Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το κρουαζιερόπλοιο Odyssey of the Seas

Published

on

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο κρουαζιερόπλοιο Odyssey of the Seas της εταιρείας Royal Caribbean στο Λιμάνι Λεμεσού.

Σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Η παρουσία μιας τόσο μεγάλης και γνωστής εταιρείας στην Κύπρο είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία, για την κυπριακή ναυτιλία, για τους κυπριακούς λιμένες. Και σε αυτό το πλαίσιο ήθελα να ανταποκριθώ θετικά στην πρόσκληση που αποδέχτηκα».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλοί άλλοι τομείς, στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την εταιρεία. Έχει ξεκινήσει ένας διάλογος και είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα υπάρξουν και άλλα θετικά νέα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας. Ο συγκεκριμένος τομέας, ο τουρισμός, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικός είναι για την ίδια τη χώρα μας. Όλοι αυτοί που επισκέπτονται το νησί μας, έστω και για περίπου 24 ώρες, τώρα είναι έξω στη Λεμεσό. Μιλάμε για έναν σημαντικό αριθμό κόσμου και θέλουμε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερο τέτοιου είδους τουρισμό. Από εκεί και πέρα υπάρχει το θέμα της σημαίας μας. Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα, στα οποία θεωρώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα της επικαιρότητας.

Ερωτηθείς για τον διορισμό αντιπροσώπου από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Είχα πρόσφατα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και με τη Βοηθό Γενικό Γραμματέα στο Κάιρο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ειρήνη. Και οι δύο παρευρεθήκαμε σε αυτή τη διάσκεψη και συζητήσαμε για την προοπτική. Εγώ καλωσορίζω τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα να προχωρήσει με τον διορισμό μιας προσωπικότητας και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Δεν θα μιλήσω εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα, είχαμε μια συζήτηση, αλλά δεν μπορώ να δημοσιοποιήσω τα όσα μου ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, τα οποία ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένα σε σχέση με το θέμα». Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως αυτό που ζητά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, για να διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι είναι θετικό πως τα Ηνωμένα Έθνη βλέπουν αυτή την ανάγκη.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Υπάρχουν συνεχώς εξελίξεις. Σήμερα στις τέσσερις έχω καλέσει εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην παρουσία πολλών υπουργών, έτσι ώστε να συζητήσουμε. Υπάρχουν πολλά αιτήματα από κράτη. Η τελευταία φορά που είχαμε τόσα πολλά ήταν το 2006 με την κρίση στο Λίβανο. Τώρα έχουμε πολύ περισσότερα και για απομάκρυνση και για βοήθεια. Είναι και τα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας που είναι υψηλής σημασίας. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε στις τέσσερις».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με πληροφορίες για αναμενόμενες αφίξεις παράτυπων μεταναστών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Είναι ένα θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει και σήμερα. Αντιλαμβάνεστε ότι μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση στον Λίβανο. Εκεί υπάρχουν πάρα πολλοί Σύροι πρόσφυγες. Ήδη η κατάσταση στον Λίβανο είναι δύσκολη. Αντιλαμβάνεστε ότι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα και αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, θα έχουμε σαφώς έναν κίνδυνο περισσότερο. Είναι ένα θέμα το οποίο ανέφερε και ο Υπουργός Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο χθες, μετά από συνεννόηση μας. Αλλά και εγώ μεταβαίνω στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και θα αναφέρω την ανάγκη, από τη μια, να βοηθηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και, από την άλλη, να αποτραπούν οι οποιεσδήποτε ροές Σύρων μεταναστών από τον Λίβανο. Έχουμε μιλήσει και είμαστε σε επαφή με την κυβέρνηση στον Λίβανο».

Ερωτηθείς αν θα ανακοινωθούν μέτρα στην έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Σίγουρα θα αποφασιστούν μέτρα. Μπορώ να σας πω ότι μάλλον δεν θα δημοσιευτούν, γιατί είναι θέματα που άπτονται της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας του κράτους και θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις, αλλά σίγουρα θα ληφθούν αποφάσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δηλώσεις του Δήμαρχου Γερμασόγειας για την κατασκευή δομών φιλοξενίας στην περιοχή της Γερμασόγειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Όταν είμαστε στο στάδιο να ληφθούν αποφάσεις, σίγουρα θα γίνουν διαβουλεύσεις με αυτούς που πρέπει». Και τόνισε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίνεται στις διεθνείς της υποχρεώσεις, ειδικότερα όταν μιλάμε για παιδιά». Επεσήμανε δε ότι για πρώτη φορά φεύγουν περισσότεροι παράτυποι μετανάστες από όσοι έρχονται στη χώρα μας και για πρώτη φορά οι αιτήσεις εξετάζονται τόσο γρήγορα. «Έχω δηλώσει και σε συνέντευξη που έκανα πρόσφατα ότι θα αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό, αλλά οι οποιεσδήποτε δηλώσεις, ειδικότερα χωρίς να ζητηθεί ενημέρωση, χωρίς να συζητηθεί κατά πόσον οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι βάσιμες, θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να γίνονται», είπε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον ισχυρισμό του Δημάρχου Γερμασόγειας ότι δεν έχει ενημερωθεί από την Κυβέρνηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Υπάρχει απόφαση; Υπάρχει πρόθεση; Όταν υπάρξει, θα ενημερωθούν. Είμαστε υποχρεωμένοι να διερευνήσουμε σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από εκεί και πέρα, όταν το θέμα συζητηθεί, όταν υπάρχει αξιολόγηση, θα ενημερωθούν και αυτοί που πρέπει να ενημερωθούν. Το να βγαίνουμε, επαναλαμβάνω, δημόσια να κάνουμε τέτοιες δηλώσεις, επειδή και το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που ανησυχεί πολύ δικαιολογημένα την πλειοψηφία του κυπριακού λαού, δεν θεωρώ ότι βοηθά σε οποιαδήποτε κατεύθυνση».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στη Λευκωσία: Νεκρός 58χρονος – Έπεσε με το φορτηγό σε χαράδρα

Published

on

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες το απόγευμα στην επαρχία Λευκωσίας, έχασε τη ζωή του ο Λάμπρος Γεωργίου, 58 ετών από την Ανθούπολη.


Συγκεκριμένα, γύρω στις 3.45μ.μ. χθες, ενώ ο 58χρονος οδηγούσε το φορτηγό όχημα του στον δρόμο Άλωνας – Πλατανιστάσας σε κάποιο σημείο του δρόμου, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να καταλήξει σε χαράδρα τεσσάρων μέτρων περίπου.

Ο 58χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε εκτός του οχήματος, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η Τροχαία Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου-Δεν κινδυνεύουν οι κοινότητες (VID)

Published

on

Διαχειρίσιμη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυκτα στην επαρχία Πάφου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και συνεχίζονται οι τελικές κατασβέσεις από τα εναέρια μέσα αλλά και ανάλογες επεμβάσεις εκεί και όπου χρειάζονται.

Κατέκαυσε περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Έχουν δοθεί οδηγίες οι κάτοικοι της κοινότητας Τραχυπέδουλας να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Δεν κινδυνεύουν κοινότητες πλέον.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Ίκαρος 2 με εφτά πτητικά και ένα συντονιστή (5 αεροσκάφη airtractor, 2 Ιορδανικά ελικόπτερα και το συντονιστικό της Ε.Φ).

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διακόπτονται τα μαθήματα λόγω καύσωνα – Κανονικά διεξάγονται οι Παγκύπριες

Published

on

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, διακόπτονται σήμερα τα μαθήματα στις 10:45 π.μ. στα δημόσια σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία, ενώ τα προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Κανονικά θα διεξαχθεί το πρόγραμμα των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, «με βάση τις συστάσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Υγείας, την ερχόμενη Παρασκευή 14/06/2024, ημέρα κατά την οποία προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Δημοτικής Εκπαίδευσης θα διακοπούν στις 10:45 π.μ.».

Χθες η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου είχε δηλώσει ότι μετά την προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας για την Παρασκευή «δώσαμε οδηγίες στα σχολεία, βεβαίως να αξιοποιηθούν οι αίθουσες που έχουν κλιματισμό, να διευκολυνθούν τα παιδιά», ενώ είπε πως «εκεί όπου δεν υπάρχουν, να ληφθεί μια πρόνοια και για τα παράθυρα αλλά και για όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

Σημειώνεται ότι όσοι γονείς/κηδεμόνες επιθυμούν να αφήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους, τη συγκεκριμένη ημέρα, μπορούν να το πράξουν ενώ οι απουσίες των παιδιών εκείνη την μέρα  θα θεωρηθούν δικαιολογημένες.

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι τα μαθήματα ενισχυτικής/υποστηρικτικής διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα διακοπούν επίσης στις 10:45 π.μ.

Το Υπουργείο σημειώνει επίσης ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Continue Reading

Trending