Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιφυλακή σε τέσσερα επίπεδα για την Κυπριακή Δημοκρατία

Published

on

Η κλιμάκωση της έντασης μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και η ενδεχόμενη επέκτασης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή καθώς επίσης και οι προεκτάσεις από τις εξελίξεις, απασχολούν έντονα τη Λευκωσία. Η κρίση είναι δεδομένο ότι θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο δημιουργώντας ακόμα περισσότερη πίεση.

Ταυτόχρονα όμως είναι δεδομένο ότι η Κύπρος θα κληθεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάσταση να γίνει κέντρο ασφαλής μεταφοράς πολιτών προς τις χώρες τους. Το θέμα της ασφάλειας απασχολεί εδώ και καιρό τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην εξίσωση πλέον όμως μπαίνει και το θέμα των Βρετανικών Βάσεων και το πώς η Λευκωσία θα το διαχειριστεί διπλωματικά και επικοινωνιακά, προκειμένου να μην σταλεί το μήνυμα δικής της ενεργής εμπλοκής. Κάτι το οποίο ενδεχομένως να προκαλούσε αντίδραση από το Ιράν.

Για αυτό και η έντονη τοποθέτηση χθες τόσο από πλευράς Προέδρου Χριστοδουλίδη, όσο και από πλευράς Υπουργού Εξωτερικών πώς δεν υπάρχει καμία ενεργός εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τονίστηκε μάλιστα πώς δεν υπήρχε εκ των προτέρων ενημέρωση της Κυβέρνησης από πλευράς των Βρετανών.

https://994eaa264a7b1badb5ea0e91741a83ed.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Υπό αυτά τα δεδομένα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας κλήθηκε εκτάκτως χθες το πρωί εστιάζοντας ουσιαστικά σε αυτούς τους τέσσερις άξονες.

>> Ο ρόλος των Βρετανικών Βάσεων στις επιχειρήσεις.

Η άμεση εμπλοκή των Βρετανών με αεροσκάφη που αναχώρησαν από την βάση Ακρωτηρίου ήταν ένα σημείο αναφοράς στην γενικότερη αξιολόγηση της κατάστασης χθες στο Προεδρικό. Υπήρχε έντονος προβληματισμός ουσιαστικά για το πώς η Λευκωσία θα τοποθετείτο επί του θέματος, προκειμένου να μην σταλούν λανθασμένα μηνύματα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του χθες ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν ενήμερη εκ των προτέρων και ότι αργότερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικοινώνησε με τον Βρετανό ομόλογο του και ενημερώθηκε σχετικά.

Η Λευκωσία γνωρίζει ότι οι βρετανικές βάσεις, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης, θα χρησιμοποιηθούν ευρέως από τους Βρετανούς. Την εμπλοκή της Βρετανίας στις προχθεσινές επιχειρήσεις αντιμετώπισης της ιρανικής επίθεσης, επιβεβαίωσε χθες και ο Βρετανός Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στους Βρετανούνς δημοσιογράφους, τονίζοντας μάλιστα ότι έχουν ενισχυθεί οι βρετανικές δυνάμεις στην περιοχή της βάσης Ακρωτηρίου. «Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση ή ενέργεια η οποία έχει επιθετικό χαρακτήρα εναντίον του οποιουδήποτε», ήταν η δήλωση του Κωσταντίνου Κόμπου όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον ρόλο των βρετανικών βάσεων.

>> Ασφάλεια: Ο δεύτερος άξονας συζήτησης αφορούσε την πτυχή της ασφάλειας και την ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή προστασίας σε τυχόν στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων καθώς εκτιμάται ότι θα  υπάρξει έξαρση τρομοκρατικών χτυπημάτων ανά το παγκόσμιο. Στην Κύπρο διαβιούν αρκετοί ισραηλίτες και δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις ισραηλινών συμφερόντων και αυτό το οποίο συμφωνήθηκε είναι ότι πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε σχετικές δηλώσεις του χθες, ανέφερε ότι δεν ήταν χθεσινή η απόφαση αλλά από μέρες λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας. «Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, γίνεται συνεχής αξιολόγηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και είμαστε σε συνεχή συνέδρια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

>> Εκκενώσεις πολιτών: Ο τρίτος άξονας της χθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είχε να κάνει με το ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Κύπρος ως ασφαλής κόμβος μεταφοράς πολιτών από τις εμπόλεμες περιοχές. Αποστολή που έχει φέρει σε επιτυχία και στο παρελθόν η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωσταντίνος Κόμπος ανέφερε χθες ότι το Σχέδιο Εστία έχει ενεργοποιηθεί. «Το Υπουργείο Εξωτερικών, από την περασμένη Παρασκευή, έχει ενεργοποιήσει το Εθνικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, σε περίπτωση που θα χρειαζόταν να υπάρξουν εκκενώσεις από την περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δεχθεί οποιοδήποτε επίσημο αίτημα ως προς τούτο. Παρ’ όλα αυτά, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες, έτσι ώστε σε περίπτωση που θα χρειαζόταν να ήμασταν έτοιμοι», δήλωσε ο Κωσταντίνος Κόμπος.

>> Μεταναστευτικό: Ο τέταρτος άξονας αφορούσε ουσιαστικά το καυτό κεφάλαιο του μεταναστευτικού και των μαζικών αφίξεων δια θαλάσσης που αναμένονται δια θαλάσσης λόγω της κλιμάκωσης της κατάστασης. Είχε προηγηθεί και η δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη το Σάββατο το βράδυ για αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους. Η Λευκωσία θεωρεί ότι η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου με τις μαζικές αφίξεις Σύρων. «Βρισκόμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση πραγμάτων, είναι δύσκολες οι αποφάσεις, πάντα εντός του πλαισίου της νομιμότητας, που έχουν ένα και μοναδικό στόχο: να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού», ήταν η σχετική δήλωση χθες του Προέδρου Χριστοδουλίδη, σε σχέση με το θέμα.

Καταδίκη Επιθέσεων και έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασε έντονα τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ, καλώντας ταυτόχρονα σε αυτοσυγκράτηση και διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

«Καταδικάζουμε έντονα τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιτακτική η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης. Καλούμε σε αυτοσυγκράτηση. Η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα πρέπει να διατηρηθούν», αναφέρει ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Υπουργείου στην πλατφόρμα Χ, την Κυριακή.

Στις δηλώσεις του χθες ο Κωσταντίνος Κόμπος, χαρακτήρισε την κατάσταση ως ιδιαίτερα ανησυχητική, λέγοντας πώς είναι σε επαφή με ομολόγους του. «Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη ότι οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη και επέκταση της κρίσης πρέπει να αποφευχθεί. Ζητούμε αυτοσυγκράτηση και, σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση πραγμάτων, αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ιδιαίτερα προβληματικό», δήλωσε.

Την ελπίδα να μην υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης εξέφρασε στις δηλώσεις του χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι «δεν θεωρούμε ότι με τέτοιους τρόπους, μέσα από επιθετικές δραστηριότητες, λύνονται τα οποιαδήποτε προβλήματα»

Πάει ξανά Λίβανο με την Ούρσουλα ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή με την κλιμάκωση της κρίσης και τις γενικότερες αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν, ειδικότερα σε σχέση με το Μεταναστευτικό.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωσταντίνου Λετυμπιώτη, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία συμφωνήθηκε όπως οι συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές Σύρων στην Κύπρο, που οδήγησαν στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση της εφαρμοστέας κοινοτικής νομοθεσίας για αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου όλων των περιπτώσεων προσώπων συριακής καταγωγής, συζητηθούν κατά το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Απριλίου και ειδικότερα το αίτημα αριθμού κρατών μελών για επαναξιολόγηση της κατάστασης στη Συρία.

«Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν, επίσης, το ενδεχόμενο παροχής ενισχυμένου πακέτου οικονομικής στήριξης προς τον Λίβανο, για αντιμετώπιση τόσο των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα όσο και για διαχείριση του Μεταναστευτικού.  Εντός αυτού του πλαισίου συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η από κοινού επίσκεψή τους στον Λίβανο και αφού προηγηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες προπαρασκευαστική επίσκεψη αρμόδιου Επιτρόπου», καταλήγει στην δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πηγή: Philenews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε «Πούτιν» τον Ζελένσκι μπροστά στους ηγέτες του ΝΑΤΟ (VID)

Published

on

Ο Τζο Μπάιντεν, υπό εντεινόμενη πίεση για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ανήγγειλε χθες Πέμπτη τον «πρόεδρο Πούτιν», υποδεχόμενος τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί σκηνής στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον, προτού διορθώσει.

«Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όση και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών, που συνειδητοποίησε το λάθος και επέστρεψε στο μικρόφωνο για να δηλώσει: «…θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι! Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν».

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1811517934751056038&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F1237960%2Fo-mpainten-apokalese-poutin-ton-zelenski-mprosta-stous-igetes-tou-nato-vid&sessionId=597e7be59f6a460beb7462b9b123846ca227d7a4&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς υπερασπίζεται τον Μπάιντεν μετά το φραστικό ολίσθημά του

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε χθες Πέμπτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που προσφώνησε κατά λάθος τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού επιστρέψει στο μικρόφωνο και διορθώσει τον εαυτό του στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον.

«Τα φραστικά ολισθήματα είναι κάτι που συμβαίνει, αν παρακολουθείτε συνεχώς τους πάντες θα βρείτε άφθονα», σχολίασε ο κ. Σολτς, ερωτηθείς για την γκάφα του κ. Μπάιντεν από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου. «Αυτό όμως δεν αλλάζει ούτε ένα πράγμα απ’ όσα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με μεγάλη σαφήνεια στην ομιλία του», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν υπερασπίζεται τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπάιντεν: «όλοι κάνουμε λάθη» 

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται έντονη πίεση να αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου, του φάνηκε να έχει απόλυτο «έλεγχο», να είναι «ακριβής» στους φακέλους που συζητήθηκαν, τους οποίους «γνωρίζει καλά».

«Όλοι μας κάνουμε lapsus», φραστικά λάθη, διαβεβαίωσε ο κ. Μακρόν τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου, σχολιάζοντας τη γκάφα που διέπραξε νωρίτερα ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, προσφωνώντας τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού σπεύσει να διορθώσει τον εαυτό του.

«Έχει συμβεί και σ’ εμένα, και μπορεί να μου συμβεί ξανά αύριο. Θα ζητούσα την επιείκειά σας», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειροπέδες σε 28χρονο για το φόνο του Δημήτρη Ανδρονίκου

Published

on

Στο πλαίσιο διερεύνησης του φόνου του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου η Αστυνομία προχώρησε χθες βάσει δικαστικού εντάλματος, στη σύλληψη ενός ακόμη προσώπου.

Πρόκειται για άντρα ηλικίας 28 ετών, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδιο για άνοιγμα λιμανιού Αμμοχώστου σε μέλη του Οργανισμoύ Τουρκικών Κρατών

Published

on

Το ψευδοκράτος  ετοιμάζεται να ανοίξει το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για πλοία από κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS), σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο λεγόμενος  «υπουργός» Δημοσίων Έργων και Μεταφορών Ερχάν Αρικλί, είπε πως το ψευδορκάτος ως μέλος παρατηρητής του OTS, υπέβαλαν αίτηση πριν από ένα χρόνο για να συμπεριλάβουν το λιμάνι της  Αμμοχώστοu στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports».

Το σχέδιο  συζητήθηκε εκ νέου στην άτυπη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών των OTS που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν στις 5 Ιουνίου, πρόσθεσε.

Ο Αρικλί σημείωσε ότι υπάρχουν συνολικά οκτώ λιμάνια στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports», συμπεριλαμβανομένων δύο από την Τουρκία, και προσπαθούν να κάνουν το λιμάνι της Αμμοχώστου το ένατο λιμάνι του προγράμματος.

Ο Αρικλί επεσήμανε το αυξανόμενο μερίδιο των θαλάσσιων μεταφορών στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου κάθε χρόνο, λέγοντας ότι η συμπερίληψη του λιμανιού της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα θα ήταν επωφελής τόσο για το ψευδοκράτος όσο και για άλλα μέλη του OTS.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την αίτησή τους.

«Η ανάπτυξη πολιτικών, πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των μελών του OTS θα συνέβαλε στην παγκόσμια σταθερότητα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ο Αρικλι, προσθέτοντας: «Θέλουμε το λιμάνι της Αμμοχώστου, το πιο οχυρωμένο μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποτελεί βάση για τα τουρκικά κράτη. ”

«Το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, που θέλουν να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο εμπόριο, θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αμμοχώστου σαν να ήταν δικό τους λιμάνι».

«Θέλουμε να επωφεληθούμε από το αυξανόμενο θαλάσσιο εμπόριο παγκοσμίως και επίσης θέλουμε αυτή η κατάσταση να ωφελήσει πολιτικά τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending