Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΑΥ: Έσοδα €1,58 δισ. για ΓεΣΥ το 2023-Βιώσιμο μέχρι 2031 το ταμείο

Published

on

Στα €1,58 δισεκατομμύρια ανήλθαν το 2023 τα έσοδα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) από τις εισφορές και συνεισφορές του ΓεΣΥ, ενώ οι δαπάνες για υπηρεσίες υγείας ανήλθαν στα €1,44 δισ. με τον Ανώτερο Λειτουργό του ΟΑΥ Άγγελο Τρόπη να δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι το ταμείο του ΓεΣΥ προβλέπεται να είναι βιώσιμο μέχρι και το 2031, επικαλούμενος τα αποτελέσματα της τελευταίας αναλογιστικής μελέτης για την περίοδο 2022 – 2031.

Ταυτόχρονα, ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ τονίζει την «ασφαλιστική δικλείδα» που διαθέτει το ταμείο του ΓεΣΥ και η οποία είναι τα €500 εκατομμύρια αποθεματικό.

Πιο αναλυτικά σε σχέση με τις δαπάνες, επικαλούμενος προκαταρκτικά στοιχεία, ο κ. Τρόπης είπε ότι οι δαπάνες για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη ανήλθαν την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου του 2023 στα €684 εκ., ενώ οι δαπάνες για Ειδικούς Γιατρούς ανήλθαν στα €231,1 εκ..

Ανέφερε επίσης ότι οι δαπάνες για Προσωπικούς Ιατρούς ανήλθαν στα €99,6 εκ., για αμοιβές των εργαστηρίων στα €54,2 εκ., για αμοιβές των φαρμακοποιών στα €34,4 εκ., για αμοιβές άλλων επαγγελματιών υγείας, νοσηλευτών, μαιών και οδοντιάτρων στα €56,6 εκ., ενώ το κόστος για εξωνοσοκομειακά φάρμακα και αναλώσιμα (μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων) ανήλθε στα €213,2 εκ.

Είπε ακόμη ότι οι δαπάνες για Πρώτες Βοήθειες και ασθενοφόρα ανήλθαν το 2023 στα €34,8 εκ., για αποκατάσταση και ανακουφιστική φροντίδα στα €10,3 εκ. και για αποστολές στο εξωτερικό €22,0 εκ.

Ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ σημείωσε ότι στα προκαταρκτικά αποτελέσματα δεν περιλαμβάνονται οι διοικητικές δαπάνες και έσοδα, η πρόβλεψη για έσοδα από την περίθαλψη Ευρωπαίων πολιτών και οι προσαρμογές για το τέλος του έτους.

Βιώσιμο μέχρι 2031 το ταμείο του ΓεΣΥ
Επικαλούμενος τα αποτελέσματα της τελευταίας αναλογιστικής μελέτης για την περίοδο 2022 – 2031, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) και τα αποτελέσματα της παρουσιάστηκαν ήδη στο ΔΣ του ΟΑΥ, ο κ. Τρόπης είπε στο ΚΥΠΕ ότι το ταμείο του ΓεΣΥ προβλέπεται να είναι βιώσιμο μέχρι και το 2031, σε όλα τα σενάρια που έχουν εξεταστεί.

Όσο αρνητικά και αν ήταν τα σενάρια, που εξετάστηκαν, στο πλαίσιο της μελέτης, το ταμείο παραμένει βιώσιμο μέχρι και το 2031, τόνισε.

«Συνεπώς η αναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε από τον ILO, ο οποίος είναι ο πλέον αξιόπιστος και αντικειμενικός διεθνής οργανισμός, δείχνει ότι το ταμείο θα είναι βιώσιμο, με βάση την μέχρι σήμερα οικονομική διαχείριση και τα μέχρι σήμερα δεδομένα», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Τρόπης είπε ότι «σήμερα υπάρχει ένα αποθεματικό που υπερβαίνει τα €500 εκατομμύρια και το οποίο αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα του οργανισμού και του ταμείου, στην περίπτωση που υπάρξουν απρόσμενες αρνητικές οικονομικές εξελίξεις».

Πηγή: Reporter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κλοιό καύσωνα η Κύπρος – Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία

Published

on

Συνεχίζονται οι ψηλές θερμοκρασίες ανά το παγκύπριο.

Νέα κίτρινη προειδοποίηση θα τεθεί σε ισχύ στις 11:00 το πρωί και θα ισχύει μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 32 στα ψηλότερα ορεινά.

Η πρόγνωση του καιρού: 

Εποχική χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στα προσήνεμα μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι στα ανατολικά παράλια μέχρι λίγο ταραγμένη, αλλά στα υπόλοιπα παράλια λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 38 στα υπόλοιπα παράλια και στους 32 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικά, κατά τις αυγινές κυρίως ώρες αναμένεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ για να καταστούν αργότερα κυρίως μεταβλητοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 26 στα υπόλοιπα παράλια και στους 22 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τρίτη, την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις.

Η θερμοκρασία την Τρίτη δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος στην αγωνία για ΑΕΙ Κύπρου-Στρατιωτικές Σχολές – Στις 9 τα αποτελέσματα

Published

on

Τέλος στην αγωνία των υποψήφιων που παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης 2024, τίθεται σήμερα το πρωί.

Στις 09:00, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στην παρουσία της πολιτικής προϊστάμενης του Υπουργείου, Αθηνάς Μιχαηλίδου, θα ανακοινωθούν, τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων Εξετάσεων Πρόσβασης 2024 για τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ- Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Published

on

Η έκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ, που κατά τις «πρώτες ενδείξεις» οφειλόταν σε επίθεση με drone, είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο ελαφρά, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Ζάκι Χέλερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Άστρου του Δαυίδ (Magen David Adom), του ισραηλινού αντίστοιχου του Ερυθρού Σταυρού.

Προηγούμενος απολογισμός, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, έκανε λόγο για επτά τραυματίες. Ωστόσο ο κ. Χέλερ διευκρίνισε πως οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που υπέστησαν σοκ.

Σύμφωνα με τον Ντιν Έλσντουν, εκπρόσωπο της αστυνομίας, το πτώμα του θύματος φέρει εμφανή τραύματα από συντρίμμια και βρέθηκε μέσα σε ακίνητο που χτυπήθηκε όταν έγινε η έκρηξη.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε, στο πλαίσιο «προκαταρκτικής έρευνας», επρόκειτο για επίθεση με drone. Η έκρηξη οφειλόταν σε «πτώση αεροπορικού στόχου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως δεν ενεργοποίησε καμιά σειρήνα της αεράμυνας. Υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει έρευνα «σε βάθος», προσθέτοντας ότι η πολεμική αεροπορία «αύξησε τις περιπολίες της για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των κινήματος των Χούθι της Υεμένης για στρατιωτικά ζητήματα Γιαχία Σάρια ανήγγειλε μέσω μέσω X πως αργότερα θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον του Τελ Αβίβ.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending