Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξαγγελίες εφτά πυλώνων από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για το 2024

Published

on

Πρόταξε ζητήματα καθημερινότητας των πολιτικών βάζοντας πρώτο στη λίστα των εξαγγελιών την εφαρμογή «ψηφιακός πολίτης» μέσω κινητού και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Παιδεία και θέματα νεολαίας. Ανάμεσα στις εξαγγελίες για τους νέους και η πρόθεση κατάθεσης νομοσχεδίου για δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με μια μακροσκελή ομιλία του, σε μια καλά σκηνοθετημένη παρουσίαση, ξεδίπλωσε τους εφτά πυλώνες δράσεων του για το 2024. Πολιτικές οι οποίες αποτελούσαν πολλές εξ αυτών μέρος του προεκλογικού του προγράμματος τις οποίες προωθεί προς υλοποίηση το τρέχον έτος. Αναμένεται βέβαια από τον Πρόεδρο ή από τους αρμόδιους Υπουργούς σε κάποια φάση ότι θα προχωρήσουν σε αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων πολιτικής στις οποίες αναφέρθηκε χθες βράδυ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Η χθεσινή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο αναδείχθηκε ιδιαίτερα από μέρους της Κυβέρνησης και του περιβάλλοντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως ένα σημείο αναφοράς μίας προσπάθειας για ουσιαστικό restart.

Η επιλογή των θεματικών ήταν στοχευμένη, προβάλλοντας ουσιαστικά μέτρα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας για τα οποία εκφράζονται συχνά παράπονα από τους πολίτες, ανάδειξη ζητημάτων που άπτονται της Παιδείας, της Οικονομίας αλλά και του κοινωνικού κράτους. Ξεχωρίζει ασφαλώς και η αναφορά στο Μεταναστευτικό ένα ζήτημα στο οποίο η Κυβέρνηση αναδεικνύει το αποτέλεσμα της εφαρμογής πολιτικών.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επικεντρώθηκε στους εξής πυλώνες οι οποίοι συνολικά περιλαμβάνουν 80 πολιτικές και προτάσεις.

  1. Βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

«Εντός του 2024, δημιουργούμε τον Ψηφιακό Πολίτη, μια εφαρμογή που θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο αναφοράς για τον κάθε ένα και την καθεμία από εμάς και πάνω στην οποία θα κτίσουμε σταδιακά όλο το φάσμα των ψηφιακών υπηρεσιών του Κράτους προς τον πολίτη», ανέφερε

Πρόσθεσε ακόμα ότι το 2024 επεκτείνεται και το ψηφιακό σύστημα «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την άμεση προώθηση σχετικού νομοσχεδίου για την αύξηση της άδειας μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες, ενώ την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι μελετάται και η διεύρυνση της γονικής άδειας.

Εξήγγειλε επίσης επιδότηση διαμονής σε Στέγες Φιλοξενίας ηλικιωμένων

Ξεχωρίζει επίσης η νέα πολιτική για προσιτή στέγη, με δράσεις ύψους €77 εκατομμυρίων. «Αυξάνεται η παραγωγή και διάθεση προσιτής στέγης προς όφελος και της μεσαίας τάξης, ειδικότερα μέσω των καινοτόμων μέτρων «ενοικιάζω και αναβαθμίζω» και «built to rent» τα οποία τίθενται σε εφαρμογή την άνοιξη», όπως είπε.

Σε ο,τι αφορά το Μεταναστευτικό ο Πρόεδρος ανέφερε ότι εντός του 2024, προωθείται η περαιτέρω αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για αδικήματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών με υποβολή σχετικού νομοσχεδίου και συστήνεται ειδικό κλιμάκιο στην Αστυνομία

Αναφέρθηκε επίσης σε μέτρα για το κυκλοφοριακό με τη δημιουργία νέων χώρων «Park and Ride» και ειδικών διαδρομών «Pame Express», σε πρώτη φάση,  σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα.

2.  Ισχυρή Οικονομία

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε στήριξη νοικοκυριών-επιχειρήσεων, μείωση δημόσιου χρέους, εξορθολογισμός κρατικού μισθολογίου. Σημείωσε πώς μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διοριστεί ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, και θα παρουσιαστούν οι προτάσεις για πράσινη φορολόγηση. Αξιοσημείωτη επίσης ήταν η αναφορά ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2024, παρουσιάζεται οδικός χάρτης για τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων.

3.  Καλύτερο Αύριο

Ο Πρόεδρος εστίασε στην μείωση διδακτέας ύλης στα σχολεία και στην προώθηση νομοσχεδίου για δικαίωμα ψήφου στα 17 και την αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο.

4.  Πράσινη Μετάβαση

Τόνισε την προώθηση ηλεκτροκίνησης, των ΑΠΑ και της

ΑΠΕ και την εφαρμογή του θεσμού της «Πράσινης Κοινότητας» με στόχο εντός του 2024 κοινότητες ή/και συμπλέγματα κοινοτήτων, με την συμβολή του κράτους, να καταστούν όχι μόνο ενεργειακά ανεξάρτητες αλλά να εξυπηρετούν και άλλους περιβαλλοντικούς στόχους.

5.  Εκσυγχρονισμός- Ανασύνταξη Κράτους

Στάθηκε στα μέτρα εξ ορθολογισμού ωφελημάτων κρατικών αξιωματούχων, και στον εκσυγχρονισμό των θεσμών

«Το κράτος οφείλει να προσαρμοστεί στις ανάγκες  της σημερινής εποχής και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

6.  Ισχυρός Εταίρος

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις ενέργειες για να αναδειχθεί η Κύπρος ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας και σημείωσε ότι εντός του 2024 αναθεωρούνται οι όροι εργοδότησης, ανέλιξης και μισθολογικής αναβάθμισης του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών της Εθνικής Φρουράς. Σημείωσε ακόμα την προώθηση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων Εισόδου για τις Ηνωμένες Πολιτείες και στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για ένταξη στο Σένγκεν. 

7.  Κυπριακό

Καταληκτικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο Κυπριακό. «Κορωνίδα όλων των προτεραιοτήτων μας και πρώτιστό μου μέλημα είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας» ανέφερε, τονίζοντας ότι «μια Κύπρος επανενωμένη, ευημερούσα μέσω μιας βιώσιμης συνολικής διευθέτησης, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ, θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων της χώρας μας».

Πηγή: Philenews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Politico: Πώς η Κύπρος από πρόβλημα μπορεί να μετατραπεί σε λύση για τις ΗΠΑ

Published

on

Σε άρθρο του στο Politico, o  Ιβο Ντάαλντερ πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ  και Διευθύνων Σύμβουλος του Chicago Council on Global Affairs υποστηρίζει ότι η Κύπρος πρέπει να θεωρείται ως λύση και όχι ως πρόβλημα από τις ΗΠΑ.  Σε γενικό πλαίσιο σημειώνει πως παρά την  διαίρεση και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα σταθερό νησί σε μια ταραγμένη περιοχή, προσφέροντας πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική αξία. Ως πρόσφατο παράδειγμα αναφέρει τον ανθρωπιστικό ρόλο της Κύπρου  για μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου (17/06/24)

«Βλέπετε την Κύπρο ως πρόβλημα,» είπε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε μια ομάδα Αμερικανών επισκεπτών κατά τη διάρκεια γεύματος την περασμένη εβδομάδα. «Αλλά αυτό είναι λάθος. Πρέπει να δείτε την Κύπρο ως τη λύση.»

Ο Κύπριος πρόεδρος έχει δίκιο. Οι Αμερικανοί εδώ και πολύ καιρό βλέπουν την Κύπρο ως πρόβλημα — κυρίως επειδή είναι πηγή σύγκρουσης μεταξύ δύο βασικών συμμάχων των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, ένα νησί διαιρεμένο για 50 χρόνια. Μια γρήγορη ματιά στη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις «Σχέσεις ΗΠΑ με την Κύπρο» επιβεβαιώνει αυτό το σημείο, εστιάζοντας στη σύγκρουση της Κύπρου αμέσως μετά την πρώτη πρόταση.

Αλλά η χώρα — μέλος της ΕΕ από το 2004 — έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει πέρα από το να είναι ο άτυχος τόπος των τουρκικών περιφερειακών φιλοδοξιών.

Παρά τη διαίρεσή της και την συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα νησί σταθερότητας σε μια ολοένα και πιο ταραγμένη περιοχή του κόσμου, παρέχοντας μια πλατφόρμα για πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική επιρροή στη διασταύρωση της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή.

Η αξία του νησιού επιβεβαιώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι βίαιες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έφεραν την περιοχή στο σημείο βρασμού. Η Κύπρος ήταν η πλησιέστερη δυνατή τοποθεσία για να σχεδιαστεί η πιθανή εκκένωση Αμερικανών και άλλων δυτικών πολιτών από το Ισραήλ, τον Λίβανο και άλλες περιοχές της περιοχής σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου — όπως πολλοί φοβόντουσαν ότι θα συνέβαινε. Η νησιωτική χώρα επίσης προσέφερε την επικράτειά της και τα ύδατά της στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για να προετοιμαστούν για αυτό το ενδεχόμενο. (Η Βρετανία επίσης διατηρεί κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πρώην αποικία της.)

Έπειτα, μέσα σε λίγες μέρες από την απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσφέρθηκε να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προς την πολιορκημένη λωρίδα. Το Ισραήλ προσεκτικά καλωσόρισε την προσφορά και βοήθησε να στηθούν εγκαταστάσεις επιθεώρησης για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε βοήθεια αποστέλλεται από το νησί δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς ή άλλες δυνάμεις.

Αρχικά, όμως, η διεθνής κοινότητα — συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των αραβικών εθνών — προτιμούσε να χρησιμοποιεί καθιερωμένες διαδρομές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ώστε η βοήθεια να μπορεί να παραδίδεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αλλά αυτό άλλαξε νωρίτερα φέτος, όταν η απελπισία μέσα στη Γάζα αύξησε την αναζήτηση εναλλακτικών μέσων για να φτάσει τρόφιμα και φάρμακα στους 2 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο.

Το αποτέλεσμα είναι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος όπου αγαθά επιθεωρούμενα στην Κύπρο τώρα αποστέλλονται σε μια πρόχειρη αποβάθρα στη Γάζα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό και στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντόντ. Τα αγαθά στη συνέχεια μεταφέρονται στη Γάζα χωρίς περαιτέρω επιθεωρήσεις, με τον αμερικανικό και τον γαλλικό στρατό να συντονίζουν τις αποστολές από το νησί. Το κλειδί τώρα — όπως ήταν πάντα — είναι να διασφαλιστεί η διανομή σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η αξία της Κύπρου στη Γάζα είναι μόνο μία ένδειξη ενός ευρύτερου σημείου. Από την οικονομική κρίση του 2012-2013, η χώρα έχει γίνει πηγή απαραίτητης οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Έχει εργαστεί για να καθαρίσει ένα διαβόητα διεφθαρμένο τραπεζικό σύστημα και δεν είναι πλέον ο κορυφαίος προορισμός για εύκολο ρωσικό χρήμα. Η κυβέρνηση στη Λευκωσία έχει καλέσει το FBI και αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, ανοίγοντας τα βιβλία της, μεταρρυθμίζοντας τους θεσμούς της και συνεργαζόμενη σε έρευνες του FBI — ακόμα και για τους δικούς της πολίτες.

Η Λευκωσία έχει επίσης τερματίσει τη μακρόχρονη και άνετη σχέση της με τη Μόσχα, παίρνοντας μια αποφασιστική στροφή προς τη Δύση — τις ΗΠΑ συγκεκριμένα.

Αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ — και δεδομένου του σχεδόν βέβαιου τουρκικού βέτο, η προοπτική ένταξης είναι ζοφερή — η Κύπρος θέλει ισχυρότερες σχέσεις ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον. Και τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται. Υπέγραψαν διμερή δήλωση συνεργασίας ασφαλείας το 2018, άνοιξαν την πρεσβεία της Κύπρου σε στρατιωτικούς ακόλουθους και ήραν ένα μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων.

Αλλά αυτά είναι μόνο μικρά βήματα — η δυνατότητα για πραγματική συνεργασία ασφαλείας είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι ΗΠΑ έχουν μάθει την στρατηγική αξία του νησιού για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, και τώρα υπάρχει ένα άνοιγμα για να εξεταστεί μια βαθύτερη στρατιωτική και ασφαλιστική συνεργασία. Επιπλέον, η Κύπρος είναι πρόθυμη να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της — κάτι που θα διευκόλυνε την αποδοχή των επανειλημμένων αιτημάτων για τη μεταφορά του μεγάλου αποθέματος ρωσικών πυροβόλων, ρουκετών και αμυντικών συστημάτων στην Ουκρανία. Ωστόσο, η πρόσβαση στην αγορά αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένη, καθώς το αναιρεμένο εμπάργκο όπλων είναι μόνο για ένα έτος και υπόκειται σε ανανέωση.

Σε γενικό πλαίσιο, μια γεωστρατηγική συνεργασία με τη Λευκωσία θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουάσιγκτον πολλά πλεονεκτήματα. Θα βασιστεί στις ισχυρές σχέσεις του νησιού με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους Παλαιστίνιους, βοηθώντας τις εργασίες για μια πιο μακροπρόθεσμη επίλυση του πολέμου στη Γάζα. Θα πρόσφερε μια ισχυρή αντίσταση στις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να επεκτείνουν τη στρατηγική τους επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο. Θα ενίσχυε τους ενεργειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Και θα μπορούσε να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ακόμη και ενδεχομένως να πείσει την Άγκυρα ότι μετά από 50 χρόνια, ήρθε η ώρα να βρεθεί ένα δίκαιο διπλωματικό τέλος στη σύγκρουση.

Μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί κάλλιστα να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπουδαίας σημασίας η σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του

Published

on

Σπουδαίας σημασίας, χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσινγκτον.

Η “άνοιξη” στις σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια και τα κοινά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κύριος Κόμπος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τον καθορισμό συνάντησης με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως απ’ αυτήν θα προκύψουν απτά αποτελέσματα. Υπογράμμισε ότι στο καλό κλίμα μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσινγκτον, συνέβαλε η όλη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα, επί θεμάτων παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Κατά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με επίκεντρο την εν εξελίξει προσπάθεια της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η πρωτοβουλία “Αμάλθεια”, με τις δύο πλευρές να συντονίζουν περαιτέρω τις ενέργειες τους.

Επί τάπητος ενδέχεται να τεθούν ενεργειακά θέματα, καθώς και το ζήτημα των θεωρήσεων εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες για Κύπριους υπηκόους.

Κατά την παρουσία του στην Ουάσινγκτον, ο Κωνσταντίνος Κόμπος θα έχει, επίσης, συνάντηση, με τον αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Φίνερ.

Πηγή: ΡΙΚ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύγκρουση πλοίων της Κίνας και των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα

Published

on

Πλοίο των Φιλιππίνων συγκρούστηκε με κινεζικό σήμερα στη Νότια Σινική Θάλασσα, κοντά στα νησιά Σπράτλι, που διεκδικούν οι δυο χώρες, ανακοίνωσε το λιμενικό σώμα της Κίνας.

«Το φιλιππινέζικο πλοίο ανεφοδιασμού αγνόησε τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις της κινεζικής πλευράς» και «πλησίασε το κινεζικό σκάφος (…) με αντιεπαγγελματικό τρόπο, προκαλώντας σύγκρουση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό λιμενικό.

Το Πεκίνο κατήγγειλε πως το σκάφος των Φιλιππίνων «παρεισέφρησε παράνομα σε ύδατα κοντά στον ύφαλο Ρεν’άι», χρησιμοποιώντας την κινεζική ονομασία της ατόλης Σέκοντ Τόμας, στα νησιά Σπράτλι (Νανσά, κατά το Πεκίνο).

«Το κινεζικό λιμενικό σώμα έλαβε μέτρα ελέγχου εναντίον του φιλιππινέζικου πλοίου όπως προβλέπει ο νόμος», κατά την ανακοίνωση, που δεν δίνει περισσότερες εξηγήσεις.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων υδάτων, νήσων και νησίδων κοντά στα παράλια γειτόνων του, κι αψηφά απόφαση διεθνούς δικαστηρίου (2016) που αποφάνθηκε πως οι διεκδικήσεις του δεν έχουν νομικό έρεισμα.

Οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν διεκδικούν επίσης υφάλους και νησίδες στη θαλάσσια περιοχή αυτή. Ορισμένες περιοχές της ενδέχεται να έχουν στον βυθό τους πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Η Κίνα πολλαπλασίασε τις περιπολίες του λιμενικού σώματός της στα διεκδικούμενα ύδατα και στους υφάλους της Νότιας Σινικής Θάλασσας την τελευταία δεκαετία και κατασκεύασε τεχνητά νησιά τα οποία στρατιωτικοποίησε για να ενισχύσει τη θέση της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

Trending