Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδυσσέας Μιχαηλίδης: Σκάνδαλο μεγατόνων διάρκειας 15 χρόνων – Εμπλέκονται 11 κρατικές υπηρεσίες που δηλώνουν άγνοια

Published

on

Πράματα και θάματα για το σκάνδαλο μεγατόνων το οποίο άρχισε πριν από 15 χρόνια με την εμπλοκή 11 κρατικών υπηρεσιών στις περιοχές Τριμίκλινης και Σιλίκου, όπου δημιουργήθηκαν παράνομα ιχθυοκαλλιέργειες και πολυτελές θέρετρο αναψυχής λέχθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να καταθέτει έκθεση κόλαφο, ξεμπροστιάζοντας τον κρατικό μηχανισμό. Όπως υπογραμμίστηκε, την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, ενώ το ενδεχόμενο ξεπλύματος μαύρου χρήματος εξετάζει, ήδη, η ΜΟΚΑΣ.

Μεταξύ των αυθαιρεσιών συγκαταλέγεται η παράνομη εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη, η καταπάτηση κρατικής γης, η περιβαλλοντική καταστροφή, η παράνομη ανέγερση εγκαταστάσεων, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο διάπραξης απάτης που σχετίζεται με την εξασφάλιση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.  

Ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε ότι το θέμα ξεκίνησε το 2009 και αφορά μια ενιαία ανάπτυξη, η οποία βρίσκεται σε δύο γειτνιάζοντα τεμάχια που εμπίπτουν σε δύο διαφορετικές κοινότητες, τη Σιλίκου και την Τριμίκλινη.

Όσον αφορά την Σιλίκου, ο έπαρχος Λεμεσού, ως οικοδομική Αρχή, παραχώρησε άδεια οικοδομής σε ιδιώτη με σκοπό την κατασκευή περίφραξης και υδατοδεξαμένης, η οποία θα στοίχιζε €800.000. Ωστόσο, η υδατοδεξαμενη κατασκευάστηκε κατά παράβαση των όρων της άδειας και διέφερε από τα σχέδια ως προς το μέγεθος, το σχήμα κ.α. Το 2016 ο ιδιοκτήτης/εταιρεία υπέβαλαν αίτηση για αλλαγή χρήσης της υδατοδεξαμένης άρδευσης σε ιχθυοκαλλιέργεια.

Η Πολεοδομία το 2017 δημοσίευσε την άρνησή της στην εν λόγω αλλαγή, αφού ανάμεσα σε πολλά άλλα, η υδατοδεξαμενή δεν τηρούσε τις προδιαγραφές της άδειάς της. Ωστόσο, χωρίς να αλλάξουν τα δεδομένα, συνεχίζει ο κ. Μιχαηλίδης, το 2020 η Πολεοδομία άλλαξε, τελικά, την άδεια σε άρδευσης/ιχθυοκαλλιέργειας, «ασκώντας τη διακριτική της ευχέρεια, χωρίς να τεκμηριώσει την απόφασή της».

Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιχθυοτροφείου, υπογραμμίζει ο κ. Μιχαηλίδης, εκδόθηκε και τροποποιήθηκε παράνομα από το Τμήμα Αλιείας. «Ο μεγάλος φταίχτης είναι το Τμήμα Αλιείας, καθώς οι απόψεις του αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για τη λήψη απόφασης της Πολεοδομίας». Με δεδομένη την παράνομη άδεια που εξέδωσε το Τμήμα Αλιείας, «όλες οι άλλες υπηρεσίες παραχωρούσαν και αυτές άδεια. Για αυτό λέω ότι είναι και η πηγή του κακού, αφού αποτέλεσε το άλλοθι», είπε και πρόσθεσε ότι το 2018 το Τμήμα Αλιείας σε διαβούλευση με άλλα τμήματα, υποστήριζε την ανάπτυξη. «Αυτή η τοποθέτηση μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση, δεδομένου ότι η άδεια που του εξέδωσε το 2011 ήταν παράνομη, αφού δεν υπήρχε πολεοδομική άδεια».

Η άδεια του 2011 αφορούσε καλλιέργεια 5 τόνων πέστροφας και οξύρυγχου, αλλά το 2013 μετετράπη σε 20 τόνους. Η άδεια αυτή ανανεώθηκε το 2022 για ακόμη 10 χρόνια ως το 2031, παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση λειτουργούσε σε παράνομα υποστατικά, πράγμα, το οποίο υποδείκνυε σε πολλές εκθέσεις η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Η υδατοδεξαμενή άρδευσης, συνεχίζει ο κ. Μιχαηλίδης, έλαβε χρηματοδότηση το 2012 από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) ύψους €420.000. Παρά το γεγονός ότι έπρεπε να συνεχίσει τη λειτουργία της στη βάση της επιδότησης, εντούτοις, απέκρυψε ότι είχε εξασφαλίσει άδεια μετατροπής σε ιχθυοκαλλιέργεια. «Υπάρχει ενδεχόμενο διάπραξης απάτης», είπε.

Τριμίκλινη

«Το 2017, ο υπουργός Γεωργίας κ. Κουγιάλης, ενέκρινε την παραχώρηση άδειας υδροληψίας για σκοπούς υδροδότησης των παράνομων εγκαταστάσεων ιχθυοτροφείο στην Τριμίκλινη», με αποτέλεσμα να δώσει τελικά και το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων, το οποίο αρχικά είχε αρνηθεί, άδεια για εκτροπή νερού από τον Κούρη.

Ο γιος του ιδιοκτήτη, χρησιμοποιεί κρατικά τεμάχια για άλλο σκοπό από αυτόν που του εκμισθώθηκαν. Αντί για γεωργία, τα εκμεταλλευτικέ για τα ιχθυοτροφεία, ενώ κατασκεύασαν και τεχνητή λίμνη, εστιατόριο, ξύλινα σπίτια για διαμονή και δωμάτια σάουνας. «Για κανένα από τα έργα της ανάπτυξης αυτής δεν εξασφαλίστηκε οποιαδήποτε άδεια από τις αρμόδιες αρχές».

Στην κοίτη του Κούρη, υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης, δημιουργήθηκαν υποδομές εκτροπής νερού με αγωγούς 10 ιντσών ο καθ’ ένας για τη μεταφορά νερού στις παράνομε εγκαταστάσεις. Επίσης στην κοίτη του υδατοφράκτη έγιναν γεωτρήσεις και αντλείται νερό σε 24ωρη βάση, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα σε χαμηλό σημείο η στάθμη του νερού. Ο υδατοφράχτης Τριμίκλινης είναι η σημαντικότερη αποθήκη νερού για σκοπούς πυρόσβεσης σε περίπτωση πυρκαγιών στο δάσος Τροόδους. «Στερέψαμε τον υδατοφράκτη από τις παρανομίες τους», υπογράμμισε.

Έπεσαν από τα σύννεφα οι αρμόδιες υπηρεσίες

Παρά το γαϊτανάκι παρανομιών, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν υπόψη τους τις αυθαιρεσίες.

Ο γενικός διευθυντής Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, σημείωσε ότι ενημερώθηκαν για το πρόβλημα που υπάρχει για πρώτη φορά το 2022, όταν οι γειτονικές κοινότητες κατήγγειλαν ότι δεν είχαν νερό άρδευσης για να ποτίσουν. «Δώσαμε εντολή να αποκατασταθεί η νομιμότητα», είπε. Παράλληλα, ανέφερε, τον περασμένο Δεκέμβρη το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τριμελή επιτροπή ώστε, αξιοποιώντας την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, να δώσει λύσεις σε διάστημα δύο μηνών.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου, σημείωσε ότι υπέπεσε στην αντίληψή του το μέγεθος του προβλήματος το Ιούλιο 2023. «Προβήκαμε σε καταγγελία για τις παράνομες υποδομές και τη διαβιβάσαμε στην Γενική Εισαγγελία». Είπε, ακόμη, ότι η εν λόγω υπόθεση αποτελεί παράδειγμα για το πώς να καταπολεμήσουν την παρανομία και παράνομη οικοδόμηση. «Έχουν ευθύνη κατ’ εμάς και οι μηχανικοί», είπε.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Κτηματολογίου, σημείωσε ότι μετά από επιτόπιο έλεγχο διεφάνη ότι δεν υπάρχουν άδειες για τις κατασκευές που έγιναν στα τεμάχια που εκμισθώθηκαν. Είπε, ακόμη, ότι έλαβαν 8 αιτήσεις για έκταση 31.000 μέτρα.

Ο διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας, Κυριάκος Κούνδουρος, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι 29 Νοεμβρίου 2023 απευθύνθηκαν στην Εισαγγελία για λήψη δικαστικών μέτρων.    

Ο βοηθός έπαρχος Λεμεσού, Νικόλας Τσιούλλος, ανέφερε ότι διόρισαν δικηγόρο ο οποίος παραιτήθηκε, βρήκαν άλλον, όμως, ενημερώθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία τον περασμένο Αύγουστο ότι θα αναλάβει η ίδια την υπόθεση.

Επιθεωρητής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων αναφέρθηκε πως ακόμη δεν ξεκίνησε η χρέωση του ιδιοκτήτη/εταιρείας για τις αρδεύσεις. 

«Καταλαβαίνω η κόρη μου στο σχολείο να μην ξέρει πού είναι η Τριμίκλινη»

Η άδεια του Τμήματος Αλιείας, σημείωσε ο Γενικός Ελεγκτής ασκώντας έντονη κριτική και στη διευθύντρια του Μαρίνα Αργυρού, αναφέρει στην πρώτη σελίδα Τριμίκλινη Πάφου και εσωτερικά μιλά για τη Σιλίκου. 

«Το να μην ξέρει η κόρη μου στο σχολείο πού είναι η Τριμίκλινη το καταλαβαίνω. Να δεχτώ ότι οι υπηρεσιακοί ετοιμάζουν τους όρους και όχι η διευθύντρια και δεν κατάλαβε ότι μέσα έγραφε Σιλίκου και έξω Τριμίκλινη. Όμως, να βάζω την υπογραφή μου, ως αξιωματούχος του κράτους, ως διευθυντής σε χαρτί που γράφει Τριμίκλινη Πάφος… ε, κάτι δεν πάει καλά!», υπογράμμισε σε έντονο ύφος ο κ. Μιχαηλίδης για άδεια που ανανεώθηκε από το Τμήμα Αλιείας το 2021.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Τμήματος Αλιείεας απάντησε ότι «η αρχική άδεια που εκδόθηκε το 2011 από τον τότε διευθυντή του Τμήματος Αλιείας, έγραφε επίσης στην πρώτη σελίδα Τριμίκλινη Πάφου», υποδεικνύοντας ότι το λάθος έγινε τότε. Είπε, ακόμη, ότι χρειάστηκε να χειριστούν ένα δύσκολο θέμα και ότι η θεραπεία στην οποία κατέληξαν για το θέμα ήταν η νομιμοποίηση. Πάντως, είπε, απευθύνθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στον Γενικό Εισαγγελέα ώστε να ανακαλέσουν την εν λόγω άδεια καθώς και για τυχόν απόδοση ευθυνών.

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών

Τις υποψίες ξεπλύματος παράνομου χρήματος μεταβίβασε στη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), ο κ. Μιχαηλίδης. Εκ μέρους της ΜΟΚΑΣ σημειώθηκε ότι συλλέγουν πληροφορίες και μελετούν την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Αν προκύψουν θέματα που χρήζουν ποινικής διερεύνησης οι πληροφορίες θα μεταβιβαστούν στην Αστυνομία.

Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει έρευνα η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, ανέφερε ο Νίκος Ζαμπακίδης.

Πηγή: Philenews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Politico: Πώς η Κύπρος από πρόβλημα μπορεί να μετατραπεί σε λύση για τις ΗΠΑ

Published

on

Σε άρθρο του στο Politico, o  Ιβο Ντάαλντερ πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ  και Διευθύνων Σύμβουλος του Chicago Council on Global Affairs υποστηρίζει ότι η Κύπρος πρέπει να θεωρείται ως λύση και όχι ως πρόβλημα από τις ΗΠΑ.  Σε γενικό πλαίσιο σημειώνει πως παρά την  διαίρεση και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα σταθερό νησί σε μια ταραγμένη περιοχή, προσφέροντας πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική αξία. Ως πρόσφατο παράδειγμα αναφέρει τον ανθρωπιστικό ρόλο της Κύπρου  για μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου (17/06/24)

«Βλέπετε την Κύπρο ως πρόβλημα,» είπε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε μια ομάδα Αμερικανών επισκεπτών κατά τη διάρκεια γεύματος την περασμένη εβδομάδα. «Αλλά αυτό είναι λάθος. Πρέπει να δείτε την Κύπρο ως τη λύση.»

Ο Κύπριος πρόεδρος έχει δίκιο. Οι Αμερικανοί εδώ και πολύ καιρό βλέπουν την Κύπρο ως πρόβλημα — κυρίως επειδή είναι πηγή σύγκρουσης μεταξύ δύο βασικών συμμάχων των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, ένα νησί διαιρεμένο για 50 χρόνια. Μια γρήγορη ματιά στη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις «Σχέσεις ΗΠΑ με την Κύπρο» επιβεβαιώνει αυτό το σημείο, εστιάζοντας στη σύγκρουση της Κύπρου αμέσως μετά την πρώτη πρόταση.

Αλλά η χώρα — μέλος της ΕΕ από το 2004 — έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει πέρα από το να είναι ο άτυχος τόπος των τουρκικών περιφερειακών φιλοδοξιών.

Παρά τη διαίρεσή της και την συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα νησί σταθερότητας σε μια ολοένα και πιο ταραγμένη περιοχή του κόσμου, παρέχοντας μια πλατφόρμα για πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική επιρροή στη διασταύρωση της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή.

Η αξία του νησιού επιβεβαιώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι βίαιες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έφεραν την περιοχή στο σημείο βρασμού. Η Κύπρος ήταν η πλησιέστερη δυνατή τοποθεσία για να σχεδιαστεί η πιθανή εκκένωση Αμερικανών και άλλων δυτικών πολιτών από το Ισραήλ, τον Λίβανο και άλλες περιοχές της περιοχής σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου — όπως πολλοί φοβόντουσαν ότι θα συνέβαινε. Η νησιωτική χώρα επίσης προσέφερε την επικράτειά της και τα ύδατά της στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για να προετοιμαστούν για αυτό το ενδεχόμενο. (Η Βρετανία επίσης διατηρεί κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πρώην αποικία της.)

Έπειτα, μέσα σε λίγες μέρες από την απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσφέρθηκε να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προς την πολιορκημένη λωρίδα. Το Ισραήλ προσεκτικά καλωσόρισε την προσφορά και βοήθησε να στηθούν εγκαταστάσεις επιθεώρησης για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε βοήθεια αποστέλλεται από το νησί δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς ή άλλες δυνάμεις.

Αρχικά, όμως, η διεθνής κοινότητα — συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των αραβικών εθνών — προτιμούσε να χρησιμοποιεί καθιερωμένες διαδρομές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ώστε η βοήθεια να μπορεί να παραδίδεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αλλά αυτό άλλαξε νωρίτερα φέτος, όταν η απελπισία μέσα στη Γάζα αύξησε την αναζήτηση εναλλακτικών μέσων για να φτάσει τρόφιμα και φάρμακα στους 2 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο.

Το αποτέλεσμα είναι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος όπου αγαθά επιθεωρούμενα στην Κύπρο τώρα αποστέλλονται σε μια πρόχειρη αποβάθρα στη Γάζα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό και στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντόντ. Τα αγαθά στη συνέχεια μεταφέρονται στη Γάζα χωρίς περαιτέρω επιθεωρήσεις, με τον αμερικανικό και τον γαλλικό στρατό να συντονίζουν τις αποστολές από το νησί. Το κλειδί τώρα — όπως ήταν πάντα — είναι να διασφαλιστεί η διανομή σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η αξία της Κύπρου στη Γάζα είναι μόνο μία ένδειξη ενός ευρύτερου σημείου. Από την οικονομική κρίση του 2012-2013, η χώρα έχει γίνει πηγή απαραίτητης οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Έχει εργαστεί για να καθαρίσει ένα διαβόητα διεφθαρμένο τραπεζικό σύστημα και δεν είναι πλέον ο κορυφαίος προορισμός για εύκολο ρωσικό χρήμα. Η κυβέρνηση στη Λευκωσία έχει καλέσει το FBI και αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, ανοίγοντας τα βιβλία της, μεταρρυθμίζοντας τους θεσμούς της και συνεργαζόμενη σε έρευνες του FBI — ακόμα και για τους δικούς της πολίτες.

Η Λευκωσία έχει επίσης τερματίσει τη μακρόχρονη και άνετη σχέση της με τη Μόσχα, παίρνοντας μια αποφασιστική στροφή προς τη Δύση — τις ΗΠΑ συγκεκριμένα.

Αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ — και δεδομένου του σχεδόν βέβαιου τουρκικού βέτο, η προοπτική ένταξης είναι ζοφερή — η Κύπρος θέλει ισχυρότερες σχέσεις ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον. Και τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται. Υπέγραψαν διμερή δήλωση συνεργασίας ασφαλείας το 2018, άνοιξαν την πρεσβεία της Κύπρου σε στρατιωτικούς ακόλουθους και ήραν ένα μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων.

Αλλά αυτά είναι μόνο μικρά βήματα — η δυνατότητα για πραγματική συνεργασία ασφαλείας είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι ΗΠΑ έχουν μάθει την στρατηγική αξία του νησιού για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, και τώρα υπάρχει ένα άνοιγμα για να εξεταστεί μια βαθύτερη στρατιωτική και ασφαλιστική συνεργασία. Επιπλέον, η Κύπρος είναι πρόθυμη να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της — κάτι που θα διευκόλυνε την αποδοχή των επανειλημμένων αιτημάτων για τη μεταφορά του μεγάλου αποθέματος ρωσικών πυροβόλων, ρουκετών και αμυντικών συστημάτων στην Ουκρανία. Ωστόσο, η πρόσβαση στην αγορά αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένη, καθώς το αναιρεμένο εμπάργκο όπλων είναι μόνο για ένα έτος και υπόκειται σε ανανέωση.

Σε γενικό πλαίσιο, μια γεωστρατηγική συνεργασία με τη Λευκωσία θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουάσιγκτον πολλά πλεονεκτήματα. Θα βασιστεί στις ισχυρές σχέσεις του νησιού με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους Παλαιστίνιους, βοηθώντας τις εργασίες για μια πιο μακροπρόθεσμη επίλυση του πολέμου στη Γάζα. Θα πρόσφερε μια ισχυρή αντίσταση στις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να επεκτείνουν τη στρατηγική τους επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο. Θα ενίσχυε τους ενεργειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Και θα μπορούσε να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ακόμη και ενδεχομένως να πείσει την Άγκυρα ότι μετά από 50 χρόνια, ήρθε η ώρα να βρεθεί ένα δίκαιο διπλωματικό τέλος στη σύγκρουση.

Μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί κάλλιστα να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπουδαίας σημασίας η σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του

Published

on

Σπουδαίας σημασίας, χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσινγκτον.

Η “άνοιξη” στις σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια και τα κοινά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κύριος Κόμπος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τον καθορισμό συνάντησης με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως απ’ αυτήν θα προκύψουν απτά αποτελέσματα. Υπογράμμισε ότι στο καλό κλίμα μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσινγκτον, συνέβαλε η όλη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα, επί θεμάτων παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Κατά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με επίκεντρο την εν εξελίξει προσπάθεια της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η πρωτοβουλία “Αμάλθεια”, με τις δύο πλευρές να συντονίζουν περαιτέρω τις ενέργειες τους.

Επί τάπητος ενδέχεται να τεθούν ενεργειακά θέματα, καθώς και το ζήτημα των θεωρήσεων εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες για Κύπριους υπηκόους.

Κατά την παρουσία του στην Ουάσινγκτον, ο Κωνσταντίνος Κόμπος θα έχει, επίσης, συνάντηση, με τον αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Φίνερ.

Πηγή: ΡΙΚ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύγκρουση πλοίων της Κίνας και των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα

Published

on

Πλοίο των Φιλιππίνων συγκρούστηκε με κινεζικό σήμερα στη Νότια Σινική Θάλασσα, κοντά στα νησιά Σπράτλι, που διεκδικούν οι δυο χώρες, ανακοίνωσε το λιμενικό σώμα της Κίνας.

«Το φιλιππινέζικο πλοίο ανεφοδιασμού αγνόησε τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις της κινεζικής πλευράς» και «πλησίασε το κινεζικό σκάφος (…) με αντιεπαγγελματικό τρόπο, προκαλώντας σύγκρουση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό λιμενικό.

Το Πεκίνο κατήγγειλε πως το σκάφος των Φιλιππίνων «παρεισέφρησε παράνομα σε ύδατα κοντά στον ύφαλο Ρεν’άι», χρησιμοποιώντας την κινεζική ονομασία της ατόλης Σέκοντ Τόμας, στα νησιά Σπράτλι (Νανσά, κατά το Πεκίνο).

«Το κινεζικό λιμενικό σώμα έλαβε μέτρα ελέγχου εναντίον του φιλιππινέζικου πλοίου όπως προβλέπει ο νόμος», κατά την ανακοίνωση, που δεν δίνει περισσότερες εξηγήσεις.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων υδάτων, νήσων και νησίδων κοντά στα παράλια γειτόνων του, κι αψηφά απόφαση διεθνούς δικαστηρίου (2016) που αποφάνθηκε πως οι διεκδικήσεις του δεν έχουν νομικό έρεισμα.

Οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν διεκδικούν επίσης υφάλους και νησίδες στη θαλάσσια περιοχή αυτή. Ορισμένες περιοχές της ενδέχεται να έχουν στον βυθό τους πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Η Κίνα πολλαπλασίασε τις περιπολίες του λιμενικού σώματός της στα διεκδικούμενα ύδατα και στους υφάλους της Νότιας Σινικής Θάλασσας την τελευταία δεκαετία και κατασκεύασε τεχνητά νησιά τα οποία στρατιωτικοποίησε για να ενισχύσει τη θέση της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

Trending