Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμειναν 300 ΑΤΜ σ’όλη την Κύπρο – Ικανοποιητικό το δίκτυο λένε οι Τράπεζες

Published

on

Την ανάγκη εγκατάστασης από τις τράπεζες περισσότερων αυτόματων ταμειακών μηχανών (ΑΤΜ) για σκοπούς ανάληψης χρημάτων στις κοινότητες εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε ότι παγκύπρια υπάρχουν πάνω από 300 ΑΤΜ, με τους βουλευτές της Επιτροπής να ζητούν από τον Σύνδεσμο Τραπεζών να εξετάσουν το αίτημα για άνοιγμα περισσότερων ΑΤΜ ειδικά στις κοινότητες και στα χωριά.

Αρχικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χατζηγιάννης ανέφερε υπάρχει έκκληση για περισσότερα ATM. «Υπάρχουν απομονωμένες περιοχές και ηλικιωμένοι. Δεν μπορεί να χρειάζονται να μεταβούν σε γειτονική κοινότητα ή δύο κοινότητες παρακάτω».

Ο Κώστας Κώστα εκ μέρους του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι όλη η ύπαιθρος της Λεμεσού έχει ένα υποκατάστημα. «Ολάκερες περιοχές δεν έχουν ένα υποκατάστημα. Έμεινε μόνο η Κυπερούντα. Αυτό το πράγμα είναι έγκλημα».

Ο κ. Παπαδούρης ανέφερε ότι εκεί που κάθε γειτονία είχε ένα υποκατάστημα τώρα φτάσαμε στο άλλο άκρο. «Έχουμε κόσμο στις κοινότητες και θα πρέπει να τους υποστηρίξουμε».

Ο κ. Θεοδοσίου εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε ότι «θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι πρώτοι που σκέφτονται τους πελάτες τους είναι οι Τράπεζες. Το δίκτυο για ΑΤΜ είναι ικανοποιητικό. Υπάρχουν ΑΤΜ σε πολλές κοινότητες».

Σημείωσε ότι το cash μειώνεται ραγδαία. «Το 94% όλων των συναλλαγών γίνεται ηλεκτρονικά». Συμπλήρωσε ότι υπάρχει και η υπηρεσία για χρήση της κάρτας.

«Όλα τα καταστήματα δέχονται μετρητά και επίσης πληρώνουν με κάρτα. Άρα μπορεί ο πελάτης να πληρώσει με κάρτα και να ζητήσει από τον πωλητή να του δώσει και 50 ευρώ σε μετρητά».

Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κάποια χρέωση ούτε για τον πάροχο ούτε για τον πελάτη. «Είναι σε πάνω από 300 σημεία. Το cash back service είναι μια λύση».

Ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής ανέφερε ότι είναι σημαντικό να εξυπηρετούνται οι πελάτες. «Στην Κύπρο έχει πάνω από 300 ΑΤΜ. Όμως δεν έχουν όλα τα χωριά ΑΤΜ. Το Cash back είναι η λύση».

Τόνισε ότι κάθε υποκατάστημα έχει ένα υπάλληλο που βοηθά τον κόσμο να μάθει αυτό το πρόγραμμα. Πρόσθεσε ότι υπάρχει νομοθεσία όπου προνοεί ότι πρέπει να υπάρχει μηχανάκι στα καταστήματα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης υπογράμμισε ότι τις ανησυχίες τους στα θέματα της υπαίθρου τις προβάλλουν εδώ και χρόνια. «Ξέραμε ότι θα κλείσουν όλες οι Συνεργατικές. Για τα ΑΤΜ μας διαβεβαίωναν ότι θα παραμείνουν ανοικτά αλλά τελικά έκλεισαν όλα». Ακόμη είπε ότι πολλές ορεινές κοινότητες δεν έχουν καταστήματα για να λειτουργήσει το cash back.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας εξήγησε ότι υπάρχουν δύο κανονισμοί που προωθούνται από την ΕΕ. Η μια είναι με τις άμεσες πληρωμές, ενώ η δεύτερη είναι για το digital euro. «Είναι για να έχει πρόσβαση στα μετρητά ανάλογα με τη γεωγραφική έκταση». Ακόμη, ανέφερε ότι από το 2015 και μετά υπάρχει μείωση 20% των ΑΤΜ.

Ο κ. Χατζηγιάννης διευκρίνισε ότι στις ορεινές περιοχές είναι ελάχιστοι οι σταθμοί για cash back. «Χρειάζεται καμπάνια». 

Ο κ. Κώστα επανήλθε τονίζοντας ότι κάποιοι ήρθαν εδώ και μας περιπαίζουν. Κατεβείτε από το συννεφάκι σας. Ο κόσμος βράζει. Τα χωριά βράζουν με αυτή την κατάσταση. Ήρθατε εδώ για να μας μάθετε τι γίνεται στις άλλες χώρες. Είναι δικαιολογίες αυτές; Είστε εκτός τόπου και χρόνου. Πρέπει να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας. Αυτό που κάνατε σήμερα είναι κοροϊδία». Πρόσθεσε ότι «ήρθατε και μας είπατε ότι η κοτζάκαρη θα στέλνει με το κινητό cash back του γέρου».

Καταληκτικά οι βουλευτές ζήτησαν να ανοίξουν περισσότερα ΑΤΜ στις απομακρυσμένες κοινότητες με τον Σύνδεσμο Τραπεζών να δεσμεύεται να στείλει γραπτώς την απάντηση του.

Οι δηλώσεις με το πέρας της επιτροπής

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, είπε “δυστυχώς, αυτό το οποίο λάβαμε ως απάντηση από πλευράς των τραπεζών είναι ότι δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον”. Αντιθέτως, είπε, προσανατολίζονται στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όπως το cash back, το οποίο, είπε, λειτουργεί με τρόπο “ημιτελή, άγνωστο προς την αγορά και τους καταναλωτές και τους καταστηματάρχες”.

Σημείωσε ότι φαίνεται ότι η κοινωνική ευθύνη των τραπεζών είναι ανύπαρκτη. “Με μεγάλη απογοήτευση βιώσαμε την αρνητική τους απάντηση. Είναι επιβεβλημένο να έρθουν να εξυπηρετούν όλους τους ηλικιωμένους. Είναι ανθρώπινο τους δικαίωμα να μπορούν να λαμβάνουν τα χρήματά τους από λογική απόσταση”, είπε, προσθέτοντας ότι “είναι μια ντροπή αυτό που συμβαίνει και λυπάμαι, γιατί στο τέλος της ημέρας οι τράπεζές μας έχουν μόνο όφελος, απορροφούν από τους πολίτες κέρδος, χωρίς να επιστρέφουν τίποτε απολύτως μέσα από την καθημερινή λειτουργία των συναλλαγών”.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε ότι “είναι με τεράστια απογοήτευση που ακούσαμε τους εκπροσώπους των τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας ουσιαστικά να μας λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα”, σημειώνοντας ότι προσπάθησαν να παρουσιάσουν κάποιες εναλλακτικές μεθόδους που οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν.

“Είναι σαν να ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, σε ένα δικό τους σύννεφο, δεν ζουν στην πραγματικότητα, δεν θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει στην ύπαιθρο και στα χωριά που συνταξιούχοι ταλαιπωρούνται”, είπε, ειδικά μετά “το σκανδαλώδες κλείσιμο του Συνεργατισμού”.

Σημείωσε ότι στην επαρχία Λεμεσού έχει μόνο ένα υποκατάστημα Τράπεζας. “Μας ανέφεραν σήμερα ότι θα είναι πρόβλημα να βάλουν ΑΤΜ γιατί έχει μεγάλο κόστος συντήρησης. Πού πάνε τα εκατοντάδες εκατομμύρια που βγάζουν κάθε χρόνο οι τράπεζες; Δεν μπορούν να επενδύσουν στον κόσμο ένα πολύ μικρό μέρος αυτών;”, διερωτήθηκε.

“Αυτό που ακούσαμε σήμερα είναι απαράδεκτο, είναι προσβλητικό, είναι προκλητικό, οι τράπεζες επιτέλους να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο”, είπε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, είπε ότι υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί να περάσει στην ψηφιοποίηση και πρέπει να τηρηθεί μια μεταβατική περίοδος για να βοηθηθεί. Σημείωσε ότι προτάθηκε από τις τράπεζες η λύση του cashback, για την οποία σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνει ενημέρωση εκ μέρους των τραπεζών.

Ο ίδιος εισηγήθηκε να μπουν ΑΤΜ έξω από τους αστυνομικούς σταθμούς, οι οποίοι υπάρχουν ανά 4-5 κοινότητες, κάτι που θα λύσει και το ζήτημα ασφάλειας και της κάλυψης των κοινοτήτων.

Ανέφερε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από τις τράπεζες, ωστόσο τους δόθηκε μία βδομάδα περιθώριο αν είναι διατεθειμένοι να αποδεκτούν κάτι.

Πηγή: Sigmalive

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε «Πούτιν» τον Ζελένσκι μπροστά στους ηγέτες του ΝΑΤΟ (VID)

Published

on

Ο Τζο Μπάιντεν, υπό εντεινόμενη πίεση για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ανήγγειλε χθες Πέμπτη τον «πρόεδρο Πούτιν», υποδεχόμενος τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί σκηνής στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον, προτού διορθώσει.

«Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όση και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών, που συνειδητοποίησε το λάθος και επέστρεψε στο μικρόφωνο για να δηλώσει: «…θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι! Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν».

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1811517934751056038&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F1237960%2Fo-mpainten-apokalese-poutin-ton-zelenski-mprosta-stous-igetes-tou-nato-vid&sessionId=597e7be59f6a460beb7462b9b123846ca227d7a4&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς υπερασπίζεται τον Μπάιντεν μετά το φραστικό ολίσθημά του

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε χθες Πέμπτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που προσφώνησε κατά λάθος τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού επιστρέψει στο μικρόφωνο και διορθώσει τον εαυτό του στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον.

«Τα φραστικά ολισθήματα είναι κάτι που συμβαίνει, αν παρακολουθείτε συνεχώς τους πάντες θα βρείτε άφθονα», σχολίασε ο κ. Σολτς, ερωτηθείς για την γκάφα του κ. Μπάιντεν από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου. «Αυτό όμως δεν αλλάζει ούτε ένα πράγμα απ’ όσα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με μεγάλη σαφήνεια στην ομιλία του», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν υπερασπίζεται τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπάιντεν: «όλοι κάνουμε λάθη» 

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται έντονη πίεση να αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου, του φάνηκε να έχει απόλυτο «έλεγχο», να είναι «ακριβής» στους φακέλους που συζητήθηκαν, τους οποίους «γνωρίζει καλά».

«Όλοι μας κάνουμε lapsus», φραστικά λάθη, διαβεβαίωσε ο κ. Μακρόν τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου, σχολιάζοντας τη γκάφα που διέπραξε νωρίτερα ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, προσφωνώντας τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού σπεύσει να διορθώσει τον εαυτό του.

«Έχει συμβεί και σ’ εμένα, και μπορεί να μου συμβεί ξανά αύριο. Θα ζητούσα την επιείκειά σας», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειροπέδες σε 28χρονο για το φόνο του Δημήτρη Ανδρονίκου

Published

on

Στο πλαίσιο διερεύνησης του φόνου του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου η Αστυνομία προχώρησε χθες βάσει δικαστικού εντάλματος, στη σύλληψη ενός ακόμη προσώπου.

Πρόκειται για άντρα ηλικίας 28 ετών, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδιο για άνοιγμα λιμανιού Αμμοχώστου σε μέλη του Οργανισμoύ Τουρκικών Κρατών

Published

on

Το ψευδοκράτος  ετοιμάζεται να ανοίξει το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για πλοία από κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS), σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο λεγόμενος  «υπουργός» Δημοσίων Έργων και Μεταφορών Ερχάν Αρικλί, είπε πως το ψευδορκάτος ως μέλος παρατηρητής του OTS, υπέβαλαν αίτηση πριν από ένα χρόνο για να συμπεριλάβουν το λιμάνι της  Αμμοχώστοu στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports».

Το σχέδιο  συζητήθηκε εκ νέου στην άτυπη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών των OTS που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν στις 5 Ιουνίου, πρόσθεσε.

Ο Αρικλί σημείωσε ότι υπάρχουν συνολικά οκτώ λιμάνια στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports», συμπεριλαμβανομένων δύο από την Τουρκία, και προσπαθούν να κάνουν το λιμάνι της Αμμοχώστου το ένατο λιμάνι του προγράμματος.

Ο Αρικλί επεσήμανε το αυξανόμενο μερίδιο των θαλάσσιων μεταφορών στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου κάθε χρόνο, λέγοντας ότι η συμπερίληψη του λιμανιού της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα θα ήταν επωφελής τόσο για το ψευδοκράτος όσο και για άλλα μέλη του OTS.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την αίτησή τους.

«Η ανάπτυξη πολιτικών, πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των μελών του OTS θα συνέβαλε στην παγκόσμια σταθερότητα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ο Αρικλι, προσθέτοντας: «Θέλουμε το λιμάνι της Αμμοχώστου, το πιο οχυρωμένο μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποτελεί βάση για τα τουρκικά κράτη. ”

«Το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, που θέλουν να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο εμπόριο, θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αμμοχώστου σαν να ήταν δικό τους λιμάνι».

«Θέλουμε να επωφεληθούμε από το αυξανόμενο θαλάσσιο εμπόριο παγκοσμίως και επίσης θέλουμε αυτή η κατάσταση να ωφελήσει πολιτικά τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending