το κλίμα ανησυχίας.

«Δεν ξέρω αν η ιστορία αυτή θα καταλήξει σε πόλεμο ή συμφωνία. Θα προτιμούσα συμφωνία», δηλώνει ο Σιμόν Καμαρί από την Κιριάτ Σιμόνα (βόρειο Ισραήλ.

«Ο Λίβανος δεν θέλει πόλεμο, κανένας δεν θέλει πόλεμο. Είμαστε κουρασμένοι, έχουμε την οικονομική κρίση και πλέον πόλεμο (…) Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», δηλώνει η Σοφινάρ, κάτοικος Βηρυτού.

Σε περίπτωση πολέμου, το Ισραήλ θα υποστεί πλήγματα «από την ξηρά, από τη θάλασσα κι από τον αέρα», διεμήνυσε ο ηγέτης της Χεζμπολά, παράταξης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, συμπληρώνοντας πως το κίνημά του παρέλαβε «νέα όπλα», ενώ διαθέτει πάνω από 100.000 ετοιμοπόλεμους άνδρες.

«Είναι κρίσιμο όλα τα μέρη να παύσουν πυρ», τόνισε από την πλευρά της η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ.

Εντάσεις των κυβερνήσεων Μπάιντεν-Νετανιάχου

Την 7η Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, όπου έχασαν τη ζωή τους 1.194 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Ταυτόχρονα απήχθησαν 251 άνθρωποι, από τους οποίους 116 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 41 θεωρείται πως είναι νεκροί, κατά τον στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο από το 2007, κι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή ως τώρα σε τουλάχιστον 37.431 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Στη Ράφα (νότια), οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα σε μονάδες του ισραηλινού στρατού και παλαιστίνιους μαχητές, όπως και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Έγιναν επίσης πλήγματα σε κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, ανάμεσά τους γιατρός, ενώ την ίδια ώρα, τομείς στο βόρειο τμήμα της περιοχής απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη Γάζα προτού οι όμηροι να έχουν επιστρέψει και προτού να έχουμε εξαλείψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς», είπε για ακόμη μια φορά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, ενώ για άλλο ένα βράδυ Ισραηλινοί διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πώς διεξάγεται ο πόλεμος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας πως το Ισραήλ διεξάγει «υπαρξιακό πόλεμο», ο κ. Νετανιάχου πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του χρειάζονται κι άλλα όπλα και πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, τον κυριότερο σύμμαχο του Ισραήλ, και στηλιτεύοντας τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι χαρακτήρισε «απογοητευτικά» και «προσβλητικά» τα σχόλια αυτά του ισραηλινού πρωθυπουργού. «Καμιά άλλη χώρα δεν κάνει περισσότερα για να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί έναντι της απειλής της Χαμάς», διαβεβαίωσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending