Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυσφορία Προέδρου για την πρόθεση παύσης Ελεγκτή από Εισαγγελία-«Πολύ δυσάρεστη εξέλιξη»

Published

on

Οι θεσμοί του κράτους θα πρέπει να συνεργάζονται στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος σε εκδήλωση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και Ελεγκτικής Υπηρεσίας και κατά πόσο η Προεδρία προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, προσθέτοντας ότι αναμένει από τους θεσμούς να συνεργαστούν στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν είναι προσωπικά τα θέματα, εκπροσωπούμε θεσμούς και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε στη βάση του Συντάγματος της ΚΔ», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι δεν θα ήθελε να δηλώσει οτιδήποτε άλλο για το συγκεκριμένο θέμα και επανέλαβε ότι πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, άποψη την οποία, όπως είπε, συμμερίζεται και ο κυπριακός λαός.

«Υπάρχει Σύνταγμα, η χώρα οφείλει και πρέπει να λειτουργεί, αυτό αναμένουν οι πολίτες, από όλους μας, στη βάση του Συντάγματος», ανέφερε.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, σε σχέση με τα λεχθέντα του Σάββα Αγγελίδη, ανέφερε πως «δεν μιλάμε για απόφαση, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, αλλά το έθεσε κατά τρόπο ρητορικό», λέγοντας παράλληλα πως η Κυβέρνηση δεν έχει ενώπιον της οποιαδήποτε απόφαση.

«Δεν είμαστε μπροστά σε μια απόφαση για καταχώρηση αίτησης για παύση του Γενικού Ελεγκτή. Ο κ. Αγγελίδης το έθεσε κατά τρόπο ρητορικό, ότι εγείρεται ένα ζήτημα με την συμπεριφορά του κ. Μιχαηλίδη και ότι αυτό το γόρδιο δεσμό, αν υφίσταται, ο μόνος που μπορεί να αποφανθεί, είναι το Δικαστήριο. Έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς», είπε ο κ. Αντωνίου.

Ερωτηθείς εάν η ηγεσία της Εισαγγελίας βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως «αυτό δεν σημαίνει οτιδήποτε, είτε για παράδειγμα να συνυπογράψει ο Πρόεδρος είτε να το στηρίξει, είτε να το απορρίψει», σημειώνοντας πως πρόκειται για μια απόφαση από τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας.

Περαιτέρω, διαχωρίζοντας την θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη από την Νομική Υπηρεσία, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πολλές φορές πως δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για παύση του Γενικού Ελεγκτή, αυτή είναι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς ως προς το γιατί δεν πρόκειται να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία και αν είναι επειδή θεωρεί πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κάνει εξαιρετική δουλεία, απάντησε «επειδή ο Πρόεδρος θεωρεί πως δεν εγείρεται τέτοιο θέμα από τον ίδιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να πει στον Γενικό Εισαγγελέα τι θα κάνει. Υπάρχει διαχωρισμό των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων. Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι γνωστή, πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός ενός εκάστου από τους θεσμούς και προς τους θεσμούς, πρέπει να λειτουργούν οι υπηρεσίες του κράτους, ώστε να είναι όλοι ωφέλιμοι και αποτελεσματικοί και παραγωγικοί».

Αναφορικά με το τι θα πράξει ο Πρόεδρος, δεδομένου πως τον επικαλέστηκε στην απάντηση του στον Βοηθό Εισαγγελέα ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος σημείωσε πως πρόσφατα ανέφερε πως κάνει εξαιρετική δουλειά, ο Γιάννης Αντωνίου ανέφερε πως οι εκφράσεις ή οι δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται «ούτε ως άλλοθι, ούτε ως κατηγορητήριο», προσθέτοντας πως «οι θέσεις της Προεδρίας διατυπώνονται κατά τρόπο θεσμικό. Εδώ μπροστά μας έχουμε την συνέντευξη του Αγγελίδη, αυτό σχολιάζουμε την δεδομένη στιγμή. Εμείς όμως, ο Πρόεδρος έχει ερωτηθεί πολλές φορές για το θέμα και είπε πως δεν τίθεται από τον ίδιο ζήτημα να ενεργοποιήσει ζήτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή. Το έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος πάρα πολλές φορές. Για αυτό σας είπα, ο κ. Αγγελίδης ρωτήθηκε ποιος μπορεί να δώσει λύσει και είπε πως ο κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να κρίνει πως τη λύση μπορεί να την δώσει το Δικαστήριο».

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση δεν κρίνει σωστό να συζητήσει οτιδήποτε περαιτέρω γύρω από το ζήτημα που προέκυψε με τις δηλώσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, λέγοντας πως πρόκειται για ένα «αμιγώς νομικό ζήτημα» και πως ο Γενικός Εισαγγελέας έχει την εξουσία να εγείρει ζήτημα ακόμα και του ίδιου του Προέδρου.

«Ο θεματοφύλακας του Συντάγματος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Αυτός θα κρίνει δεν είναι θέμα του Προέδρου, ο Εισαγγελέας έχει την εξουσία να εγείρει ζήτημα ακόμα και για τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ενώ επανέλαβε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης για οτιδήποτε τηρείται ενήμερος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παρεμβαίνει.

Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος δεν θα πει την άποψη του σε περίπτωση που ληφθεί μια τέτοια απόφαση, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως «ενδεχομένως να πει αλλά δεν είμαστε σε αυτό το στάδιο αυτή τη στιγμή», ενώ παράλληλα σημείωση πως η Κυβέρνηση άσκησε κριτική στην Ελεγκτική ως προς τον τρόπο που τοποθετείται, ωστόσο ουδέποτε αμφισβήτησε τις εξουσίες του Ελεγκτή.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ- Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Published

on

Η έκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ, που κατά τις «πρώτες ενδείξεις» οφειλόταν σε επίθεση με drone, είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο ελαφρά, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Ζάκι Χέλερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Άστρου του Δαυίδ (Magen David Adom), του ισραηλινού αντίστοιχου του Ερυθρού Σταυρού.

Προηγούμενος απολογισμός, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, έκανε λόγο για επτά τραυματίες. Ωστόσο ο κ. Χέλερ διευκρίνισε πως οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που υπέστησαν σοκ.

Σύμφωνα με τον Ντιν Έλσντουν, εκπρόσωπο της αστυνομίας, το πτώμα του θύματος φέρει εμφανή τραύματα από συντρίμμια και βρέθηκε μέσα σε ακίνητο που χτυπήθηκε όταν έγινε η έκρηξη.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε, στο πλαίσιο «προκαταρκτικής έρευνας», επρόκειτο για επίθεση με drone. Η έκρηξη οφειλόταν σε «πτώση αεροπορικού στόχου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως δεν ενεργοποίησε καμιά σειρήνα της αεράμυνας. Υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει έρευνα «σε βάθος», προσθέτοντας ότι η πολεμική αεροπορία «αύξησε τις περιπολίες της για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των κινήματος των Χούθι της Υεμένης για στρατιωτικά ζητήματα Γιαχία Σάρια ανήγγειλε μέσω μέσω X πως αργότερα θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον του Τελ Αβίβ.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στην Πάφο: «Έσβησε» στον ύπνο του εξάχρονο κοριτσάκι

Published

on

Ανείπωτη θλίψη προκάλεσε ο θάνατος εξάχρονου κοριτσιού στη Γεροσκήπου της Πάφου το βράδυ της Πέμπτης (18/7).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Σίγμα, Μάριου Ιγνατίου, η εξάχρονη είχε διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου χωρίς τις αισθήσεις της.

Εκεί οι επί καθήκοντι ιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της.

Οι γονείς της ανέφεραν στην αστυνομία ότι η εξάχρονη είχε ξαπλώσει για να κοιμηθεί το απόγευμα αλλά δεν ξύπνησε.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανήλικη αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φλωρεντία:Ψάχνουν τουρίστρια για προκλητικές πόζες σε άγαλμα του Βάκχου (ΦΩΤΟ)

Published

on

Ιταλοί αξιωματούχοι προσπαθούν να τακτοποιήσουν μια νεαρή γυναίκα που βιντεοσκοπήθηκε να φιλιέται, να σκύβει προκλητικά και να τρίβει ένα άγαλμα του Βάκχου, του θεού του κρασιού και του αισθησιασμού, στη Φλωρεντία το Σαββατοκύριακο.

Το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας και οι αξιωματούχοι στη Φλωρεντία εξέφρασαν την οργή τους για το περιστατικό αφού οι φωτογραφίες έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το γραφείο του δημάρχου της Φλωρεντίας να το αποκαλεί πράξη που «μιμείται το σεξ».

Το Δημαρχείο της Φλωρεντίας είπε ότι η τουρίστρια δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη και πρότεινε ότι «πιθανώς βρισκόταν σε κατάσταση μέθης».

Είπαν ότι εάν εντοπιστεί, θα της επιβληθεί πρόστιμο και θα μπορούσε να αποκλειστεί ισόβια από την πόλη, σύμφωνα με ένα διάταγμα που απαγορεύει κάθε είδους κατάχρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα.

Το άγαλμα είναι αντίγραφο του αυθεντικού που δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα από τον γλύπτη Giambologna, ο οποίος επηρεάστηκε από την ελληνιστική γλυπτική και τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου και εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία το 1552.

Ο πρωτότυπος Βάκχος του φυλάσσεται στο Μουσείο Μπαρτζέλο στο κέντρο της Φλωρεντίας. Το αντίγραφο βρίσκεται σε μια γωνία του δρόμου κοντά στη γέφυρα Ponte Vecchio.

Η πράξη έχει πυροδοτήσει ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X με τα σχόλια να είναι άλλα επικριτικά και άλλα να διασκεδάζουν.

Οι αιώνιοι απείθαρχοι τουρίστες

Οι τουρίστες με κακή συμπεριφορά ταλαιπωρούν τις ιταλικές αρχές εδώ και χρόνια.

Το 2022, ένας άνδρας κατηγορήθηκε αφού μια Maserati οδηγήθηκε στα διάσημα Ισπανικά Σκαλιά της Ρώμης. Την ίδια χρονιά,  επιβλήθηκε  πρόστιμο σε τουρίστες επειδή έκαναν σερφ στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας.

Το 2023, μια ομάδα νεαρών τουριστών που πόζαραν για φωτογραφίες για να δημοσιεύσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορήθηκαν ότι γκρέμισαν ένα πολύτιμο άγαλμα σε μια βίλα στη βόρεια Ιταλία. Πίσω στη Φλωρεντία την ίδια χρονιά, ένας τουρίστας συνελήφθη, κατηγορούμενος ότι κατέστρεψε ένα άγαλμα στο Συντριβάνι του Ποσειδώνα του 16ου αιώνα στην Piazza della Signoria.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending