Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελεγκτική Υπηρεσία: Πλήρωσε τη μισή εγγύηση για το i-justice ο Ανάδοχος

Published

on

Σε έκθεσή της για το Υφυπουργείο Καινοτομίας η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει επίσης πως διενεργήθηκαν πληρωμές, ύψους σχεδόν €1 εκατ. για τις οποίες η σχετική σύσταση δόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο άτομο.

Την ώρα που ο θόρυβος γύρω από την αποτυχία της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης e-justice δεν έχει ακόμη κοπάσει, η Ελεγκτική Υπηρεσία φέρνει στο φως ένα νέο “ατόπημα” που αυτή τη φορά σχετίζεται με το i-justice, το σύστημα που θεωρητικά θα έπρεπε να είχε ήδη αντικατασταθεί από το e-justice.  

Λόγω, ωστόσο, της σωρείας προβλημάτων που προέκυψαν και της μεγάλης αναστάτωσης που προκλήθηκε ανάμεσα στον δικηγορικό κόσμο της Κύπρου, το i-justice τέθηκε εκ νέου σε εφαρμογή στις 29 Ιανουαρίου, εώς ότου η ανάδοχος εταιρεία καταφέρει να επιλύσει τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει το e-justice. Σύμφωνα πάντως, με πληροφορίες, το Υφυπουργείο Καινοτομίας δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο ως προς το πότε θα εφαρμοστεί τελικά το σύστημα e–justice.

Ζητήθηκαν τα μισά χρήματα εκ.. παραδρομής  

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Ελεγκτική Υπηρεσία δημοσιοποίησε σήμερα ειδική έκθεσε σε σχέση με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, αναφορικά με έλεγχο που διεξήγαγε σε δείγμα εισπράξεων και πληρωμών του για το έτος 2022. 

Κατά την έρευνά της εντόπισε περιπτώσεις, όπου οι ανάδοχοι δεν συμμορφώθηκαν με τους όρους των διαγωνισμών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών έξι προσώπων ως τεχνικοί υποστήριξης για τις ανάγκες του συστήματος για την ενδιάμεση λύση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (i-justice) (Διαγωνισμός ΤΥΠ2021/051/Δ/Α), κατά την υπογραφή της Σύμβασης, ο Ανάδοχος θα πρέπει να καταθέσει λεγόμενη Δέσμευση Εγγύησης Πιστής Εκτέλεσης για ποσό ίσο με το 10% του ολικού κόστους της αξίας της Σύμβασης. Υπενθυμίζεται πως το σύστημα i-justice είχε τεθεί σε εφαρμογή την 1η Φεβρουαρίου του 2022.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως κατά το έλεγχο της εγγραφής αρ. 107678, παρατηρήθηκε ότι η Δέσμευση που προσκομίστηκε από τον Ανάδοχο, αντιστοιχούσε σε ποσοστό 5% επί του ποσού του Συμβολαίου, αντί του 10% που προνοείται στα έγγραφα του διαγωνισμού.

“Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού για την παροχή Υπηρεσιών για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID του Υπουργείου Υγείας (EU Digital Covid Certificate – EUDCC), (Διαγωνισμός ΤΥΠ2021/061/Δ/Α) κατά την υπογραφή της Σύμβασης, ο Ανάδοχος θα πρέπει να καταθέσει λεγόμενη Δέσμευση Εγγύησης Πιστής Εκτέλεσης για ποσό ίσο με το 10% του ολικού κόστους της αξίας της Σύμβασης”, σημειώνεται.

Όπως επισημαίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία “παρατηρήσαμε ότι για συγκεκριμένη Σύμβαση που υπογράφηκε στις 8.2.2022, η λεγόμενη Δέσμευση Εγγύησης Πιστής Εκτέλεσης της Σύμβασης υποβλήθηκε στις 4.5.2022, με καθυστέρηση τριών μηνών”, την ώρα που σχετική σύσταση προνοεί πως το Τμήμα θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι Ανάδοχοι συμμορφώνονται με τους όρους των διαγωνισμών.

“Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου μάς ενημέρωσε ότι, εκ παραδρομής ζητήθηκε η κατάθεση Δέσμευση Εγγύησης Πιστής Εκτέλεσης ίσης με το 5% αντί 10%, ως οριζόταν στα έγγραφα του Διαγωνισμού. Όσον αφορά στην καθυστέρηση στην υποβολή λεγόμενης Δέσμευσης Εγγύησης Πιστής Εκτέλεσης, ο Γενικός Διευθυντής μάς πληροφόρησε ότι εκ παραδρομής ζητήθηκε από τον Ανάδοχο η κατάθεση Δέσμευσης για λανθασμένο ποσό, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η υποβολή της Δέσμευσης Εγγύησης Πιστής Εκτέλεσης”, προσθέτει. 

Εντολές για πληρωμές ύψους σχεδόν €1 εκατ. χωρίς εξουσιοδότηση 

Ένα άλλο ζήτημα που εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι πως σε κάποιες περιπτώσεις η σύσταση για τη διενέργεια της πληρωμής έγινε από μη εξουσιοδοτημένους λειτουργούς. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που παραθέτει, πρόκειται για πληρωμές ύψους €919.555. 

Παράλληλα, αναφέρει πως οι επιστολές εξουσιοδότησής τους, ως αρμόδιοι λειτουργοί για τη σύσταση πληρωμών, φέρουν ημερομηνία 24.8.2022, δηλαδή μεταγενέστερη της ημερομηνίας σύστασης πληρωμής των σχετικών τιμολογίων.

systaseis.jpg

Για το ζήτημα, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι θα δοθούν οδηγίες στο προσωπικό του Λογιστηρίου του ΤΥΠ ώστε να μη διενεργεί πληρωμές οι οποίες δεν συστήνονται από κατάλληλα εξουσιοδοτημένους λειτουργούς και να ενημερώνεται σχετικά η Διεύθυνση για τις απαραίτητες ενέργειες.

Άλλα ευρήματα που προκύπτουν στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφορούν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– To Μητρώο Κινητής Περιουσίας δεν είναι ενημερωμένο με όλες τις αγορές μηχανογραφικού εξοπλισμού – Στις 13.3.2023, ο τέως Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου ανέφερε στην Ελεγκτική Υπηρεσία ότι το σχετικό μητρώο θα ενημερωθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2023.

– Μη εφαρμογή των προνοιών της Δημοσιονομικής και Λογιστικής Οδηγία αρ. 38, στις οποίες αναφέρεται ότι οι Προϊστάμενοι Τμημάτων ή εκπρόσωποί τους πρέπει να διεξάγουν, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, αιφνιδιαστικούς ελέγχους στους λειτουργούς στους οποίους ανατέθηκε η είσπραξη και φύλαξη των εσόδων. Για το θέμα αυτό, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου συμφώνησε με τη σύστασή της ΕΥ και ανέφερε ότι δόθηκαν σχετικές οδηγίες. Ανέφερε επίσης ότι θα δοθούν οδηγίες ώστε να διενεργείται αιφνιδιαστικός έλεγχος και από την Λογιστική Λειτουργό της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης του Υφυπουργείου.

Στα γενικά συμπεράσματά της η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει πως με βάση τα επιμέρους ευρήματα του ελέγχου, διαπιστώνονται αδυναμίες στον έλεγχο των δαπανών και μη πλήρης συμμόρφωση, τόσο με τις σχετικές εγκυκλίους του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, όσο και με τις Δημοσιονομικές και Λογιστικές Οδηγίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά, για τη Διοίκηση του Υφυπουργείου και τα Τμήματά του προϋπολογίστηκαν δαπάνες ύψους €121.874.281, ενώ οι πραγματικές δαπάνες ανήλθαν σε €80.592.522 (ποσοστό υλοποίησης Προϋπολογισμού 66,13%). Τα πραγματικά έσοδα, για το 2022, ανήλθαν σε €10.983.898.

Μπορείτε να δείτε την έκθεση εδώ

Πηγή: Economy today

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαουδική Αραβία: Επιδεινώθηκε η υγεία του βασιλιά Σαλμάν

Published

on

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πρίγκιπας διάδοχος, πρωθυπουργός και de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ανέβαλε προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία, «εξαιτίας της κατάστασης της υγείας» του πατέρα του βασιλιά Σαλμάν, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Ο μονάρχης, 88 ετών, έχει πνευμονική λοίμωξη και του χορηγείται θεραπεία με αντιβιοτικά, γνωστοποίησε η αυλή του χθες Κυριακή.

Η επίσκεψη του «MbS» στην Ιαπωνία, που είχε αναγγελθεί τη 10η Μαΐου, αναμενόταν να αρχίσει σήμερα και να διαρκέσει ως την Πέμπτη, «θα προγραμματιστεί εκ νέου», εξήγησε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών.

Η πρώτη επίσκεψη του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου στην Ιαπωνία μετά το 2019 αναμενόταν να δώσει την ευκαιρία στο Ριάντ και στο Τόκιο να βελτιώσουν τις ήδη εκτενείς σχέσεις τους στο πεδίο της οικονομίας, πρωτίστως στον τομέα της ενέργειας.

Η Ιαπωνία εισάγει περί το 40% του πετρελαίου που καταναλώνει από τη Σαουδική Αραβία κι επιδιώκει να ιδρύσει θυγατρική για την παραγωγή ευρείας κλίμακας υδρογόνου και αμμωνίας στον Κόλπο, καθώς το Τόκιο θέλει να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στα αέρια αυτά για την ενεργειακή μετάβαση.

Από την πλευρά του, το Ριάντ ενδιαφέρεται για την ιαπωνική βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών, πεδίο που αποτελεί πυλώνα της στρατηγικής του «Όραμα 2030» για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, που είναι σε κρίσιμο βαθμό αφοσιωμένη στους υδρογονάνθρακες, και για τη βελτίωση της εικόνας του σε διεθνές επίπεδο.

Σαουδαραβικό κρατικό επενδυτικό ταμείο —το PIF—έχει στην κατοχή του ιδίως πάνω από το 8% του κεφαλαίου της εταιρείας Nintendo.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραμένει η σκόνη – Νέα άνοδος στη θερμοκρασία

Published

on

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα οι συγκεντρώσεις της οποίας παροδικά ενδέχεται να είναι αυξημένες, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία. 

Η θερμοκρασία μέχρι την Τετάρτη, θα σημειώσει σταδιακά μικρή άνοδο, για να κυμανθεί αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ την Πέμπτη. 

Η πρόγνωση του καιρού: 

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει παροδικά την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται κατά διαστήματα σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας παροδικά ενδέχεται να είναι αυξημένες.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 28 υπόλοιπα παράλια και στους 26 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 20 στα παράλια και στους 18 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.
Την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που την Τετάρτη, θα παρατηρούνται κατά διαστήματα αυξημένες μέσες και ψηλές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία μέχρι την Τετάρτη, θα σημειώσει σταδιακά μικρή άνοδο, για να κυμανθεί αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ την Πέμπτη.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

LIVE: Νεκρός ο Πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ του Ιράν

Published

on

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν αναφέρει πως  ότι δεν υπάρχει «ίχνος ζωής» στο σημείο της συντριβής του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πρόεδρο  Εμπραχίμ Ραϊσί, και τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ ότι τόσο ο Ραίσι όσο κα ο ΥΠΕΞ της χώρας είναι νεκροί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελικόπτερο – ένα από τα τρία που ταξίδευαν σε αυτοκινητοπομπή – έκανε “σκληρή προσγείωση” την Κυριακή, αφού αντιμετώπισε δυσκολίες λόγω πυκνής ομίχλης στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί, κατευθυνόταν προς την πόλη Tabriz, στα βορειοδυτικά του Ιράν, αφού επέστρεφε από μια συνοριακή περιοχή Ιράν-Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης

Το περιστατικό πυροδότησε μια μαζική επιχείρηση έρευνας που παρεμποδίστηκε από τις κακές καιρικές συνθήκες

https://www.youtube-nocookie.com/embed/n3GgsjAMrI0?enablejsapi=1&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending